Table of contents |
|
Word and Structure Knowledge |
|
Reading |
|
Spoken and Written Expression |
|
Achievers Section |
|
Note: The questions provided in this document are similar to the questions that were asked in the actual Olympiad exam. So, we recommend you study these for your Olympiad preparation.
Choose the correct option to fill in the blank. (Question 1 to 24)
Q1: The Amazon, the world’s largest tropical rainforest, has a large ________ of trees.
(a) canoe
(b) canopy
(c) company
(d) compound
Ans: (b)
Q2: The teacher told the students that they should be confident when they face difficult ________.
(a) sympathies
(b) similarities
(c) simulations
(d) situations
Ans: (d)
Q3: The neighbour next door was known for his _________.
(a) eccentricity
(b) durability
(c) gradient
(d) permissibility
Ans: (a)
Q4: In the morning, the entire valley was shrouded in fog and ________.
(a) sun
(b) thud
(c) mist
(d) freeze
Ans: (c)
Q5: The owner of the shop was always boasting about _________ to his customers.
(a) itself
(b) themselves
(c) himself
(d) herself
Ans: (c)
Q6: The weather _________ week is definitely better _________ last week.
(a) that, this
(b) this, than
(c) than, that
(d) these, then
Ans: (b)
Q7: The thief __________red-handed by the police while he was in the act of deceiving them.
(a) were caught
(b) was catching
(c) are caught
(d) was caught
Ans: (d)
Q8: The boy couldn’t __________ the lecture because he missed classes for a week.
(a) comprehend
(b) comprehended
(c) comprehending
(d) comprehension
Ans: (a)
Q9: She _________ herself in her field through hard work and determination.
(a) expected
(b) established
(c) estranged
(d) improved
Ans: (b)
Q10: __________ her advanced age, she looked very youthful.
(a) Owing to
(b) In spite of
(c) On account of
(d) In front of
Ans: (b)
Q11: He will be happy, now __________ he found his mobile phone.
(a) than
(b) therefore
(c) before
(d) that
Ans: (d)
Q12: The party had to wait __________ noon for the guests to arrive.
(a) until
(b) and
(c) as
(d) if
Ans: (a)
Q13: The vehicle was used to _________ the uneven land.
(a) level off
(b) even into
(c) figure out
(d) ground down
Ans: (a)
Q14: Good manners and values _________ one’s character.
(a) build down
(b) build up
(c) get out
(d) turn down
Ans: (b)
Q15: The student _________ of the statistics course because he didn’t find it interesting.
(a) opted out
(b) opted for
(c) opted up
(d) opted away
Ans: (a)
Q16: The idiom, ‘burnt his fingers’ means ________.
(a) injured his fingers
(b) got annoyed
(c) got ridiculed
(d) got himself into trouble
Ans: (d)
Q17: I _________ come over if I finish work early.
(a) let
(b) need
(c) may
(d) done
Ans: (c)
Q18: The teacher was _________ and listened to the student’s request.
(a) impudent
(b) considerate
(c) contentious
(d) enthusiastic
Ans: (b)
Q19: The poor man _________ by the little boy’s kindness.
(a) are touch
(b) has been touch
(c) was touched
(d) were touched
Ans: (c)
Q20: The accused __________ for the irresponsible use of government resources.
(a) was held accountable
(b) hold accountable
(c) are holds accountable
(d) has held accountable
Ans: (a)
Q21: Satish __________ tremendous experience in trekking mountains.
(a) have
(b) has
(c) did
(d) can
Ans: (b)
Q22: Naresh __________ in the library for several years.
(a) had been working
(b) have been working
(c) had working
(d) have working
Ans: (a)
Q23: He _________ chocolates for his grandchildren when he visited them during summer.
(a) love brings
(b) loving brought
(c) loved bringing
(d) love bring
Ans: (c)
Q24: She _________ be given the research grant if her research is innovative.
(a) may
(b) did
(c) need
(d) ought
Ans: (a)
Q25: Choose the correct synonym of the given word.
Pernicious
(a) Anaemic
(b) Precious
(c) Harmful
(d) Precautious
Ans: (c)
Q26: Choose the correct synonym of the given word.
Discover
(a) Conceal
(b) Find out
(c) Dispute
(d) Persuade
Ans: (b)
Q27: Choose the correct antonym of the given word.
Pragmatic
(a) Imperfect
(b) Impatient
(c) Impractical
(d) Prophetic
Ans: (c)
Q28: Choose the correct antonym of the given word.
Adverse
(a) Advantageous
(b) Versatile
(c) Negative
(d) Diminish
Ans: (a)
Choose the option with correct spelling. (Question 29 to 30)
Q29: How is the word that signifies ‘close to something in time, order, etc.’ spelled?
(a) Proximity
(b) Prosimity
(c) Procimity
(d) Proximitty
Ans: (a)
Q30: How do you spell the term that signifies ‘clearly different’?
(a) Distant
(b) Disinstinct
(c) Disstinct
(d) Distinct
Ans: (d)
Read the Passage and answer the question that follow. (Question 31 to 35)
Yoga is a practice that has been practised for centuries and is thought to have originated in India. It is a spiritual discipline that teaches a person to become more aware of his/her body, mind, and spirit.
