Q1: Minerals are natural substances having definite chemical and ______ properties.
(a) chemical
(b) physical
(c) biological
(d) Both (a) and (b)
Ans: (b)
Q2: ______ is a ferrous mineral.
(a) Copper
(b) Bauxite
(c) Iron ore
(d) Coal
Ans: (c)
Q3: Good quality minerals are ______ in quantity than low quality minerals.
(a) equal
(b) lesser
(c) higher
(d) poorer
Ans: (b)
Q4: ______ is one of the most widely distributed minerals found in the earth's crust.
(a) Iron ore
(b) Copper
(c) Coal
(d) Limestone
Ans: (a)
Q5: Which ore of iron is reddish in colour?
(a) Magnetite
(b) Haematite
(c) Limonite
(d) All of the above.
Ans: (b)
Q6: ______ is also known as 'Black ore'.
(a) Limonite
(b) Haematite
(c) Magnetite
(d) None of the above.
Ans: (c)
Q7: ______ is the best quality of iron that contains more than 70 per cent of iron.
(a) Magnetite
(b) Limonite
(c) Haematite
(d) Ironite
Ans: (a)
Q8: About 90 per cent of iron ore is used to make ______.
(a) Bauxite
(b) Steel
(c) Brass
(d) Bronze
Ans: (b)
Q9: The main iron ore exporting ports in India are Mormugao and ______.
(a) Paradip
(b) Haldia
(c) Visakhapatnam
(d) Kandla
Ans: (c)
Q10: ______ is a raw material used for smelting of iron ore.
(a) Manganese
(b) Magnetite
(c) Mica
(d) Feronite
Ans: (a)
Q11: Manganese is used to make ______ tough and resistant to rusting.
(a) copper
(b) bronze
(c) bauxite
(d) steel
Ans: (d)
Q12: ______ is used in dry cell batteries.
(a) Iron ore
(b) Manganese
(c) Copper
(d) Bauxite
Ans: (b)
Q13: ______ mineral is used to regulate blood sugar levels and to support the immune system.
(a) Manganese
(b) Iron ore
(c) Mica
(d) Copper
Ans: (a)
Q14: An excess of ______ in plants and animals is toxic.
(a) iron ore
(b) magnetite
(c) manganese
(d) haematite
Ans: (c)
Q15: ______ is essential for plant growth and reduction of nitrates in green plants.
(a) Mica
(b) Iron
(c) Manganese
(d) Copper
Ans: (c)
Q16: ______ is the earliest metal used by man.
(a) Iron
(b) Manganese
(c) Bauxite
(d) Copper
Ans: (d)
Q17: Which of the following is a principal combination in which copper occurs in nature?
(a) Sulphides
(b) Oxides
(c) Carbonate
(d) All of the above.
Ans: (d)
Q18: ______ is a good conductor of electricity, highly malleable and ductile.
(a) Copper
(b) Iron
(c) Bauxite
(d) Mica
Ans: (a)
Q19: Copper is alloyed with ______ and nickle to make stainless steel.
(a) zinc
(b) tin
(c) iron
(d) brass
Ans: (c)
Q20: Copper is alloyed with ______ to make bronze.
(a) iron
(b) tin
(c) nickel
(d) zinc
Ans: (b)
Q1(a): What is a mineral? State two characteristics of minerals.
Ans: Minerals are natural substances of organic or inorganic origin with definite chemical and physical properties.
Two characteristics of minerals are:
Q1(b): What is the difference between metallic and non-metallic minerals?
Ans:Q1(c): Name the three varieties of iron ore mined in India. Name one state where each is found.
Ans: The three varieties of iron ore mined in India are:
Q1(d): (i) Name the best quality of iron ore.
(ii) Name two states where it is found.
Ans:
(i) Magnetite is the best quality of iron ore.
(ii) It is found in Tamil Nadu and Karnataka.
Q2(a): What type of mineral is copper? Name any two states where copper is found in India.
Ans: Copper is a non-ferrous metal. It is found in Madhya Pradesh and Rajasthan.
Q2(b): State two uses of aluminium.
Ans: Aluminium is used in aircraft and automobiles.
Q2(c): Give a reason for each of the following:
(i) Manganese is an important raw material in the iron and steel industry.
(ii) Bauxite is used in the electrical equipment industry.
(iii) Raw iron needs to be alloyed to be useful in the construction and automobile industry.
Ans:
(i) Manganese is essential in the iron and steel industry as it imparts toughness and rust resistance to steel.
(ii) Bauxite is utilized in the electrical equipment industry due to its excellent conductivity.
(iii) Raw iron must be alloyed because it lacks the strength and hardness required in construction and automotive applications.
Q2(d): Bauxite is an oxide of which metal? Where are the deposits of Bauxite found in India?
Ans: Bauxite is an oxide of aluminium. Deposits of bauxite are found in Goa, Odisha, Gujarat, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, Maharashtra, Karnataka, and Tamil Nadu.
Q3(a): How are brass and bronze made? State two uses of copper.
Ans: Copper is alloyed with zinc to produce brass and with tin to create bronze.
Two uses of copper include:
Q3(b): Name two leading states producing manganese. State two industrial uses of manganese.
Ans: Two leading states producing manganese are Karnataka and Odisha.
Two industrial uses of manganese are:
Q3(c): Give a reason for each of the following:
(i) Magnetite is so called.
(ii) Copper is used for making electric wires.
(iii) Aluminium is used for making aircraft.
Ans:
(i) Magnetite is named so due to its magnetic properties.
(ii) Copper is chosen for electric wires because it is an excellent conductor of electricity and is highly malleable and ductile.
(iii) Aluminium is preferred in aircraft manufacturing because it is lightweight yet strong.
Q3(d): (i) Name two characteristics of iron ore deposits in India that facilitate their optimum use in the iron and steel plants.
(ii) Name two industries that require iron ore as raw material.
Ans: (i) Two characteristics of iron ore deposits in India that enhance their use in iron and steel plants are:
(ii) Two industries that require iron ore as a raw material are:
Q1: You have to prepare a feasibility report for establishing mineral-based industries in your state. Which industries would you recommend? Give reasons to support your Answer.
Ans: I would recommend developing the iron and steel industry in my state for the following reasons:
Q2: Suppose you live in an area rich in coal, dolomite, limestone, and manganese, with two exporting ports. Which industry can be developed in your area and why?
Ans: The iron and steel industry can be developed in my area for the following reasons:
Q3: Minerals are exhaustible over time. List household items that could be reused by repairing, recycling, or refurbishing, along with the benefits of doing so.
Ans: Household items that could be reused include:
Benefits of repairing, recycling, or refurbishing include:
33 videos|86 docs|17 tests
|
1. What are the major mineral resources found in India? | ![]() |
2. How does mining impact the environment in India? | ![]() |
3. What is the role of minerals in the Indian economy? | ![]() |
4. What measures are taken to promote sustainable mining in India? | ![]() |
5. What are the challenges faced by the mineral sector in India? | ![]() |