DU LLB Mock Test- 1


100 Questions MCQ Test Mock Test Series for AILET, DU-LLB, SLAT, & PU-LLB | DU LLB Mock Test- 1


Description
This mock test of DU LLB Mock Test- 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for CLAT DU LLB Mock Test- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this DU LLB Mock Test- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this DU LLB Mock Test- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other DU LLB Mock Test- 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Replace the underlined adverb in the following sentence with its antonym.

Let us face the situation boldly.

Solution: All the given words are adverbs of manner.

The adverb 'boldly' means 'without fear' or 'confidently'. The adverb 'timidly' means 'in a manner that shows a lack of courage or confidence'. As the two words have opposite meanings, they are antonyms. Option A is the correct answer.

The adverb 'cleverly' means 'in an intelligent, original, or skillful way'. The adverb 'hopefully' means 'in a hopeful manner'. The adverb 'clearly' means 'without a doubt'.

As the above three words do not mean the opposite of 'body', options B, C and D are incorrect.

QUESTION: 2

What aspect of agriculture is focused upon by the Krishi Karman Award?

Solution: The Prime Minister is to visit Karnataka on January 2nd and 3rd. He will confer Krishi Karman Award to 21 states that have recorded good agriculture production in various categories during the previous crop seasons.
QUESTION: 3

Which well-known actor has written the novel "Dopehri"?

Solution: Veteran actor Pankaj Kapur will soon release his debut novel 'Dopehri', based on a play of the same name which he wrote and directed several years ago. "Dopehri" is the story of Amma Bi, an elderly widow who lives alone in her deserted family haveli in Lucknow. Her only companion is a dishevelled young servant who comes in twice a day. Every afternoon, Amma Bi hears the sound of footsteps on the stairs and her heart fills with panic. She peeks out the door only to find no one there. After considering a move to an old peoples' home, an anxious Amma Bi ends up taking in a lodger, a young woman named Sabiha, with a mysterious occupation and a winsome personality. When Sabiha's secret is revealed, Amma Bi discovers reserves of ingenuity, skill and love she never knew she had, and what started out as the tale of a haunted haveli turns into a heart-warming one about ageing, self-discovery and female bonding. Originally written in Hindi, "Dopehri" will be published simultaneously by HarperCollins in three editions: Hindi (in Devanagari script), Hindi (in Urdu script) and in English translation.
QUESTION: 4

Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) is a trade agreement under negotiation between European Union and __?

Solution: The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) is a trade agreement that is presently being negotiated between the European Union and the Union and the United States. It aims at removing trade barriers in a wide range of economic sectors to make it easier to buy and sell goods and services between the EU and the US.
QUESTION: 5

In which of the following cities of India is located the world's first complete granite temple?

Solution: Brihadeeswarar Temple in Thanjaur (in Tamil Nadu) was the world’s first complete granite temple located in Thanjavur, Tamil Nadu, India.
QUESTION: 6

Which among the following Sikh Gurus introduced the Gurmukhi Script

Solution: Guru Nanak was the founder of Sikhism. Guru Nanak appointed Guru Angad (Lehna) as his successor and he was the second Guru of sikhs.

Guru Angad compiled the compositions of Guru Nanak, to which he added his own in a new script known as Gurmukhi.

QUESTION: 7

Which among the following types of cultivations is known as Ladang in Indonesia?

Solution: The ‘slash and burn’ agriculture or Shifting cultivation is known as ‘Milpa’ in Mexico and Central America, ‘Conuco’ in Venzuela, ‘Roca’ in Brazil, ‘Masole’ in Central Africa, ‘Ladang’ in Indonesia, ‘Ray’ in Vietnam.
QUESTION: 8

Select the most appropriate option to fill in the blank from the given alternatives.

Sara lives in the __________ district.

Solution: The required option needs to be an adjective in order to modify the noun 'district'. Options A and D are both correct because they modify the noun 'district' in terms of direction. Option B is incorrect because the district cannot have a speed, it's stationary. Option C is incorrect because it's a noun and cannot modify the noun 'district'.

Hence, the correct option is (A,D).

QUESTION: 9

Areas of which of the following current states did not come under control of Vijayanagar empire Krishnadeva Raya?

