Class 5 Exam  >  Class 5 Notes  >  Science Class 5  >  HOTS Questions: Ecosystem: Interdependence in Nature

Class 5 Science HOTS Questions - Ecosystem: Interdependence in Nature

Q1: Plant: Producer:: Animal : ________.
(a) Consumer
(b) Producer
(c) Decomposer
(d) Jungle
Ans:
(a)
As plants are the producers which make food using sunlight, water and nutrients by the process of photosynthesis, similarly animals are the consumers which consume food.

Q2: How many biomes are there?
(a) Five
(b) Four
(c) Three
(d) Six
Ans: 
(d)
There are 6 biomes viz. Arctic Tundra, Deciduous Forest, Desert, Taiga, Tropical Rainforest and Tropical Savanna.

Q3: Which part of the food chain only eats meat?
(a) Herbivore
(b) Carnivore
(c) Producer
(d) Decomposer
Ans: 
(b)
Carnivores are the part of food chains that are meat eaters.

Q4: What is the habitat of whale?
(a) Air
(c) Ocean
(c) Mountain
(d) Forest
Ans: 
(b)
Whale lives in ocean.

Q5: What are the consumers that eat only plants, called?
(a) Carnivores
(b) Herbivores
(c) Omnivores
(d) Decomposers
Ans: 
(b)
Consumer that eat only plant are called herbivores.

Q6: Plant: Flora:: Animals : __________.
(a) Herbivore
(b) Carnivore
(c) Fauna
(d) Decomposers
Ans:
(c)
As plants are analogous to flora, similarly animals are analogous to fauna. Herbivores, carnivores and decomposers are all animals that describe a fauna.

Q7: What are those plants and animals called that get their energy by eating other things?
(a) Producers
(b) Herbivores
(c) Decomposers
(d) Consumers
Ans:
(d)
Consumers get their energy by consuming other things such as plants and animals. Plants are the only producers whereas all others are consumers or decomposers.

Q8: ________ is the largest biome.
(a) Taiga
(b) Tropical rainforest
(c) Desert
(d) Tundra
Ans:
(a)
Taiga is the largest biome.

Q9: What is the living part of an ecosystem called?
(a) Producer
(b) Country
(c) Factory
(d) Community
Ans: 
(d)
Living part of an ecosystem is called community.

Q10: In the food chain, plants are the _________.
(a) Producers
(b) Consumers
(c) Decomposers
(d) None of the above  
Ans: 
(a)
In a food chain, plants are the producers.

The document Class 5 Science HOTS Questions - Ecosystem: Interdependence in Nature is a part of the Class 5 Course Science Class 5.
All you need of Class 5 at this link: Class 5
44 videos|204 docs|45 tests

Up next

44 videos|204 docs|45 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 5 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

video lectures

,

Viva Questions

,

Class 5 Science HOTS Questions - Ecosystem: Interdependence in Nature

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Free

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

Class 5 Science HOTS Questions - Ecosystem: Interdependence in Nature

,

Summary

,

ppt

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

pdf

,

Class 5 Science HOTS Questions - Ecosystem: Interdependence in Nature

,

Exam

;