Class 5 Exam  >  Class 5 Notes  >  Social Studies for Class 5  >  HOTS Questions: The Revolt of 1857

Class 5 SST HOTS Questions - The Revolt of 1857

Q1: Which company was formed by the British for trading with India?
Ans:
East India Company

Q2: Why were the trading centers were called factories?
Ans:
The officials were called factors. These factors sold, bought, and stored goods for the company at the trading centers established in the coastal areas. That is why these trading centers were called factories.

Q3: Who helped the British in the battle of Plassey against Siraj-ud-Daulah? And why?
Ans:
Mir Jafar helped the British in the battle of Plassey against the Nawab of Bengal, Siraj-ud-Daulah.
Mir Jafar wanted to become the Nawab of Bengal, so he helped the British.

Q4: Name the prominent leaders of the Revolt of 1857.
Ans: 
Nana Sahib, Tantia Tope, Rani Lakshmi Bai, Begum Hazrat Mahal, Liaquat Ali, etc were some prominent leaders of the revolt of 1857.

Q5: Which crops were the raw materials for the industries in Britain?
Ans:
Cotton and Indigo.

Q6: Who was Mangal Pandey?
Ans: 
Mangal Pandey was an Indian soldier who attacked the British Officer near Calcutta (now Kolkata). Mangal Pandey was opposing the new rifles and cartridges.Mangal Pandey was hanged on 8 April 1857.
Class 5 SST HOTS Questions - The Revolt of 1857
Q7: Why did the European traders make trading centers at the coasts?
Ans: 
It was easy to load and unload goods on the ships.

Q8: Why were the factories fortified?
Ans:
Factories were fortified and made strong for protection from attack. Soldiers were also kept at these factories.

Q9: How did the Indian farmers suffer during the Industrial Revolution?
Ans: 
The Indian farmers were forced to grow Cotton and Indigo. These crops were the raw materials for the industries in Britain. The British bought these crops at cheap prices. Hence, the farmers became poorer.

Q10: What is the importance of the revolt of 1857?
Ans: 
The revolt of 1857 inspired the people to fight against the British. Indians realized that if they stood united, they could defeat the British and gain independence.

Q11: What were the reasons for the Revolt of 1857?
Ans: 
The Indian farmers, workers, traders, and rulers were dissatisfied and angry due to the injustice of the British.
The new rifle and cartridges made Indian soldiers angry. When the soldiers at Meerut heard the news of Mangal Pandey’s death, they attacked the British officers and took over Meerut. This event started the revolt of 1857.

The document Class 5 SST HOTS Questions - The Revolt of 1857 is a part of the Class 5 Course Social Studies for Class 5.
All you need of Class 5 at this link: Class 5
28 videos|226 docs|48 tests

Up next

28 videos|226 docs|48 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 5 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Summary

,

Extra Questions

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

Exam

,

MCQs

,

Free

,

past year papers

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Class 5 SST HOTS Questions - The Revolt of 1857

,

Class 5 SST HOTS Questions - The Revolt of 1857

,

Class 5 SST HOTS Questions - The Revolt of 1857

,

Important questions

,

Viva Questions

,

ppt

,

study material

,

Objective type Questions

;