AFCAT Mock Test - 2


100 Questions MCQ Test IAF AFCAT Mock Test Series and EKT for ( ME, EEE, CSE ) | AFCAT Mock Test - 2


Description
This mock test of AFCAT Mock Test - 2 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Defence AFCAT Mock Test - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this AFCAT Mock Test - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this AFCAT Mock Test - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other AFCAT Mock Test - 2 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is similar in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Beseech

Solution:

The word 'beseech' means 'ask someone urgently and fervently to do or give something.' So the word that must be considered its synonym is 'implore'. Implore means 'beg someone earnestly or desperately to do something.' 

Reply: say something in response to something someone has said.

Refuse: indicate or show that one is not willing to do something.

Grant: agree to give or allow (something requested) to.

QUESTION: 2

In the following question, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word.

Gallantry

Solution:

‘Gallantry’ means 'courageous behaviour'.
Out of the given options, ‘Valour’ indicates bravery and thus, carries a similar meaning forward.
The other three words ‘Gratitude’, 'Health' and ‘Capacity’ do not indicate any act of bravery or courage, eliminating the probability of being correct answers.
Hence the correct answer is option 2.

QUESTION: 3

In the following question, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word.

Disperse

Solution:

‘Disperse’ means 'distribute or spread'.
Out of the given options, ‘Scatter’ means 'to spread randomly' and thus, carries a similar meaning forward.
The other three words ‘Deserve’, 'Severe' and ‘Certain’ do not indicate any kind of random distribution, eliminating the probability of being correct answers.
Hence the correct answer is option 3.

QUESTION: 4

In the following question, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word.

Emigrate

Solution:

‘Emigrate’ means 'to relocate or resettle'.
Out of the given options, ‘Migrate’ means to roam or wander and thus, carries a similar meaning forward. The word 'Immigrate' carries the exact opposite meaning from 'Emigrate' and is therefore rejected.
The other two words ‘Danger’ and ‘Escape’ do not indicate any time of relocation or resettlement, eliminating the probability of being correct answers. 
Hence the correct answer is option 3.

QUESTION: 5

In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is similar in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Demagogue

Solution:

The word 'demagogue' means 'a political leader who seeks support by appealing to popular desires and prejudices rather than by using rational argument.' This is very similar to the word 'firebrand' which means 'a person who is very passionate about a particular cause.' 
Inure: accustom (someone) to something, especially something unpleasant.
Turpitude: depraved or wicked behaviour or character.
Travesty: a false, absurd, or distorted representation of something.
So option 4 is correct.  

QUESTION: 6

In the following question, out of the given four alternatives, select the one which is opposite in meaning of the given word.

Alight

Solution:

‘Alight’ means 'to dismount or exit'. ‘Board’ means to mount or enter. These are exact opposites.
'Undeserved’ is ‘not warranted’. 
‘Finished’ is to 'complete'. 
‘Encourage’ is to 'motivate'.
Hence the correct answer is option 3.

QUESTION: 7

In the following question, out of the given four alternatives, select the one which is opposite in meaning of the given word.

Vigour

Solution:

‘Vigour’ means 'strength or power'. ‘Lethargy’ means laziness or fatigue. These are exact opposites.
'Resolve’ is ‘to settle’. 
‘Overpower’ means to control.
‘Surrender’ means to submit.
Hence the correct answer is option 4.

QUESTION: 8

In the following question, out of the given four alternatives, select the one which is opposite in meaning of the given word.

Magnanimous

Solution:

‘Magnanimous’ means 'generous' or 'forgiving'. Out of all the given words,‘Selfish’ refers 'to a person who lacks concern for others or lacks generosity'. These are exact opposites.
Therefore, the correct answer is option 3, 'Selfish'. 

QUESTION: 9

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. A person who is incapable of being tampered with​

Solution:

Immoral ⇒ Who behaves without moral principles
Impregnable A person who is incapable of being tampered with
Insolvent ⇒ One who is unable to pay his debts
Lunatic ⇒ A person who is mentally ill
Thus option 2 is the correct answer.

QUESTION: 10

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. One who shows sustained enthusiastic action with unflagging vitality

Solution:

Henpeck ⇒ A person who is controlled by the wife
Indefatigable ⇒ One who shows sustained enthusiastic action with unflagging vitality
Iconoclast ⇒ Someone who attacks cherished ideas or traditional institutions
Introvert ⇒ One who does not express himself freely
Thus option 2 is the correct answer.

QUESTION: 11

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.

Q. Comfort someone at a time of grief of disappointment

Solution:

Option 4) Console (comfort; solace) is the correct answer.
Arouse = evoke or awaken (a feeling, emotion, or response).
Pique = irritation; also, arouse (verb).
Fluster = confuse; unsettle.

QUESTION: 12

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.

Acutely distressing

Solution:

Option 2) Harrowing (upsetting; distressing) is the correct answer.
Palatable = (of food or drink) pleasant to taste; also, satisfactory.
Gratifying = satisfying.
Suave = (especially of a man) charming, confident, and elegant.