Solution: Vijayanagar empire Krishnadeva Raya (1509-1529) was a statesman, administrator and patron of arts. He united almost south India by bringing areas of modern Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu, parts of Kerala and Odisha under his control.
QUESTION: 10

What was the theme of the 107th edition of the Indian Science Congress (ISC) for the year 2020?

Solution: Prime Minister of India Shri Narendra Modi inaugurated the 107th edition of the Indian Science Congress (ISC) also known as ISC 2020 at the University of Agricultural Sciences (UAS) in Bengaluru, Karnataka. The theme of ISC for the year 2020 was “Science and Technology: Rural Development”.
QUESTION: 11

A member of a State Public Service Commission can be appointed and removed respectively by __:

Solution: Governor can appoint and President can remove (On the report of Supreme Court) a member of a State Public Service Commission.
QUESTION: 12

Which of the following Union Territories have Rajya Sabha members?

1. Delhi

2. Puducherry

3. Lakshadweep

4. Andaman & Nicobar Islands

Select the correct option from the codes given below:

Solution: Among all the union territories only Delhi and Puducherry have representation in Rajya Sabha.

Currently there are 7 Union Territories in India. Out of which only Delhi and Puducherry have legislative assembly. Hence only these two union territories elect Rajya Sabha members. Remaining 5 Union Territories are not represented in Rajya Sabha.

QUESTION: 13

The place “Noonmati” in India, is related to which among the following?

Solution: Petroleum Industry, located in Assam and known for the first Oil Refinery to be commissioned by the then Indian Oil Company Limited, now known as Indian Oil Corporation Limited.
QUESTION: 14

The infamous Third Battle of Panipat was fought between which among the following belligerents?

Solution: Third Battle of Panipat was fought in 1761. This was the largest war of the 18th century. The Marathas were led by Sadashivrao Bhau. The battle followed a two months siege and skirmishes. The Marathas were badly defeated in the war suffering a life of around 60-70 thousand warriors. They lost their ablest commanders. Balaji Baji Rao could not absorb this shock and died soon afterwards.
QUESTION: 15

Complete the sentence with a suitable verb:

I left my bike outside the house last night but this morning it wasn't there anymore. Somebody __________ it.

Solution: 'Will' indicates promise / voluntary action. 'Must' indicates compulsion / surety. 'Could' indicates ability in the past / possibility.

'Can' indicates ability / capacity / permission.

Here, it is implied that the bike is sure to have been stolen.

Therefore, the correct option is: must have stolen.

QUESTION: 16

Which Indian company has become the official sponsor of the Afghanistan cricket team for the 2019 ICC World Cup?

Solution: India's Dairy major Amul will be the principal sponsor of the Afghanistan cricket team for the 2019 ICC World Cup, which will be hosted by England and Wales. The logo of brand AMUL, which boasts an annual sales turnover of Rs 45,000 crores ($6.5 billion), will appear on the Afghanistan team playing jerseys as well as on the training kits throughout the World Cup from May 30 to July 14, 2019. This is the third time that Amul is sponsoring a cricket team in the World Cup. Earlier, the company had been associated with New Zealand and Holland teams. Though Afghanistan participated in the 2015 World Cup as an associate nation, this will be the first time it will feature in a tournament as a full-member.
QUESTION: 17

Which of the following is not a correct statement about Bitumen?

Solution:

Bitumen is a mixture of organic liquids that are highly viscous, black, sticky, soluble in carbon disulfide and composed of highly condensed polycyclic aromatic hydrocarbons.

QUESTION: 18

Hyundai partnered with which ride-sharing company to develop electric air taxis?

Solution: South Korean automobile manufacturer Hyundai Motor Company today entered into a partnership with US ride hailing giant Uber to produce electric air taxis. Hyundai also unveiled a new full-scale concept PAV (personal air vehicle), developed jointly with Uber, at the ongoing Consumer Electronics Show 2020.
QUESTION: 19

Which of the following banks has become the first Destination Bank to launch debit card-based e-mandate on NPCI’s API platform?

Solution: The Kotak Mahindra Bank (KMB) has become the first Destination Bank to go live with Net Banking and Debit Card-based authentication solution on NPCI’s e-Mandate API platform. The facility will enable its customers to create electronic mandates (similar to the erstwhile eNACH with Aadhaar + OTP) via both the Debit Card and Net Banking channels. This allows Kotak to go live as a sponsor or acquirer bank for corporates and merchants seeking recurring payments. In a first-of-its-kind initiative in the industry, customers can register both physical and emandates on a single platform with validation on the mandate fields to remove rejections on account of various reasons.
QUESTION: 20

The scientists at which lab created a new type of plastic ‘PDK’ that can be recycled forever?