In the beginning, it was used in the East to promote meditation and to control the mind and the body, but now there are various traditions of yoga being practised around the world. There are many different styles of yoga, which are practised in different countries.
One of the core areas of practice is breathing. This allows the learner to connect with the breath. By taking care of the mind and the body through breathing techniques, the practitioners are able to achieve heightened levels of awareness.
Practitioners are often encouraged to take a meditation break every thirty minutes. Practitioners will focus on their breathing and use these breaks to connect with their spirit.
Some practitioners may also practice ‘Japa’, which is a series of chanting and calling of the mantras, where participants focus on the messages of the mantras. The mantras are meant to help bring one to a meditative state, which can then be used to reach higher levels of spiritual awareness.
The process of performing this kind of meditation is called Kundalini, which literally means serpent power. Kundalini, along with Pranayama, will help prepare the body for higher levels of spiritual awareness. When practising Kundalini meditation, practitioners will experience physical sensations in both the top and bottom of the spine.
Another meditation that is practised to reach the highest levels of Kundalini is named Sukhasana. This means to hold back the throat, but not the breath. The goal of this type of meditation is to force the learner to slow down, which allows for deeper levels of relaxation and meditation.
We have all heard of meditation and the process of consciousness in the state of being quiet. Yogic practitioners may have their mind open, but the very essence of them is left behind as they may practice a state of oneness with the universe. They may learn to communicate and express themselves through this state of oneness.
When we choose to enter the natural state of our body, our mind, and spirit, they naturally merge together. As the breath becomes controlled and the mind moves to a meditative state, the body is inspired to move into a meditative state. This part of the practice is known as Asana.
While practising yoga there is a natural balancing effect that happens. It allows the body to work at its best level and it helps the mind to work at its best level. This is the basis for getting the most out of your yoga workout. There are many benefits of yoga workouts. It can be used to prepare for specific therapies. However, when you combine all the above elements, you have a very effective way to get your body ready for those higher levels of therapy.
Q31: Choose the suitable title or heading for the passage.
(a) Sukhasana
(b) Kundalini Meditation
(c) Yoga not for all
(d) Styles of Yoga
Ans: (d)
Q32: According to the passage, what is one of the most important parts of practising yoga?
(a) Digestion
(b) Flexibility
(c) Dreaming
(d) Breathing
Ans: (d)
Q33: Choose the incorrect statement regarding Kundalini.
(a) Kundalini means serpent power.
(b) Kundalini is a type of meditation.
(c) While practising Kundalini, one experiences physical sensations in the head.
(d) Kundalini helps the body reach higher levels of spiritual awareness.
Ans: (c)
Q34: What can be concluded from the final paragraph?
(a) Yoga has many benefits and one should practise it in order to live a healthy and peaceful life.
(b) Yoga is not suitable for everyone.
(c) Yoga doesn’t contribute to a healthy lifestyle.
(d) Yoga promotes mental peace but has no impact on physical health.
Ans: (a)
Q35: Select the term that refers to the ‘chanting of mantras’ as mentioned in the passage.
(a) Kundalini
(b) Japa
(c) Asana
(d) Meditation
Ans: (b)
Read the passage and answer the questions that follow. (Question 36 to 40)
William Faulkner, an American writer was known for his novels and short stories. He is regarded as one of the most significant American writers of all time. His work, ‘A Rose for Emily’, explored the history and legend of the south while delving into the sensitive insight on the human character. It deals with how Emily, the main character, refused to accept change. In it, he captured the spirit of his time and conveyed the past, and the present as it relates to the rejection of change and the rejection of progress.
Set in the post civil war of the late 1800s and the early 1900s, A Rose for Emily presents the two opposing sides of change: the townspeople who accepted it and Emily who refused it. Her father influenced her attitude towards any transformations; while their house; the manservant, Tobe; Colonel Sartoris; and her lover, Homer, symbolized the past. Emily was raised very traditionally; her father was a very old-fashioned man who did not believe in the equality of men and women. Even in the changing world of equality, he taught Emily that a woman’s place is just in the background. Her adoration for him was made obvious by her keeping of his “crayon portrait,” and his influence on her is best portrayed in his death, a death that took her 3 days to recognize. On his death, Emily refused to accept that something has changed - her father is gone.
This refusal to accept change is also seen in her keeping of the manservant, Tobe. Even after all the transformations that the post-war had ushered, a war fought mainly to end slavery, Emily declined to give Tobe his freedom. She had kept him until the day she died: when ‘‘she died ... the negro walked right through the house and out the back and was not seen again.’’ Emily was set in her ways and nothing, not even the ambivalence of the people towards her, transformed that. She was pitied, disdained, scrutinized, and there were those who were glad when she had fallen: “she had become humanized,” they said. Emily did not budge: she remained the reclusive, mysterious, eccentric, who rejected change.
