Q1: Which dog was famous in China and why?
Ans: The Tibetan mastiff was famous in China, particularly in the imperial courts, as a hunting dog. These dogs were highly regarded and were given as tributes from Tibet in ancient times.
Q2: Why does the author go to Mount Kailash?
Ans: The author travels to Mount Kailash to complete the kora, a sacred pilgrimage around the holy mountain, which is an important ritual for Buddhists.
Q3: Word-Meaning
(i) Clambered – To climb with difficulty, often using hands and feet.
(ii) Galloping – Moving swiftly, like a horse running at a fast pace.
(iii) Incongruous – Something that is not in harmony or does not fit in with the surroundings.
Q4: Why does the author take the shortcut?
Ans: The author took the shortcut to get off the Changtang region more quickly, hoping to avoid the harsh terrain and conditions.
Q5: Which place does the author decide to go?
Ans: The author decides to go to Mount Kailash, a sacred place for many religions, including Buddhism.
Q6: What difficulties did Tsetan faced while taking shortcuts?
Ans: Tsetan and the author took a shortcut to get off the Changtang but this shortcut involved crossing several high mountain passes, the plains became less grassy and stonier. A herd of wild ass also came in between during this route.
Q7: Why does Kora mean?
Ans: Kora indicates a rite of circumambulating the holy mountain. In other words, it means taking a full circle around it.
Q8: Who was Lhamo?
Ans: Lhamo was the girl in the article “Silk Road” who wanted to give a farewell present to the author and also advised him to carry warm clothes while traveling to Mount Kailash.
Q9: What did the doctors in the Darchen Medical College look?
Ans: In the Darchen Medical College, there were Tibetan doctors who wore none of the paraphernalia which the author expected. With no white coat, and the doctors looked like any other Tibetan with a thick pullover and a woolly hat.
Q10: Comment on the appearance of Darchen Medical College.
Ans: From the outside, the Darchen Medical College resembled a monastery, with a sturdy entrance leading to a huge courtyard. The author and Tsetan entered a consulting room that was dark, chilly, and filled by a Tibetan doctor who lacked the customary trappings.
Q11: How the experience of the author at Hor was different from the earlier visits to the place?
Ans: Earlier, Hor was filled with natural beauty and was situated on sacred Lake Manasarovar. There were stories that various pilgrims cried seeing the beauty of the place. But the narrator’s experience was different from theirs. He did not feel good about the place as he observed that there was no vegetation in Hor and so the entire place looked dusty and rocky.
Q12: What disappointed the author in Darchen?
Ans: Darchen was grimy, partially dilapidated, and scattered by rubble and refuse. The lethargic and sluggish town had few simple general stores which sold Chinese cigarettes, soaps, and other basic necessities, as well as customary strings of prayer flags. The high altitude also gave him health problems and he caught a cold. He did not saw any pilgrims in the place because of his early arrival. All these circumstances disappointed him.
Q13: “As a good Buddhist, he knew that it didn’t really matter if I passed away, but he thought it would be bad for business.” Demonstrate.
Ans: Tsetan was a Buddhist. He believed that death is the final “Nirvana”. Kailash was a holy place. He had a feeling that his death would discourage tourists from coming which might prove to be a bad sign for their business as the credibility would be at stake while looking after the tourists.
Q14: What made the author believe that his strategy of positive thinking went well?
Ans: The author observed that Darchen attracts a huge number of visitors throughout the year but still remains deserted or maybe the author arrived early. He felt lonely as there was no one around but then he met Norbu who was an English-speaking Tibetan and wanted to visit Kailash. Both of them thought of teaming up to visit the Kailash.
Q15: How do you think Tsetan has supported the author during his journey?
Ans: Tsetan was a Buddhist who was also a good and efficient driver in the hills. He was very careful while driving. While his journey with the author to Darchen, he looked after the author. When he saw that the author was not well, he immediately took him to Darchen Medical College and got him treated.
Q16: What was the physical condition of the author in Darchen ?
Ans: In Darchen, the author had a disturbing night. He caught a cold, his nostrils blocked and so he faced difficulty while breathing. He was hungry and tired. He couldn't sleep so woke hastily and felt heaviness in his chest. He then sat to clear his nasal passage which relieved him a bit but he didn’t sleep as he felt he might die.
Q17: Write down the third stanza of the poem “Father to Son” and describe it.
Ans: Silence surrounds us. I would have
Him prodigal, returning to
His father’s house, the home he knew,
Rather than see him make and move his world.
I would forgive him too, shaping from sorrow a new love.
In this stanza, the father expresses a deep yearning for his son’s return. The father wishes that his son would come back to his family, rather than continuing his life in a new world of his own making. The father also shows a willingness to forgive, hoping to rebuild their relationship through love, despite the past pain.
Q18: Why do you think the lesson has been named ‘’Silk Road‟?
Ans: The Silk Road is a network of overland routes linking Europe with Asia. The Europeans followed this as a trading route for silk, horses, and exotic fauna and flora of the East. The travelers buy and sell many items, such as silk and spice from China along this route. The author followed the same route to reach Mount Kailash for Kora. Thus, the title “Silk Road.”
Q19: Why does the narrator think that the snow was dangerous yet beautiful?
Ans: Silk Road by Nick Middleton is a thorough account of the author’s visit to Mount Kailash. Tsetan on his way reviewed snow on the path by stomping on it. The snow was not deep enough but they feared the car would turn over in case they slipped and so they flung a handful of dirt across the frozen surface to cover this risk. After that, they were able to drive without any trouble. A few minutes later, they stopped at one more obstruction. This time they determined to drive about the snow. However, the risks did not weaken the attractive beauty of the place. In the valley, they saw mountains that were covered with snow, and the river was wide but mostly jammed with ice, and sparkling in the sunshine.
Q20: Write the summary of the poem Father to Son.
Ans: The poem Father to Son has been written by Elizabeth Jennings. The poet has described the problematic relationship between a father and his son. She described the generation gap between them and how the father is mourning as he feels helpless in understanding his child. The father is desperate to have the same kind of bond which he had with his son during his childhood. The father wants to understand why in his grief, he gets angry at his son. But now the relationship lacks communication and understanding. They have been living in the same house for years but they behave like strangers.
72 videos|449 docs|80 tests
|
1. What was the Silk Road and its significance in ancient trade? | ![]() |
2. How did the Silk Road contribute to cultural exchange? | ![]() |
3. What goods were primarily traded along the Silk Road? | ![]() |
4. What were some challenges faced by traders on the Silk Road? | ![]() |
5. How did the decline of the Silk Road impact global trade? | ![]() |