Solution: A team of researchers at the US Department of Energy's (DOE) Lawrence Berkeley National Laboratory has created a next-generation plastic, called Poly Di-Ketoenamine (or PDK), that can be fully recycled into new materials of any colour, shape, or form, without loss of performance or quality. They have designed a recyclable plastic that, like a Lego playset, can be disassembled into its constituent parts at the molecular level. According to the journal Nature Chemistry, unlike conventional plastics, the monomers of PDK plastic could be recovered and freed from any compounded additives simply by dunking the material in a highly acidic solution. The acid helps to break the bonds between the monomers and separate them from the chemical additives that give plastic its look and feel. After testing various formulations, the researchers demonstrated that not only does acid break down PDK polymers into monomers, but the process also allows the monomers to be separated from entwined additives.
QUESTION: 21

What is the rank of India's in the World Happiness Report 2020 released by the United Nations?

Solution:
  • 8th edition the United Nations has released the World Happiness Report 2020. The World Happiness Report ranks 156 countries by how happy their citizens perceive themselves to be. The report is a landmark survey of the state of global happiness.

  • Finland ranked first in the report and India ranked 144.

  • Secretary-General of the United Nations: Antonio Guterres.

  • The United Nations headquarters:New York, United States

QUESTION: 22

Who chairs the 7-member Group of Ministers (GoM) that reviews the crop insurance scheme ,“Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY)” ?

Solution: On December 28, 2019, The central Government has formed a 7-member group of ministers (GoM) headed by Defense Minister Rajnath Singh to review the crop insurance scheme ,“Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY)” & make suggestions to improve it according to the needs of the farmers.The group also includes Home Minister (HM) Amit Shah and Agriculture Minister Narendra Singh Tomar and Minister of State for Agriculture, Finance, Tribal Affairs and Animal Husbandry.
QUESTION: 23

Qassim Soleimani, who was killed in the US airstrike was the Military Commander of which country?

Solution: The powerful Military Commander of Iran, General Qassim Soleimani was killed in the air strike conducted by the United States. The President of the US is said to have ordered a drone attack on the vehicles, in which the Iran military personnel were travelling near the Baghdad Airport. Another commander and adviser to Soleimani, Abu Mahdi al-Muhandis was also killed in the attack. Soleimani was the commander of the Quds Force of Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC).
QUESTION: 24

The ancient port-site of Godavaya is located in which country ?

Solution: Godavaya is an ancient port trade site on the southern coast of Sri Lanka.
QUESTION: 25

Which country has announced the launch of the 27 nation Religious Freedom Alliance (Feb 2020) for protecting and preserving religious freedom across the world?

Solution: The United States (US) launched the 27-nation International Religious Freedom Alliance, which will try to adopt a collective approach in protecting and preserving religious freedom across the world. It was announced by US Secretary of State Michael Pompeo. Among the prominent countries to join the alliance are Austria, Brazil, the United Kingdom, Israel, Ukraine, the Netherlands and Greece.
QUESTION: 26

When was the Constitution passed and accepted by the Constituent assembly?

Solution: 26 November 1949 is the day when the Constitution was passed and accepted by the assembly.
QUESTION: 27

June 3 Plan was also known as the

Solution: 3 June Plan was also known as the Mountbatten Plan. The British government proposed a plan announced on 3 June 1947 that included these principles: Principle of the Partition of British India was accepted by the British Government.
QUESTION: 28

Which of the following was the original due date announced by Mr. Attlee, Prime Minister of England, for transfer of power to the Indians?

Solution: On the afternoon of February 20, 1947, the British Prime Minister, Clement Atlee, announced before Parliament that British rule would end on “a date not later than June, 1948.”

Hence option C is the right answer.

QUESTION: 29

Almatti Dam is built on which of the following rivers?

Solution: The Almatti Dam is a hydroelectric project on the Krishna River in North Karnataka, India which was completed in July 2005.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 30

Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

“Uncle” said Luke to the old Sean “You seem to be well fed, though I know no one looks after you. Nor have I seen you leave your residence at any time. Tell me how you manage it?”

