All Exams  >   GMAT  >   Daily Tests for GMAT Preparation  >   All Questions

All questions of Day 27 for GMAT Exam

If S is the infinite sequence S1 = 6, S2 = 12, ..., Sn = Sn-1 + 6,..., what is the sum of all terms in the set {S13, S14, ..., S28}?
  • a)
    1800
  • b)
    1845
  • c)
    1890
  • d)
    1968
  • e)
    2016
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Avantika Dey answered
For sequence S, any value Sn equals 6n. Therefore, the problem can be restated as determining the sum of all multiples of 6 between 78 (S13) and 168 (S28), inclusive. The direct but time-consuming approach would be to manually add the terms: 78 + 84 = 162; 162 + 90 = 252; and so forth.
The solution can be found more efficiently by identifying the median of the set and multiplying by the number of terms.  Because this set includes an even number of terms, the median equals the average of the two ‘middle’ terms, S20 and S21, or (120 + 126)/2 = 123. Given that there are 16 terms in the set, the answer is 16(123) = 1,968.
The correct answer is D

The sum of the squares of the first 15 positive integers (12 + 22 + 32 + . . . + 152) is equal to 1240. What is the sum of the squares of the second 15 positive integers (162 + 172 + 182 + . . . + 302) ?
  • a)
    2480
  • b)
    3490
  • c)
    6785
  • d)
    8215
  • e)
    9255
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Nitya Kumar answered
The key to solving this problem is to represent the sum of the squares of the second 15 integers as follows: (15 + 1)2 + (15 + 2)2 + (15 + 3)2 + . . . + (15 + 15)2.  
Recall the popular quadratic form, (a + b)2 = a2 + 2ab + b2. Construct a table that uses this expansion to calculate each component of each term in the series as follows: 

 
In order to calculate the desired sum, we can find the sum of each of the last 3 columns and then add these three subtotals together. Note that since each column follows a simple pattern, we do not have to fill in the whole table, but instead only need to calculate a few terms in order to determine the sums. 
The column labeled a2 simply repeats 225 fifteen times; therefore, its sum is 15(225) = 3375. 
The column labeled 2ab is an equally spaced series of positive numbers. Recall that the average of such a series is equal to the average of its highest and lowest values; thus, the average term in this series is (30 + 450) / 2 = 240. Since the sum of n numbers in an equally spaced series is simply n times the average of the series, the sum of this series is 15(240) = 3600. 
The last column labeled b2 is the sum of the squares of the first 15 integers. This was given to us in the problem as 1240. 
Finally, we sum the 3 column totals together to find the sum of the squares of the second 15 integers: 3375 + 3600 + 1240 = 8215. The correct answer choice is (D).

The area of a triangle is equal to the area of the rectangle. Find the perimeter of the rectangle.
1. The perimeter of the square is 24 inches.
2. The sum of the length and the width is 13 inches.
  • a)
    Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient to answer the question asked.
  • b)
    Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient to answer the question asked.
  • c)
    BOTH statements (1) and (2) TOGETHER are sufficient to answer the question asked, but NEITHER statement ALONE is sufficient to answer the question.
  • d)
    EACH statement ALONE is sufficient to answer the question asked.
  • e)
    Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient to answer the question asked, and additional data specific to the problem are needed.
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Anirban Das answered
Explanation:

Let the sides of the square be s, and the length and width of the rectangle be l and w, respectively. We need to find the perimeter of the rectangle, which is 2(l+w).

Statement 1: The perimeter of the square is 24 inches.
This means that s=6 inches. Since the area of the triangle is equal to the area of the rectangle, we have (1/2)(s^2) = lw. So, (1/2)(6^2) = lw, which means lw=18. However, we cannot determine l and w from this statement alone, so it is not sufficient.

Statement 2: The sum of the length and the width is 13 inches.
This means that l+w=13. We cannot determine the area or the perimeter of the rectangle from this statement alone, so it is not sufficient.

Using both statements together, we know that lw=18 and l+w=13. We can solve for l and w using these equations: l=9 and w=4 (or vice versa). Now we can find the perimeter of the rectangle: 2(9+4) = 26 inches. Both statements together are sufficient to answer the question.

The golden toad of Costa Rica, whose beauty and rarity inspired an unusual degree of human interest from a public generally unconcerned about amphibians, may have been driven to extinction by human activity nevertheless. In the United States, a public relations campaign featuring the toad raised money to purchase and protect the toad’s habitat in Costa Rica, establishing the Monteverde Cloud Forest Preserve in 1972. Although this action seemed to secure the toad’s future, it is now apparent that setting aside habitat was not enough to save this beautiful creature. The toad’s demise in the late 1980s was a harbinger of further species extinction in Costa Rica. Since that time, another twenty of the fifty species of frogs and toads known to once inhabit a 30 square kilometer area near Monteverde have disappeared.
The unexplained, relatively sudden disappearance of amphibians in Costa Rica is not a unique story. Populations of frogs, toads, and salamanders have declined or disappeared the world over. Scientists hypothesize that the more subtle effects of human activities on the world’s ecosystems, such as the build-up of pollutants, the decrease in atmospheric ozone, and changing weather patterns due to global warming, are beginning to take their toll. Perhaps amphibians - whose permeable skin makes them sensitive to environmental changes - are the “canary in the coal mine,” giving us early notification of the deterioration of our environment. If amphibians are the biological harbingers of environmental problems, humans would be wise to heed their warning.
Q. 
It can be inferred from the passage that
  • a)
    only thirty species of frogs and toads remain in Costa Rica
  • b)
    humans do not have permeable skin
  • c)
    the build-up of pollutants in the atmosphere causes a decrease in atmospheric ozone
  • d)
    humans do not usually take signals of environmental deterioration seriously
  • e)
    Costa Rica suffers from more serious environmental problems than many other countries
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Moumita Sen answered
The correct answer to an inference question on the GMAT must be supported by evidence from the text without need for external information.
(A) The passage states that twenty of the fifty species of frogs and toads known to once inhabit a 30-square-kilometer area near Monteverde have disappeared. Nothing is implied about the areas of Costa Rica farther from Monteverde.
(B) CORRECT. The passage suggests that amphibians are able to offer humans early notification of the deterioration of the environment because of the amphibians’ permeable skin. Thus, permeable skin must be a characteristic that humans do not possess.  
(C) No causal relationship between the build-up of pollutants in the atmosphere and a decrease in atmospheric ozone is suggested in the passage.
(D) The author states that humans would be wise to heed the warning offered by the decline of amphibious populations, but nothing suggests that humans normally do not take signals of environmental deterioration seriously.
(E) The passage does not compare Costa Rica’s environmental problems to those of other countries. 

Film scholars agree that Hollywood portrayals of America at war follow a cyclical pattern. During and immediately after a conflict, important films trumpet glory and sacrifice. Ten to fifteen years later, questioning and sometimes pacifistic movies about the conflict dominate. In the late 1960’s, “the raging bulls” of Hollywood—the young trendsetters rising to prominence—proclaimed this pattern obsolete. However, the passage of time has demonstrated this cultural pattern to be more resilient than it seemed in those days of social change.
Throughout the majority of the last century, evidence of the cyclical portrayal of war in film abounds. After America declared war against Germany during World War I, the still infant film industry glorified the fight against “the Hun.” By the early 1930’s, major releases had changed their tone; for example, All Quiet on the Western Front put forth an anti-war message by displaying the horrors of combat. After World War II began, the industry shifted gears. Suddenly, important pictures again portrayed glories and courage without the questioning or despair. For example, Guadalcanal Diary, produced during the war, showed “the ultimate sacrifice” as a noble and undoubted good. Once again, though, by 1957, films such as The Bridge on the River Kwai won awards for depicting the moral confusion of war.
Those who later declared this pattern dead based their conviction on their hearts rather than their minds. During the Vietnam War, the only major film about that conflict was The Green Berets, starring John Wayne and far closer in tone to Guadalcanal Diary than to The Bridge on the River Kwai. Similarly, years went by before more complex visions of war, such as Apocalypse Now, and then Platoon, emerged.
While today’s film industry is more diverse and its audience more culturally fragmented, this cycle largely continues. Jarhead, a layered depiction of the first gulf war, premiered more than ten years after that conflict. Further evidence of this pattern can be seen in the release of Apocalypse Now Redux, which contained additional footage that the producers originally thought would repel audiences. Thus, the famous aphorism “The more things change, the more they stay the same” certainly applies to this aspect of the film industry.
Q.
According to the passage, Apocalypse Now Redux  differed from Apocalypse Now in which of the following ways?
  • a)
    The added footage made it less appealing to a moreculturally diverse audience.
  • b)
    The added footage made its portrayal of war lessglorified and more ambiguous.
  • c)
    The added footage made its portrayal of war lessharsh and more glorified.
  • d)
    The added footage made it more similar in tone toother war movies.
  • e)
    The removed footage made its portrayal of war lessglorified and less appealing.
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Pallavi Sharma answered
Explanation:

Apocalypse Now Redux vs. Apocalypse Now
- Added Footage: Apocalypse Now Redux differed from Apocalypse Now in that it included additional footage.
- Portrayal of War: The added footage in Apocalypse Now Redux made its portrayal of war less glorified and more ambiguous.
- Tone: The additional footage added complexity to the film's depiction of war, moving away from a straightforward glorification of combat.
- Audience Appeal: Contrary to the producers' initial concerns that the added footage would repel audiences, it actually enhanced the film's depth and resonated with viewers seeking a more nuanced exploration of war.
- Overall Impact: This change in portrayal, brought about by the added footage, set Apocalypse Now Redux apart from its predecessor by offering a more layered and thought-provoking examination of the subject matter.

The golden toad of Costa Rica, whose beauty and rarity inspired an unusual degree of human interest from a public generally unconcerned about amphibians, may have been driven to extinction by human activity nevertheless. In the United States, a public relations campaign featuring the toad raised money to purchase and protect the toad’s habitat in Costa Rica, establishing the Monteverde Cloud Forest Preserve in 1972. Although this action seemed to secure the toad’s future, it is now apparent that setting aside habitat was not enough to save this beautiful creature. The toad’s demise in the late 1980s was a harbinger of further species extinction in Costa Rica. Since that time, another twenty of the fifty species of frogs and toads known to once inhabit a 30 square kilometer area near Monteverde have disappeared.
The unexplained, relatively sudden disappearance of amphibians in Costa Rica is not a unique story. Populations of frogs, toads, and salamanders have declined or disappeared the world over. Scientists hypothesize that the more subtle effects of human activities on the world’s ecosystems, such as the build-up of pollutants, the decrease in atmospheric ozone, and changing weather patterns due to global warming, are beginning to take their toll. Perhaps amphibians - whose permeable skin makes them sensitive to environmental changes - are the “canary in the coal mine,” giving us early notification of the deterioration of our environment. If amphibians are the biological harbingers of environmental problems, humans would be wise to heed their warning.
Q. 
The passage implies that
  • a)
    many amphibians are not considered beautiful.
  • b)
    the Monteverde Cloud Forest Preserve was not large enough to protect the golden toad.
  • c)
    only Costa Rican amphibians living near Monteverde have disappeared since the 1980s.
  • d)
    amphibians sometimes live in coal mines.
  • e)
    no humans yet consider the decline of amphibious populations an indication of a threat to human populations.
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

This question is really just a disguised inference question. The correct answer to an inference question must be directly supported by evidence from the text. 
(A) CORRECT. The first sentence of the passage states that the beauty of Costa Rica’s golden toad was one factor that generated interest from a public normally unconcerned with amphibians. Thus, many amphibians must not be considered beautiful.
(B) The passage indicates that habitat preservation in isolation - no matter the size of the habitat - was not enough to save the golden toad. Instead, scientists theorize that broader ecological issues are harming the world’s amphibious populations
(C) The second paragraph tells us that amphibian populations have been declining around the world. 
(D) This is a misinterpretation of the analogy used in the second paragraph. The author is implying that amphibians may provide humans an early warning for detrimental changes to the environment, just as canaries provide humans an indication of detrimental conditions in coal mines.
(E) The final sentence of the passage indicates that humans would be wise to recognize the potential environmental deterioration signified by declining amphibious population, but it is too extreme to infer that no humans consider this decline a threat to humans. In fact, the author of the passage seems to consider it a threat!

