SAT Exam  >  SAT Notes  >  Mathematics for SAT  >  Solved Examples: Fractions

Solved Examples: Fractions | Mathematics for SAT PDF Download

What are Fractions?

Fractions represent the parts of a whole or collection of objects. A fraction has two parts. The number on the top of the line is called the numerator. It tells how many equal parts of the whole or collection are taken.  The number below the line is called the denominator.  It shows the total number of equal parts the whole is divided into or the total number of the same objects in a collection.

Solved Examples

Q1: A French class has 12 boys and 18 girls. Boys are what fraction of the class?
(a) 2/5
(b) 3/5
(c) 2/3
(d) 3/4
Ans:
(a)

The class has 30 students, of whom 12 are boys. The boys make up 12/30 = 2/5 of the class

Q2: For how many integers, a, between 30 and 40 is it true that 5/a , 8/a ,13/a and are all in lowest terms?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: 
(c)

If a is even, then 8/a is not in lowest terms, since both a and 8 are divisible by 2. The only possibilities are 31, 33, 35, 37, and 39, but 5/35 = 1/7 and 13/39 = 1/3 , so only 31, 33, and 37 (that is, 3 integers) remains.

Q3: 1/10 is the average (arithmetic mean) of 1/4 and what number?
(a) -1/7
(b) -1/20
(c) 1/20
(d) 1/7
Ans:
(b)

The average of 1/4 and another number, x, is Solved Examples: Fractions | Mathematics for SAT
Multiplying both sides by 2 yields
Solved Examples: Fractions | Mathematics for SAT

Q4: If 3/11 of a number is 22, what is 6/11 of that number?
(a) 11
(b) 12
(c) 33
(d) 44
Ans: 
(d)

Don't bother writing an equation for this one; just think. You know that 3/11 of the number is 22, and 6/11 of a number is twice as much as 3/11 of it: 2 × 22 = 44.

Q5: What fractional part of a day is 12 minutes?
(a) 1/120
(b) 1/60
(d) 1/24
(d) 1/12
Ans:
(a)

There are 60 minutes in an hour and 24 hours in a day, so there are 60 × 24 = 1440 minutes in a day: 12/1440 = 1/120.

Q6: 5/6 of 18 is equal to 5/11 of what number?
(a) 33
(b) 55
(c) 11/25
(d) 25/11
Ans:
(a)

Solved Examples: Fractions | Mathematics for SAT

Q7: Which of the following is less than 5/9?
(a) 5/6
(b) 21/36
(c) 25/45
(d) 55/100
Ans: 
(d)

Use your calculator: 5/9 = 0.555555…. Choice (C) is also equal to 0.555555…; choices (A) and (B) are both greater; only 55/100 = 0.55 is less.

Q8: Which of the following statements is true?
(a) Solved Examples: Fractions | Mathematics for SAT
(b) Solved Examples: Fractions | Mathematics for SAT
(c) Solved Examples: Fractions | Mathematics for SAT
(d) Solved Examples: Fractions | Mathematics for SAT
Ans:
(b)

Use your calculator to convert each fraction to a decimal:

Solved Examples: Fractions | Mathematics for SAT

This is the correct order

Q9: If a = 0.99, which of the following is (are) less than a?
I. √a
II. a2
III. 1/a
(a) None
(b) I only
(c) II only
(d) III only
Ans:
(c)

Since a < 1, then √a > a. (I is false.)

Since a < 1, then a2 < a. (II is true.)

The reciprocal of a number less than 1 is greater than 1. (III is false.)

Q10: For the final step in a calculation, Paul accidentally divided by 1000 instead of multiplying by 1000. What should he do to his answer to correct it?
(a) Multiply it by 1000.
(b) Multiply it by 100,000.
(c) Multiply it by 1,000,000.
(d) Square it.
Ans:
(c)

Multiplying the incorrect answer by 1000 would undo the final division Paul made-the point at which he should have multiplied by 1000. Then, to correct his error, he would have to multiply again by 1000. In all, he should multiply by 1000 × 1000 = 1,000,000.

The document Solved Examples: Fractions | Mathematics for SAT is a part of the SAT Course Mathematics for SAT.
All you need of SAT at this link: SAT
185 videos|124 docs|75 tests

Up next

185 videos|124 docs|75 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for SAT exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

pdf

,

MCQs

,

Summary

,

ppt

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

Solved Examples: Fractions | Mathematics for SAT

,

Free

,

Viva Questions

,

video lectures

,

past year papers

,

Extra Questions

,

Solved Examples: Fractions | Mathematics for SAT

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

Solved Examples: Fractions | Mathematics for SAT

,

Exam

,

Sample Paper

,

Important questions

;