“Because” Sean replied, “I have a good feed every night at Emperor’s orchard. After dark, I go there myself and pick out enough fruits to last a fortnight.”

Luke proposed to accompany his uncle to the orchard. Though reluctant because of Luke’s habit of euphoric exhibition of extreme excitement, Sean agreed to take him along. At the orchard while Sean hurriedly collected the fruits and left, Luke on the other hand at the sight of unlimited supply of fruits was excited and lifted his voice which brought Emperor’s men immediately to his side. They seized him and mistook him as the sole cause of damage to the orchard. Although Luke reiterated that he was a bird of passage, they pounded him mercilessly before setting him free.

Read the following passage carefully and answer the questions that follow. You must choose your answers out of the four given choices.

Q. Why did Sean leave after collecting the fruits?

Solution: To avoid getting caught by Emperor’s men Hence, Option B is the correct answer.
QUESTION: 31

Choose the appropriate meaning of the idiom:

Make up one's mind

Solution: Make up one's mind - make a decision

Sentence:

She was not able to make up her mind in selecting a college.

QUESTION: 32

Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

Like a fish ________

Solution: Fish live in water and therefore the sea, ocean are all water(fish are found in both). The natural habitat of fish is not the aquarium.
QUESTION: 33

Having come to Mumbai (1) / he had found that there (2) / was nothing pessimistic (3) / in people. (4) / No Error

Solution: Replace ‘in’ with ‘about’

The correct phrase to use should be ‘about people’

The correct sentence should be: Having come to Mumbai he had found that there was nothing pessimistic about people.

QUESTION: 34

Read the passage carefully and answer the questions given beside it.

During the 2014 national and State elections, for the first time women’s safety and empowerment were topics of debate, marking a significant shift in how gender concerns are viewed by the political class as well as by voters in India. In the two years since, policy focus and public scrutiny on persistent gender inequality has grown exponentially. In 2015, 194 member states, including India, adopted the Sustainable Development Goals. Gender equality is one of the 17 goals to “transform our world”. This year, India ratified the Paris Agreement. The direct link between empowering women and alleviating poverty, increasing productivity, and combating climate change is well recognised. However, the lack of targeted resources is often stated to be the biggest reason behind the sluggish progress in furthering the gender agenda. Therefore, it is important that India’s budget priorities reflect its commitment to invest in women and girls.Last year, the World Economic Forum’s annual Global Gender Gap Report ranked India 87 in terms of gender equality in economy, education, health, and political representation. Women’s declining labour participation, underrepresentation in Parliament, skewed child sex ratio, and prevalent gender-based violence are recognised challenges. To bridge these gaps, India formally adopted Gender Responsive Budgeting (GRB) in 2005.

The rationale behind GRB is that policy outcomes are not as gender-neutral as commonly believed, and can reinforce or exacerbate existing hierarchies. Hence, gender budgeting initiatives aim to integrate critical gender concerns into fiscal policies and administration to address disparities.Every annual budget since 2005 has included a statement that lists out two parts. There is Part A, which reflects ‘Women Specific Schemes’, namely, those which have 100 percent allocation for women, and Part B, which reflects ‘Pro Women Schemes’, namely, where at least 30 percent of the allocation is for women. Over the years, India has stood out for its implementation of gender budgeting, and with the Ministry of Finance (MoF) playing the central role, it has managed to successfully institutionalise the concept at both the national and State levels (16 States have embraced the exercise). Studies substantiate the positive link between GRB and improved indicators for women.

For instance, a recent International Monetary Fund study found that States that employ GRB also show better female to male school enrolment ratios. Further, it was observed that GRB also has a positive impact on infrastructure spending.Despite the successes, better implementation and planning are needed to ensure that these policies percolate right down to the last woman in the most remote parts of the country. In recent years, allocations have either remained stagnant or have been on the decline.

For instance, Budget 2016-17 was widely considered to be a mixed bag for women. While the Ministry of Women and Child Development and National Commission for Women saw nominal increases, the scheme meant for implementing the Domestic Violence Act did not receive any allocation. Further, there was a decline in the number of ministries and departments that fall under GRB. The budget also initiated the decentralisation of funding in GRB, thus shifting the onus for budgeting and implementation from the Central Ministry to State counterparts. While this did empower the States to come up with women-specific policies as per their respective challenges, the obvious downside was the risk that States could choose to not prioritise gender in their budgeting. In this way, the intent of universalising the process, so that it equally benefits women in all States, was lost in the pragmatism of the move and for it to be truly effective, GRB must be viewed as an essential tool to tackle societal inequality that hinders progress instead of a symbolic exercise for pleasing the emerging women constituency.