Consider a set S = {2, 4, 6, 8, x, y} with distinct elements. If x and y are both prime numbers and 0 < x < 40 and 0 < y < 40, which of the following MUST be true?
I. The maximum possible range of the set is greater than 33.
II. The median can never be an even number.
III. If y = 37, the average of the set will be greater than the median.
  • a)
    I only
  • b)
    I and II only
  • c)
    I, II, and III
  • d)
    III only
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

EduRev GMAT answered
Step 1: Key Data from the Question 
Set S has 6 elements.
The elements of set S are distinct.
x and y are prime numbers. Because 2 is already an element in S, both x and y have to be odd.
0 < x < 40 and 0 < y < 40

Step 2: Check Statement I
I. The maximum possible range of the set is greater than 33.
The keyword in this entire statement is maximum. We have to determine whether the maximum value possible for the range exceeds 33.
We know x and y are prime numbers. The largest prime number less than 40 is 37.
If either x or y is 37, the largest number in the set will be 37 and the smallest number is 2.
Therefore, the maximum range of the set will be 37 - 2 = 35. It is greater than 33.

Statement I is true. So, eliminate choices that do not contain I.
Eliminate choice D
Step 3: Check Statement II

II. The median can never be an even number.
There are 6 numbers in the set. Therefore, the median is the arithmetic mean of the 3rd and the 4th term when the numbers are written in ascending or descending order.
The elements are {2, 4, 6, 8, x, y}, where x and y are prime numbers.
If x and y take 3 and 5 as values, the median is 4.5
If x = 3, y = 7 or greater, the median is 5.
If x = 5, y = 7 or greater, the median is 5.5
If x = 7, y = 11 or greater, the median is 6.5
If x = 11 or greater and y = 13 or greater, the median is 7.
It is quite clear that the median is either an odd number or is not an interger. So, the median can never be an even integer.
Statement II is true. Eliminate choices that do not contain II.
Eliminate choices A and C as well.

Step 4: Check Statement III
III. If y = 37, the average of the set will be greater than the median.
If y = 37, the set will be {2, 4, 6, 8, x, 37}, where x is a prime number greater than 2 and less than 37.
The average will be 57 + x657 + x6 = 9.5 + x6x6
If x = 3, median = 5 and average = 10. Average > median.
If x = 5, median = 5.5 and average = 10.33. Average > median
If x = 7, median = 6.5 and average = 10.66. Average > medain
If x = 11 or greater, the median = 7. Average will be definitely greater than 10. So, Average > Median.
It is true that the average is greater than the median if y = 37.
Statement III is also true.
Statements I, II, and III are true.
Choice C is the correct answer.

Sequence S is defined as Sn = 2Sn-1 – 2. If S1 = 3, then S10 – S9 =
  • a)
    2
  • b)
    120
  • c)
    128
  • d)
    250
  • e)
    256
Correct answer is option 'E'. Can you explain this answer?

To find the explicit formula for the sequence S, we need to know the value of the first term, S₁. Without that information, we cannot determine the explicit formula.

Please provide the value of S₁, or any other information about the sequence, so that we can help you find the explicit formula.

If integer k is equal to the sum of all even multiples of 15 between 295 and 615, what is the greatest prime factor of k?
  • a)
    5
  • b)
    7
  • c)
    11
  • d)
    13
  • e)
    17
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Sahana Mehta answered
To find the sum of all even multiples of 15 between 295 and 615, we need to find the first and last even multiples of 15 in this range and then use the formula for the sum of an arithmetic series.

Finding the first even multiple of 15:
The smallest multiple of 15 in the range is 300, which is divisible by 2 and therefore an even number.

Finding the last even multiple of 15:
The largest multiple of 15 in the range is 600. However, 600 is not an even number, so we need to find the largest even multiple of 15 that is less than or equal to 600. Dividing 600 by 15, we get 40, so the largest even multiple of 15 that is less than or equal to 600 is 40 * 15 = 600.

Finding the number of terms in the series:
To find the number of terms in the series, we use the formula:

number of terms = (last term - first term) / common difference + 1

In this case, the first term is 300, the last term is 600, and the common difference is 30 (since each term is obtained by adding 30 to the previous term). Plugging these values into the formula, we get:

number of terms = (600 - 300) / 30 + 1 = 10 + 1 = 11

Calculating the sum of the series:
The sum of an arithmetic series can be found using the formula:

sum = (number of terms / 2) * (first term + last term)

In this case, the number of terms is 11, the first term is 300, and the last term is 600. Plugging these values into the formula, we get:

sum = (11 / 2) * (300 + 600) = 5.5 * 900 = 4950

Therefore, the sum of all even multiples of 15 between 295 and 615 is 4950.

Finding the greatest prime factor of k:
To find the greatest prime factor of 4950, we can factorize it. The prime factorization of 4950 is:

4950 = 2 * 3 * 3 * 5 * 5 * 11

The greatest prime factor is 11.

Therefore, the greatest prime factor of k is 11, which corresponds to option C.

What is the sixtieth term in the following sequence? 1, 2, 4, 7, 11, 16, 22...
  • a)
    1671
  • b)
    1760
  • c)
    1761
  • d)
    1771
  • e)
    1821
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Athul Joshi answered
Noting that a1 = 1, each subsequent term can be calculated as follows: 
a1 = 1 
a2 = a1 + 1 
a3 = a1 + 1 + 2 
a4 = a1 + 1 + 2 + 3 
ai = a1 + 1 + 2 + 3 + ... + i-1 
In other words, ai = a1 plus the sum of the first i - 1 positive integers. In order to determine the sum of the first i - 1 positive integers, find the sum of the first and last terms, which would be 1 and i - 1 respectively, plus the sum of the second and penultimate terms, and so on, while working towards the median of the set. Note that the sum of each pair is always equal to i: 
1 + (i - 1) = i 
2 + (i – 2) = i 
3 + (i – 3) = i 
… 
Because there are (i - 1)/2 such pairs in a set of i - 1 consecutive integers, this operation can be summarized by the formula i(i - 1)/2. For this problem, substituting a1 = 1 and using this formula for the sum of the first (i-1) integers yields: 
ai = 1 + (i)(i - 1)/2 
The sixtieth term can be calculated as: 
a60 = 1 + (59)(60)/2 
a60 = 1,771 
The correct answer is D.

Are the two lines L1 and L2 parallel?
1. Both lines lie in the first, second and fourth quadrants.
2. The y intercepts of the lines L1 and L2 are 8 and 4 respectively.
  • a)
    Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient to answer the question asked.
  • b)
    Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient to answer the question asked.
  • c)
    BOTH statements (1) and (2) TOGETHER are sufficient to answer the question asked, but NEITHER statement ALONE is sufficient to answer the question ask
  • d)
    EACH statement ALONE is sufficient to answer the question asked.
  • e)
    Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient to answer the question asked, and additional data specific to the problem are needed.
Correct answer is option 'E'. Can you explain this answer?

Shivam Ghoshal answered
Parallel lines have equal slopes.
In statement 1, if both lines are in the first, second and fourth quadrant then they have a negative slope. This alone is not enough to prove that they are parallel or not, hence, the statement is insufficient.
In statement 2, the y intercepts are 8 and 4 to imply that the equation are of the form y = mx + 8 and y = bx + 4. But this does not enough to determine if the lines area parallel since, notheing is said about the value of m and b, hence, the statement too is insufficient.
Combining the two statements, we have equations having negative gradients, thus, y =-mx + 8 and y = -bx + 4. Since we are not sure of -m = -b, we cannot say that they are parallel on not. Therefore,  Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.

The infinite sequence Sk is defined as Sk = 10 Sk – 1 + k, for all k > 1. The infinite sequence An is defined as An = 10 An – 1 + (A1 – (n - 1)), for all n > 1. q is the sum of Sk and An. If S1 = 1 and A1 = 9, and if An is positive, what is the maximum value of k + n when the sum of the digits of q is equal to 9?
  • a)
    6
  • b)
    9
  • c)
    12
  • d)
    16
  • e)
    18
Correct answer is option 'E'. Can you explain this answer?

Niti Choudhury answered
In complex sequence questions, the best strategy usually is to look for a pattern in the sequence of terms that will allow you to avoid having to compute every term in the sequence. 
In this case, we know that the first term of Sk is 1 and the first term of An  is 9. So when n = 1 and k = 1, q = 9 + 1 = 10 and the sum of the digits of q is 1 + 0 = 1.

since S1= 1, S2= (10)(1) +(2) = 10+2 = 12. since A1 =9,
A2= (10) (9)+(9-(2-1)) = 90+(9-1) = 90+8 = 98. so When K=2 and n = 2, q = 12 + 98 = 110 and the sum of the digits of q is 1 + 1 + 0 = 2.
Since S2= 12, S3 =(10)(12)+3= 120+3= 123. Since A2= 98, It is true that 
A3= (10)(98) + (9-(3-1)) = 980+7 = 987. So when n = 3 and k = 3, q = 123 + 987 = 1110 and the sum of the digits of q is 1 + 1 + 1 + 0 = 3.
At this point, we can see a pattern: sproceeds as 1, 12, 123, 1234..., and An proceeds as 9, 98, 987, 9876.... The sum q therefore proceeds as 10, 110, 1110, 11110...  The sum of the digits of q, therefore, will equal 9 when q consists of nine ones and one zero. Since the number of ones in q is equal to the value of n and k (when n and k are equal to each other), the sum of the digits of q will equal 9 when n = 9 and k = 9:
S9 = 123456789 and A9 = 987654321. By way of illustration:
When n > 9 and k > 9, the sum of the digits of q is not equal to 9 because the pattern of 10, 110, 1110..., does not hold past this point and the additional digits in q will cause the sum of the digits of q to exceed 9.
Therefore, the maximum value of k + n (such that the sum of the digits of q is equal to 9) is 9 + 9 = 18.
The correct answer is E.

Two pipes supply waters to a cistern whose capacity of 15 cubic feet. How long does it take the two pipes to fill the cistern?
1. The first pipe supplies water at a rate (per minute) that is thrice faster than the second pipe.
2. The pipes fill 8 cubic feet of the tank in ten minute.
  • a)
    Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient to answer the question asked.
  • b)
    Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient to answer the question asked.
  • c)
    BOTH statements (1) and (2) TOGETHER are sufficient to answer the question asked, but NEITHER statement ALONE is sufficient to answer the question ask
  • d)
    EACH statement ALONE is sufficient to answer the question asked.
  • e)
    Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient to answer the question asked, and additional data specific to the problem are needed.
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Sankar Desai answered
Statement 1:
The first pipe supplies water at a rate (per minute) that is thrice faster than the second pipe.

This statement provides information about the relative rates of the two pipes. Let's assume that the second pipe fills the cistern in 'x' minutes. Therefore, the first pipe, which is thrice as fast, will fill the cistern in 'x/3' minutes.

Statement 2:
The pipes fill 8 cubic feet of the tank in ten minutes.

This statement provides information about the combined rate of both pipes. In ten minutes, the pipes fill 8 cubic feet of the tank.

Combined analysis:
From statement 1, we know that the first pipe fills the cistern in 'x/3' minutes, and the second pipe fills it in 'x' minutes.

In one minute, the combined rate of both pipes is (1/x + 1/(x/3)) = (1/x + 3/x) = 4/x.

From statement 2, we know that in ten minutes, the pipes fill 8 cubic feet of the tank.

Therefore, in one minute, the combined rate of both pipes is 8/10 = 4/5.

Now we have two equations:
4/x = 4/5
x = 5

Conclusion:
We can determine that it takes the second pipe 5 minutes to fill the cistern on its own. Therefore, statement 2 alone is sufficient to answer the question, but statement 1 alone is not. Hence, the correct answer is option B.

Film scholars agree that Hollywood portrayals of America at war follow a cyclical pattern. During and immediately after a conflict, important films trumpet glory and sacrifice. Ten to fifteen years later, questioning and sometimes pacifistic movies about the conflict dominate. In the late 1960’s, “the raging bulls” of Hollywood—the young trendsetters rising to prominence—proclaimed this pattern obsolete. However, the passage of time has demonstrated this cultural pattern to be more resilient than it seemed in those days of social change.
Throughout the majority of the last century, evidence of the cyclical portrayal of war in film abounds. After America declared war against Germany during World War I, the still infant film industry glorified the fight against “the Hun.” By the early 1930’s, major releases had changed their tone; for example, All Quiet on the Western Front put forth an anti-war message by displaying the horrors of combat. After World War II began, the industry shifted gears. Suddenly, important pictures again portrayed glories and courage without the questioning or despair. For example, Guadalcanal Diary, produced during the war, showed “the ultimate sacrifice” as a noble and undoubted good. Once again, though, by 1957, films such as The Bridge on the River Kwai won awards for depicting the moral confusion of war.
Those who later declared this pattern dead based their conviction on their hearts rather than their minds. During the Vietnam War, the only major film about that conflict was The Green Berets, starring John Wayne and far closer in tone to Guadalcanal Diary than to The Bridge on the River Kwai. Similarly, years went by before more complex visions of war, such as Apocalypse Now, and then Platoon, emerged.
While today’s film industry is more diverse and its audience more culturally fragmented, this cycle largely continues. Jarhead, a layered depiction of the first gulf war, premiered more than ten years after that conflict. Further evidence of this pattern can be seen in the release of Apocalypse Now Redux, which contained additional footage that the producers originally thought would repel audiences. Thus, the famous aphorism “The more things change, the more they stay the same” certainly applies to this aspect of the film industry.
Q.
The passage implies that the combat depicted in All Quiet on the Western Front least resembles the
depiction of combat in which of the following?
  • a)
    Jarhead
  • b)
    Apocalypse Now
  • c)
    The Bridge on the River Kwai
  • d)
    Platoon
  • e)
    Guadalcanal Dairy
Correct answer is option 'E'. Can you explain this answer?

