Class 5 Exam  >  Class 5 Notes  >  Science Class 5  >  Very Short Answer (One Word) Questions: Natural Calamities

Very Short Answer (One Word) Questions: Natural Calamities | Science Class 5 PDF Download

Q1: What is a natural disaster?
Ans:
An unexpected event that causes harm to society.

Q2: Give examples of natural disasters.
Ans:
Earthquakes, cyclones, floods, tsunamis, landslides, volcanic eruptions, and avalanches.

Q3: What measures the magnitude of a disaster?
Ans:
The disaster's spatial extent.

Q4: How can disasters affect a community?
Ans:
They can disturb the community's functioning beyond its ability to cope with its own resources.

Q5: Name some human activities that can cause landslides.
Ans:
Deforestation, mining, and agricultural activities.

Q6: What are the main causes of natural disasters?
Ans:
Natural phenomena in the earth's crust and on the surface.

Q7: Give an example of a man-made disaster.
Ans:
Terrorism.

Q8: What are the short-term consequences of natural disasters?
Ans:
Loss of life and property destruction.

Q9: How do natural disasters impact a country's economic development?
Ans:
Damaged infrastructure and energy production hubs have a negative impact.

Q10: What are some long-term consequences of natural calamities?
Ans:
Economic instability, property destruction, financial loss, and personal injury or disease.

Q11: What can happen in less-developed countries due to natural disasters?
Ans:
Enormous population migrations due to the loss of resources, security, and shelter access.

Q12: Name a natural disaster that occurs due to changes in the interiors of the Earth.
Ans:
Earthquake.

Q13: Which disaster is caused by changes on the surface of the Earth?
Ans:
Flood.

Q14: What do damaged infrastructure and energy production hubs affect in a country?
Ans:
Economic development.

Q15: What must we do to lessen the impact of natural disasters?
Ans:
Take preventive measures.

The document Very Short Answer (One Word) Questions: Natural Calamities | Science Class 5 is a part of the Class 5 Course Science Class 5.
All you need of Class 5 at this link: Class 5
44 videos|204 docs|45 tests

Up next

44 videos|204 docs|45 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 5 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Extra Questions

,

Very Short Answer (One Word) Questions: Natural Calamities | Science Class 5

,

study material

,

Exam

,

pdf

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Very Short Answer (One Word) Questions: Natural Calamities | Science Class 5

,

video lectures

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

mock tests for examination

,

Free

,

Summary

,

practice quizzes

,

MCQs

,

past year papers

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

Very Short Answer (One Word) Questions: Natural Calamities | Science Class 5

;