Which of the following argument/arguments supports the author’s mentioning the term ‘Gender-neutral’ with reference to adoption of GRB?

Solution: 2nd paragraph, 4th sentence.

The rationale behind GRB is that policy outcomes are not as gender-neutral as commonly believed, and can reinforce or exacerbate existing hierarchies.

It can be inferred from the underlined part in reference given above that the GRB has been formulated on the rationale of the gender discrimination which exists in the system and which hampers the delivery of benefits of a policy to both the genders equally.

Statement A, however true, is not stated with reference to the term ‘Gender-neutral’.

Option B is hence the correct answer.

QUESTION: 35

What is meant by Affidavit?

Solution: Affidavit is a written statement confirmed by oath or affirmation, for use as evidence in court. Hence option C is the right answer.
QUESTION: 36

World’s largest Solar Park Kurnool Ultra Mega Solar Park is located at

Solution: Kurnool Ultra Mega Solar Park is spread over a total area of 5,932.32 acres in Panyam mandal of Kurnool district, Andhra Pradesh. With a capacity of 1,000 MW it is the world's largest solar park. Hence, option C is correct.
QUESTION: 37

Rearrange the following parts (1, 2, 3 and 4) in proper sequence to obtain a correct sentence.

1. pending because it wasn’t

2. Too many cases still lie

3. is the convict

4. confirmed that the accused really

Solution: Too many cases still lie pending, because it wasn’t confirmed that the accused really is the convict.
QUESTION: 38

In the Questions given below a statement consists of one/two blank. You have to choose the option which provides the correct word that fits in the blanks.

We are witnessing an industry that is__________ on poverty, mostly.

Solution: thriving - prosperous and growing; flourishing.
QUESTION: 39

Select the option which gives the correct meaning of the given idiom/phrase.

To weather the storm

Solution: To weather a storm means to face a difficult situation or to survive a crisis.

Example in a sentence: Marie lost her job, but somehow her family weathered the storm.

QUESTION: 40

Choose the word or group of words which is most similar in meaning to the word in Underline.

Chimera

Solution: Meaning: It refers to an impossible or foolish fancy.

Chimera is a fire-breathing female monster in Greek myths with the head of a lion, the body of a goat, and the tail of a serpent.

Example: My little girl believes unicorns are real and not a chimera.

Synonyms: Dream, Fantasy, Illusion, Delusion, Fancy Antonyms: Fact, Certainty, Reality, Truth

QUESTION: 41

In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

Dissolute

Solution: Meaning: Dissolute is immoral and involved in improper conduct

Example: You must stay away from that dissolute boy.

Synonyms: Corrupt, Degenerate, Indulgent, Antonyms: Chaste, Moral, Good, Resolute, Virtuous

QUESTION: 42

Which of the Fundamental Rights mentioned below in the Constitution of India applies to a foreigner in Indian territory?

Solution: Article 21 reads as: “No person shall be deprived of his life or personal liberty except according to a procedure established by law.”

Hence, option C is correct.

QUESTION: 43

Elephanta Caves are situated in which state of India?

Solution: Elephanta Caves are a UNESCO World Heritage Site and a collection of cave temples predominantly dedicated to the Hindu god Shiva. They are located on Elephanta Island in Mumbai Harbour. In 1987, Elephanta Caves were designated a UNESCO World Heritage Site. Hence, option B is correct.
QUESTION: 44

In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

Pandemonium

Solution: Meaning: It is a state of noisy, confused activity.

Synonyms: Alarums, Blather, Clatter Antonyms: Calm, Hush, Quiet

QUESTION: 45

Rearrange the following parts (1, 2, 3 and 4) in proper sequence to obtain a correct sentence.

1. and he who has hope,

2. has hope

3. has everything

4. the person who has health

Solution: The person who has health has hope, and he who has hope has everything.

The order of remaining options (a, b, c) cannot make a meaningful sentence.

QUESTION: 46

Direction: Read the following passage carefully and answer the question given below it.

A man is known by the book he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men and one should always live in the best company, whether it be of books or of men. A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness; amusing and interesting us in youth, comforting and consoling us in age.

