Class 1 Exam  >  Class 1 Notes  >  Mathematics Olympiad for Class 1  >  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1 PDF Download

Note: The questions provided in this document are similar to the questions that were asked in the actual Olympiad exam. So, we recommend you study these for your Olympiad preparation.

Logical Reasoning

Q1: The book is  ____  the table.  

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) under
(b) above  
(c) on 
(d) in

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)
The book is on the  table. 

Q2: Who is the tallest?  

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) Priya 
(b) Tarun 
(c) Kirti 
(d) Sachin

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
Sachin is the tallest.

Q3: Who is on the rightmost side?  

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) cat 
(b) lion 
(c) cow 
(d) hen 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
Lion is on the rightmost  side. 

Q4: Complete the following pattern.  

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 21 
(b) 22 
(c) 23 
(d) 24

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
As we can observe,  12 + 4 = 16, 
16 + 4 = 20.  
Therefore, 20 + 4 = 24.

Q5: Arrange the following in descending  order. 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) P, Q, R, S 
(b) S, Q, R, P  
(c) S, P, Q, R 
(d) S, Q, P, R

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
Descending Order is 55, 45, 36, 26, that is S, Q, P, R

Q6: Which of the following pencil stand  has 7 pencils? 

(a) Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

(b) Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

(c) Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

(d) Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
Pencil stand (d) has 7 pencils.

Q7: Look at the picture given below and  calculate the total number of balls.  
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 3 
(b) 4 
(c) 6 
(d) 7

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
There are 4 balls inside the box and 3 balls outside the box. 
Total number of balls = 4 + 3 = 7.

Q8: Arrange the following in ascending  order
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1
(a) A, B, C, D 
(b) B, C, A, D  
(c) D, C, B, A 
(d) C, D, A, B

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
A = 7 + 5 = 12, 
B = 3 + 7 = 10, 
C = 8 + 3 = 11, 
D = 6 + 7 =13 
Therefore, ascending order = BCAD.

Q9: Ronak gave ₹ 60 to buy a bat. How  much money will he get back?
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) ₹ 20 
(b) ₹ 40 
(c) ₹ 30 
(d) ₹ 10 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)
Ronak has ₹ 60 
Cost of bat = ₹ 30 
Money he got back = ₹ 60 – ₹ 30 = ₹ 30

Q10: Complete the given pattern.  
N10, O11, P12, Q13, ____  
(a) R14 
(b) S13 
(c) Q15 
(d) O10

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a)
N10, O11, P12, Q13, R14 

Mathematical Reasoning

Q11: Priya has some bananas as shown  below.  How many bananas does Priya have  altogether?  

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 8 
(b) 10 
(c) 12 
(d) 6

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
Priya has 4 + 4 + 2 = 10  bananas altogether. 

Q12: If the weight of 1 bag of rice is 10  kg. Then what will be the weight of  10 bags of rice?  
(a) 50 kg 
(b) 60 kg  
(c) 110 kg 
(d) 100 kg

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
Weight of 1 bag of rice = 10 kg  
Weight of 10 such bags = 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 = 100 kg

Q13: Complete the following pattern.  
23, 232, 2323, 23232, ____  
(a) 232322 
(b) 232323  
(c) 233232 
(d) 23232323

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
23, 232, 2323, 23232, 232323 

Q14: Tina has 27 pencils. If she gives 5  pencils to her brother then how  many pencils are left with Tina  now?  
(a) 22
(b) 21 
(c) 20 
(d) 23

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a)
Tina has 27 pencils.  
She gave 5 pencils to her brother.  
Number of pencils left with Tina = 27 – 5 = 22

Q15: If the last month was August and  the next month is October, which is  the current month?  
(a) January 
(b) March  
(c) June 
(d) September

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
The current month is  September. 

Q16: Karan jumps 10 steps forward.  Again, he jumps 5 steps backward.  On which number did Karan reach  now?

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 10 
(b) 5 
(c) 12 
(d) 0

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
When Karan jumps 10  steps forward he reaches at 10. 
 From 10 he jumps 5 steps backward,  he reaches at 5. 

Q17: Calculate the number of circles in  the given figure. 
(a) 10 
(b) 12 
(c) 14 
(d) 9 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
There are 9 circles.

Q18: Which of the following is correct? 
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
92 = 9 tens and 2 ones.

Q18: What is the day on Republic Day? 
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) Monday 
(b) Wednesday  
(c) Friday 
(d) Sunday

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)
Republic Day is on Friday.

Q19: Priya has 3 apples and Varsha has 3  more apples than Priya. How many  apples does Varsha have?  
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 3 
(b) 4 
(c) 5 
(d) 6

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
Varsha has 6 apples.

Q20: Complete the pattern.  @, @@, @@@, @@@@, ______  
(a) @@@  
(b) @@@@@  
(c) @@@@@@  
(d) @@@@@@@@

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
@, @@, @@@, @@@@, @@@@@

Q21: Who has the least number of apples?  
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) Ria 
(b) Radhika 
(c) Rupal 
(d) Rupali

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a)
Ria has the least number of apples.