Krithika Datta answered
Explanation of the Answer
The passage outlines a cyclical pattern in Hollywood's portrayal of war, contrasting glorified depictions with more nuanced and critical representations over time.
Combat Depictions in Films
- All Quiet on the Western Front: This film is noted for its anti-war message, showcasing the grim realities and horrors of combat. It emphasizes the futility and suffering associated with war, portraying a stark view of the battlefield.
- Guadalcanal Diary: In contrast, this film, produced during World War II, glorifies the bravery and sacrifice of soldiers. It presents combat as noble and honorable, aligning more with the traditional heroic narrative prevalent in wartime cinema.
Comparison of Combat Representations
- Glorification vs. Realism: The key difference lies in the approach to combat. While All Quiet on the Western Front focuses on the trauma and moral ambiguities of war, Guadalcanal Diary celebrates the soldier's valor and the glory of their sacrifices.
- Cyclical Pattern: The passage illustrates that the glorification seen in Guadalcanal Diary fits the pattern of wartime cinema, while the critical and layered depiction in All Quiet on the Western Front aligns with the post-war questioning phase.
Conclusion
Thus, the combat depicted in All Quiet on the Western Front least resembles that in Guadalcanal Diary due to the contrasting themes of glorification versus anti-war sentiment. This distinction highlights the cyclical nature of war portrayals in Hollywood films, making option 'E' the correct answer.

Measuring more than five feet tall and ten feet long, the Javan rhinoceros is often called the rarest large mammal on earth. None exist in zoos. Like the Indian rhino, the Javan has only one horn; African and Sumatran rhinos have two. While the Javan rhino habitat once extended across southern Asia, now there are fewer than one hundred of the animals in Indonesia and under a dozen in Vietnam. Very little is known about Javan rhinos because they lead secretive and solitary lives in remote jungles.
Until recently, scientists debated whether females even have horns, and most scientific work has had to rely on DNA garnered from dung.
The near extinction of the Javan rhino is the direct result of human actions. For centuries, farmers, who favored the same habitat, viewed them as crop eating pests and shot them on sight. During the colonial period, hunters slaughtered thousands. Now, human efforts to save them may well prove futile. The Vietnamese herd is probably doomed, as too few remain to maintain the necessary genetic variation. Rhinos from Java cannot supplement the Vietnamese numbers because in the millions of years since Indonesia separated from the mainland, the two groups have evolved into separate sub-species. In Indonesia, the rhinos are protected on the Ujung Kulon peninsula, which is unsettled by humans, and still have sufficient genetic diversity to have a chance at survival.
Ironically, however, the lack of human disturbance allows mature forests to replace the shrubby vegetation the animals prefer. Thus, human benevolence may prove little better for these rhinos than past human maltreatment.
Q.
Which of the following can be inferred from the passage?
  • a)
    Javan rhinos are one of the most endangered animals on the planet.
  • b)
    More is known about the genetics of the Javan rhino than is known about its mating patterns.
  • c)
    Hunters killed more Javan rhinos in Vietnam than in Indonesia.
  • d)
    Most animal extinctions are the result of human actions.
  • e)
    Genetic diversity is the most important factor for the survival of a species.
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Sravya Joshi answered

Explanation:

Overview:
- The passage discusses the Javan rhinoceros, its habitat, population, and the threats it faces due to human actions.

Inference:
- The passage does not provide information to support options a, c, d, and e.
- Option b can be inferred from the passage because it mentions that most scientific work on Javan rhinos has had to rely on DNA garnered from dung, indicating that more is known about their genetics than their mating patterns.

The golden toad of Costa Rica, whose beauty and rarity inspired an unusual degree of human interest from a public generally unconcerned about amphibians, may have been driven to extinction by human activity nevertheless. In the United States, a public relations campaign featuring the toad raised money to purchase and protect the toad’s habitat in Costa Rica, establishing the Monteverde Cloud Forest Preserve in 1972. Although this action seemed to secure the toad’s future, it is now apparent that setting aside habitat was not enough to save this beautiful creature. The toad’s demise in the late 1980s was a harbinger of further species extinction in Costa Rica. Since that time, another twenty of the fifty species of frogs and toads known to once inhabit a 30 square kilometer area near Monteverde have disappeared.
The unexplained, relatively sudden disappearance of amphibians in Costa Rica is not a unique story. Populations of frogs, toads, and salamanders have declined or disappeared the world over. Scientists hypothesize that the more subtle effects of human activities on the world’s ecosystems, such as the build-up of pollutants, the decrease in atmospheric ozone, and changing weather patterns due to global warming, are beginning to take their toll. Perhaps amphibians - whose permeable skin makes them sensitive to environmental changes - are the “canary in the coal mine,” giving us early notification of the deterioration of our environment. If amphibians are the biological harbingers of environmental problems, humans would be wise to heed their warning.
Q. 
The author uses the adjective “subtle” in the second paragraph most probably to emphasize that
  • a)
    these effects are not easily recognized b y sophisticated testing equipment
  • b)
    these effects are difficult to notice because they take place over time on a global scale
  • c)
    these effects are so minimal that they affect only small animal species such as amphibians
  • d)
    these slight effects of human activity are rarely discussed by scientists
  • e)
    these effects are infrequently observed because they affect only specific world regions
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Rajdeep Nair answered
In the second paragraph, the author mentions “the more subtle effects of human activity on the world's ecosystems,” and then lists three of these effects: the build-up of pollutants, the decrease in atmospheric ozone, and changing weather patterns due to global warming, all of which, scientists hypothesize, “are beginning to take their toll.” The key to answering this question correctly is to recognize, in context, what these effects have in common.
(A) Nowhere does the passage suggest or imply that these changes are not easily recognized by sophisticated testing equipment.  
(B) CORRECT. All of these effects happen on a global scale, so their immediate consequences on specific ecosystems are difficult to recognize. Furthermore, the passage states these effects are “beginning to take their toll,” indicating that the effects happen over time.
(C) Scientists hypothesize that these effects do affect amphibians, but nothing in the passage indicates that only small animal species such as amphibians are affected. In fact, the final sentence of the passage indicates that humans too might be affected by these environmental changes.
(D) The passage states that scientists hypothesize about the consequences of these subtle effects; this indicates that scientists do in fact discuss these effects
(E) The passage indicates that the consequences of these effects are global, causing disruptions in amphibious populations “the world over.” 

A straight line L passes through (2,8) and the origin. Find the equation of a line perpendicular to L.
1. The line passes through the origin.
2. The line passes through (2,-0.5).
  • a)
    Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient to answer the question asked.
  • b)
    Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient to answer the question asked.
  • c)
    BOTH statements (1) and (2) TOGETHER are sufficient to answer the question asked, but NEITHER statement ALONE is sufficient to answer the question ask
  • d)
    EACH statement ALONE is sufficient to answer the question asked.
  • e)
    Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient to answer the question asked, and additional data specific to the problem are needed.
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Shivam Ghoshal answered
The line L passes through (2,8) and (0,0) hence its slope is
slope = (8 - 0)/(2 - 0) = 4.
Since L is perpendicular to the line in question, the product of their slope is -1. Therefore, the slope of the line in question is -1/4.
In statement 1, the line passes the origin, (0,0) and its slope is -1/4 hence its equation is y = -x/4. The statement is sufficient.
In statement 2, line passes through the (2,0.5) and its slope is -1/4. Thus we have (y + 0.5)/(x - 2) = -1/4
y + 1/2 = -x/4 + 1/2
thus  y = -x/4. The statement is sufficient too.
Thus, EACH statement ALONE is sufficient.

If each term in the sum a1 + a2 + a3 + ... +an is either 7 or 77 and the sum is equal to 350, which of the
following could equal to n?
  • a)
    38
  • b)
    39
  • c)
    40
  • d)
    41
  • e)
    42
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Advait Roy answered
Solution:

To solve this problem, we need to use a bit of logic and guesswork.

Let's start by assuming that all the terms in the sum are 7. In this case, the sum would be:

7 + 7 + 7 + ... + 7 (n terms) = 7n

We know that the sum is 350, so we can set up the equation:

7n = 350

Solving for n, we get:

n = 50

But we also know that each term is either 7 or 77. So let's assume that all the terms are 77. In this case, the sum would be:

77 + 77 + 77 + ... + 77 (n terms) = 77n

We know that the sum is 350, so we can set up the equation:

77n = 350

Solving for n, we get:

n ≈ 4.55

This doesn't give us a whole number for n, so we need to try something in between. Let's assume that half the terms are 7 and half are 77. In this case, the sum would be:

7 + 77 + 7 + 77 + ... (n terms) = (7 + 77)n/2 = 42n

We know that the sum is 350, so we can set up the equation:

42n = 350

Solving for n, we get:

n ≈ 8.33

Again, we don't get a whole number for n. But notice that as we move from all 7s to all 77s to a mix of 7s and 77s, the value of n is decreasing. So we can make an educated guess that the value of n lies somewhere between 50 and 8.

Looking at the answer choices, we see that only option C (40) falls within this range. Therefore, the correct answer is C.

In a certain sequence, every term after the first is determined by multiplying the previous term by an integerconstant greater than 1. If the fifth term of the sequence is less than 1000, what is the maximum number ofnonnegative integer values possible for the first term?
  • a)
    60
  • b)
    61
  • c)
    62
  • d)
    63
  • e)
    64
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Arnab Kumar answered
Problem Analysis:
We are given that every term after the first term in a sequence is determined by multiplying the previous term by an integer constant greater than 1. We need to find the maximum number of nonnegative integer values possible for the first term.

Key Points:
- The first term in the sequence is denoted as 'a'.
- The second term in the sequence is 'a * k', where 'k' is the integer constant greater than 1.
- The third term in the sequence is 'a * k * k'.
- Similarly, the nth term in the sequence is 'a * k^(n-1)'.

Solution:
To find the maximum number of nonnegative integer values possible for the first term, we need to find the largest possible value of 'a' such that the fifth term in the sequence is less than 1000.

Let's calculate the fifth term:
- The fifth term = 'a * k^(5-1)' = 'a * k^4'.

We are given that the fifth term is less than 1000, so we can write the inequality:
a * k^4 < />

Step 1: Calculate the maximum value of 'k':
To maximize the number of nonnegative integer values for 'a', we need to minimize the value of 'k'. Therefore, we should choose the smallest possible value of 'k' such that the inequality holds.

Let's assume the smallest possible value of 'k' to be 2:
a * 2^4 < />
16a < />
a < />

Step 2: Calculate the maximum number of nonnegative integer values for 'a':
The largest possible value of 'a' that satisfies the inequality a < 62.5="" is="" />

Therefore, the maximum number of nonnegative integer values for 'a' is 63 (including 0).

Hence, the correct answer is option D) 63.

Measuring more than five feet tall and ten feet long, the Javan rhinoceros is often called the rarest large mammal on earth. None exist in zoos. Like the Indian rhino, the Javan has only one horn; African and Sumatran rhinos have two. While the Javan rhino habitat once extended across southern Asia, now there are fewer than one hundred of the animals in Indonesia and under a dozen in Vietnam. Very little is known about Javan rhinos because they lead secretive and solitary lives in remote jungles.
Until recently, scientists debated whether females even have horns, and most scientific work has had to rely on DNA garnered from dung.
The near extinction of the Javan rhino is the direct result of human actions. For centuries, farmers, who favored the same habitat, viewed them as crop eating pests and shot them on sight. During the colonial period, hunters slaughtered thousands. Now, human efforts to save them may well prove futile. The Vietnamese herd is probably doomed, as too few remain to maintain the necessary genetic variation. Rhinos from Java cannot supplement the Vietnamese numbers because in the millions of years since Indonesia separated from the mainland, the two groups have evolved into separate sub-species. In Indonesia, the rhinos are protected on the Ujung Kulon peninsula, which is unsettled by humans, and still have sufficient genetic diversity to have a chance at survival.
Ironically, however, the lack of human disturbance allows mature forests to replace the shrubby vegetation the animals prefer. Thus, human benevolence may prove little better for these rhinos than past human maltreatment.
Q.
The purpose of the first paragraph is to
  • a)
    discuss the different types of rhinoceroses that populate the world
  • b)
    describe the ways in which human actions have brought the Javan rhino close to extinction
  • c)
    outline the few known facts about the Javan rhino
  • d)
    discuss the steps taken to save the Javan rhino
  • e)
    highlight the differences between the sub-species of Javan rhinos in Vietnam and Indonesia
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Overview:
The purpose of the first paragraph is to provide essential information about the Javan rhinoceros, focusing on its rarity, physical characteristics, habitat, and current population status.