Q. Which of the following would be the most appropriate title for the given passage?

Solution: Books as man’s abiding friends' would be the most appropriate title for the given passage.
QUESTION: 47

In the mid-fifties when GE was expanding its operations across the globe, the president of GE, Ralph Cordiner decided to set up a corporate university an hour away from New York spread over 59 acres. In 1956 GE offered its first course that spread over 13 weeks. Today no executive can imagine spending a full quarter of the year sitting in a classroom. While the courses that are offered at Crotonville have become shorter, the efficacy of the investment remains unquestionable. The headhunters refer to GE as a leadership factory.

GE is not alone. McDonalds set up its Hamburger University in 1961. When Steve Jobs hired Joe Podolny, the then dean of Yale to start Apple University in 2008 it made a big splash. Apple University drew faculty members including professors from universities like Yale, Harvard, Berkeley, Stanford and MIT. The trend of corporate universities is on the rise. The companies have a large employee base that ranges from 8,000 to 300,000 employees or more. They cut across sectors and businesses from automobiles to pharma and everything else in between. General Motors Institute, Caterpillar, Unilever, GDF Suez, Veolia, Axa, Sanofi, Novartis, Petronas, and many more.In 1993, corporate universities existed in only 400 companies. By 2001, this number had increased to 2,000, including Walt Disney, Boeing, and Motorola. According to BCG, there are estimated to be more than 4,000 companies with formal corporate universities.Scale: McDonalds serves 68 million customers daily in 119 countries across 35,000 outlets. This complexity requires training. That ensures that McDonalds burgers taste the same from Mumbai to Moscow.Complexity: When surgeons move to the operating theater they rely on checklists. These lists reduce human error, and help the surgeon to operate with speed without having to stop and double check if they are missing any step. In performing complex tasks through collaborating teams, speed comes through training in standard processes and procedures. Apple University teaches employees that they’re at the company to be the very best at one specific task.Corporate Governance: Governance needs the ability to manage reporting relationships, finances, and facilities. Compliance and risk management demand investments in training. On any given day two billion people use Unilever products across countries that have different rules and regulations. This scale and complexity demands constant investment to ensure standards are not compromised.Education: Entry-level hires are drawn from a wide variety of educational backgrounds. There is a need to bring people to a common minimum level of knowledge and skills. From technical skills or domain knowledge or personal competencies, people need to keep upgrading. Values and Culture: The leaders need to be role models of the values the company proclaims. When the majority of employee responses to everyday situations become uniform, it forms the culture of the organization. Tying the professional development to strategic challenges is a strong reason to invest in training.The culture of the organization has to support its vision and strategy. This needs a place when people can come together and connect with others and learn. Technical training can be delivered through e-learning modules. It is the intangibles like culture that people need to learn from role models.

According to the author, what could be a good reason to invest in the training

Solution: Check para 9, last sentence
QUESTION: 48

After practicing these tricky Spellings multiple choice questions, you will be exam ready to deal with any objective type questions.

1. Kiln

2. Muslin

3. Disciplin

4. Masculine

Solution: Correct Spelling: Discipline

Breakdown: Dis-ci-pline

Meaning: The practice of training people to obey rules or a code of behavior, using punishment to correct disobedience.

QUESTION: 49

What is meant by the Legal Maxim/word “non est factum”?

Solution: A method whereby a signatory to a contract can invalidate it by showing that his signature to the contract was made unintentionally or without full understanding of the implications.

Hence option C is the right answer for this legal maxim/word.

QUESTION: 50

The US was recently praised by the UAE for its role in the Global Coalition against Daesh. What is the other name for Daesh?

Solution: The UAE had expressed its support for all the measures taken by the US to defend and protect its interests and forces in the region and also praised the US’ role in the Global Coalition against Daesh (ISIS). The term “Daesh” is an acronym for the Arabic phrase al-Dawla al-Islamiya alIraq al-Sham (Islamic State of Iraq and the Levant).
QUESTION: 51

Direction: Study the following arrangement carefully and answer the questions given below : 8 C M @ N £ T 2 Y 6 S α Q $ 7 × W # Z 3 U E % A 4

How many symbols are there in the above series each of which is immediately preceded and also immediately followed by a vowel ?