QUESTION: 13

Complete the passage by choosing the correct words for the numbered blanks.

Change is the law of nature. Social changes are _(A)__for the development of every society. Change occurs in every __(B)__ of life whether it is social, economic, cultural, traditional, technological or personal. It __(C)__ the variation in social life through time. In recent years; India has a great transformation not only in economic _(D)__ but also in socio-culture factors. The traditional values, norms, and behaviours are being __(E)__ into most westernized and global values.

Q. Which of the following fits in the blank labelled (A)?

Solution:

It is obvious that for the development of the society we need changes thus 'necessary' is the correct word here. It means that social changes are important for social development.

Other words do not convey any meaning here.
Option 4 is the correct answer.

QUESTION: 14

Complete the passage by choosing the correct words for the numbered blanks.

Change is the law of nature. Social changes are _(A)__for the development of every society. Change occurs in every __(B)__ of life whether it is social, economic, cultural, traditional, technological or personal. It __(C)__ the variation in social life through time. In recent years; India has a great transformation not only in economic _(D)__ but also in socio-culture factors. The traditional values, norms, and behaviours are being __(E)__ into most westernized and global values.

Q. Which of the following fits in the blank labelled (B)?

Solution:

The word 'walk' here means 'aspect; sphere' and conveys the correct meaning that changes occur in every sphere, be it economic, cultural, traditional etc.
Option 1 is the correct answer. Other words fail to convey any meaning.

QUESTION: 15

Complete the passage by choosing the correct words for the numbered blanks.

Change is the law of nature. Social changes are _(A)__for the development of every society. Change occurs in every __(B)__ of life whether it is social, economic, cultural, traditional, technological or personal. It __(C)__ the variation in social life through time. In recent years; India has a great transformation not only in economic _(D)__ but also in socio-culture factors. The traditional values, norms, and behaviours are being __(E)__ into most westernized and global values.

Q. Which of the following fits in the blank labelled (C)?

Solution:

The word 'denotes' means 'indicates or signifies'. The sentence talks about what the changes denote.
Option 1 is thus the correct answer. Other words do not convey any meaning.
The word 'descends' means 'moves down' and 'hampers' means 'destroys.' 

QUESTION: 16

Complete the passage by choosing the correct words for the numbered blanks.

Change is the law of nature. Social changes are _(A)__for the development of every society. Change occurs in every __(B)__ of life whether it is social, economic, cultural, traditional, technological or personal. It __(C)__ the variation in social life through time. In recent years; India has a great transformation not only in economic _(D)__ but also in socio-culture factors. The traditional values, norms, and behaviours are being __(E)__ into most westernized and global values.

Q. Which of the following fits in the blank labelled (D)?

Solution:

Options 1 and 4 do not convey any meaning thus are eliminated first.

The word 'terms' is more appropriate than the word 'field.' It conveys the meaning that India has transformed not only in terms of economic aspects or quality but socially and culturally.
Option 3 is the correct answer.

QUESTION: 17

Complete the passage by choosing the correct words for the numbered blanks.

Change is the law of nature. Social changes are _(A)__for the development of every society. Change occurs in every __(B)__ of life whether it is social, economic, cultural, traditional, technological or personal. It __(C)__ the variation in social life through time. In recent years; India has a great transformation not only in economic _(D)__ but also in socio-culture factors. The traditional values, norms, and behaviours are being __(E)__ into most westernized and global values.

Q. Which of the following fits in the blank labelled (E)?

Solution:

The meanings of the words are:
Marinated ⇒ a step before cooking
Lobbied ⇒ sought to influence
Altered changed
Thus option 4 fits here 
conveying the meaning that traditional values are getting transformed into westernized and global values.

QUESTION: 18

In the following question, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the ''No error'' option.

Q. Athletics have (1) / an important role (2) / in school life. (3) / No error (4) /

Solution:

Athletics is one particular area or type of sports. We should, therefore, consider it singular. So instead of 'have' we must use 'has.'  
Correct Sentence: Athletics has an important role in school life.
Hence the correct answer is option 1.

QUESTION: 19

In the following question, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the ''No error'' option.

Q. The audience were (1) / beginning to move out (2) / before the chief guest arrived. (3) / No error (4) /

Solution:

Audience is a collective noun. It means that it represents the entire group together as one. So we should use a singular verb with it if, the collection is considered as one whole. If each and every member are thought of, we use a plural verb. Here the correct would be singular 'was.'
Correct Sentence: The audience was beginning to move out before the chief guest arrived.   
Hence the correct answer is option 1.

QUESTION: 20

In the following question, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the ''No error'' option. 

Q. This is the one (1) / blemish on an anyway (2) / resounding success. (3) / No error (4) 

Solution:

Anyway means 'used to indicate that something happened or will happen in spite of something else.' But we can see that this doesn't fit in the context. Because 'success anyways means the action is without blemish at all or the blemish doesn't matter.'  The correct word is actually 'otherwise.' It means 'in circumstances different from those present or considered; or else.' So the sentence means that 'other than one mistake everything else was perfect.'   

