Class 5 Exam  >  Class 5 Notes  >  Science Class 5  >  Very Short Answer (One Word) Questions: Ecosystem - Interdependence in Nature

Class 5 Science Question Answers - Ecosystem: Interdependence in Nature

Q1: What is an ecosystem?
Ans:
 An ecosystem is a community of organisms that interact with each other and their physical environment.


Q2: Name a hot and dry region in India known for cacti plants and camels.
Ans: 
Rajasthan


Q3: In which type of ecosystem can you find yaks due to extreme cold temperatures?
Ans: 
Mountain


Q4: What is the term for the animals of a particular region or habitat?
Ans: 
Fauna


Q5: Which type of ecosystem covers the largest area on Earth?
Ans:
 Marine


Q6: What do we call animals that eat only plants?
Ans:
 Herbivores


Q7: Who is known as the first person to use the term 'ecosystem'?
Ans: 
Arthur Tinsley


Q8: What are organisms that break down and decompose dead matter called?
Ans:
 Decomposers


Q9: What do plants use to produce their own food?
Ans: 
Sunlight


Q10: What is the main source of energy for all living things in an ecosystem?
Ans:
 Sunlight


Q11: Name the type of ecosystem found in water bodies.
Ans:
Aquatic


Q12: What do we call animals that eat both plants and animals?
Ans:
Omnivores


Q13: Which type of ecosystem is found in regions with very low rainfall?
Ans:
 Desert


Q14: What do we call plants of a particular region or habitat?
Ans:
Flora


Q15: Who introduced the concept of food chains?
Ans: Al-Jahir

The document Class 5 Science Question Answers - Ecosystem: Interdependence in Nature is a part of the Class 5 Course Science Class 5.
All you need of Class 5 at this link: Class 5
44 videos|204 docs|45 tests

Up next

44 videos|204 docs|45 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 5 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

study material

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

MCQs

,

Class 5 Science Question Answers - Ecosystem: Interdependence in Nature

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

pdf

,

practice quizzes

,

Objective type Questions

,

video lectures

,

ppt

,

Class 5 Science Question Answers - Ecosystem: Interdependence in Nature

,

past year papers

,

Important questions

,

Free

,

Class 5 Science Question Answers - Ecosystem: Interdependence in Nature

,

Extra Questions

;