Q1: The difference between the cell wall of a plant cell and animal cell is that
(a) plant cell wall contains silica
(b) animal cell contains stomata in its membrane
(c) plant cell is made up of membranes only
(d) plant cell wall contains cellulose
Ans: (d)
Q2: In mammals, digestion of starch starts in the
(a) stomach
(b) small intestine
(c) mouth
(d) liver
Ans: (c)
Q3: In the process of pollination of a flowering plant, the pollen grain must touch this structure to start off.
(a) petals
(b) calyx
(c) ovary
(d) stigma
Ans: (d)
Q4: All birds have
(a) two-chambered heart
(b) three-chambered heart
(c) four-chambered heart
(d) one-chambered heart
Ans: (c)
Q5: The list of important types of supporting tissues in plants does not include
(a) collenchyma
(b) cambium
(c) sclerenchyma
(d) xylem
Ans: (c)
Q6: Bones of birds are modified for flight by
(a) being long
(b) being cartilaginous
(c) containing air spaces
(d) being filled with marrow
Ans: (c)
Q7: The waste products of plants like glycosides, tannins, alkaloids, and plant oils may be stored in the
(a) xylem
(b) cell vacuoles and cell wall of leaves
(c) roots, stem tissues, and bark
(d) pith, stomata, and root hairs
Ans: (b)
Q8: The part of the alimentary system of a bird where grinding of maize occurs is
(a) crop
(b) gizzard
(c) cloak
(d) rectum
Ans: (b)
Q9: To study the structure of a mammalian kidney in a secondary school, you need
(a) to get a fresh kidney of a sheep or a pig
(b) to get a fresh kidney of a man
(c) to get a fresh kidney of a chick
(d) to get a fresh kidney of a toad
Ans: (a)
Q10: The following are some examples of food chains in the savanna terrestrial ecosystem except
(a) grass → zebra → lion
(b) diatoms → crayfish → bony fish
(c) seeds → weaverbird → civets
(d) leaves → elephant → vulture
Ans: (b)
Q11: The mitochondrion consists of
(a) chemicals that break up complex compounds in the cells into simpler compounds
(b) rich store of ribonucleic acid
(c) digestive enzymes and hormones
(d) protein phosphorus and fats
Ans: (a)
Q12: In amoeba, the ectoplasm is bounded by a thin membrane known as
(a) plasmasol
(b) plasmagel
(c) plasmalemma
(d) protoplasm
Ans: (c)
Q13: Centipedes are
(a) equally dangerous as millipedes
(b) less dangerous than millipedes
(c) more dangerous than all
(d) not dangerous at all
Ans: (c)
Q14: Odontophore is a skeletal structure in the phylum of
(a) pisces
(b) echinoderms
(c) mollusca
(d) amphibians
Ans: (c)
Q15: Wattle is a name of a structure found in
(a) lizard
(b) chameleon
(c) cock
(d) dogfish
Ans: (c)
Q16: One of these is not a feature of the caudal vertebrae in mammals
(a) they possess neural canal
(b) their transverse process are poorly developed
(c) their neural spines are gradually lost
(d) there are not many articular surfaces
Ans: (a)
Q17: The inner ear has two types of coiled structure called cochlea which
(a) receives sound impulses
(b) has sensory cells which carry impulses to the spinal cord
(c) connects to the eustachian tube
(d) possess cells sensitive to balance
Ans: (a)
Q18: The viruses are the smallest known organisms and are divided into two parts; the outer part and the inner part. The outer part is protein and the inner part is
(a) nucleus
(b) vacuole
(c) particle
(d) DNA and RNA
Ans: (d)
Q19: The thallus of a lichen consists of
(a) a virus and a fungus
(b) algae cells and fungal hyphae
(c) bacterial and fungal cells
(d) soredium and basisiopot
Ans: (b)
Q20: The palisade parenchyma is found in the
(a) stem
(b) leaf
(c) flower
(d) root
Ans: (b)
Q21: Increasing complexity due to multicellularity first appeared in this animal group
(a) protozoa
(b) coelentrata
(c) sarcodina
(d) protista
Ans: (b)
Q22: In the angiosperms, the sieve tube members are living non-nucleated, but they are usually accompanied by
(a) cork cambium
(b) phloem rays
(c) vascular cambium
(d) companion cells
Ans: (d)
Q23: Abscisic acid is a chemical that prepares plants for
(a) ripening fruits
(b) emergence of seedlings
(c) for leaf fall
(d) reproduction
Ans: (c)
Q24: The formula below represents
C6H12O6 → 2C2H6O + 2CO2 + ATP
(a) glycolysis
(b) fermentation
(c) photosynthesis
(d) respiration
Ans: (b)
Q25: In any population, any specific allele will mutate at one time or another, usually to a non-functional or harmful form. The proportion of gametes carrying new mutant alleles of a given locus is called
(a) the mutation rate
(b) the selection coefficient
(c) the relative fitness
(d) the lethal genotype
Ans: (a)
Q26: In mosses, the sporophyte generation is highly prominent producing spores in a cone-like
(a) gametophyte
(b) strobilus
(c) antheridium
(d) archegonium
Ans: (d)
Q27: When Sudan III solution is boiled with a solution of food substances, it gives a black precipitate showing the presence of
(a) fats and oil
(b) protein
(c) amino acid
(d) starch
Ans: (a)
Q28: Plants adapted to life in salty marsh are known as
(a) hydrophytes
(b) xerophytes
(c) halophytes
(d) epiphytes
Ans: (c)
Q29: A circulatory system that does not allow mixing of oxygenated blood in the mammalian heart is referred to as
(a) open
(b) double
(c) single
(d) closed
Ans: (b)
Q30: In a pyramid of numbers, it is common to have …… with the smallest of individuals
(a) secondary consumers
(b) tertiary consumers
(c) primary consumers
(d) primary producers
Ans: (b)
Q31: From the following list of types of mutation, identify the one that is hereditary
(a) genetic mutation
(b) somatic mutation
(c) germinal mutation
(d) gametic mutation
Ans: (c)
Q32: Which of these would not be a limiting factor in photosynthesis?
(a) O2
(b) CO2
(c) chlorophyll
(d) light
Ans: (a)
Q33: In a cell, digestive enzymes mostly occur in
(a) ribosome
(b) lysosome
(c) mitochondria
(d) plastids
Ans: (b)
Q34: Which of these is not a lipid?
(a) wax
(b) sterol
(c) glycerol
(d) lecithin
Ans: (c)
Q35: Phototropism is
(a) a unilateral response to light
(b) a bilateral response to light
(c) both unilateral and bilateral response to light
(d) a hormonal gradient created within the organ
Ans: (a)
Q36: The site of protein synthesis in a cell is
(a) Golgi apparatus
(b) ribosomes
(c) lysosomes
(d) nucleus
Ans: (b)
Q37: On storage, the sweetness of corn is lost. This is because
(a) polysaccharide is reconverted into soluble sugar
(b) concentration of sugar increases due to storage
(c) of conversion of sugar to polysaccharide
(d) enzymes responsible for the conversion are lost
Ans: (c)
Q38: The eye worm is known as
(a) Wuchereria bancrofti
(b) Brugia malayi
(c) Loa loa
(d) Dracunculus medinensis
Ans: (c)
Q39: Which of these plants is not a pitcher plant?
(a) Nepenthes
(b) Crotalaria
(c) Sarracenia
(d) Dionaea
Ans: (b)
Q40: One of these arthropods is a carrier of viruses and other microorganisms
(a) termite
(b) ant
(c) bee
(d) flea
Ans: (d)