Correct Sentence: This is the one blemish on an otherwise resounding success.
Hence the correct answer is option 2.

QUESTION: 21

In the following question, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the ''No error'' option. 

Q. The police says the (1) / suspect has a slight (2) / blemish on his left cheek. (3) / No error (4)

Solution:

'Police' has no singular noun form. So we must write a plural verb. So the correct sentence would be 'the police say.' 

Correct Sentence: The police say the suspect has a slight blemish on his left cheek.  
Hence the correct answer is option 1.

QUESTION: 22

In the following question, out of the four given alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

At a pinch

Solution:

'At a pinch' refers to something which is done only if it is absolutely necessary.
Example: Six people and more, at a pinch, could be seated comfortably at the table.
Option 2 is correct.

QUESTION: 23

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/ Phrase.

Shape up or ship out

Solution:

Shape up or ship out means 'Either start performing better or leave.'

Example: This competition is going to be very tough, so all the candidates are hereby warned that you either shape up or ship out.
So option 2 is correct. 

QUESTION: 24

In the following question, out of the four given alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Split hairs

Solution:

'Split hairs' means to fight over petty issues.
Example: You might think I’m just splitting hairs, but what exactly do you mean by ‘a significant improvement?’
Option 2 is correct.

QUESTION: 25

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Achilles' heel

Solution:

The meaning of the idiom 'Achilles' heel' is 'someone's weak point'.
For example, he was shot dead because the culprit's daughter had become his Achilles' heel.

QUESTION: 26

Who among the following is known as the founder of the Sayyid Dynasty in India?

Solution:
  • The nominee of Timur, the lame, Khizr Khan captured Delhi and became the Sultan of India. 
  • He founded the Sayyid Dynasty in India in the year 1414 AD. 
  • He ruled till 1421 AD. 
QUESTION: 27

The headquarters of the International Labour Organization is located at ________.

Solution:
  • The headquarters of the International Labour Organization is located in Geneva, Switzerland.
  • Director General of ILO: Guy Ryder
  • It was founded by the Paris Peace Conference in 1919.
  • It is a United Nations agency which promotes decent work and advances social justice by setting international labour standards.
QUESTION: 28

Who is the current Defence Minister of India?

Solution:
  • The current Defence Minister of India is Rajnath Singh
  • Honourable Raksha Mantri (RM) Shri Rajnath Singh made his maiden visit to the world’s highest battlefield.
  • Siachen glacier, located in the eastern Karakoram Range in the Himalayas falls under the Line of Control, b/w Pak and India.
QUESTION: 29

Where was the Archery World Championships held in June 2019?

Solution:
  • The Archery World Championships was held at Den Bosch in The Netherlands.
  • The Indian men's recurve team bagged a silver medal in the Archery World Championships.
  • Jyothi Surekha Vennam helped India clinch two bronze medals in the compound women's section of Archery World Championships in the Netherlands.
QUESTION: 30

In which field is the Dhanvantari Award given?

Solution:
  • The Dhanvantari Award is associated with ‘Medical Field’.
  • The award has been introduced by the All India Indian Medicine Graduates Association.
  • The winner of the 2017 Dhanvantri award was Dr. D Nageshwar Reddy.
QUESTION: 31

What is the capital of Senegal?

Solution:

QUESTION: 32

Who among the following was the founder of Chola dynasty?

Solution:
  • Vijayalaya ​was the founder of the Chola empire.
  • Rajaraja I build the Brihadisvara Temple at Tanjore (Thanjavur City in Tamil Nadu)
  • Rajendra I founded a new city Gangaikonda Cholapuram.
  • Chola empire was divided into Mandalams which were divided into Valandau and Nadu.
QUESTION: 33

Name the planet that has a moon called “Ganymede”?

Solution:
  • Ganymede, the moon of Jupiter, is larger than Mercury and Pluto and it is also the largest satellite in the entire solar system.
  • The mean radius of Ganymede is about 1635 miles.
  • It was discovered by Galileo Galilei on Jan 7, 1610.
QUESTION: 34

Grammy Award is given in which of the following field?

Solution:
  • Grammy is an award presented by the Recording Academy to recognize achievement in the music industry

  • The first Grammy Awards ceremony was held on May 4, 1959, to honour and respect the musical accomplishments by performers for the year 1958. Following the 2011 ceremony, the Academy overhauled many Grammy Award categories for 2012.

QUESTION: 35

Which of the following countries launched BeiDou Navigation System?

Solution:

QUESTION: 36

Which is the only state in India to have a Uniform Civil Code?

Solution:
  • Goa is the only state in India that has a uniform civil code regardless of religion, gender, caste.
  • Goa has a common family law.
  • In Goa, Hindu, Muslim, Christians all are bound with the same law related to marriage, divorce, and succession.
QUESTION: 37

Which is the lightest metal?

