Q2: Between whom was the Lucknow Pact concluded?
Ans: The Lucknow Pact was concluded between the Congress and the Muslim League.
Q3: When did the Congress split into two wings?
Ans: The Congress split into two wings at Surat in 1907.
Q4: The Lucknow Pact is remembered for two reasons. State the reasons.
Ans: Two reasons were:
(i) Hindu-Muslim unity as a result of Lucknow Pact, 1916.
(ii) Unity between the Moderates and the Assertives in the Congress in 1916.
Q5: What is the importance of the Lucknow session of the Congress?
Ans:
Q6: ‘The Indian Council of the Secretary of State should be replaced by two permanent Under Secretaries out of which one should be an Indian.’ Where and when was this stated?
Ans: It was one of the main features of the Lucknow Pact, it was stated in die Lucknow Pact between the Congress and the Muslim League in 1916.
Q7: When was the Lucknow Pact was adopted by the Congress and the League?
Ans: The Lucknow Pact was adopted by the Congress and the League in 1916.
Q8: Write any two features of the Lucknow Pact.
Ans: (i) Judiciary should be separated from Executive.
(ii) Half the members of the Viceroy’s Executive Council should be Indians.
Q9: Write any one major drawback of Lucknow Pact.
Ans: Since the Congress agreed to the scheme of communal electorates for Muslims, it lost its secular character.
Q10: Who started the Home Rule Movement?
Ans: Lokmanya Tilak and Mrs. Annie Besant, both the leaders started the Home Rule Movement.
Q11: Where did Mrs. Annie Besant founded the Home Rule League?
Ans: Mrs. Annie Besant founded the Home Rule League in Madras on 1st September 1913.
Q12: Name the Nationalist who said ‘Swaraj is my birth right’. Mention one contribution of his to the National Movement.
Ans: Bal Gangadhar Tilak stated that Swaraj, or self-rule, is his birthright.
Q13: Where did Tilak establish the Home Rule League?
Ans: Tilak established the Home Rule League on 28th April 1916 making Poona as the headquarters.
Q14: When did Mrs. Annie Besant join the Indian National Congress?
Ans: Mrs. Annie Besant join the Indian National Congress in 1914.
Q15: Name two leaders linked with the Home Rule League.
Ans: (i) Bal Gangadhar Tilak (ii) Mrs. Annie Besant.
Q16: When were Montague-Chelmsford Reforms introduced?
Ans: Montague-Chelmsford Reforms were introduced by the Government of India Act 1919 published in July 1918.
Q17: Give one main reason why the system of Dyarchy broke down.
Ans: Financial arrangements were not proper. No minister was given sufficient funds for the development activities.
Q18: Who made the August Declaration 1917?
Ans: Mr. E. S. Montague made the August Declaration in 1917.
Q2: Mention two reasons why the Lucknow pact is considered important in the history of the Indian National Congress.
Ans: The Lucknow Pact 1916 is important due to the following reasons:
(i) It led to argument between the Congress and Muslim League about constitutional reforms.
(ii) After this Pact, the unity between Hindus and Muslims strengthened National Movement.
Q3: The year 1916 is considered a memorable year in Indian history. Name any one incident related to Hindu-Muslim unity and one which strengthened the National Movement.
Ans: (i) Hindu-Muslim Unity—Lucknow Pact
(ii) Strengthening of National Movement—Home Rule League
Q4: After Mrs. Annie Besant joined Congress in 1914, she started propagating her views. What were her views?
Ans:
Q5: Why did the Home Rule league demand Swaraj for India?
Ans: The Home Rule League demanded Swaraj because:
(i) Independence is the birth right of all, and
(ii) The resources of India were not being used for the welfare of the people of India.
Q6: ‘Home Rule Leagues infused new blood into National Movement.’ State two points in favour of this statement.
Ans: (i) Due to of War, the National Movement between the years 1914-19 was more or less subdued. The Home Rule Movement enthused new spirit among the masses.
(ii) It was also under the pressure of Home Rule Movement that the British announced Montague-Chelmsford Reforms.
Q7: Give any two impacts of the Home Rule League.
Ans: The two impacts were:
(i) The Congress was not working and the Home Rule League once again revived the National Movement.
(ii) It indented the base of the movement, even women started to participate in the National Movement.
Q8: What do you mean by dyarchy? Who introduced it?
Ans: Dyarchy is a form of government in which two persons, States or bodies are jointly vested with supreme power. The government of India Act of 1919 introduced the system of dyarchy in the provinces.
Q9: Mention two reasons which intensified Indian Nationalism.
Ans: Two reasons which intensified Indian nationalism were:
(i) The deteriorating economic condition of Indians.
(ii) The Communist Revolution of 1917, in Russia placed a unique and inspiring idea before the Indians.
Q10: Why did the Indian National Congress support the British in the First World War?
Ans: The Indian National Congress supported the British in the First World War because the Congress leaders hoped that as a consequence of this effort India would get the status of a self- governing dominion under the British throne.
Q11: Give two immediate causes that made the British rulers to come up with the Montague Chelmsford Reforms.
Ans:
Q12: What was the objective of the Montague-Chelmsford Reforms?
Ans: The objective of the Montague-Chelmsford Reforms was to give some responsibilities to the Indian representatives elected by the people.
Q13: How did the real control of the administration remain in the hands of the British according to the government of India Act, 1919?
Ans: The real control of the administration remained in the hands of the British according to the Government of India Act, 1919 because the British could control law and situation anywhere in India and had control over the finance.
Q14: In what ways were the Montague-Chelmsford Reforms illusory as far as the National Movement was concerned?