Key Points:
- The Javan rhinoceros is considered the rarest large mammal on earth.
- They do not exist in zoos.
- They have only one horn, unlike some other rhino species.
- The Javan rhino habitat has significantly declined, with fewer than 100 in Indonesia and less than a dozen in Vietnam.
- Very little is known about Javan rhinos due to their secretive and solitary nature.

Explanation:
The first paragraph sets the stage by introducing the Javan rhinoceros and highlighting key aspects of its biology and current situation. It aims to provide readers with a basic understanding of the species before delving into more detailed information in subsequent paragraphs. By focusing on the rarity, physical characteristics, habitat, and population status of the Javan rhino, the paragraph sets the foundation for a deeper exploration of the challenges facing this endangered species.

s,p and q are interior angles of an Isosceles triangle. Find the value of q.
1. s = 72°.
2. p and q are base angles of the triangle.
  • a)
    Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient to answer the question asked.
  • b)
    Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient to answer the question asked.
  • c)
    BOTH statements (1) and (2) TOGETHER are sufficient to answer the question asked, but NEITHER statement ALONE is sufficient to answer the question ask
  • d)
    EACH statement ALONE is sufficient to answer the question asked.
  • e)
    Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient to answer the question asked, and additional data specific to the problem are needed.
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Shivam Ghoshal answered
Since s, p and q are interior angles of Isosceles triangle, s + p + q = 180°.
In statement 1, If s = 72°, then p + q + 72 = 180° and
p + q = 180°.
Since we have two unknowns in one equation and we are not sure which angles are base angles, we cannot determine the value of q, hence the statement is not sufficient.
In statement 2, p and q are base angles of the triangle, hence from s + p + q = 180°, we have s + 2q = 180°, but p = q.
But the statement is not sufficient since it does not have any information about s.
Combining the two, we have s + 2q = 180° and s = 72°, we have
72° + 2q = 180°; 2q = 180 - 72 = 108°. q = 54°.
Therefore,  BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.

Is 2x + 1 > 0.
1. x is an integer
2. |x| < 1.5
  • a)
    Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient to answer the question asked.
  • b)
    Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient to answer the question asked.
  • c)
    BOTH statements (1) and (2) TOGETHER are sufficient to answer the question asked, but NEITHER statement ALONE is sufficient to answer the question ask
  • d)
    EACH statement ALONE is sufficient to answer the question asked.
  • e)
    Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient to answer the question asked, and additional data specific to the problem are needed.
Correct answer is option 'E'. Can you explain this answer?

Parth Singh answered
2x + 1 > 0
In statement 1, a is an integer, when x = -2, 2x + 1 = -3 < 0. When x = 2, 2x + 1 = 5 > 0, hence the statement is not sufficient.
In statement 2, |x| < 1.5 implies that -1.5 < x < 1.5.
When x = 1.4, 2x + 1 = 3.8 > 0. When x = -1.4, 2x + 1 = -1.8 < 0.
Hence, the statement is not sufficient.
Combining the two statements, we have, x, an integer and -1.5 < x < 1.5, considering the more strict condition, -1.5 < x < 1.5, we find that 2x + 1 < 0, when x = -1.4 and 2x + 1 > 0 when x = 1.4.
Therefore, Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.

In an increasing sequence of 5 consecutive even integers, the sum of the second, third, and fourth integer is 132. What is the sum of the first and last integers?
  • a)
    84
  • b)
    86
  • c)
    88
  • d)
    90
  • e)
    92
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Understanding the problem
To solve this problem, we need to find the sum of the first and last integers in a sequence of 5 consecutive even integers.

Given information:
- We have a sequence of 5 consecutive even integers.
- The sum of the second, third, and fourth integers is 132.

Solution

Consecutive even integers
Let's represent the integers as x, x+2, x+4, x+6, and x+8. Since they are consecutive even integers, the difference between each consecutive pair is 2.

Sum of the second, third, and fourth integers
According to the question, the sum of the second, third, and fourth integers is 132. We can write this as:
(x+2) + (x+4) + (x+6) = 132
3x + 12 = 132
3x = 120
x = 40

Calculating the sum of the first and last integers
Now that we have found the value of x, we can find the first and last integers in the sequence:
First integer = x = 40
Last integer = x+8 = 40+8 = 48
The sum of the first and last integers:
40 + 48 = 88
Therefore, the sum of the first and last integers in the sequence is 88. Hence, the correct answer is option 'C'.

S is the infinite sequence S1 = 2, S2 = 22, S3 = 222,...Sk = Sk–1 + 2(10k–1). If p is the sum of the first 30 terms of S, what is the eleventh digit of p, counting right to left from the units digit?
  • a)
    1
  • b)
    2
  • c)
    4
  • d)
    6
  • e)
    9
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Nilotpal Sen answered
To find the value of Sk, let's look for a pattern in the sequence.

S1 = 2
S2 = 22
S3 = 222
...

From the given examples, we can see that each term Sk is formed by concatenating the number 2 a total of k times.

So, the pattern is that Sk is the number 2 repeated k times.

Therefore, Sk = 2 repeated k times.

For example:
S4 = 2222
S5 = 22222
and so on.

So, S is an infinite sequence where Sk = 2 repeated k times.

Sequence S is defined as Sn = X + (1/X), where X = Sn – 1 + 1, for all n > 1.
If S1= 201, then which of the following must be true of Q, the sum of the first 50 terms of S?
  • a)
    13,000 < Q < 14,000
  • b)
    12,000 < Q < 13,000
  • c)
    11,000 < Q < 12,000
  • d)
    10,000 < Q < 11,000
  • e)
    9,000 < Q < 10,000
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

In this sequence, each term Sn is defined as the reciprocal of the previous term X. The value of X is equal to the previous term Sn.

Let's start with the first term, S1. Since there is no previous term, we can assign any value to it. Let's say S1 = 1.

Now, we can calculate the value of S2 using the formula Sn = X (1/X), where X = Sn.

S2 = X (1/X)
S2 = S1 (1/S1)
S2 = 1 (1/1)
S2 = 1

Similarly, we can calculate the value of S3 using the same formula, but with X = S2.

S3 = X (1/X)
S3 = S2 (1/S2)
S3 = 1 (1/1)
S3 = 1

Continuing this pattern, we can see that all the terms in the sequence will be equal to 1. So, the sequence S is a constant sequence with all terms equal to 1.

For years, U.S. employers have counted on a steady flow of labor from Mexico willing to accept low-skilled, low paying jobs. These workers, many of whom leave economically depressed villages in the Mexican interior, are often more than willing to work for wages well below both the U.S. minimum wage and the poverty line.
However, thanks to a dramatic demographic shift currently taking place in Mexico, the seemingly inexhaustible supply of workers migrating from Mexico to the United States might one day greatly diminish if not cease.
Predictions of such a drastic decrease in the number of Mexican immigrants, both legal and illegal, are driven by Mexico’s rapidly diminishing population growth. As a result of a decades-long family planning campaign, most Mexicans are having far fewer children than was the norm a generation ago. The campaign, organized around the slogan that “the small family lives better,” saw the Mexican government establish family-planning clinics and offer free contraception. For nearly three decades, the government’s message concerning population hasn’t wavered. In fact, the Mexican Senate recently voted to extend public school sex education programs to kindergarten.
The result of Mexico’s efforts to stem population growth is nothing short of stunning. In 1968, the average Mexican woman had just fewer than seven children; today, the figure is slightly more than two. For two primary reasons, Mexico’s new demographics could greatly impact the number of Mexicans seeking work in the U.S. First, smaller families by their nature limit the pool of potential migrants.
Second, the slowing of Mexico’s population growth has fostered hope that Mexico will develop a healthy middle class of people content to make their livelihoods in their home country.
Though the former of these factors is all but assured, the growth of a healthy middle class is far from a foregone conclusion. The critical challenge for Mexico is what it does with the next 20 years. Mexico must invest in education, job training, and infrastructure, as well as a social-security system to protect its aging population.  If Mexico is willing to step forward and meet this challenge, America may one day wake up to find that, like cheap gasoline, cheap Mexican labor has become a thing of the past.
Q.
One function of the final paragraph of the passage is to
  • a)
    relate why the number of Mexican immigrants seeking work in the United States is certain to decline.
  • b)
    detail the successes of Mexico’s family planning campaign
  • c)
    explain why the number of Mexican immigrants seeking work in the United States may not dramatically decrease.
  • d)
    specify the types of infrastructure in which Mexico must invest.
  • e)
    notify American employers that they will soon need to find alternative sources of labor.
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Arya Yadav answered
Explanation:
Why the number of Mexican immigrants seeking work in the United States may not dramatically decrease:
- The final paragraph of the passage discusses the challenges that Mexico faces in developing a healthy middle class.
- It highlights the need for Mexico to invest in education, job training, infrastructure, and social security to support its population.
- This suggests that while the decrease in Mexican immigrants seeking work in the U.S. is possible, it is not guaranteed.
- If Mexico successfully addresses these challenges, it may not lead to a dramatic decrease in the number of Mexican immigrants seeking work in the United States.
Conclusion:
- Therefore, the function of the final paragraph is to explain why the number of Mexican immigrants seeking work in the United States may not dramatically decrease, emphasizing the importance of Mexico's actions in the coming years.

In the past decade, rapid technological progress and a greater demand for high-quality digital imaging have led to dramatic advances in video display technology. The dominant technology currently used in most consumer product displays is the active matrix liquid crystal diode display (LCD).
LCDs apply thin-film transistors (TFTs) of amorphous or polycrystalline silicon sandwiched between two glass plates. The TFTs supply voltage to liquid-crystal-filled cells, or pixels, between the sheets of glass. When hit with an electric charge, the liquid crystals untwist to an exact degree to filter white light generated by a lamp. This filtered light shines directly on the viewing screen or, in the case of projection televisions, is projected through a small chip that acts as a lens. LCDs that are capable of producing color images, such as in televisions and computers, reproduce colors through a process of subtraction, blocking out particular color wavelengths from the spectrum of white light until only the desired color remains. It is the variation of the intensity of light permitted to pass through the matrix of liquid crystals that enables LCD displays to present images full of gradations of different colors.
The nature and functioning of LCD displays present many advantages relative to other display technologies. The amount of power required to untwist the crystals to display images, even dark ones, is much lower than that required for analogous processes using other technologies, such as plasma. The dense array of crystals displays images from computer or other video graphics sources extremely well, with full color detail, no flicker, and no screen burnin. Moreover, the number of pixels per square inch on an LCD display is typically higher than that for other display technologies, so LCD monitors are particularly good at displaying large amounts of data with exceptional clarity and precision. As a result, LCD TVs are considered the best display platform for video games, high definition television, movie special effects, and other graphicsintensive uses.
Q.
It can be inferred from the passage that an LCD monitor would utilize the most electrical power when displaying
  • a)
    a movie scene of a NASCAR race with many computergenerated special effects
  • b)
    the introduction sequence for a World War II video game
  • c)
    a bright daytime television broadcast of a parade
  • d)
    a photorealistic screen saver of a bouquet of flowers
  • e)
    a filmed scene set inside a cave with minimal lighting
Correct answer is option 'E'. Can you explain this answer?

The third and fourth sentences of the second paragraph of the passage indicate that, in LCD displays, electricity is used to untwist liquid crystals in order to filter white light from a lamp. Also the second sentence of the third paragraph reads that “the amount of power required to untwist the crystals to display images, even dark ones, is much lower than that required for analogous processes . . . “ As a result, it can be inferred that LCDs require more electricity to produce dark images as opposed to lighter images. The correct answer choice will involve a set of images that have a high degree of darkness, and thus a high level of electricity use.
(A) There is no indication in the passage that LCDs require more electricity to display computer-generated special effects than any other images, or that these special effects are dark images. 
(B) There is no indication in the passage that LCDs require more electricity to display video game graphics than any other images, or that these graphics are dark images.
C) There is no indication in the passage that LCDs require more electricity to display video game graphics than any other images; further, a "bright" image cannot also be dark. 
(D) There is no indication in the passage that LCDs require more electricity to display photorealistic images than any other images, or that these images are dark images.
(E) CORRECT. A filmed scene set inside a cave with minimal lighting would certainly be classified as a dark image, which we can infer will use more electricity than a lighter image. 