Solution:
  • With a density of 0.534 g/cmwhich is even less than the density of water (1 g/cm3), lithium is the lightest metal.
  • Sodium and potassium are also less dense than water with sodium having a density of 0.971 g/cm3 and potassium having a density of 0.862 g/cm3.
QUESTION: 38

Where was Arjan Singh Memorial International Hockey Tournament held in April 2019?

Solution:
  • 2nd Marshal of the Indian Air Force Arjan Singh Memorial International Hockey Tournament was held at Astro Turf Hockey Ground, Chandigarh from 15-25 April 2019.
  • A Total of 16 teams participated in this tournament.
  • Air Force teams from Bangladesh and Sri Lanka also participated in this edition, making it truly an international event.
QUESTION: 39

Who has topped the ICC ODI all-rounders ranking in May 2019?

Solution:
  • Bangladesh cricketer Shakib Al Hasan tops ICC ODI all-rounders rankings.
  • He stands 1st now with 359 points followed by Afghanistan's Rashid Khan who has 339.
  • Shakib hit 140 runs and picked up 2 wickets in the recent Tri-nation series.
  • Kedar Jadhav is the highest ranked Indian all-rounder at the 12th position.
QUESTION: 40

Directive principles of State Policy are mentioned in ________ of the Indian constitution.

Solution:
  • Part IV of the Constitution from Articles 36 to 51 mentions the Directive Principles of State Policy (DPSPs).
  • The idea of DPSPs was borrowed from the Irish Constitution of 1937 by the framers of the Indian Constitution.
  • Directive Principles of State Policy combined with the Fundamental Rights contains the philosophy of the Indian Constitution.
  • The framers of the constitution borrowed the idea of DPSPs from the Irish constitution.
QUESTION: 41

Where was the capital of Gandhara, one of the sixteen Mahajanpadas?

Solution:
  • Gandhara was an ancient kingdom situated along the Kabul and Swat rivers of Afghanistan and Pakistan.
  • The capital of Gandhara was Takshashila also known as Taxila.
  • It was one of the sixteen Mahajanpadas of ancient India.
QUESTION: 42

Which among these viceroys repealed the Rowlatt Act?

Solution:

QUESTION: 43

In terms of Defence, COBRA stands for ________.

Solution:
  • COBRA stands for Commando Battalion for Resolute Action.
  • It is a unit of CRPF (Central Reserve Police Force).
  • It was formed to counter Naxalism in India with the motto ‘Glory or Death’.
  • It was formed on 12th September 2008.
QUESTION: 44

Who is the author of the book “Bookless in Baghdad”?

Solution:
  • Shashi Tharoor is the author of the book “Bookless in Baghdad”.
  • The book is the collection of previously published articles, book reviews, and columns on writers which he read all through his life.
  • The book was published in the year 2005.
QUESTION: 45

Who among the following was the first Tirthankara of Jain?

Solution:
  • Lord Rishabhanatha, also known as Rishabdeva was the first Tirthankar of Jain.
  • Bahubali was the son of Lord Rishabdeva.
  • Mahavira was the 24th Tithankar of Jain.
  • Mallinatha is believed to be a woman by shvetamber sect while Digambara sect believes that all the Tirthankaras were males.
QUESTION: 46

Garba is a famous dance form of which state?

Solution:
  • Garba is a famous dance form of Gujarat state in India.
  • Traditionally, it is performed during the nine-day Hindu festival Navaratri.
QUESTION: 47

Who among the following received the Jnanpith award for the year 2018?

Solution:
  • The Jnanpith award for the year 2018 has given to the noted English writer Amitav Ghosh.
  • Former Governor Gopalkrishna Gandhi presented the award to him in New Delhi on 12 June 2019.
  • The award is given for outstanding contribution in literature.
QUESTION: 48

In which among the following countries originated the game of Chess?

Solution:
  • The game of Chess was originated in India.
  • From India, the game spread to Persia.
  • Chess is a two-player strategy board game played on a chessboard.
  • The earliest precursor of modern chess is a game called chaturanga.
  • Wilhelm Steinitz, the first World Champion, also known as "father of modern chess".
  • Current Chess champion is Magnus Carlsen.
QUESTION: 49

_________ is an air to surface missile.

Solution:

QUESTION: 50

Chucker is related to ________.

Solution:
  • Chucker is related to Polo.
  • Chucker is a term used in Polo to define a time segment like halves or quarters in other games like football.
  • The normal duration of chukka/chucker is 7-minutes after 7 minutes of play continues for an additional 30 seconds or until a stoppage in play.
  • There are six or more chucker in one polo match.
QUESTION: 51

In question find the word which is different from the given alternatives.

Solution:

→ Keyboard, Mouse and Monitor are hardware component of computer but MySql is software to store data in database.

QUESTION: 52

In the following question, select the odd letters / numbers from the given alternatives.

Solution:

According to the positional values of the letters in the English alphabetical series, the pattern followed here is,

(Addition of the positional values of the letters × 2)


Hence, "V47Y" is the odd one out from the other three responses.