Ans: The Montague-Chelmsford reforms were illusory to the leaders of the national movement: because the real control of the administration remained in the hands of the British as per this Act. The British could control law and order situation anywhere in the country as they had the police and the army under them. Moreover, the finances were under British control.
Q2: What was the significance of the Pact?
Ans: (i) Unity: It brought the Hindu and Muslim unity which was the need of the hour. It also brought Assertive and Moderate leaders at the same platform.
(ii) Strengthening of National Movement: The unity between the Congress, the League and between the Moderates and Assertive demoralised the Government of India. Now the Government was under pressure for Constitutional reforms. This helped in strengthening the National Movement.
(iii) Constitutional Reforms: At that time the Home Rule League was also gaining momentum. Both the leaders of the Congress and the League made it clear to the British Government that their demands for Constitutional reforms could not be easily rejected if they wished Indians to be loyal to the British. In the face of overwhelming odd the government announced on August 20,1917 that their policy in India was the gradual development of self- governing institutions”.
Q3: With reference to the Lucknow Pact, mention three important provisions regarding Constitutional reforms.
Ans: The important provisions regarding Constitutional reforms were jointly accepted by the Congress and the Muslim League. They were:
(i) The British Government-should declare that Britain’s objective was to grant self-government to India and should be granted an equal status with that of other Dominions in the British Empire.
(ii) 4/5 of the members of the Central and the Provincial Legislatures should be elected. The rest of the members could be nominated.
(iii) At least 1/2 of the members of the Central as well as the Provincial Executive Councils should be elected by the elected members of the respective Legislatures.
Q4: What is meant by ‘Home Rule’? Why did the leaders of this movement avoid revolutionary and aggressive methods?
Ans: Home Rule refers to the idea of self-governance.
Q5: Why the reforms introduced by the government failed to satisfy Indian?
Ans: (i) Flaws in Dyarchy System: The system of Dyarchy was a total failure. The division of subjects was not proper and ministers in charge of various departments had no sufficient funds for development.
(ii) Divide and Rule Policy: Britishers continued their policy of Divide and Rule as the Communal representation was now extended to other communities also.
(iii) Non-cooperation of British Officials: The working of the reforms was made difficult due to the non-cooperation of British officials. They were reluctant to give up their unlimited powers.
Q6: With reference to the Home Rule Movement discuss the two factors which emphasize the significance of the Home Rule Movement.
Ans: (i) First World War: The First World War broke out in 1914. India too was made a party of the war without consulting any of the Indian leaders. So this was opposed by the Indian leaders. Even the common people grew impatient.
(ii) Bal Gangadhar Tilak’s release and Mrs. Annie Besant’s Entry into politics: Bal Gangadhar Tilak was one of the most important assertive nationalists. He was released in 1914. In 1916 he formed the Home Rule League. Mrs. Annie Besant set up a similar Home Rule League with its headquarter at Adyar. These movements were fully supported by Moderate as well by the Assertive leaders.
Q7: What is meant by Diarchy? How was it to be practiced as per the Government of India Act, 1919?
Ans:
Q8: What was the programme of the Home Rule League?
Ans: Programme of action consisted of massive propaganda. Like organisation of mass meetings, lecture tours, carrying message of Home Rule through newspapers, distribution of leaflets and pamphlets, tours of towns and villages, and opening of the branches of the League in different cities of India. Women and students were motivated to carry the message of Home Rule to all sections of society and all parts of the country.
Q2: The Home Rule Leagues (1916-17) carried the burden of nationalist propaganda during the First World War. In this context, explain objectives of the League.
Ans: The following were the objectives of the Home Rule Leagues:
Q3: The Home Rule League was founded in India in 1915-16. In this context describe the impact of the movement:
Ans: (i) The Home Rule League intensified the propaganda all over the country demanding the self-government or Home Rule in India after the war.
(ii) It was during this time Tilak gave a call ‘Swaraj is my birthright and I shall have it.’
(iii) The movement made rapid progress and the cry of Home Rule resounded throughout India.
(iv) Many Moderate leaders, who earlier were doubtful about the success of the movement, now joined the Home Rule agitation.
(v) At a time when the Congress was almost inactive, the Home Rule Movement kept the national spirit alive and infused new energy and enthusiasm among the people.
Q4: The Montague-Chelmsford scheme of Constitutional Reforms was embodied in the Government of India Act, 1919. In this context discuss the main features of the Act of 1919?
Ans: Dyarchy of Dual Government in the Provinces: Under the Dyarchy system, the responsibilities of the Provincial Government were split into two categories:
The Central Government handled matters of national significance, while the Provincial Government focused on local issues.
Q5: How did Tilak bring a new wave in Indian Politics that was distinct from the early congressmen?
Ans:
Q6: What according to you was the most significant contribution of the Home Rule Movement in India.
Ans:
(i) Name the lady in the picture given alongside With which national event you can associate this lady?
(ii) Which movement influenced her to launch the similar movement in India?
Ans: (i) Dr. Annie Besant. She was associated with Home Rule League
(ii) Home Rule Movement of Irish freedom fighters influenced her to launch the similar movement in India.
Q2: Answer the following:
(i) Name the person in the picture.
(ii) With which famous declaration would you associate this gentleman? When this declaration was made?
Ans: (i) Edwin Montague.
(ii) He was associated with ‘August Declaration’. This declaration was made oh 20 August 1917.
28 videos|103 docs|27 tests
|
1. What were the main causes of the First World War? | ![]() |
2. How did the First World War affect the global balance of power? | ![]() |
3. What was the role of the League of Nations after the First World War? | ![]() |
4. Why did Russia withdraw from the First World War? | ![]() |
5. What were the main terms of the Treaty of Versailles? | ![]() |