Solution: 8 C M @ N £ T 2 Y 6 S α Q $ 7 * W # Z 3 U E % A 4

There is only one symbol (%) that satisfies the given condition.

QUESTION: 52

What is Meant by Uberrima fides ?

Solution: Utmost good faith.

It is the name of a legal doctrine which governs insurance contracts. This means that all parties to an insurance contract must deal in good faith, making a full declaration of all material facts in the insurance proposal. This contrasts with the legal doctrine caveat emptor ("let the buyer beware") Hence, option D is correct.

QUESTION: 53

What is meant by pendente lite nihil innovetur?

Solution: Doctrine of lis pendens is based on legal maxim 'ut lite pendente nihil innovetur' (During a litigation nothing new should be introduced). A transferee pendente lite is bound by the decree just as much as he was a party to the suit.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 54

In a mixture, the ratio of the alcohol and water is 6 : 5. When 22 litre mixture are replaced by water, the ratio becomes 9 : 13. Find the quantity of water after replacement.

Solution:

Let alcohol = 6x, water = 5x

According to the question,

6x – 12 : 5x – 10 + 22 = 9 : 13

13 (6x – 12) = 9 (5x + 12)

78x – 156 = 45x + 108

78x – 45x = 156 + 108

33x = 264

x = 8

Water after replacement = 5 × 8 – 10 + 22 = 40 + 22 = 52 litre

QUESTION: 55

In this type of questions, certain pairs/groups of numbers are given out of which all except one are similar in some manner while one is different. The numbers in these similar pairs/groups may have the same property or may be related to each other according to the same rule. The candidate is required to choose the odd pair/group.

Select the one which is different from the other three responses.

Solution: 304 : 16 is the odd one among the four

In all other pairs, the first number is 9 times the second.

Hence, option 3rd is the right answer.

QUESTION: 56

How many articles were there originally in the Constitution of India?

Solution: The Indian constitution is the world’s longest. At its commencement, it had 395 articles in 22 parts and 8 schedules. It is made up of almost 80,000 words. In its current form (September 2012), it has a preamble, 25 parts with 448 articles, 12 schedules, 5 appendices and 100 amendments, the latest of which came into force on 1st August 2015.
QUESTION: 57

An agreement to remain unmarried formed with a business partner is _________.

Solution: Section 26 of the Indian Contract Act of 1872 states that every agreement in restraint of marriage, except those in restraint of marriage of minors, is void.

Hence, option B is correct.

QUESTION: 58

In a certain code language, ‘mink yang pe’ means ‘fruits are ripe’, ‘pe lao may mink’ means ‘oranges are not ripe’ and ‘may pe nue mink’ means ‘mangoes are not ripe’. Which word in that language means ‘manoges’?

Solution:

Code

Statement 1: fruits are ripe

Statement 1: mink yang pe

Code

Statement 2: oranges are not ripe

Statement 2: pe lao may mink

Code

Statement 3: mangoes are not ripe

Statement 3: may pe nue mink

The words except 'mangoes' in the 3rd statement are being repeated in the 2nd statement. By removing the codewords which are getting repeated; 'may', 'pe' and 'mink', we are left with the code-word 'nue' which stands for the word 'mangoes' Hence, the answer is option C.

QUESTION: 59

Which case laid down the Basic structure doctrine?

Solution: The case of Kesavananda Bharati v. State of Kerala, is perhaps the most well-known constitutional decision of the Supreme Court of India. While ruling that there is no implied limitation on the powers of Parliament to amend the Constitution, it held that no amendment can do violence to its basic structure (the “Basic Structure Doctrine”). Further, it established the Supreme Court’s right of review and, therefore, established its supremacy on constitutional matters. Hence, option A is correct.
QUESTION: 60

In which Landmark Legal Case the Supreme court held the Right to Legal aid as a Fundamental Right?

Solution: In sheela Barse v. Union of India the court held that the right to legal aid is a fundamental right under article 14 and Article 21 of the constitution. Hence, option A is correct.
QUESTION: 61

Nine persons were standing in a photograph these persons were related to each in some way. Either both or none of the parents of a child were there in the photograph.

Sonu was the father of Beenu, who had 2 children. Raja was the only daughter of Beenu but Beenu was not the mother of Raja. Koko was the only sister-in-law of Ninu. Ninu was the only sibling of Beenu. Ninu's wife had only one child. Tinu was the granddaughter of Kiku who was the mother-in-law of Bala. Shalu was the son of Kiku's daughter-in-law.