QUESTION: 53

In the following question, select the related letters form the given alternatives.

W × J : 5 x 1 :: M × V : ?

Solution:

If we write English alphabets from A - Z order and denote them with numbers from 1 to 26, then we have the following table:

So, the pattern followed here is,
W → 23th letter → 2 + 3 = 5
J → 10th letter → 1 + 0 = 1
Similarly,
M → 13th letter → 1 + 3 = 4
V → 22th letter → 2 + 2 = 4
→ M × V : 4 × 4
Hence, 4 × 4 is the correct answer.

QUESTION: 54

In the following alphabet series, a wrong term is given. Find out the wrong term?

DM, FK, HI, JG, LE, PC

Solution:

The pattern is as follows,


It should be ‘NC’ instead of ‘PC’.
Hence, the wrong term is PC.

QUESTION: 55

Find the wrong term in the following series.

28, 14, 14, 28, 112, 986

Solution:

The pattern followed here is:
28 × 0.5 = 14
14 × 1 = 14
14 × 2 = 28
28 × 4 = 112
112 × 8 = 896 ≠ 986
Hence, the answer is 986.

QUESTION: 56

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

B, c, E, h, L,?

Solution:

Here, alternative letters are in lower case.


Hence, ‘q’ is the correct answer.

QUESTION: 57

A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

2, 5, 10, 17, ?, 37

Solution:

The pattern followed is:
Odd numbers are added
2 + 3 = 5
5 + 5 = 10
10 + 7 = 17
17 + 9 = 26
26 + 11 = 37
Hence, the missing number in the given series is 26.

QUESTION: 58

In a certain coding language, OHCSALCITS is written as SCHOLASTIC, then how will you code ORBHTSRE in that code language?

Solution:

The pattern for OHCSALCITS can be illustrated as:


Using the same pattern used for OHCSALCITS, the pattern for ORBHTSRE is BROTHERS.

QUESTION: 59

If “JUNKS” is coded as “75” then how will “JERKY” be coded as?

Solution:

The pattern followed here is:
J + U + N + K + S = 10 + 21 + 14 + 11 + 19 = 75
Same pattern will be followed for “JERKY”
J + E + R + K + Y = 10 + 5 + 18 + 11 + 25 = 69
Hence, answer is 69.

QUESTION: 60

A woman while shopping in a mall pushes her trolley 20 metres through an alley which is going East, then she turns to her left and walks 30 metres, then she turns West and walks another 30 metres, then she turns South and walks 30 metres and then she turns West and walks 25 metres. Where is she now with reference to her starting position?

Solution:

As per the given information,


Hence, the woman is 35 metres to the west from her starting position.

QUESTION: 61

Select the related word from the given alternatives.

Ichthyology : Fish : : Orinthology : ?

Solution:

As Ichthyology is the study of Fish.
Similarly, Ornithology is the study of Birds.
Thus, ‘Birds’ is the correct answer.

QUESTION: 62

Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Solution:


Clearly, figure (3) will complete the pattern when placed in the blank space of question figure.

QUESTION: 63

Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Solution:

Complete figure:


There should be a little square on the left corner of the figure to complete the diagram, which is only in figure 4 have. Thus, answer is option 4.

QUESTION: 64

Complete the Figure X from the given alternatives 1, 2, 3, 4


Solution:

QUESTION: 65

In the following question, select the related word from the given alternatives.

Pink City : Jaipur : : City of Lakes : ?

Solution:

As Jaipur is called the Pink City. Udaipur is the City of lakes.
Hence, Udaipur is the correct answer.

QUESTION: 66

In the following question, select the related word from the given alternatives.

Court : Justice ∷ College : ?

Solution:

Here, the 1st word denotes a body or organisation and 2nd word is the objective of 1st i.e.

Court: Justice → To serve Justice is the objective of the Court.

Similarly,

to serve Education is the objective of the College.

Thus, Education is the correct alternative.

QUESTION: 67

In the following question, select the related number form the given alternatives.

902 : 121 : : 721 : ?

Solution:

The pattern followed here is,
Each digit of a number corresponds to the square of a number itself.
902 → (9 + 0 + 2)2 → 112 : 121
Similarly,
721 → (7 + 2 + 1)2 → 102 : 100
Hence, 100 is the correct answer.

QUESTION: 68

Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Solution:


Hence, option 3 completes the pattern in question figure.

QUESTION: 69

Direction: Select the related image from the given alternatives.

Solution:

If we look at the question figure carefully, we will see that the all the lines are shifting by one position, that is, the line on the first position moved to the second one, the line on the second position moved to the third one, and so on. In addition to this, the direction in which the tips of the lines are pointing is also changing towards the opposite direction.

Therefore, correct answer figure would be C.

QUESTION: 70

Direction: Select the related image from the given alternatives.

