Table of contents |
|
Fill in the Blanks |
|
True or False |
|
Short Questions Answers |
|
Assertion and Reason Questions |
|
(i) Water vapor gets added to air by .
Ans: evaporation
(ii) The circulation of water between ocean and land is known as the .
Ans: water cycle
(iii) covers more than two thirds of the earth’s surface.
Ans: Water
(iv) In atmosphere water is present in huge quantities as and .
Ans: vapors , clouds
(v) Water present in ocean and sea is for drinking.
Ans: unfit
(i) Water evaporates faster on hot summer day compared to cloudy day.
Ans: True
(ii) About one thirds of the Earth is covered with water.
Ans: False
(iii) Heating is essential to convert water into its vapor.
Ans: True
Q3: Which is the purest form of natural water?
Ans: Rain water
Q4: Name the process involved in the formation of clouds.
Ans: Clouds form by a process called condensation.
Q5: Why water disappears from wet clothes as they dry up?
Ans: Due to evaporation
Q6: What are the different forms of water that exists on earth?
Ans: Water exists on earth in three different forms – ice, water and vapor.
Q7: Define water cycle.
Ans: The circulation of water between ocean and land is known as the water cycle.
Q8: How water enters the air?
Ans: Water vapor enters the air through the processes of evaporation and transpiration.
Q9: Where do water in rivers and lakes come from?
Ans: Rivers and lakes get water from rain and melting of snow on the mountains.
Q10: Define condensation.
Ans: The process by which water vapor in the air is converted into liquid is called condensation.
Q11: Why water spilled on a floor dries up after some time?
Ans: Due to evaporation, water changes into water vapor and hence water spilled on a floor dries up after some time.
Q12: What is evaporation?
Ans: Evaporation is the process in which water changes to gaseous state due to an increase in temperature.
Q13: Why is water in seas and oceans saline?
Ans: The water in sea and ocean is saline because the water in the seas and oceans has many salts dissolved in it.
Q14: Why we rarely notice water vapor from a bucket full of water?
Ans: We rarely notice water vapor from a bucket full of water because evaporation of water is a slow process.
Q15: Why does a mist of tiny water droplets form when we breathe out on a window in winter?
Ans: When our warm breath touches a cold window, it condenses and forms a mist of tiny water droplets.
Q16: Assertion (A): Role of oceans in supplying usable water is quite important.
Reason (R): When the sea water reaches us, in various other forms of sources of water, it is no more saline.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans: (b)
Q17: Assertion (A): The sea water is saline.
Reason (R): The sea water contains many dissolved salts.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans: (a)
Q18: Assertion (A): Sea water changes to water vapours by the process of transpiration in the presence of sunlight.
Reason (R): When sea water changes into water vapour it leaves the dissolved salts behind.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans: (d)
1. What are the three states of water? | ![]() |
2. How does water change from one state to another? | ![]() |
3. What is the importance of the water cycle in nature? | ![]() |
4. Can water exist in more than one state at the same time? | ![]() |
5. What factors affect the state of water? | ![]() |