HPSC (Haryana) Exam  >  HPSC (Haryana) Notes  >  Course for HPSC Preparation (Hindi)  >  वाक्य सुधार अभ्यास - 2

वाक्य सुधार अभ्यास - 2 | Course for HPSC Preparation (Hindi) - HPSC (Haryana) PDF Download

प्रत्येक निम्नलिखित वाक्य में एक शब्द को हटाना है ताकि वे व्याकरणिक रूप से सही हो सकें। उस शब्द की पहचान करें जिसे हटाने की आवश्यकता है।

  • Q1: He went to work despite of his illness.
    • (a) to
    • (b) despite
    • (c) of
    Ans: (c) He went to work despite his illness.
  • Q2: Raju, who he is my best friend, is a writer.
    • (a) who
    • (b) best
    • (c) he
    Ans: (c) Raju, who is my best friend, is a writer.
  • Q3: No matter what that I do, I can't make her happy.
    • (a) what
    • (b) that
    • (c) make
    Ans: (b) No matter what I do, I can’t make her happy.
  • Q4: She is busy at the work and won't be home before 10.30.
    • (a) at
    • (b) the
    • (c) be
    Ans: (b) She is busy at work and won’t be home before 10.30.
  • Q5: I have decided to quit my job a week ago.
    • (a) have
    • (b) to
    • (c) a
    Ans: (a) I decided to quit my job a week ago.
  • Q6: You should complain of if you are not happy with the service you receive.
    • (a) of
    • (b) if
    • (c) with
    Ans: (a) You should complain if you are not happy with the service you receive.
  • Q7: You had better not to wake him up when get home.
    • (a) had
    • (b) not
    • (c) not
    Ans: (c) You had better not wake him up when you get home.
  • Q8: You should tell to me exactly what happened there.
    • (a) should
    • (b) to
    • (c) what
    Ans: (b) You should tell me exactly what happened there.
  • Q9: He is clever but he lacks of experience.
    • (a) but
    • (b) of
    • (c) is
    Ans: (b) He is clever but he lacks experience.
  • Q10: She does not resemble to either of her parents.
    • (a) does
    • (b) to
    • (c) of
    Ans: (b) She does not resemble either of her parents.
  • Q11: I have written to every my friend I have.
    • (a) to
    • (b) every
    • (c) my
    Ans: (c) I have written to every friend I have.
  • Q12: I don't speak of either French or German.
    • (a) speak
    • (b) of
    • (c) either
    Ans: (b) I don’t speak either French or German.
The document वाक्य सुधार अभ्यास - 2 | Course for HPSC Preparation (Hindi) - HPSC (Haryana) is a part of the HPSC (Haryana) Course Course for HPSC Preparation (Hindi).
All you need of HPSC (Haryana) at this link: HPSC (Haryana)
295 docs
Related Searches

practice quizzes

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

past year papers

,

Semester Notes

,

video lectures

,

pdf

,

ppt

,

mock tests for examination

,

वाक्य सुधार अभ्यास - 2 | Course for HPSC Preparation (Hindi) - HPSC (Haryana)

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Extra Questions

,

study material

,

Sample Paper

,

Free

,

Summary

,

Objective type Questions

,

Exam

,

वाक्य सुधार अभ्यास - 2 | Course for HPSC Preparation (Hindi) - HPSC (Haryana)

,

वाक्य सुधार अभ्यास - 2 | Course for HPSC Preparation (Hindi) - HPSC (Haryana)

,

Important questions

;