Q2: In what way did the outcome of the Second World War help India’s demand for self-Govemment?
Ans: The Second World War shattered the British power, the USA and Russia emerged as World powers. Both these nations supported India’s demand for self-government.
Q3: Give any one proposal of Cripps Mission.
Ans: India would be given Dominion Status immediately after the end of Second World War.
Q4: Name the ‘Mantra’, which was given by Gandhiji during Quit India Movement.
Ans: ‘Do or Die’.
Q5: What was the Day of Deliverance?
Ans:
Q6: When and by whom was the August offer made?
Ans: August offer was announced on August 8, 1940 by the Viceroy, Lord Linlithgow.
Q7: Why was the August Offer rejected by the Congress? Give one reason.
Ans: Through the government proposed to set up a constitutional body, but no time limit was given within which the Constitution making body was to be set up.
Q8: When did the individual Satyagraha campaign start?
Ans: The Satyagraha started on 17 October 1940.
Q9: Who was selected as the first satyagrahi during the Individual Satyagraha of 1940?
Ans: Acharya Vinoba Bhave was selected as the first Satyagrahi.
Q10: Why was the Cripps Mission rejected by the Mulsim League?
Ans: The proposal of the Cripps Mission was rejected by the Muslim League because it felt that the prospect of achieving Pakistan was bleak.
Q11: What was the proposal of Cripps Mission regarding the Princely states?
Ans: The Princely states would be free to join the Indian Union or to stay out.
Q12: Why was Sir Stafford Cripps sent to India in 1842?
Ans: Sir Stafford Cripps was sent to India to break the political deadlock between Indian leaders and the British Government.
Q13: When and where was the Quit India Resolution passed?
Ans: Quit India Resolution was finally passed on 8 August 1942 in Mumbai.
Q14: What was the major cause of the failure of the Quit India Movement?
Ans: Lack of co-ordination and lack of clear cut programme were the two major causes of the failure of the movement.
Q2: Why did the Congress Ministers resign in 1839?
Ans: (i) The British Government implicated India in the Second World War without the consent of the Indians.
(ii) The Congress wanted a definite assurance from the British Government regarding independence but that assurance never came. Consequently, the Congress Ministers resigned in November 1939.
Q3: What was the reaction of British Government to the resignation.
Ans: The British Government felt relieved by the resignation of the Congress Ministers because they controlled eight out of the eleven provinces and had the power to impair the war efforts of the Government.
Q4: How Muslim League reacted on the resignation of Congress Ministers.
Ans:
Q5: Who was Sir Stafford Cripps? Why was he sent to India in 1942?
Ans: Sir Stafford Cripps was the member of the British War Cabinet. He was sent to India in 1942 with a fresh proposal for giving dominion status to India, as a first step towards full independence.
Q6: State any two important proposals of Crippse offer?
Ans: (i) After the conclusion of the war, steps would be taken to set up an elected body for framing a new constitution for India.
(ii) Provision will be made for the Native states to participate in the Constitution making body. Question
Q7: How was the Constitution-making body to be constituted according to Cripps Proposal of 1842?
Ans: (i) The members from British India would be elected by the Provincial Legislative Assemblies.
(ii) Representatives of Princely States would be nominated by the rulers.
Q8: What is meant by ‘Mass struggle on non-violent lines’? Which resolution was passed on the 8th of August, 1942 leading to a mass struggle on non-violent lines?
Ans: (i) The ‘Mass struggle on non-violent lines’ means participation of the common people peacefully in the National Movement for freedom struggle.
(ii) Quit India Movement was passed on the 8th of August, 1942 leading to a mass struggle on non-violent lines.
Q9: Name the leaders who played an important role during the Quit India Movement?
Ans: Jayaprakash Nayaran, Achyut Patwardhan, Kartik prasad, Ram Manohar Lohia and Aruna Asaf Ali played a prominent role in the movement.
Q10: What were the repressive policies adopted by the Government to suppress the Quit India Movement?
