Solution:
3(2x + 5y) = 6x + 15y
Q2: Expand:
(7x - 4) × 2
Solution:
(7x - 4) × 2 = 14x - 8
Q3: Simplify:
(10a + 15b + 20c) ÷ 5
Solution:
(10a ÷ 5) + (15b ÷ 5) + (20c ÷ 5) = 2a + 3b + 4c
Q4: Simplify:
6(2x + 3) + 4(x - 5)
Solution:
6(2x + 3) = 12x + 18
4(x - 5) = 4x - 20
Adding them → 12x + 18 + 4x - 20 = 16x - 2
Q5: Simplify:
8(y - 2) - 3(2y + 1)
Solution:
8(y - 2) = 8y - 16
-3(2y + 1) = -6y - 3
So, 8y - 16 - 6y - 3 = 2y - 19
Q6: A fruit seller packs 8 baskets, each basket containing (12 apples + 15 oranges). Using distributive property, find the total number of fruits.
Solution:
8(12 + 15) = 8 × 12 + 8 × 15 = 96 + 120 = 216
Total fruits = 216
Q7: A builder uses 25 tiles for each row. If he lays (40 + 30) rows, how many tiles does he need in total?
Solution:
25(40 + 30) = 25 × 70 = 1750
Total tiles = 1750
Q8: The cost of one pen is Rs. (x + 5). Find the cost of 12 pens using distributive property.
Solution:
12(x + 5) = 12x + 60
Q9: A rectangular park has length (50 + 20) m and breadth 12 m. Find its area using distributive property.
Solution:
(50 + 20) × 12 = 50 × 12 + 20 × 12 = 600 + 240 = 840 m²
Q10: A shopkeeper sells (15 + 10) chocolates in a pack. If he sells 24 such packs, find the total number of chocolates.
Solution:
24(15 + 10) = 24 × 25 = 600
Total chocolates = 600
Q11: Simplify:
(x + 5)(x + 3)
Solution:
(x + 5)(x + 3) = x(x + 3) + 5(x + 3)
= x² + 3x + 5x + 15
= x² + 8x + 15
Q12: Expand and simplify:
(2x + 7)(3x - 4)
Solution:
(2x + 7)(3x - 4) = 2x(3x - 4) + 7(3x - 4)
= 6x² - 8x + 21x - 28
= 6x² + 13x - 28
Q13: If a = 15, b = 12, evaluate:
5(a + b) - 3(a - b)
Solution:
5(a + b) - 3(a - b) = 5a + 5b - 3a + 3b
= 2a + 8b
Substitute a = 15, b = 12 → 2(15) + 8(12) = 30 + 96 = 126
Q14: Factorize:
12x + 18y
Solution:
12x + 18y = 6(2x) + 6(3y) = 6(2x + 3y)
Q15: Verify distributive property:
9 × (14 + 6) = (9 × 14) + (9 × 6)
Solution:
LHS = 9 × (14 + 6) = 9 × 20 = 180
RHS = (9 × 14) + (9 × 6) = 126 + 54 = 180
Since LHS = RHS
(a) 13 × 8a × 2b × c × a
(b) 8 × 3 × a × b × c
(c) 3 × 8 × a × b × c × c
(d) 3 × 8 × a × b × b × c
Ans: (a)
Sol: To find out the similar term as 24a²bc, let us find the product of each of the equations,