Q1: Consider the following statements:
How many of the above statements are correct?
(a) Only one
(b) Only two
(c) All three
(d) None
Ans: (c)
Q2: ‘Wolbachia method’ is sometimes talked about with reference to which one of the following?
(a) Controlling the viral diseases spread by mosquitoes
(b) Converting crop residues into packing material
(c) Producing biodegradable plastics
(d) Producing biochar from thermo-chemical conversion of biomass
Ans: (a)
Wolbachia are natural bacteria present in up to 60% of insect species, including some mosquitoes. Wolbachia bacteria cannot make people or animals (for example, fish, birds, pets) sick.
The World Mosquito Program’s Wolbachia Method:
Hence, option (a) is correct.
Q3: ‘Aerial metagenomics’ best refers to which one of the following situations?
(a) Collecting DNA samples from air in a habitat at one go
(b) Understanding the genetic makeup of avian species of a habitat
(c) Using air-bome devices to collect blood samples from moving animals
(d) Sending drones to inaccessible areas to collect plant and animal samples from land surfaces and water bodies
Ans: (a)
Hence, option A is correct.
Q4: ‘Microsatellite DNA’ is used in the case of which one of the following?
(a) Studying the evolutionary relationships among various species of fauna
(b) Stimulating ‘stem cells’ to transform into diverse functional tissues
(c) Promoting clonal propagation of horticultural plants
(d) Assessing the efficacy of drugs by conducting series of drug trials in a population
Ans: (a,d)
Hence, option (a/d) is correct.
Q5: Consider the following actions:
In how many of the above action is the function of accelerometer required?
(a) Only one
(b) Only two
(c) All three
(d) None
Ans: (c)
Functions of Accelerometer:
Q6: With reference to the role of biofilters in Recirculating Aquaculture System, consider the following statements:
How many of the statements given above are correct?
(a) Only one
(b) Only two
(c) All three
(d) None
Ans: (b)
Role of Biofilters in Recirculating Aquaculture System (RAS):
Q7: Consider the following pairs:
How many of the above pairs are correctly matched?
(a) Only one
(b) Only two
(c) All three
(d) None
Ans: (d)
Q8: Consider the following statements:
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
Cruise missiles are jet-propelled at subsonic speeds throughout their flights, while ballistic missiles are rocket-powered only in the initial (boost) phase of flight, after which they follow an arcing trajectory to the target. Hence, statement 1 is not correct. Agni V is India’s long-range surface-to-surface ballistic missile, which can hit a target with a precision that is 5,000 km away. The BrahMos is a supersonic cruise missile, developed by the joint Russian-Indian BrahMos Aerospace company. Hence, statement 2 is not correct.
Q9: With reference to green hydrogen, consider the following statements:
How many of the above statements are correct?
(a) Only one
(b) Only two
(c) All three
(d) None
Ans: (c)
Green hydrogen is a type of hydrogen that is produced through the electrolysis of water using renewable energy sources such as solar or wind power. Green hydrogen can be used directly as a fuel for internal combustion. Hence, statement 1 is correct.
90 videos|490 docs|209 tests
|
1. What are the important topics to cover in Science & Technology for the UPSC Prelims exam? | ![]() |
2. How can I prepare for the Science & Technology section of the UPSC Prelims exam? | ![]() |
3. Are there any specific government initiatives related to Science & Technology that are frequently asked in the UPSC Prelims exam? | ![]() |
4. What are the recent developments in the field of space technology that can be asked in the UPSC Prelims exam? | ![]() |
5. How can I stay updated with the latest advancements in Science & Technology for the UPSC Prelims exam? | ![]() |