Change is a concept that Emily would not grasp. When the “next generation” of town leaders tried to make her pay her taxes, she clung to Colonel Sartori’s old agreement that her tax is remitted. Colonel Sartori’s death, like the other neighborhood changes, was rejected, and she was firm in reiterating that “she does not have taxes in Jefferson.” She had dismissed them the way she had dismissed their fathers “thirty years before...” By not accepting her civic duties, and by rejecting fellowship, Emily preserved the past by denying the present.
A personification of Emily, the Grierson home was a “[a] stubborn and coquettish decay.” Emily, just like her home, the once symbol of grandeur, of southern aristocracy, is the only one left of her kind in the neighborhood. While “... garages and cotton gins had encroached and obliterated...the neighborhood,” she resisted and refused the change, and lived a life just like a time capsule that was never buried. She was caught between the past and the present time and she stood still - just like her home, she stood there unaffected by the changes around her. Emily refused and resisted change; in essence, she refused progress.
Progress is necessary for our joy and satisfaction. It is essential that we learn from the past and use it to make things better for the future. Emily typified the post-war southerners who strongly refused change and viewed it as futile. She lived her life dwelling in the past, stubbornly snubbed the changes around her, and stayed in recluse. She was isolated until her very end, which could have been avoided had she been a little open minded and malleable to change, for change is inevitable. As the former UK Prime Minister, the late Harold Wilson said: “He who rejects change is the architect of decay. The only human institution, which rejects progress is the cemetery.”
Q36: Choose the suitable title or heading for the passage.
(a) Orthodox Traditions
(b) William Faulkner
(c) Emily: Rejecting Progression
(d) Emily Embraced Change
Ans: (c)
Q37: Why did Emily decline to embrace the changes?
(a) Because her father influenced her attitude towards any transformation.
(b) Emily herself was a traditional woman.
(c) Emily’s mother wished for her to remain unchanged throughout her life.
(d) Because her father urged her to accept the changes, but she rejected it independently.
Ans: (a)
Q38: Choose the incorrect statement regarding Emily’s perspective on the changes.
(a) Emily refused to accept that something had changed when her father died.
(b) Emily declined to give Tobe his freedom even after the war when slavery was abolished.
(c) Emily willingly paid the taxes when the town leaders asked her to pay.
(d) Emily dismissed her civic duties by preserving the past.
Ans: (c)
Q39: What can be understood from the statement? ‘‘She died ... the negro walked right through the house and out the back and was not seen again.’’
(a) Tobe (the manservant) was sad when Emily died.
(b) Tobe (the manservant) went out in the garden to pluck some flowers for Emily’s grave.
(c) Tobe (the manservant) never wanted his freedom but was forced to leave the house when Emily died.
(d) Tobe (the manservant) left the house immediately when Emily died because he became free and could enjoy his freedom.
Ans: (d)
Q40: Select the appropriate synonym for the term ‘unconventional’ from the passage.
(a) Eccentric
(b) Aristocracy
(c) Grandeur
(d) Advancement
Ans: (a)
Choose the correct option to complete each conversation. (Question 41 to 45)
Q41: Joan: Numerous novels by Jane Austen ________ adapted into films.
(a) has been made
(b) have been made
(c) are making
(d) were been make
Ans: (b)
Q42: Allan: The room looks much brighter ________ it is painted white.
(a) yet
(b) which
(c) whether
(d) because
Ans: (d)
Q43: Sanjay: I know how to ride a cycle _______ I don’t know how to stop it.
(a) for
(b) so
(c) not only
(d) but
Ans: (d)
Q44: Sheela: My friend received the first prize for running _________ this sports contest.
(a) through
(b) upon
(c) in
(d) of
Ans: (c)
Q45: Susan: I _________ this amusement park many times since I was little.
(a) has been for
(b) have been to
(c) am been to
(d) were been for
Ans: (b)
Choose the correct option to fill in the blank. (Question 46 to 47)
Q46: For travelers coming to Delhi, seeing the Taj Mahal is considered a _________.
(a) conveyance
(b) compound
(c) cliche
(d) contrition
Ans: (c)
Q47: All the authors were _________ about receiving the award.
(a) keen
(b) knowledgeable
(c) keep
(d) kind
Ans: (a)
Q48: Choose the correct synonym of the given word.
Lethargic
(a) Compassionate
(b) Languid
(c) Rapid
(d) Vivacious
Ans: (b)
Q49: Choose the correct antonym of the given word.
Sarcastic
(a) Caustic
(b) Worldly
(c) Courteous
(d) Repetitive
Ans: (c)
Q50: Choose the correct option to complete the conversation.
Police: Vehicles _________ parked in the parking lot.
(a) will supposing to be
(b) have supposing been
(c) am supposed been
(d) are supposed to be
Ans: (d)
70 videos|242 docs|187 tests
|
1. What topics are covered in the Class 10 English Olympiad exam? | ![]() |
2. How can students prepare effectively for the English Olympiad? | ![]() |
3. What is the format of the English Olympiad exam for Class 10? | ![]() |
4. Are there any specific books or resources recommended for English Olympiad preparation? | ![]() |
5. What are the benefits of participating in the English Olympiad? | ![]() |