For years, U.S. employers have counted on a steady flow of labor from Mexico willing to accept low-skilled, low paying jobs. These workers, many of whom leave economically depressed villages in the Mexican interior, are often more than willing to work for wages well below both the U.S. minimum wage and the poverty line.
However, thanks to a dramatic demographic shift currently taking place in Mexico, the seemingly inexhaustible supply of workers migrating from Mexico to the United States might one day greatly diminish if not cease.
Predictions of such a drastic decrease in the number of Mexican immigrants, both legal and illegal, are driven by Mexico’s rapidly diminishing population growth. As a result of a decades-long family planning campaign, most Mexicans are having far fewer children than was the norm a generation ago. The campaign, organized around the slogan that “the small family lives better,” saw the Mexican government establish family-planning clinics and offer free contraception. For nearly three decades, the government’s message concerning population hasn’t wavered. In fact, the Mexican Senate recently voted to extend public school sex education programs to kindergarten.
The result of Mexico’s efforts to stem population growth is nothing short of stunning. In 1968, the average Mexican woman had just fewer than seven children; today, the figure is slightly more than two. For two primary reasons, Mexico’s new demographics could greatly impact the number of Mexicans seeking work in the U.S. First, smaller families by their nature limit the pool of potential migrants.
Second, the slowing of Mexico’s population growth has fostered hope that Mexico will develop a healthy middle class of people content to make their livelihoods in their home country.
Though the former of these factors is all but assured, the growth of a healthy middle class is far from a foregone conclusion. The critical challenge for Mexico is what it does with the next 20 years. Mexico must invest in education, job training, and infrastructure, as well as a social-security system to protect its aging population.  If Mexico is willing to step forward and meet this challenge, America may one day wake up to find that, like cheap gasoline, cheap Mexican labor has become a thing of the past.
Q.
Which of the following can be inferred about U.S. employers of Mexican immigrants?
  • a)
    Most of these employers pay Mexican immigrants less money than they pay American citizens.
  • b)
    Some of these employers violate wage laws.
  • c)
    Many of these employers work in the agricultural industry.
  • d)
    Whitout Mexican  immigrants, some of these employers would be forced to close their businesses.
  • e)
    The majority of these employers show no concern for the welfare of their workers.
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Moumita Sen answered
The correct answer to an inference question must be directly supported by evidence from the text. The passage states that U.S. employers of Mexican immigrants often provide low-skilled, low-paying jobs to individuals who "are often more than willing to work for wages well below both the U.S. minimum wage and the poverty line."
(A) No information is provided concerning the amount of money paid to American citizens.  It is possible that there are many Americans who also work for wages well below both the U.S. minimum wage and the poverty line.    
(B) CORRECT. If some of these immigrant workers are accepting wages “well below the U.S. minimum wage,” their American employers must be violating wage laws (i.e. paying wages below what the U.S. minimum wage requires).  
(C) Nothing in the passage suggests the particular industry of these employers. This answer is outside the scope of the argument, and assumes knowledge from sources other than the passage.    
(D) The passage does not suggest that, without labor from Mexico, these employers will be forced to close. This answer is both too predictive and outside the scope of the argument.  
(E) The passage suggests nothing about how these employers either regard or treat their workers. Moreover, indication that these employers show “no concern” is too extreme to be inferred from the passage. 

What is the sum of the multiples of 7 from 84 to 140, inclusive?
  • a)
    896
  • b)
    963
  • c)
    1008
  • d)
    1792
  • e)
    2016
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

84 is the 12th multiple of 7. (12 x 7 = 84)
140 is the 20th multiple of 7.
The question is asking us to sum the 12th through the 20th multiples of 7.
The sum of a set = (the mean of the set) x (the number of terms in the set)
There are 9 terms in the set: 20th - 12th + 1 = 8 + 1 = 9
The mean of the set = (the first term + the last term) divided by 2:  (84 + 140)/2 = 112
The sum of this set = 112 x 9 = 1008
Alternatively, one could list all nine terms in this set (84, 91, 98 ... 140) and add them.  
When adding a number of terms, try to combine terms in a way that makes the addition easier
(i.e. 98 + 112 = 210, 119 + 91 = 210, etc).
The correct answer is C.

For millennia, the Nile River flooded nearly every year as a natural consequence of heavy summer rains on the Ethiopian Plateau; in the last century, as the population in the region exploded, the cycle of flooding interspersed with periodic drought caused widespread suffering for the local population.  In the mid-1950s, the Egyptian government concluded that a significant dam was necessary to enable the country’s economic development to be on a par with that of Western nations.  The Aswan Dam would prevent the annual flooding, generate hydroelectric power and supply a steady source of water for residents and agricultural activities, though it would also have other, less positive effects.
By the 1970s, most Egyptian villages had electric power, and the dam provided approximately half of Egypt’s entire output of electricity.  The benefits were counteracted, however, by consequences which were sometimes slow to appear but ruinous in their long-term effects.  Dams prevent silt from flowing through to downstream lands.
The silt is essential for renewing the minerals and nutrients that make the land fertile; before the dam, the Nile floodplain was famously productive.  Farmers have had to substitute artificial fertilizers, reducing profits and causing pervasive chemical pollution with deleterious effects for the human, animal and plant populations living near or in the river.  It is difficult to draw definite conclusions about a project with such substantial and varied results, but it would be untenable to assert that the Egyptian government should never have built the Aswan Dam.
Q.
The author’s attitude toward the Aswan Dam Project is best reflected by which of the following phrases?
  • a)
    inconsistent support
  • b)
    strict neutrality
  • c)
    keen enthusiasm
  • d)
    mild endorsement
  • e)
    cautious opposition
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Moumita Sen answered
The passage is fairly balanced but turns positive at the end.  The author first states the intended positive consequences and acknowledges the unintended negative effects of the dam before stating, in the last sentence, that the dam was ultimately successful.  The author concludes this last sentence by giving the opinion (very mildly stated) that the dam should have been built.
(A) While the author does show mild support for the project, there is no sign of inconsistency in the author's support.  The author does not switch viewpoints regarding the merits of the Aswan Dam, even while weighing the pros and cons.
(B) While most of the passage maintains a fairly neutral tone, the final sentence states the author's opinion that the dam should have been built.  This undermines a position of "strict" neutrality.
(C) While the author does ultimately show support for the project, it is very mild.  "Keen enthusiasm" is much too optimistic a phrase to describe this passage.
(D) CORRECT.  The author examines both sides of the issue before asserting that the dam should have been built; this reflects a mild endorsement.
(E) Though the author mentions some negative effects of the dam, he ultimately concludes it should have been built; this cannot be categorized as "opposition" to the project. 

Measuring more than five feet tall and ten feet long, the Javan rhinoceros is often called the rarest large mammal on earth. None exist in zoos. Like the Indian rhino, the Javan has only one horn; African and Sumatran rhinos have two. While the Javan rhino habitat once extended across southern Asia, now there are fewer than one hundred of the animals in Indonesia and under a dozen in Vietnam. Very little is known about Javan rhinos because they lead secretive and solitary lives in remote jungles.
Until recently, scientists debated whether females even have horns, and most scientific work has had to rely on DNA garnered from dung.
The near extinction of the Javan rhino is the direct result of human actions. For centuries, farmers, who favored the same habitat, viewed them as crop eating pests and shot them on sight. During the colonial period, hunters slaughtered thousands. Now, human efforts to save them may well prove futile. The Vietnamese herd is probably doomed, as too few remain to maintain the necessary genetic variation. Rhinos from Java cannot supplement the Vietnamese numbers because in the millions of years since Indonesia separated from the mainland, the two groups have evolved into separate sub-species. In Indonesia, the rhinos are protected on the Ujung Kulon peninsula, which is unsettled by humans, and still have sufficient genetic diversity to have a chance at survival.
Ironically, however, the lack of human disturbance allows mature forests to replace the shrubby vegetation the animals prefer. Thus, human benevolence may prove little better for these rhinos than past human maltreatment.
Q.
The author states that which of the following was most responsible for the near extinction of the Javan rhino?
  • a)
    farmers shooting them on sight
  • b)
    the separation of Indonesia from the mainland
  • c)
    hunters slaughtering thousands
  • d)
    current human efforts to save them
  • e)
    the cumulative effect of many past human activities
Correct answer is option 'E'. Can you explain this answer?

In the second paragraph, the passage states that the “near extinction of the Javan rhino is the direct result of human actions.” The correct answer must be justified by that statement.  
(A) Rhino deaths at the hands of farmers are mentioned as a detail and as just one of the human actions responsible. It does not single farmers out as the primary cause of the Javan rhino’s near extinction.
(B) The passage mentions the separation of from the mainland to explain why the Javan rhino population in Vietnam cannot be supplemented by rhinos from Ujung Kulon. It is not discussed as a reason for the near extinction of the Javan rhino.
(C) Rhino deaths at the hands of hunters are mentioned as a detail and as just one of the human actions responsible. It does not single hunters out as the primary cause of the Javan rhino’s near extinction.
D) The passage does not say that current human efforts are at all responsible for the near extinction of the Javan rhino.  Instead, it indicates that current benevolent human efforts may not prove sufficient to save them.
(E) CORRECT. The beginning of the second paragraph clearly states that human actions, taken as a whole, have directly caused the near extinction of the Javan rhino.

For millennia, the Nile River flooded nearly every year as a natural consequence of heavy summer rains on the Ethiopian Plateau; in the last century, as the population in the region exploded, the cycle of flooding interspersed with periodic drought caused widespread suffering for the local population.  In the mid-1950s, the Egyptian government concluded that a significant dam was necessary to enable the country’s economic development to be on a par with that of Western nations.  The Aswan Dam would prevent the annual flooding, generate hydroelectric power and supply a steady source of water for residents and agricultural activities, though it would also have other, less positive effects.
By the 1970s, most Egyptian villages had electric power, and the dam provided approximately half of Egypt’s entire output of electricity.  The benefits were counteracted, however, by consequences which were sometimes slow to appear but ruinous in their long-term effects.  Dams prevent silt from flowing through to downstream lands.
The silt is essential for renewing the minerals and nutrients that make the land fertile; before the dam, the Nile floodplain was famously productive.  Farmers have had to substitute artificial fertilizers, reducing profits and causing pervasive chemical pollution with deleterious effects for the human, animal and plant populations living near or in the river.  It is difficult to draw definite conclusions about a project with such substantial and varied results, but it would be untenable to assert that the Egyptian government should never have built the Aswan Dam.
Q.
What is the primary purpose of the passage?
  • a)
    to explain that varied effects can result even from sound business plans that accomplish their goals
  • b)
    to demonstrate that advantages are usually out weighed by unforeseen disadvantages
  • c)
    to assert that the Egyptian government should not have undertaken these plans for economic development
  • d)
    to describe the implementation of a project with significant environmental effects
  • e)
    to detail the negative effects suffered because of poor planning
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

Prateek Gupta answered
In the first paragraph, the passage introduces a problem (flooding) and a solution (the Aswan Dam).  In the second, the passage notes that the dam had both the intended positive effects and some unexpected negative consequences.  The author concludes by noting that, despite the negative effects, the dam did accomplish its primary intended goal; the author also explicitly rejects the idea that the dam should not have been built.
(A) CORRECT.  The passage discusses the "varied effects" (positive and negative consequences) that resulted from a plan that generally succeeded.
(B) The conclusion of the passage supports the idea that the author thinks the advantages outweighed the disadvantages, not vice versa.  In addition, the adverb "usually" raises a red flag; the author presents only one example and makes no attempt to draw a universal conclusion.
(C) This choice contradicts the last sentence of the passage ("it would be untenable..."); the author does not agree with those who think the dam should not have been built. 
(D) The passage discussed a problem (flooding), a solution (the Aswan Dam), and some positive and negative effects of the project. The passage did not focus on the implementation of the project, i.e., the construction of the dam.
(E) The main idea encompasses both positive and negative effects, not just the negative ones.  In addition, the author makes no comment or claim about poor planning. 

