Class 5 Exam  >  Class 5 Notes  >  Science Class 5  >  Very Short Answer (One Word) Questions: Soil Erosion And Conservation

Class 5 Science Question Answers - Soil Erosion And Conservation

Q1: What is the topmost layer of the Earth called?
Ans: Soil


Q2: Name three factors responsible for the formation of soil.
Ans: Sun, wind, water


Q3: What is the process called when big rocks are broken down into smaller pieces by natural forces?
Ans: Weathering


Q4: What is humus, and where is it found in the soil?
Ans: Humus is the remains of dead plants and animals found in topsoil.


Q5: How many layers are there in a soil profile?
Ans: Three


Q6: Which layer of soil contains the most humus?
Ans: Topsoil


Q7: What is the term for the process of wearing off or carrying away of topsoil by wind or water?
Ans: Soil erosion


Q8: What can cause soil erosion when it rains?
Ans: Flowing rainwater


Q9: Name a place where wind can blow away dry topsoil.
Ans: Deserts


Q10: How have human activities like deforestation affected soil erosion?
Ans: Increased soil erosion


Q11: What removes plants from the soil and results in soil erosion?
Ans: Overgrazing by cattle


Q12: What is the term for protecting soil from erosion?
Ans: Soil conservation


Q13: How do trees and plants help in soil conservation?
Ans: They bind the soil with their roots.


Q14: In hilly areas, how is farming done to reduce soil erosion?
Ans: By cutting steps in the slopes


Q15: What prevents soil erosion along riverbanks and also prevents flooding?
Ans: Embankments

The document Class 5 Science Question Answers - Soil Erosion And Conservation is a part of the Class 5 Course Science Class 5.
All you need of Class 5 at this link: Class 5
44 videos|204 docs|45 tests

Up next

44 videos|204 docs|45 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 5 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

shortcuts and tricks

,

Extra Questions

,

MCQs

,

Viva Questions

,

pdf

,

Free

,

Class 5 Science Question Answers - Soil Erosion And Conservation

,

Class 5 Science Question Answers - Soil Erosion And Conservation

,

Important questions

,

ppt

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

study material

,

past year papers

,

Exam

,

mock tests for examination

,

Summary

,

Class 5 Science Question Answers - Soil Erosion And Conservation

;