Issues concerning trains are akin to challenges associated with 'Speed, Time, and Distance,' and certain principles of 'Speed, Time, and Distance' are applicable to both. The sole distinction lies in the inclusion of the length of the moving object (train) in these particular scenarios.
The speed of the train is calculated by using following formula:
Example: Let's say a train covers a distance of 150 kilometers in 3 hours. We can use the formula to find the speed of the train.
Using the formula Speed of Train (S)=Distance Covered (d) /Time Taken (t)
with the distance covered (d) being 150 kilometers and the time taken (t) being 3 hours, the speed of the train (S) is calculated to be 50 kilometers per hour that is 150/3
 Relative Speed of a stationary object and moving object = Speed of the moving object.
 Relative Speed of two objects moving in opposite direction = Sum of their speeds.
 Relative Speed of two objects moving in same direction = Difference of their speeds.
 Distance covered by train in passing a pole or a stationary man or a signal post or any other object of negligible length = Length of the train.
 Distance covered by train in passing a stationary object (bridge, platform etc) having same length = Sum of lengths of the train and that particular stationary object.
 Two trains of length and y are moving in opposite direction with speed u and v respectively, then time taken by trains to cross each other
 Two trains of length and y are moving in same direction with speed u and v respectively, then time taken by the faster train to cross the slower train=
Understand the concepts involved in a train crossing a pole or a platform
1. Time taken by a train of length L to pass a pole or standing man or a signal post is equal to the time taken by the train to cover distance L.
2. Time taken by a train of length L to pass a station of length b is the time taken by the train to cover the distance (L + b).
Example 1: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?
Sol:
Time taken to cross a pole = time taken to cover distance equal to its own length.
Speed of the train in m/s = 60 x 5 / 18 = (50/3) m/s.
Length of the train = Speed of the train x Time taken to cross the pole
= 50/3 x 9
= Length of the train = 150m.
Example 2: A train passes a station platform in 36 sec and a man standing on the platform in 20 sec. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?
Sol:
Speed of the train in m/s = 54 x 5 / 18 = 15m/s.
Length of the train = 15 x 20 = 300m.
Distance traveled in 36s = 15 x 36 = 540m. (This is the length of the train + platform combined)
Length of the platform = (540 – 200) m = 240m.
For problems on 2 trains, use the concept of relative velocity
1. If two trains of length a and b are moving in opposite directions at u m/s and v m/s, then time taken by the trains to cross each other = (a + b) / (u + v).
2. If two trains of length a and b are moving in the same direction at u m/s and v m/s, then time taken by the faster train to cross the slower train = (a + b) / (u  v) .
Example 1: 2 trains of length 137 m and 163 m are running towards each other and speeds 42 km/hr and 48 km/hr respectively. In what time will the two trains cross each other?
Sol:
Relative velocity = 42 + 48 = 90 km/hr = (90 x 5/18) m/s = 25 m/s. (Opposite directions)
Time taken to cross each other = 300 / 25 = 12 sec.
Example 2: 2 trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27s and 17s respectively and they cross each other in 23s. Find the ratio of their speeds.
Sol:
Let the speeds be x m/s and y m/s respectively.
Then, length of 1st train = 27x and that of 2nd train = 17y.
Time taken to cross each other = (27x + 17y) / (x + y) = 23.
= 27x + 17y = 23x + 23y.
= 4x = 6y.
= x: y = 3 : 2.
Calculation of time of rest per hour
Example: Without stoppage, the speed of the train is 54km/hr and with stoppage, it is 45km/hr. For how many minutes, does the train stop per hour?
Sol:
Calculation of time taken by trains to cross each other, if two trains having equal length and different speeds take time t1 & t2 to cross a pole
I. If trains are moving in opposite direction:
II. If trains are moving in same direction:
Example: Two trains of equal lengths take 4s & 5s respectively to cross a pole. If these trains are moving in the same direction then how long will they to cross each other?
Sol:
1. A train 300 m long is running at a speed of 54 km/hr. In what time will it pass a bridge 150 m long?
Solution:
Speed = {54 × (5/18)} m/sec = 15 m/sec
Total distance which needs to be covered = (300+150)m = 450m
Time = Distance/Speed
Required Time = 450 / 15 = 30 seconds
2. Time is taken by two trains running in opposite directions to cross a man standing on the platform in 28 seconds and 18 seconds respectively. It took 26 seconds for the trains to cross each other. What is the ratio of their speeds?
Solution:
Let the speed one train be x and the speed of the second train be y
Length of the first train = Speed × Time = 28x
Length of second train = Speed × Time = 18y
So, {(28x+18y) / (x+y)} = 26
⇒ 28x+18y = 26x+26y
⇒ 2x = 8y
Therefore, x:y = 4:1
3. A train running at the speed of 56 km/hr crosses a pole in 18 seconds. What is the length of the train?
Solution:
Speed = {56 × (5/18)} m/sec = (140/9) m/sec
Length of the train (Distance) = Speed × Time = {(140/9) × 18} = 280 m
155 videos378 docs699 tests

1. What are the important formulas for finding speed, time, and distance in problems related to trains? 
2. What are some tips for cracking aptitude questions on problems related to trains? 
3. How can I apply the formulas for speed, time, and distance to solve problems on trains? 
4. What are some important facts to remember while solving problems based on trains? 
5. How can I improve my problemsolving skills for trainrelated aptitude questions? 

Explore Courses for CUET Commerce exam