Film scholars agree that Hollywood portrayals of America at war follow a cyclical pattern. During and immediately after a conflict, important films trumpet glory and sacrifice. Ten to fifteen years later, questioning and sometimes pacifistic movies about the conflict dominate. In the late 1960’s, “the raging bulls” of Hollywood—the young trendsetters rising to prominence—proclaimed this pattern obsolete. However, the passage of time has demonstrated this cultural pattern to be more resilient than it seemed in those days of social change.
Throughout the majority of the last century, evidence of the cyclical portrayal of war in film abounds. After America declared war against Germany during World War I, the still infant film industry glorified the fight against “the Hun.” By the early 1930’s, major releases had changed their tone; for example, All Quiet on the Western Front put forth an anti-war message by displaying the horrors of combat. After World War II began, the industry shifted gears. Suddenly, important pictures again portrayed glories and courage without the questioning or despair. For example, Guadalcanal Diary, produced during the war, showed “the ultimate sacrifice” as a noble and undoubted good. Once again, though, by 1957, films such as The Bridge on the River Kwai won awards for depicting the moral confusion of war.
Those who later declared this pattern dead based their conviction on their hearts rather than their minds. During the Vietnam War, the only major film about that conflict was The Green Berets, starring John Wayne and far closer in tone to Guadalcanal Diary than to The Bridge on the River Kwai. Similarly, years went by before more complex visions of war, such as Apocalypse Now, and then Platoon, emerged.
While today’s film industry is more diverse and its audience more culturally fragmented, this cycle largely continues. Jarhead, a layered depiction of the first gulf war, premiered more than ten years after that conflict. Further evidence of this pattern can be seen in the release of Apocalypse Now Redux, which contained additional footage that the producers originally thought would repel audiences. Thus, the famous aphorism “The more things change, the more they stay the same” certainly applies to this aspect of the film industry.
Q.
Which one of the following does the author believe is true about The Bridge on the River Kwai?
  • a)
    it deserved the awards that it won.
  • b)
    It is a more intelligent and well-crafted movie than The Green Berets.
  • c)
    It was the first movie to portray the moral confusion of war.
  • d)
    Its portrayal of war is more ambivalent than that in Guadalcanal Diary.
  • e)
    It was more financially successful than any war movie that came before it.
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

In the second paragraph, The Bridge on the River Kwai is mentioned as a post-WWII example of the continuing pattern of war movies becoming more ambivalent years after the conflict. The phrases “once again” and “for example” highlight this. In the third paragraph, the movie is again mentioned as an example of a more complex view of war. Thus, the correct answer must follow from these points.
(A) This is incorrect; the author does not discuss the quality of the movie or the merit of any awards. 
(B) The passage does not compare the intelligence or crafting of these, or any, films; it merely discusses their tone and approach to the depiction of war.  A movie could present a glorified depiction of war and also be very intelligent and well-crafted.
(C) This is incorrect. The passage indicates that there were movies with ambivalent perspectives produced after the first war, citing All Quiet on the Western Front as an example. Furthermore, the phrase “once again” indicates that it was not the first to have such a tone. 
(D) CORRECT. The third paragraph states that Guadalcanal Diary was much closer in tone to The Green Berets and contrasts those two to The Bridge on the River Kwai. This contrast is in terms of the greater ambivalence and moral confusion shown in The Bridge on the River Kwai.
(E) The passage does not mention the financial success, or lack thereof, of any of the movies it discusses. 

Film scholars agree that Hollywood portrayals of America at war follow a cyclical pattern. During and immediately after a conflict, important films trumpet glory and sacrifice. Ten to fifteen years later, questioning and sometimes pacifistic movies about the conflict dominate. In the late 1960’s, “the raging bulls” of Hollywood—the young trendsetters rising to prominence—proclaimed this pattern obsolete. However, the passage of time has demonstrated this cultural pattern to be more resilient than it seemed in those days of social change.
Throughout the majority of the last century, evidence of the cyclical portrayal of war in film abounds. After America declared war against Germany during World War I, the still infant film industry glorified the fight against “the Hun.” By the early 1930’s, major releases had changed their tone; for example, All Quiet on the Western Front put forth an anti-war message by displaying the horrors of combat. After World War II began, the industry shifted gears. Suddenly, important pictures again portrayed glories and courage without the questioning or despair. For example, Guadalcanal Diary, produced during the war, showed “the ultimate sacrifice” as a noble and undoubted good. Once again, though, by 1957, films such as The Bridge on the River Kwai won awards for depicting the moral confusion of war.
Those who later declared this pattern dead based their conviction on their hearts rather than their minds. During the Vietnam War, the only major film about that conflict was The Green Berets, starring John Wayne and far closer in tone to Guadalcanal Diary than to The Bridge on the River Kwai. Similarly, years went by before more complex visions of war, such as Apocalypse Now, and then Platoon, emerged.
While today’s film industry is more diverse and its audience more culturally fragmented, this cycle largely continues. Jarhead, a layered depiction of the first gulf war, premiered more than ten years after that conflict. Further evidence of this pattern can be seen in the release of Apocalypse Now Redux, which contained additional footage that the producers originally thought would repel audiences. Thus, the famous aphorism “The more things change, the more they stay the same” certainly applies to this aspect of the film industry.
Q.
In the second paragraph, the author implies that “the Hun” refers to which of the following?
  • a)
    The Huns
  • b)
    The Hungarians
  • c)
    The Austro-Hungarians
  • d)
    The Germans
  • e)
    The Russians
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Saumya Shah answered
he second sentence of the second paragraph reads “After America declared war against Germany during World War I, the still infant film industry glorified the fight against “the Hun.” Thus, it must follow that the Germans are referred to by that name.  GMAT inferences generally follow directly from the text of the passage.   
(A) There is no direct evidence in the passage that indicates this meaning for "the Hun." Furthermore, the use of quotation marks indicates that the reference is not literal.
(B) There is no direct evidence in the passage that indicates this meaning for "the Hun."  
(C) There is no direct evidence in the passage that indicates this meaning for "the Hun."  The fact that the Hungarians were then part of Austro-Hungary is outside knowledge which cannot be deduced from the passage.
(D) CORRECT. Since the passage states that America declared war on Germany, it must follow that the Germans were “the Hun” against whom America was fighting.
(E) There is no direct evidence in the passage that indicates this meaning for "the Hun." GMAT inferences must follow from the text of the passage. 

In the past decade, rapid technological progress and a greater demand for high-quality digital imaging have led to dramatic advances in video display technology. The dominant technology currently used in most consumer product displays is the active matrix liquid crystal diode display (LCD).
LCDs apply thin-film transistors (TFTs) of amorphous or polycrystalline silicon sandwiched between two glass plates. The TFTs supply voltage to liquid-crystal-filled cells, or pixels, between the sheets of glass. When hit with an electric charge, the liquid crystals untwist to an exact degree to filter white light generated by a lamp. This filtered light shines directly on the viewing screen or, in the case of projection televisions, is projected through a small chip that acts as a lens. LCDs that are capable of producing color images, such as in televisions and computers, reproduce colors through a process of subtraction, blocking out particular color wavelengths from the spectrum of white light until only the desired color remains. It is the variation of the intensity of light permitted to pass through the matrix of liquid crystals that enables LCD displays to present images full of gradations of different colors.
The nature and functioning of LCD displays present many advantages relative to other display technologies. The amount of power required to untwist the crystals to display images, even dark ones, is much lower than that required for analogous processes using other technologies, such as plasma. The dense array of crystals displays images from computer or other video graphics sources extremely well, with full color detail, no flicker, and no screen burnin. Moreover, the number of pixels per square inch on an LCD display is typically higher than that for other display technologies, so LCD monitors are particularly good at displaying large amounts of data with exceptional clarity and precision. As a result, LCD TVs are considered the best display platform for video games, high definition television, movie special effects, and other graphicsintensive uses.
Q.
The process through which an LCD monitor displays different colors is most closely analogous to
  • a)
    An hourglass partially blocked such that a limited stream of grains of sand fall into the lower portion
  • b)
    A series of filters that separate all of the components of a mixture according to size
  • c)
    A recording st udi o so undproo fed s o t ha t any performances within are muted to those outside
  • d)
    A pi ece of construction paper with outline s of characters cut out such that a lamp in front of the paper casts shadows in the shapes of the characters
  • e)
    An air vent that emits warmer air outside of a building while an air conditioning system cools the interior of the building
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Rhea Gupta answered
This question asks which is most analogous to the process through which an LCD display presents different colors. The fifth and sixth sentences of the second paragraph read, “LCDs that are capable of producing color images, such as in televisions and computers, reproduce colors through a process of subtraction, blocking out particular color wavelengths from the spectrum of white light until only the desired color remains. It is the variation of the intensity of light permitted to pass through the matrix of liquid crystals that enables LCD displays to present images full of gradations of different colors.” This process of subtraction consists of taking a large number of elements, in this case wavelengths of light, and carefully blocking out certain of them while allowing only certain others to get through. We should look for an answer that mirrors this precise process of subtraction.
(A) This answer choice describes a process that does not result in only certain elements passing through. Each grain of sand is equally capable of falling through the hourglass; in fact, all of it will eventually pass through, although it will happen at a slower rate than it might because it the opening is partially blocked.
(B) A series of filters that separate out all of the elements of a mixture is not analogous to filtering out only certain elements and letting others "pass through" to together create the end result.
(C) A soundproofed recording studio blcoks all sound, not only certain elements of it. Hence, this is very different from the process described regarding an LCD display. 
(D) CORRECT. A piece of construction paper with outlines of characters cut out would allow certain spaces of light to pass while blocking others, resulting in a refined mixture that has a certain meaning (e.g. the word, “Apple”). This is closely analogous to the process of subtraction through which LCD displays different colors. (E) An air vent that expels warm air does not carefully select remaining elements, and all of the elements that pass through are indistinguishable from each other. 

Film scholars agree that Hollywood portrayals of America at war follow a cyclical pattern. During and immediately after a conflict, important films trumpet glory and sacrifice. Ten to fifteen years later, questioning and sometimes pacifistic movies about the conflict dominate. In the late 1960’s, “the raging bulls” of Hollywood—the young trendsetters rising to prominence—proclaimed this pattern obsolete. However, the passage of time has demonstrated this cultural pattern to be more resilient than it seemed in those days of social change.
Throughout the majority of the last century, evidence of the cyclical portrayal of war in film abounds. After America declared war against Germany during World War I, the still infant film industry glorified the fight against “the Hun.” By the early 1930’s, major releases had changed their tone; for example, All Quiet on the Western Front put forth an anti-war message by displaying the horrors of combat. After World War II began, the industry shifted gears. Suddenly, important pictures again portrayed glories and courage without the questioning or despair. For example, Guadalcanal Diary, produced during the war, showed “the ultimate sacrifice” as a noble and undoubted good. Once again, though, by 1957, films such as The Bridge on the River Kwai won awards for depicting the moral confusion of war.
Those who later declared this pattern dead based their conviction on their hearts rather than their minds. During the Vietnam War, the only major film about that conflict was The Green Berets, starring John Wayne and far closer in tone to Guadalcanal Diary than to The Bridge on the River Kwai. Similarly, years went by before more complex visions of war, such as Apocalypse Now, and then Platoon, emerged.
While today’s film industry is more diverse and its audience more culturally fragmented, this cycle largely continues. Jarhead, a layered depiction of the first gulf war, premiered more than ten years after that conflict. Further evidence of this pattern can be seen in the release of Apocalypse Now Redux, which contained additional footage that the producers originally thought would repel audiences. Thus, the famous aphorism “The more things change, the more they stay the same” certainly applies to this aspect of the film industry.
Q.
What is the function of the last paragraph of the passage?
  • a)
    It shows that, despite changes in the industry and audience, the pattern discussed still exists.
  • b)
    t points out that the film industry never changes.
  • c)
    It shows that changes in the film industry and its audience have made the pattern previously discussed obsolete.
  • d)
    It discusses how Jarhead and Apocalypse Now Redux are fundamentally different from all the war movies that preceded them.
  • e)
    It demonstrates that war movies have changed to reflect the more culturally diverse audience.
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

Ameya Yadav answered
The last paragraph begins by noting that the changes in the industry and audience have not changed the pattern discussed. The paragraph ends by stating that this aspect of the film industry, that is, the pattern discussed, remains intact. The correct answer should reflect this point.
(A) CORRECT. This choice correctly summarizes the point made in the first and last sentences of the last paragraph: that this pattern continues despite changes in the industry and audience. 
(B) This choice is too extreme. The passage merely says that one pattern of the film industry has not changed. The last paragraph acknowledges that changes in the industry have occurred. 
(C) This choice is incorrect as the last paragraph explicitly states that the pattern discussed largely continues. 
(D) In the last paragraph, Jarhead and Apocalypse Now Redux are mentioned as examples proving that the discussed pattern continues. Thus, they cannot be fundamentally different from other war movies.
(E) The point of the last paragraph is that the pattern of the last century continues. Thus, it cannot make the point that war movies have changed in response to changes in the audience. 