Solution:

If we look at the question figure carefully, we will see that the darkened section of the hexagon is shifting its place by moving to the opposite section. Similarly, the dot is also moving to the place opposite to its initial location. Also, the line is moving two steps at once in clockwise direction.

Therefore, correct answer figure would be a.

QUESTION: 71

Direction: Select the related image from the given alternatives.

Answer figure:

Solution:

If we look at the question figure carefully, we will see that the figure is moving by 90 degrees in anti-clockwise direction.
Hence, None of these is the correct answer.

QUESTION: 72

Direction: In each problem, out of the four figures marked (a) (b) (c) and (d) three are similar in a certain manner. However, one figure is not like the other three. Choose the figure which is different from the rest.

Solution:

If we look at the question figure carefully, we will see that here, in all group except figure c, all dots are outside the figure but in figure c one dot is inside the given figure.


Hence, Figure C is the correct answer.

QUESTION: 73

Direction: In each problem, out of the four figures marked (a) (b) (c) and (d) three are similar in a certain manner. However, one figure is not like the other three. Choose the figure which is different from the rest.

Solution:

If we look at the question figure carefully, we will see that here, in all group except figure a, all the figures rotate 90 degrees clockwise direction, whereas in figure a, figures are rotated randomly.


Hence, figure a is the correct answer.

QUESTION: 74

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Solution:


Hence, figure B is the correct answer.

QUESTION: 75

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Solution:


Hence, figure D is the correct answer.

QUESTION: 76

Direction: Select the figure which satisfies the same conditions of placement of the dots as in fig. (X).

Figure X:

Solution:

Here, only in ‘option figure D’ the position of star (Inside the Circle), Square (beside the head vertex) is oriented as in the question figure and closely resembles it.


Hence, “figure D” is the correct answer.

QUESTION: 77

Direction: Select the figure which satisfies the same conditions of placement of the dots as in fig. (X).

Figure X:

Solution:

Here, only in ‘option figure D’ the position of the star (inside a triangle, small square and circle) and the Dot is (inside Square and triangle) oriented as in the question figure and closely resembles it.


Hence, “figure D” is the correct answer.

QUESTION: 78

Each of the following question has four there are logically correct. Some of which look factually absurd, ignore the absurdity and look to the logically correct. Choose the statement which is logically correct/follow.

Solution:

A) All Coin are notes. No coin are genuine.


Therefore, all notes are genuine (False)
B) Some black are white. All white are green.

Therefore, all green are white. (False)
C) Some pen are pencil. All kids are pencil.

Therefore, some pen are kids. (False)
D) Some kite are ink. No ink is pricks.


Therefore, some inks are kite (True)

QUESTION: 79

Each of the following question has four there are logically correct. Some of which look factually absurd, ignore the absurdity and look to the logically correct. Choose the statement which is follow/ correct.

Solution:

A) All books are friends. All friends are dangerous.


Therefore, All dangerous are books. (False)
B) All tables are ants. Some chairs are ants.


Therefore, All ants are tables (False)
C) No man is a monkey. John is a man.


Therefore, John is not a monkey. (True)
D) All birds are parrots. Manish is a parrot.


Therefore, Manish is a bird (False)

QUESTION: 80

Direction: In the question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statement:
Some Book are Envelope.
All Envelope are Note.

Conclusion:
i) All Book are Note
ii) Some Note are Book.

Solution:

The least possible diagram is as follows;


Conclusion:
i) All Book are Note. (It is possible but not definite) - False
ii) Some Note are Book. - True
Hence, Conclusion II follows is the correct answer.

QUESTION: 81

In the following question, select the odd image from the given alternatives.

Solution:

There is a flower in the quadrilateral while in option 2, flower is in the pentagon instead of quadrilateral.
Hence, the answer is option 2.

QUESTION: 82

In the following questions, in four out of the given five pairs of figures, figure I is related to figure II in the same particular manner. Spell out the pair in which this relationship does not exist between figure I and II.

Solution:

In each pair of figure I & II the figure I is rotated anticlockwise by 90° to form figure II.

In the figure given below when the figure I is rotated anticlockwise by 90° it does not form figure II. Hence, the figure given below is the correct answer.

QUESTION: 83

There are 100 students in a class. 55% students play rugby, 30 % play basketball and 15% play both the games. What is the number of students who play neither rugby nor basketball?

Solution:

GIVEN:
Total number of students = 100
Number of students who play Rugby = 55
Number of students who play Basketball = 30
Number of students who play both the games = 15

CALCULATION:
Number of students who play neither rugby nor basketball = 100 – (55 + 30 – 15) = 100 – 70 = 30

QUESTION: 84

18 girls can do piece of work in 12 days. 12 boys can do the same piece of work in 9 days. Find in how many days will 8 boys and 8 girls complete that work?