Q22: A bag is kept at a height of 180 cm.  Riya’s height is 160 cm. Which of  the following stools she should use  to get the bag? 
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
160 cm + 20 cm = 180 cm

Q23: Priya’s house number is between  119 and 121. What is her house  number?  
(a) 118 
(b) 119 
(c) 120 
(d) 122 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)
Priya’s house number is 120.

Q24: If we had holidays only on Saturday  and Sunday then, how many  holidays do we have in the month  of December 20XX?  
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 5 
(b)10 
(c) 15 
(d)20 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
There are 5 Saturdays  and 5 Sundays in the month of  December 20XX.  
Therefore, the number of holidays = 5 + 5 = 10.

Q25: Arrange the following in descending  order.  
A. 5 tens 2 ones – 1 ten  
B. 9 tens 3 ones + 1 ten 1 one  
C. 4 tens 4 ones + 3 tens 3 ones  
D. 3 tens – 2 tens 2 ones  
E. 7 tens 5 ones – 2 tens  
(a) B, C, E, A, D 
(b) A, B, C, D, E  
(c) D, A, E, C, B 
(d) E, D, C, B, A

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a)
A. 5 tens 2 ones – 1 ten = 52 – 10 =  42  
B. 9 tens 3 ones + 1 ten 1 one = 93  + 11 = 104  
C. 4 tens 4 ones + 3 tens 3 ones  = 44 + 33 = 77  
D. 3 tens – 2 tens 2 ones = 30 – 22  = 8  
E. 7 tens 5 ones – 2 tens = 75 – 20 = 55

Q26: Find the number of Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1?
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1 (a) 5 
(b) 6 
(c) 7 
(d) 8

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
There are 8 Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1.

Q27: Find the number of squares in the  given figure.  
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 8 
(b) 10 
(c) 11 
(d) 9

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
There are 9 squares in the given figure.

Q28: Find the value of. 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 3 tens 1 one
(b)3 tens 5 ones  
(c) 4 tens 2 ones 
(d)2 tens 2 ones

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a)
9 tens 3 ones = 93 and  
6 tens 2 ones = 62  93 – 62 
= 31 
= 3 tens 1 one

Q29: Which butterfly is at the least  distance from the wall?  
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) P 
(b) Q 
(c) R 
(d) S

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
Butterfly ‘S’ is at the least distance from the wall.

Q30: Which of the following is correct?  
(a) 2 + 5 = 3 + 4 
(b) 3 + 8 < 5 + 2  
(c) 6 + 9 < 5 + 10 
(d) 6 + 8 = 2 + 5 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a)
2 + 5 = 3 + 4  7 = 7

Achievers Section

Q31: Find the value of Y – X.  
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 6 
(b) 7 
(c) 5 
(d) 4

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (a)
X = 3, Y = 9 and 
Y – X =  9 – 3 = 6.  48.

Q32: Calculate the sum of the greatest  and smallest number.  
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) 91 
(b) 11 
(c) 102 
(d) 111 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (c)
Greatest number = 91  
Smallest number = 11  
Sum of greatest and smallest  number = 91 + 11 = 102

Q33: Sid has ₹ 100. He buys a notebook,  a stapler and a pen. After buying all  the 3 items, how much money is  left with Sid? 
Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1(a) ₹ 60 
(b) ₹ 45 
(c) ₹ 50 
(d)₹ 55

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (d)
Sid has ₹ 100  
Cost of notebook = ₹ 30  
Cost of stapler = ₹ 10  
Cost of pen = ₹ 5  
Total amount Sid spent  = ₹ 30 + ₹ 10 + ₹ 5  = ₹ 45  
Money left with Sid  = ₹ 100 – ₹ 45 = ₹ 55. 

Q34: Find the missing term.  2A, 4B, ___, 8D, 10E  
(a) 2B 
(b) 6C 
(c) 4C 
(d) 8A

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)  
The missing term is 6 C 

Q35: Read the following statements and  state which one is/are incorrect.  
I – 34 lies in between 33 and 35.  
II – 45 is smaller than 35.  
III – 66 comes just after 65.  
IV – 21, 24, 27, 30 are numbers  obtained by skip counting of 3.  
V – 96, 95, 93, 94, 92 are numbers  written in reverse order.  
(a) II, III 
(b) II, V 
(c) IV, V
(d) I,V 

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1View Answer  Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

Ans: (b)
I–34 lies in between 33 and 35,  True  
II–45 is smaller than 35  False 45 is greater than 35  
III – 66 comes just after 65: True  
IV – 21, 24, 27, 30 are numbers  obtained by skip counting of 3: True  
V – 96, 95 ,93 ,94,92 are numbers  written in reverse order  False, 
Reverse order is 96, 95, 94,  93, 92  
Hence, II and V are incorrect.  
So, Option (b) is the correct answer.

The document Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1 is a part of the Class 1 Course Mathematics Olympiad for Class 1.
All you need of Class 1 at this link: Class 1
29 videos|109 docs|65 tests
Related Searches

pdf

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

study material

,

video lectures

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

MCQs

,

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

,

past year papers

,

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

,

Mathematics Olympiad Model Test Paper - 3 | Mathematics Olympiad for Class 1

,

Summary

,

Exam

,

ppt

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

Free

;