For millennia, the Nile River flooded nearly every year as a natural consequence of heavy summer rains on the Ethiopian Plateau; in the last century, as the population in the region exploded, the cycle of flooding interspersed with periodic drought caused widespread suffering for the local population.  In the mid-1950s, the Egyptian government concluded that a significant dam was necessary to enable the country’s economic development to be on a par with that of Western nations.  The Aswan Dam would prevent the annual flooding, generate hydroelectric power and supply a steady source of water for residents and agricultural activities, though it would also have other, less positive effects.
By the 1970s, most Egyptian villages had electric power, and the dam provided approximately half of Egypt’s entire output of electricity.  The benefits were counteracted, however, by consequences which were sometimes slow to appear but ruinous in their long-term effects.  Dams prevent silt from flowing through to downstream lands.
The silt is essential for renewing the minerals and nutrients that make the land fertile; before the dam, the Nile floodplain was famously productive.  Farmers have had to substitute artificial fertilizers, reducing profits and causing pervasive chemical pollution with deleterious effects for the human, animal and plant populations living near or in the river.  It is difficult to draw definite conclusions about a project with such substantial and varied results, but it would be untenable to assert that the Egyptian government should never have built the Aswan Dam.
Q.
TCrops cannot grow without silt.he passage implies which of the following about the effects of the Aswan Dam?
  • a)
    Crops cannot grow without silt.
  • b)
    Although farmers are pleased with the absence of seasonal flooding, they would prefer that the dam not have been built because of the problems it has caused.
  • c)
    The land around the river is not as fertile as it was before the dam was built.
  • d)
    Egypt now competes successfully on an economic level with Western nations.
  • e)
    The country would have been better off if the dam had not been built.
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Inference questions require us to draw a conclusion based only upon the information presented in the passage.  
(A) The passage states that "before the dam” was built, blocking the flow of silt, “the Nile floodplain was famously productive." However, this choice goes too far by stating that crops “cannot” grow without silt. In fact, the passage indicates that farmers still grow crops on the land, despite the lack of silt in the soil.
(B) While it is reasonable to suppose that some farmers feel this way, the passage does not provide any information about the farmers' approval or disapproval of the dam.
(C) CORRECT.  In the second paragraph, the passage states "before the dam, the Nile floodplain was famously productive" and goes on to say that farmers now have to use artificial fertilizers.  This implies that the land is not as fertile as it was before the dam was built.  
(D) This idea was presented in paragraph one as a reason for the government to build the dam, but the rest of the passage does not address whether the government succeeded in this goal.
(E) This choice contradicts the last sentence of the passage, in which the author disagrees with those who think the dam should not have been built.

A certain club has exactly 5 new members at the end of its first week. Every subsequent week, each
of the previous week's new members (and only these members) brings exactly x new members into the club. If y is the number of new members brought into the club during the twelfth week, which of the following could be y?
  • a)
  • b)
    311511
  • c)
    312512
  • d)
    311512
  • e)
    6012
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Ruchi Pillai answered
At the end of the first week, there are 5 members.  During the second week, 5x new members are brought in (x new members for every existing member).  During the third week, the previous week's new members (5x) each bring in x new members:
(5x)x= 5xnew members.  If we continue this pattern to the twelfth week, we will see that 5x11 new members join the club that week.  Since y is the number of new members joining during week 12, y=5x11.
if y=5x11, we can set each of the answer choices equal to 5x11 and see which one yields an integer value (since y is a specific number of people, it must be an integer value).  The only choice to yield an integer value is (D)
5x11= 311512

x11 = 311512

x=(3)(5)
Therefore x = 15. 
Since choice (D) is the only one to yield an integer value, it is the correct answer.

Measuring more than five feet tall and ten feet long, the Javan rhinoceros is often called the rarest large mammal on earth. None exist in zoos. Like the Indian rhino, the Javan has only one horn; African and Sumatran rhinos have two. While the Javan rhino habitat once extended across southern Asia, now there are fewer than one hundred of the animals in Indonesia and under a dozen in Vietnam. Very little is known about Javan rhinos because they lead secretive and solitary lives in remote jungles.
Until recently, scientists debated whether females even have horns, and most scientific work has had to rely on DNA garnered from dung.
The near extinction of the Javan rhino is the direct result of human actions. For centuries, farmers, who favored the same habitat, viewed them as crop eating pests and shot them on sight. During the colonial period, hunters slaughtered thousands. Now, human efforts to save them may well prove futile. The Vietnamese herd is probably doomed, as too few remain to maintain the necessary genetic variation. Rhinos from Java cannot supplement the Vietnamese numbers because in the millions of years since Indonesia separated from the mainland, the two groups have evolved into separate sub-species. In Indonesia, the rhinos are protected on the Ujung Kulon peninsula, which is unsettled by humans, and still have sufficient genetic diversity to have a chance at survival.
Ironically, however, the lack of human disturbance allows mature forests to replace the shrubby vegetation the animals prefer. Thus, human benevolence may prove little better for these rhinos than past human maltreatment.
Q.
The author mentions that the Javan rhino has only one horn in order to do which of the following?
  • a)
    explain why it is closer to extinction than the African rhino
  • b)
    contrast it to the number of horns that the Indian rhino has
  • c)
    demonstrate its evolution into a separate sub-species
  • d)
    describe the features of the animal
  • e)
    contrast it to the number of horns that females have
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Rajdeep Nair answered
The author mentions the number of horns in the first paragraph in the course of describing the Javan rhino. The correct answer must follow from this text.
(A) Although the Javan rhino is described as rare, the discussion of extinction is in the second paragraph,. Furthermore, the vitality of the African rhino is not mentioned.
(B) The passage contrasts the number of horns of the Javan rhino to that of the African and Sumatran rhinos. However, the author makes a parallel comparison to the Indian rhino because both species have one horn.
(C) The passage only discusses the Javan rhino’s evolution into a separate subspecies in the second paragraph in a completely different context,; no direct link is drawn between this evolution and the Javan rhino’s single horn.
(D) CORRECT. The author mentions the Javan rhino’s single horn in conjunction with a general description of the Javan rhino. The passage then goes on to discuss its habitat and the scientific knowledge to date. Thus, the author included this detail to add depth to his or her description.
(E) The passage only states that until recently scientists were unsure if females had horns, and no definitive answer is given. Furthermore, this point is mentioned in a different context, after the passage has finished describing the Javan rhino. 

For millennia, the Nile River flooded nearly every year as a natural consequence of heavy summer rains on the Ethiopian Plateau; in the last century, as the population in the region exploded, the cycle of flooding interspersed with periodic drought caused widespread suffering for the local population.  In the mid-1950s, the Egyptian government concluded that a significant dam was necessary to enable the country’s economic development to be on a par with that of Western nations.  The Aswan Dam would prevent the annual flooding, generate hydroelectric power and supply a steady source of water for residents and agricultural activities, though it would also have other, less positive effects.
By the 1970s, most Egyptian villages had electric power, and the dam provided approximately half of Egypt’s entire output of electricity.  The benefits were counteracted, however, by consequences which were sometimes slow to appear but ruinous in their long-term effects.  Dams prevent silt from flowing through to downstream lands.
The silt is essential for renewing the minerals and nutrients that make the land fertile; before the dam, the Nile floodplain was famously productive.  Farmers have had to substitute artificial fertilizers, reducing profits and causing pervasive chemical pollution with deleterious effects for the human, animal and plant populations living near or in the river.  It is difficult to draw definite conclusions about a project with such substantial and varied results, but it would be untenable to assert that the Egyptian government should never have built the Aswan Dam.
Q.
What is the significance of the author’s statement that the dam generated half of Egypt’s output of electricity by the 1970s?
  • a)
    It proves that Egypt no longer needed to rely on other sources of electricity.
  • b)
    It demonstrates the magnitude of the positive effects created by the dam.
  • c)
    It argues that the positive energy output is more important than any negative effects.
  • d)
    It shows that the dam fell short of initial expectations.
  • e)
    It contrasts the positive and negative effects of the dam.
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Kalyan Nair answered
The question asks for the significance of the author’s statement about the quantity of electricity produced by the dam, not just for the significance of the fact that the dam generated electricity at all. The correct answer will have something to do with the author's desire to highlight the magnitude of this particular benefit of the dam.
(A) The passage does not comment on Egypt's other electricity needs (and, in fact, the passage tells us that the dam provided only half of the country's output, so Egypt did have other sources of electricity).
(B) CORRECT. The author quantified the output in order to demonstrate the magnitude of this particular benefit.
(C) Although the author concludes the passage by mildly indicating that the positive effects outweighed the negative, the only positive effect he mentions there is the lack of flooding. Moreover, he does not argue that any one effect of the dam is more “important” than any other effect.
(D) The passage did not provide or imply any expectations for the magnitude of the electricity output. 
(E) The sentence in question does not mention anything about negative effects, nor does it contrast the positive and negative effects. Although the second paragraph as a whole might be considered a contrast of the positive and negative effects of the dam, the author would not need to quantify the electricity output in order to make such a contrast. 

For millennia, the Nile River flooded nearly every year as a natural consequence of heavy summer rains on the Ethiopian Plateau; in the last century, as the population in the region exploded, the cycle of flooding interspersed with periodic drought caused widespread suffering for the local population.  In the mid-1950s, the Egyptian government concluded that a significant dam was necessary to enable the country’s economic development to be on a par with that of Western nations.  The Aswan Dam would prevent the annual flooding, generate hydroelectric power and supply a steady source of water for residents and agricultural activities, though it would also have other, less positive effects.
By the 1970s, most Egyptian villages had electric power, and the dam provided approximately half of Egypt’s entire output of electricity.  The benefits were counteracted, however, by consequences which were sometimes slow to appear but ruinous in their long-term effects.  Dams prevent silt from flowing through to downstream lands.
The silt is essential for renewing the minerals and nutrients that make the land fertile; before the dam, the Nile floodplain was famously productive.  Farmers have had to substitute artificial fertilizers, reducing profits and causing pervasive chemical pollution with deleterious effects for the human, animal and plant populations living near or in the river.  It is difficult to draw definite conclusions about a project with such substantial and varied results, but it would be untenable to assert that the Egyptian government should never have built the Aswan Dam.
Q.
Based upon the content of the passage, the author would most likely agree with which of the following propositions?
  • a)
    If a plan achieves its stated goals, it should still be carried out, even in the face of unintended negative results.
  • b)
    Planners of highly complex projects should expect some unintended negative consequences, even if they cannot foresee what those consequences will be.
  • c)
    Although a major undertaking may have unpredictable results, those results are not necessarily grounds for condemning the entire endeavor.
  • d)
    Any potential positive and negative effects should be weighed before starting a project of considerable magnitude or complexity.
  • e)
    It is necessary to determine the net impact of all outcomes, good and bad, before deciding whether to denounce the overall project.
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

The first paragraph of the passage introduces the reasons that the Egyptian government undertook to build the Aswan Dam and also lists the main benefits of the completed dam. The second paragraph begins with an example of a positive result, but then offers a significant and unexpected negative consequence.  It ends by stating that "it is difficult to draw... conclusions" when there are strong positive and negative effects, "but it would be untenable" to say that the dam shouldn't have been built.  The first half of this last sentence indicates the author's acknowledgment that this is a complex topic without any one right opinion or answer.  The second half, though, states that the author disagrees with those who believe the dam should not have been built. 
(A) The answer is too extreme; the author discusses only one example in the passage and does not make any sweeping conclusions.  He does not imply that anything that achieves its goals should be carried out.
(B) Although this may be a reasonable stance in the real world, it is out of scope.  The author does not discuss what planners should or should not expect anywhere in the passage. 
(C) CORRECT.  The passage essentially states that, despite mixed consequences, we cannot defend the position that the dam should not have been built, as the last sentence indicates that "it would be untenable to assert that the Egyptian government should never have built the Aswan Dam."  This mirrors the idea that "unpredictable" or mixed results do not necessarily lead to "condemning the entire endeavor."
(D) Although this may be a reasonable stance in the real world, it is out of scope.  Nowhere in the passage does the author discuss what actions should be taken before starting sizable projects.
(E) Although this may be a reasonable stance in the real world, it is out of scope.  The author does not discuss what criteria to use in order to decide whether to denounce a project.
In fact, the author states that it is "difficult to draw definite conclusions" even though the positive and negative outcomes are known in this circumstance. 