Solution:

GIVEN:
18 g ⇒ 12 days
12 b ⇒ 9 days

FORMULA USED:
Total work = Total number of persons × Number of days

CALCULATION:
18 g × 12 = 12 b × 9
2g = 1b
Now, according to the question
Let the total work done by 8 boys and 8 girls be x days
then
(8b + 8g) × x = 18g × 12
(16g + 8g) × x = 18g × 12 or x = 18 × 12/24 = 9 days

QUESTION: 85

Driving at 2/3rd of my original speed, I reached 6 hours late for my office. What is original time taken by me to reach the office?

Solution:

GIVEN:
Ratio of Speed = 3 : 2

FORMULA USED:
Time ratio = 1/speed ratio

CALCULATION:
Ratio of my speed = 3 : 2
Ratio of time taken = 1/3 : 1/2 = 2 : 3
Let my time taken be 2x and 3x
⇒ 3x - 2x = 6
⇒ x = 6
∴ usual time taken = 2 × 6 = 12 km/h

QUESTION: 86

A bowler gives 16.2 runs per wicket. He gives 40 runs and takes 4 wickets in a last match after which his average becomes 15.4 runs per wicket. How many wickets had been taken by him before the last match?

Solution:

GIVEN:
Bowler’s old average = 16.2
Bowler’s new Average = 15.4

FORMULA USED:
Bowling average = Total runs conceded/Total wicket taken

CALCULATION:
Let the total number of wickets be x
Then, bowling average = 16.2
Runs conceded = 16.2 x
Now, (16.2 x + 40)/(x +  4) = 15.4 
16.2 x + 40 = 15.4 (x + 4)
16.2 x + 40 = 15.4 x + 61.6
0.8 x = 61.6 – 40
x = 21.6/0.8 = 27

Alternate method:
By Allegation:


 

Hence total number of wickets taken before last match = 27
(Note – if question is to find the number of wickets till last match, then answer will be = 27 + 4 = 31)

QUESTION: 87

Work Efficiency of Amar and Akbar are in the ratio of 12 : 14. Both worked together and finished the work in nine days. In how many days, the total work will be finished if Amar works alone.

Solution:

GIVEN:
Work Efficiency of Amar : Akbar = 12 : 14

FORMULA USED:
Total work done = Work efficiency × time

CALCULATION:
Total work = (12 + 14) = 26
Total work done = 26 × 9 = 234
Now, Time taken by Amar = 234/12 

QUESTION: 88

If 60% of P = 40% of Q and Q = x% of P, find the value of x?

Solution:

GIVEN:
60/100 × P = 40/100 × Q

CALCULATION:
60/100 × P = 40/100 × Q
3P = 2Q
Q = 3/2 P
3/2 P = x% of P 
x = (3P × 100)/2P = 150

QUESTION: 89

The cost of 2 mouse and 3 keyboards is Rs. 150 and that of 3 mouse and 2 keyboards is Rs. 120. Find the cost of 5 mouse and 2 keyboards.

Solution:

GIVEN:
2 mouse + 3 keyboards = 150
3 mouse + 2 keyboards = 120

CALCULATION:
Let cost of a mouse and a keyboard be x & y, respectively.
As per the question,
2x + 3y = 150
3x + 2y = 120
Solving the equation,
For x and y, x = Rs.12 & y = Rs. 42
Cost of 5 mouse and 2 keyboards = 5x + 2y
= 5 × 12 + 2 × 42
= Rs. 144

QUESTION: 90

A shopkeeper first allows a discount of 25% on a certain variety of cloth and then further gives a discount of 20% to the persons holding a shareholder’s coupon. The total discount received by a person holding a shareholder’s coupon would be:

Solution:

GIVEN:
Two successive Discounts = 25% and 20%

FORMULA USED:
Discount % = (Discount/MP) × 100

CALCULATION:
Let M.P = Rs. 100
Total discounted price after allowing two discounts = Rs. 100 × 75/100 × 80/100 = Rs. 60
⇒ Total discount = Rs. 100 – 60 = Rs 40
∴ Required discount % = 40/100 × 100 = 40%

ALTERNATE METHOD:
Net discount after two successive discounts of a% & b% = a + b – ab/100
= 25 + 20 – (25 × 20)/100 = 45 – 5 = 40%

QUESTION: 91

What will come in place of question mark in the following question?

Solution:

Using, BODMAS rule,
Any mathematical 'Of' or 'Exponent' must be solved before division.
Given expression is,

QUESTION: 92

Of the 75 boys who appeared for an examination in a school, only 80% managed to pass. If total number of students in the school who appeared for the exam were 145 and number of girls who passed were 2 less than that of boys, what percentage (approx.) of girls passed the exam ?

Solution:

GIVEN:
Number of boys appearing for the exam = 75

FORMULA USED:
Percentage of girls who passed the exam = (Number of girls passing the exam/Number of girls appearing the exam) × 100

CALCULATION:
Number of boys passing the exam = (80/100) × 75 = 60
Total Number of students in the school appearing for the exam = 145
Number of girls appearing for the exam = 145 – 75 = 70
Number of girls passing the exam = 60 – 2 = 58
Percentage of girls who passed the exam = (58/70) × 100 = 82.85%

QUESTION: 93

A sold a cycle to B at a profit of 20%. B sold the cycle to C at a profit of 30%. If C pays Rs. 468 for cycle, then for how much A bought the cycle?