Ans:
Q11: State any two points to justify the impact of the movement.
Ans: (i) The movement revealed the depth of Nationalism among the people, instilled confidence among people to achieve independence, attracted the attention of the entire World.
(ii) This movement made the British realize that Indians would not be satisfied by anything less than complete independence or freedom of its motherland from British rule.
Q2: In the political scenario of 1939, important developments took place in India and abroad. In this context, mention the circumstances which led to the passage of the Act of 1935?
Answer: The following circumstances led to the passage of the Act of 1935:
(i) The Third Round Table Conference held in November-December 1932 issued a white paper in March 1993 which gave details of the working of the new constitution promulgated under the Act.
(ii) The Poona Pact which had replaced the Communal Award had doubled the number of seats for backward classes which were to the filled by a common joint electorate. The Act of 1935 was its first testing ground.
(iii) In June 1933 Gandhiji suspended the Civil Disobedience Movement and it was finally withdrawn in May 1935. The British now wanted to appease the leader with some constitutional reforms.
Q3: Why was the August offer made?
Ans: The August Offer was made by Lord Linlithgow in 1940 to end the political deadlock which had occurred during the Second World War. The Congress on 27th July, 1940 made an offer of co-operation in the War, provided its demand for independence was conceded and a provisional national Government responsible to the Central Assembly was formed at the Centre. In response to this, the Government made an offer known as August Offer.
Q4: State any three salient proposals of the August offer.
Ans: August offer contained the following proposals:
(i) After the war a representative Indian body would be set up immediately to frame a Constitution for India.
(ii) The present Viceroy’s Executive Council would be expanded without delay to include Indian leaders.
(iii) The Government also reaffirmed its desire to give full weight to the opinion of the Indian Ministers.
Q5: Japanese success in the East prompted the British Government to send the Cripps Mission to India. In this context, state the proposals of the Cripps Mission.
Ans: (i) India would be given Dominion Status immediately after the war.
(ii) A Constituent Assembly would be set up. The members from British India would be elected by the Provincial Legislative Assemblies, whereas representatives of Princely States would be nominated by their rulers.
(iii) The Provincess not consenting to the new constitution would be free to have their own constitution.
(iv) Provisions would also be made for the protection of the racial and religious minorities.
(v) The control and direction of the defence of India would be the responsibility of his Majesty’s Government.
Q6: Mention the reasons why the proposals of the Cripps Mission were rejected.
Ans: The proposals were turned down by the Congress because:
Q2: Explain the spread of the Quite India Movement.
Ans: Spread of the movement:
Q3: What was the impact and significance of Quit India Movement.
Ans: (i) It demonstrated the depth of the national feelings: The movement showed the depth of the national will and convinced the British that their domination in India were numbered. People from all parts of India fought together against the Britishers.
(ii) Set back to Britishers: Now the British officials had realized that the British would not be able to retain their hold on India.
(iii) Parallel Government: A significant feature of the Quit India Movement was the emergence of parallel Governments in Ballia in U.P. Midnapur in Bengal and Satura in Maharashtra.
(iv) Strengthening of Congress Socialist Party: The Quit India Movement helped in strengthening the Congress Socialist Party because of its magnificent and heroic role in the movement. Its socialist ideas had an impact on the Indian National Congress.
(i) Name the male personality in the picture with Gandhi given alongside.
(ii) Why Britain Prime Minister sent this gentleman to India?
Ans: (i) Sir Stafford Cripps.
(ii) Britain Prime Minister sent Sir Stafford Cripps to India to break the political deadlock between leaders and the British Government.
28 videos|103 docs|27 tests
|
1. What were the main causes of the Quit India Movement? | ![]() |
2. What was the British government's response to the Quit India Movement? | ![]() |
3. Did the Quit India Movement achieve its objectives? | ![]() |
4. How did the Quit India Movement impact Indian society? | ![]() |
5. What slogan did Mahatma Gandhi use during the Quit India Movement, and what did it signify? | ![]() |