Measuring more than five feet tall and ten feet long, the Javan rhinoceros is often called the rarest large mammal on earth. None exist in zoos. Like the Indian rhino, the Javan has only one horn; African and Sumatran rhinos have two. While the Javan rhino habitat once extended across southern Asia, now there are fewer than one hundred of the animals in Indonesia and under a dozen in Vietnam. Very little is known about Javan rhinos because they lead secretive and solitary lives in remote jungles.
Until recently, scientists debated whether females even have horns, and most scientific work has had to rely on DNA garnered from dung.
The near extinction of the Javan rhino is the direct result of human actions. For centuries, farmers, who favored the same habitat, viewed them as crop eating pests and shot them on sight. During the colonial period, hunters slaughtered thousands. Now, human efforts to save them may well prove futile. The Vietnamese herd is probably doomed, as too few remain to maintain the necessary genetic variation. Rhinos from Java cannot supplement the Vietnamese numbers because in the millions of years since Indonesia separated from the mainland, the two groups have evolved into separate sub-species. In Indonesia, the rhinos are protected on the Ujung Kulon peninsula, which is unsettled by humans, and still have sufficient genetic diversity to have a chance at survival.
Ironically, however, the lack of human disturbance allows mature forests to replace the shrubby vegetation the animals prefer. Thus, human benevolence may prove little better for these rhinos than past human maltreatment.
Q.
According to the passage, which of the following best explains why the number of Javan rhinos in Vietnam cannot be increased by additions from those in the Ujung Kulon peninsula?
  • a)
    The Indonesian Javan rhinos constitute a separate sub-species.
  • b)
    The Javan rhinos cannot swim to Vietnam and have no land route available.
  • c)
    Neither Vietnam nor Indonesia has the funds for such a project.
  • d)
    Javan rhinos in the Ujung Kulon peninsula are almost impossible to capture.
  • e)
    Terrorist activity in Indonesia has made such a project too dangerous to attempt.
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

Prateek Gupta answered
The passage mentions the Ujung Kulon peninsula in the second paragraph. Immediately before that, the passage states that Indonesian Javan rhinos cannot supplement those in because they have evolved into separate sub-species. The correct answer choice will rely upon this fact.
(A) CORRECT. This choice rephrases the information in the second paragraph which states that the Indonesian Javan rhinos have evolved into a separate subspecies.
(B) The passage does not mention the aquatic abilities of the Javan rhino nor can it be assumed that they would have to get there without human assistance.
(C) The passage does not discuss the funds available in either country; therefore this choice is incorrect.
(D) The passage does not mention the difficulty involved in capturing a rhino; therefore this choice is incorrect.
(E) The passage does not mention terrorist activity at all; therefore, this choice is incorrect.  

Film scholars agree that Hollywood portrayals of America at war follow a cyclical pattern. During and immediately after a conflict, important films trumpet glory and sacrifice. Ten to fifteen years later, questioning and sometimes pacifistic movies about the conflict dominate. In the late 1960’s, “the raging bulls” of Hollywood—the young trendsetters rising to prominence—proclaimed this pattern obsolete. However, the passage of time has demonstrated this cultural pattern to be more resilient than it seemed in those days of social change.
Throughout the majority of the last century, evidence of the cyclical portrayal of war in film abounds. After America declared war against Germany during World War I, the still infant film industry glorified the fight against “the Hun.” By the early 1930’s, major releases had changed their tone; for example, All Quiet on the Western Front put forth an anti-war message by displaying the horrors of combat. After World War II began, the industry shifted gears. Suddenly, important pictures again portrayed glories and courage without the questioning or despair. For example, Guadalcanal Diary, produced during the war, showed “the ultimate sacrifice” as a noble and undoubted good. Once again, though, by 1957, films such as The Bridge on the River Kwai won awards for depicting the moral confusion of war.
Those who later declared this pattern dead based their conviction on their hearts rather than their minds. During the Vietnam War, the only major film about that conflict was The Green Berets, starring John Wayne and far closer in tone to Guadalcanal Diary than to The Bridge on the River Kwai. Similarly, years went by before more complex visions of war, such as Apocalypse Now, and then Platoon, emerged.
While today’s film industry is more diverse and its audience more culturally fragmented, this cycle largely continues. Jarhead, a layered depiction of the first gulf war, premiered more than ten years after that conflict. Further evidence of this pattern can be seen in the release of Apocalypse Now Redux, which contained additional footage that the producers originally thought would repel audiences. Thus, the famous aphorism “The more things change, the more they stay the same” certainly applies to this aspect of the film industry.
Q.
What is the main point made by the author?
  • a)
    Hollywood has never fully supported America’s armed conflicts.
  • b)
    In the last century, the film industry has become more culturally diverse.
  • c)
    An established cultural pattern is more durable than was thought during a time of social upheaval.
  • d)
    The film industry has only supported American military efforts during the actual conflict.
  • e)
    Cyclical patterns determine the type of big budget films produced by Hollywood more than individuals do.
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Mehul Nair answered
The passage clearly enunciates in the first paragraph that it plans to illustrate the cyclical pattern of the tone of Hollywood war movies. The second and third paragraphs trace the pattern's history through the last century, and then the passage ends by returning to the resilience of that cycle. Thus, the main point of the passage must reference establishing and describing the recurring pattern over time. 
(A) This choice does not address the cyclical pattern; instead, it suggests a point not made in the passage.
(B) This is a minor detail mentioned in the last paragraph, not the main point. Furthermore, this choice ignores the issue of a cyclical pattern.
(C) CORRECT. This choice reiterates the theme that a pattern is durable, despite the doubts of some during "those days of social change" -- i.e., the late 1960's. This choice exactly mirrors the structure of the passage, which makes this point, provides historical evidence, and then reiterates that the pattern continues to endure.
(D) Besides its extreme quality, this choice is incorrect because it distorts the meaning. The passage's assertion that a more nuanced view of America’s conflicts emerges in movies made years later cannot automatically be equated with a lack of support.
(E) This choice presents an irrelevant comparison. The passage is only concerned with the existence of this pattern and does not address the relative influence of various individuals. 

For years, U.S. employers have counted on a steady flow of labor from Mexico willing to accept low-skilled, low paying jobs. These workers, many of whom leave economically depressed villages in the Mexican interior, are often more than willing to work for wages well below both the U.S. minimum wage and the poverty line.
However, thanks to a dramatic demographic shift currently taking place in Mexico, the seemingly inexhaustible supply of workers migrating from Mexico to the United States might one day greatly diminish if not cease.
Predictions of such a drastic decrease in the number of Mexican immigrants, both legal and illegal, are driven by Mexico’s rapidly diminishing population growth. As a result of a decades-long family planning campaign, most Mexicans are having far fewer children than was the norm a generation ago. The campaign, organized around the slogan that “the small family lives better,” saw the Mexican government establish family-planning clinics and offer free contraception. For nearly three decades, the government’s message concerning population hasn’t wavered. In fact, the Mexican Senate recently voted to extend public school sex education programs to kindergarten.
The result of Mexico’s efforts to stem population growth is nothing short of stunning. In 1968, the average Mexican woman had just fewer than seven children; today, the figure is slightly more than two. For two primary reasons, Mexico’s new demographics could greatly impact the number of Mexicans seeking work in the U.S. First, smaller families by their nature limit the pool of potential migrants.
Second, the slowing of Mexico’s population growth has fostered hope that Mexico will develop a healthy middle class of people content to make their livelihoods in their home country.
Though the former of these factors is all but assured, the growth of a healthy middle class is far from a foregone conclusion. The critical challenge for Mexico is what it does with the next 20 years. Mexico must invest in education, job training, and infrastructure, as well as a social-security system to protect its aging population.  If Mexico is willing to step forward and meet this challenge, America may one day wake up to find that, like cheap gasoline, cheap Mexican labor has become a thing of the past.
Q.
The passage does NOT indicate which of the following concerning Mexico’s current demographics?
  • a)
    Due to the government’s family planning campaign, Mexico’s population is currently diminishing.
  • b)
    On average, Mex ican women are havi ng approximately one-third the number of children that they had in 1968.
  • c)
    Many Mexicans still migrate to the United States in search of work.
  • d)
    As a result of declining birth rates, Mexico’s population is aging.
  • e)
    A healthy middle class in Mexico has not yet fully developed
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

Arjun Iyer answered
The best way to answer a question that asks for information NOT indicated in the passage is to quickly skim through the passage and eliminate any answer choice that IS indicated in the passage.
(A) CORRECT. The passage states several times that Mexico’s population growth is diminishing due to the country’s declining birth rate. However, the passage never suggests that Mexico’s population itself is diminishing.
(B) The third paragraph states that, on average, a Mexican woman had just fewer than seven children in 1968. Today the average number of children born to a Mexican woman is slightly more than two, or approximately one-third of the 1968 figure.  
(C) The first paragraph states that U.S. employers are still counting on a steady flow of labor from Mexico. To reinforce this contention, the final sentence of the first paragraph says this flow might “one day” diminish, indicating that at present it is continuing.  
(D) The final paragraph states that Mexico’s population is aging. This aging of the population naturally results from the declining number of babies born in Mexico. As fewer babies are born, the average age of the population gradually increases.
(E) The third and final paragraphs indicate that a healthy middle class in Mexico is a hope and a goal but that it is far from a foregone conclusion.

In the past decade, rapid technological progress and a greater demand for high-quality digital imaging have led to dramatic advances in video display technology. The dominant technology currently used in most consumer product displays is the active matrix liquid crystal diode display (LCD).
LCDs apply thin-film transistors (TFTs) of amorphous or polycrystalline silicon sandwiched between two glass plates. The TFTs supply voltage to liquid-crystal-filled cells, or pixels, between the sheets of glass. When hit with an electric charge, the liquid crystals untwist to an exact degree to filter white light generated by a lamp. This filtered light shines directly on the viewing screen or, in the case of projection televisions, is projected through a small chip that acts as a lens. LCDs that are capable of producing color images, such as in televisions and computers, reproduce colors through a process of subtraction, blocking out particular color wavelengths from the spectrum of white light until only the desired color remains. It is the variation of the intensity of light permitted to pass through the matrix of liquid crystals that enables LCD displays to present images full of gradations of different colors.
The nature and functioning of LCD displays present many advantages relative to other display technologies. The amount of power required to untwist the crystals to display images, even dark ones, is much lower than that required for analogous processes using other technologies, such as plasma. The dense array of crystals displays images from computer or other video graphics sources extremely well, with full color detail, no flicker, and no screen burnin. Moreover, the number of pixels per square inch on an LCD display is typically higher than that for other display technologies, so LCD monitors are particularly good at displaying large amounts of data with exceptional clarity and precision. As a result, LCD TVs are considered the best display platform for video games, high definition television, movie special effects, and other graphicsintensive uses.
Q.
The passage indicates that each of the following may be considered an advantage of LCD displays relative to other display technologies EXCEPT
  • a)
    they consume less power
  • b)
    they generally have more pixels per square inch of the display
  • c)
    they are able to display continuous video graphics images with no interruption
  • d)
    they reflect a widely adopted standard
  • e)
    they represent the latest, most advanced technology
Correct answer is option 'E'. Can you explain this answer?

This is a specific question that asks us which answer choice is not indicated in the passage as an advantage of LCD displays relative to other display technologies. In order to answer this question, one must examine each answer choice and determine if it is mentioned in the passage. (A) The second sentence of the third paragraph reads, “The amount of power required to untwist the crystals to display images, even dark ones, is much lower than that required for analogous processes using other technologies, such as plasma.” The passage indicates that LCD displays consume less power than other display technologies. 
B) The fourth sentence of the third paragraph reads, “Moreover, the number of pixels per square inch on an LCD display is typically higher than that for other display technologies, so LCD monitors are particularly good at displaying large amounts of data with exceptional clarity and precision.” The passage indicates that LCD displays generally have more pixels per square inch.
(C) The third sentence of the third paragraph reads, “The dense array of crystals displays images from computer or other video graphics sources extremely well, with full color detail, no flicker, and no screen burn-in.” The passage indicates that LCD displays can present video graphics images with no flicker or interruption.
(D) The second sentence of the first paragraph reads, “The dominant technology currently used in most consumer product displays is the active matrix liquid crystal diode display (LCD).” The passage indicates that the technology is a widely adopted standard, which would logically have certain advantages (e.g. the technology has been widely tested and is known to work).
(E) CORRECT.  While the passage indicates that LCDs are the result of rapid technological progress in the past decade and the dominant technology currently used, the passage does not indicate that LCDs are the most advanced technology. There may be a more cutting edge technology (e.g. LEDs, or Light Emitting Diodes) available for certain applications. Also, the passage does not cite any specific functional advantage to being the latest and most advanced. 

Chapter doubts & questions for Day 27 - Daily Tests for GMAT Preparation 2025 is part of GMAT exam preparation. The chapters have been prepared according to the GMAT exam syllabus. The Chapter doubts & questions, notes, tests & MCQs are made for GMAT 2025 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests here.

Chapter doubts & questions of Day 27 - Daily Tests for GMAT Preparation in English & Hindi are available as part of GMAT exam. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for GMAT Exam by signing up for free.

Top Courses GMAT