Class 7 Exam  >  Class 7 Notes  >  NCERT Textbooks & Solutions for Class 7  >  NCERT Solutions: Comparing Quantities- 2

NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2

Exercise 7.2 

Question 1: Tell what is the profit or loss in the following transactions. Also find profit percent or loss percent in each case. 
(a) Gardening shears bought for Rs 250 and sold for Rs 325. 
(b) A refrigerator bought Rs12,000 and sold at Rs 13,500. 
(c) A cupboard bought for Rs 2,500 and sold at Rs 3,000. 
(d) A skirt bought for Rs 250 and sold at Rs 150. 

Sol 1: 
(a) Cost price of gardening shears = Rs 250
Selling price of gardening shears = Rs 325
Since, S.P. > C.P., therefore here is profit.
∴ Profit = S.P. - C.P. = Rs 325 - Rs 250 = Rs 75 

NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2

(b) Cost price of refrigerator = Rs 12,000
Selling price of refrigerator = Rs 13,500
Since, S.P. > C.P., therefore here is profit.
∴ Profit = S.P. - C.P. = Rs 13500 - Rs 12000 = Rs 1,500
NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
Therefore, Profit = Rs 1,500 and Profit% = 12.5%

(c) Cost price of cupboard = Rs 2,500
Selling price of cupboard = Rs 3,000
Since, S.P. > C.P., therefore here is profit.
∴ Profit = S.P. - CP. = Rs 3,000 - Rs 2,500 = Rs 500

NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2

Therefore, Profit = Rs 500 and Profit% = 20%

(d) Cost price of skirt = Rs 250
Selling price of skirt = Rs 150
Since, C.P. > S.P., therefore here is loss.
∴ Loss = CP, - S.P. = Rs 250 - Rs 150 = Rs100

NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2

Therefore, Loss = Rs 100 and Loss% = 40%

Question 2: Convert each part of the ratio to percentage: 
(a) 3 : 1 
(b) 2 : 3 : 5 
(c) 1 : 4 
(d) 1 : 2 : 5 

Sol 2: 
(a) 3 : 1 
Total part = 3 + 1= 4
Therefore, Fractional part = 3/4 : 1/4
⇒ Percentage of parts = NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
⇒ Percentage of parts = 75% : 25%

(b) 2 : 3 : 5
Total part = 2 + 3 + 5 = 10
Therefore, Fractional part =  NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
⇒ Percentage of parts  NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
⇒ Percentage of parts = 20% : 30% : 50%

(c) 1 : 4
Total part =1 + 4 = 5
Therefore, Fractional part = 1/5 : 4/5
⇒ Percentage of parts  NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
⇒ Percentage of parts = 20% : 80%

(d) 1 : 2 : 5
Total part = 1+ 2 + 5 = 8
Therefore, Fractional part =  NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
⇒ Percentage o f parts   NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
⇒ Percentage of parts = 12.5% : 25% : 62.5%

Question 3: The population of a city decreased from 25,000 to 24,500. Find the percentage decrease. 
Sol 3: The decreased population of a city from 25,000 to 24,500.
Population decreased = 25,000 - 24,500 = 500
Decreased Percentage NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
Hence, the percentage decreased is 2%.

Question 4: Arun bought a car for Rs 3,50,000. The next year, the price went up to Rs 3,70,000. What was the percentage of price increase? 
Sol 4: Increased in price of a car from Rs 3,50,000 to Rs 3,70,000.
Amount change = Rs 3,70,000 - Rs 3,50,000 = Rs 20,000.
Therefore, Increased percentage = NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
Hence, the percentage of price increased is  NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2

Question 5: I buy a T.V. for Rs 10,000 and sell it at a profit of 20%. How much money do I get for it? 

Sol 5: The cost price of T.V. = Rs 10,000
Profit percent = 20%
Now Profit = Profit% of C.P,
NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
Selling price = C.P. + Profit = Rs 10,000 + Rs 2,000 = Rs 12,000
Hence, he gets Rs 12,000 on selling his T.V.

Question 6: Juhi sells a washing machine for Rs 13,500. She loses 20% in the bargain. What was the price at which she bought it? 

Sol 6: Selling price of washing machine = Rs. 13,500
Loss percent = 20%
Let the cost price of washing machine be Rs x.
Since, Loss = Loss% of C.P.
NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
Therefore, S.P. = C.P. - Loss
⇒  NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
⇒  NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
⇒  NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2

Question 7: (i) Chalk contains Calcium, Carbon and Oxygen in the ratio 10:3:12. Find the percentage of Carbon in chalk. 
(ii) If in a stick of chalk, Carbon is 3 g, what is the weight of the chalk stick? 

Sol 7: 
(i) Given ratio = 10 : 3 : 12
Total part = 10 + 3 + 12 = 25
Part of Carbon = 3/25
Percentage of Carbon part in chalk =  NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
(ii) Quantity of Carbon in chalk stick = 3 g
Let the weight of chalk be x g.
Then, 12 % of x = 3

NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
Hence, the weight of chalk stick is 25 g.

Question 8: Amina buys a book for Rs 275 and sells it at a loss of 15%. How much does she sell it for? 
Sol 8: The cost of a book = Rs 275
Loss percent = 15%
Loss = Loss% of C.P. = 1 5 % of Rs 275
NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
Therefore, S.P. = C.P. - Loss = Rs 275 - Rs 41.25 = Rs 233.75
Hence, Amina sells a book for Rs 233.75

Question 9: Find the amount to be paid at the end of 3 years in each case: 
(a) Principal = Rs 1,200 at 12% p.a. 
(b) Principal = Rs 7,500 at 5% p.a. 
Sol 9: (a) 
Here, Principal (P) = Rs 1,200, Rate (R) = 12% p.a., Time (T) = 3 years

NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
Now, Amount = Principal + Simple Interest
= Rs 1200 + Rs 432
= Rs 1,632
(b) Here, Principal (P) = Rs 7,500, Rate (R) = 5% p.a., Time (T) = 3 yearNCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
Now, Amount = Principal + Simple Interest
= Rs 7,500 + Rs 1,125
= Rs 8,625

Question 10: What rate gives Rs 280 as interest on a sum of Rs 56,000 in 2 years? 

Sol 10: Here, Principal (P) = Rs 56,000, Simple Interest (S.I.) = Rs 280, Time (T) = 2 yearsNCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
Hence, the rate of interest on sum is 0.25%.

Question 11: If Meena gives an interest of Rs 45 for one year at 9% rate p.a. What is the sum she has borrowed? 
Sol 11:  Simple Interest = Rs 45, Rate (R) = 9% p.a., Time (T) = 1 years
NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2
Hence, she borrowed Rs 500.

The document NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2 is a part of the Class 7 Course NCERT Textbooks & Solutions for Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
417 docs

Up next

417 docs
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 7 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2

,

practice quizzes

,

Free

,

NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

past year papers

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

Semester Notes

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

MCQs

,

Exam

,

NCERT Solutions for Class 8 Maths - Comparing Quantities- 2

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

ppt

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

study material

;