Solution:

GIVEN:
A to B = 20% Profit for A
B to C = 30% Profit for B
Selling Price for B = Rs 468

FORMULA USED:
Selling Price = Cost Price + Cost Price × Gain%

CALCULATION:
Let Cost Price of cycle be x
⇒ Selling Price by A = x + 0.2x = 1.2x             
⇒ Selling Price by B = 1.2x + 0.3 × 1.2x = 1.56x         
⇒ 1.56x = 468
∴ x = 468/1.56 = Rs. 300

QUESTION: 94

Akash started a business with Rs. 80,000 and after some months Rahul joined him with Rs. 75000. If the profit at the end was distributed in the ratio of 8 ∶ 5, then after how many months did Rahul join Akash? (Assume Akash has worked throughout the year).

Solution:

GIVEN:
Capital of Akash = Rs. 80,000 and time = 12 months

FORMULA USED:
Profit = Capital × time,

CALCULATION:
Let the number of months that Rahul has worked be ‘x’.
Capital of Rahul = Rs. 75,000 and time = x months,
The ratio of profit of Akash and Rahul = 8 ∶ 5,
⇒ 8/5 = (80,000 × 12)/(75,000 × x)
⇒ x = (80,000 × 12 × 5)/(75,000 × 8)
⇒ x = 8 months
∴ After 4 months Rahul joined Akash.

QUESTION: 95

A man has equal number of five, ten and twenty rupee notes amounting to Rs. 385. Find the total number of notes?

Solution:

No.of notes=x

Then 5x+10x+20x=385

35x=385

x=385/35

x=11

Therefore x=11

Totsl number of notes = 3x = 33

QUESTION: 96

What is the cost price of an article when selling price is Rs. 2592 and the gain is 8%?

Solution:

GIVEN:
Selling price =Rs. 2592 Gain = 8%

FORMULA USED:
Cost Price = [Selling Price/(100 + Profit%)] × 100

CALCULATION:
Cost Price = 2592/108 × 100 = Rs. 2400

QUESTION: 97

A person borrows Rs. 6000 from a co-operative bank at 8% compound interest. At the end of every year he pays Rs. 1500 as part repayment of loan and interest. How much does he still owe to the co-operative bank after four such installments?

Solution:

GIVEN:
Principal = Rs. 6000
Rate of Compound Interest = 8%

FORMULA USED:
Amount left after each Installment = P(1 + (R/100)) – Monthly installment 

CALCULATION: 
Amount left after 1st installment = 6000(1 + (8/100)) – 1500 = 6480 – 1500 = 4980

Amount left to pay after 2nd installment = 4980(1 + (8/100)) – 1500 = 5378.4 – 1500 = 3878.4

Amount left to pay after 3rd installment = 3878.4(1 + (8/100)) – 1500 = 4188.672 – 1500 = 2688.672

Amount left to pay after 4th installment = 2688.672(1 + (8/100)) – 1500 = 2903.765 – 1500 = 1403.765
∴ Amount left to be paid = Rs. 1403.765

QUESTION: 98

A train moves at the speed of 40 m/s and crosses a bridge of length 550 metres in 25 seconds. What is the length (in metres) of the train?

Solution:

Speed of train = 40 m/s, let length of train is L
Speed of train = (Length of train + length of bridge)/Time
⇒ 40 = (L + 550) /25
⇒ L = 1000 – 550 = 450 m

QUESTION: 99

Pankaj borrowed certain amount of money from a money lender at 13.25% per annum under simple interest which amounts to Rs. 5500 after 5 years. The money borrowed by Pankaj is _______

Solution:

GIVEN:
Rate of Interest = 13.25%
Amount = Rs. 5500
Time = 5years

FORMULA USED:
SI = PRT/100

CALCULATION:
Let the money borrowed by Pankaj be Rs. x.
Where P = Principal, R = Rate, T = Time, SI = Simple interest
P = x, R = 13.25% = (53/4) %, T = 5 years.
SI = {x × (53/4) × 5}/100 = (53x/80)
So, amount with simple interest = Rs. x + (53x/80) = 133x/80
Given amount after 5 years = Rs. 5500
So, we can write now,
5500 = 133x/80
x = 3308.27 = 3308.
∴ The money borrowed = Rs. 3308.

QUESTION: 100

Sameer can do a piece of work in 20 days. Manish alone can do the same work in 30 days. If total wages for the work are Rs. 200. How much should Sameer be paid if they work together for the entire duration?

Solution:

GIVEN:
Sameer can do a piece of work in 20 days
Manish can do a piece of work in 30 days
Total wages = Rs. 200

CONCEPT:
The wages will be distributed between them in the ratio of their work efficiencies.  Ratio of their work efficiencies –

FORMULA USED: 
Ratio of distribution of wages,
⇒ S : M = 3:2

Related tests