How was Bala related to Shalu?

Solution: Following the final solution, we can say that Bala was the Aunt of Shalu.

Hence, the correct answer is option D.

QUESTION: 62

For what value of k is (x – 5) a factor of x3 – 3x2 + kx – 10?

Solution:

Let f(x) = x3 – 3x2 + kx – 10

Now, f(x) at (x = 5)

⇒ f(x) = (5)3 – 3(5)2 + 5k – 10 = 0

⇒ 125 – 3 × 25 + 5k – 10 = 0

⇒ 125 – 75 – 10 + 5k = 0

⇒ 40 + 5k = 0 ⇒ 5k = –40 ⇒ k = –8.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 63

Find the correctly spelt word.

Solution: Kennel (Noun)

A kennel is a small building made especially for a dog to sleep in.

QUESTION: 64

Legal Principle : With the counter proposal made by the party, the original offer ceases to exist.

Facts of the Problem : Badal offered to sell his car to Pranav at the price of Rs. 3 lakhs. Pranav replies that he is ready to buy the car at Rs. 2.5 lakhs only. Badal refuses to sell at that price. Later, Pranav goes to Badal with Rs. 3 lakhs to buy the car. Is the offer to Rs. 3 lakhs still valid?

Solution: In the present case, the offer to buy the car at Rs. 3 lakhs ceases to exist at the moment, a counter offer of Rs. 2.5 lakhs has been made by Pranav i.e. buyer of the car. Thus, an original offer is not valid if a counter offer has been made subsequently for the same object.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 65

Eight players P, Q, R, S, T, U, V and W participated in the badminton tournament. In the first round of the tournament these eight players were divided into two groups of four players each. In a group each player had to play twice against each of the other players. Every match had a decisive result, i.e. no match ended in a tie. The player with the highest and second highest number of wins in both the groups reached the semifinal. Q, U, W, V were the four players who qualified for the semi final.]

It is also known that in the first round:

Each player of each group had a different number of wins.

R lost all of his matches against all the other players except S, who at least one match against each of the other players except one.

V won both the matches against U.

P and W won the same number of matches.

Q. Who won the least number of matches after the first round?

Solution:

Following the final solution to the puzzle set we can say that T won the least number of matches after the first round.

Hence the correct answer is option (D.)

Common Explanation:

References:

V won both the matches against U.

Inference:

Studying the information carefully we can say that V and U were in the same group let's say that Group A and we also know Q,U,W,V were the four players who qualified for the semifinal so we can also say that Q and W were in second group let's say that Group B.

References:

Each player of each group had a different number of wins.

P and W won the same number of matches.

R lost all of his matches against all the other players except S, who at least one match against each of the other players except one.

Inference:

Using the given information we say that R and S belongs to Group B and P and T belongs to Group A its because P and w can't be in the same group and R and S must go together. As it is given that R won only against S so he has only one point.

Now, in a group each player had to play twice against each of the players. So the total number of matches that can be played in each group are equal to 12. And the winning combinations given that each player of group had a different number of wins can only be

A- (6 4 2 0 )

B- (6 3 2 1)

C- (5 4 2 1)

D-(5 4 3 0)

In all of the combinations only B and C can fit in Group B. But we know that W and P have the same number of wins so only combinations B and D fits into our requirements.

But U cannot have 5 wins in group A because he lost both of his matches to V.

Therefore the final scorecard is as follows.

QUESTION: 66

Legal Principle : A contract with a minor would be void if the other party knew about the minority.

Facts of the Problem : Hitesh is a leading seller of the computer hardware items in the city. His sixteen years old son has Rohan as his best friend. Rohan is also of the same age. Hitesh knowing the age of Rohan entered into a contract with him for a set of laptops for a sum of Rs. 20 lakhs to him. When Hitesh sent the consignment of the laptops, Rohan refused to take them and dishonoured the contract. Hitesh sues Rohan for the damages suffered by him.

Decide the legal outcome of the situation ?

Solution: In the present case, Hitesh entered into a contract with Rohan despite knowing that Rohan was a minor at the time of entering into the contract. Hitesh would not be able to get the required damages as the fact that Rohan is a minor, renders the contract void. Thus, not damages could be obtained from a contract which is void ab initio.
QUESTION: 67

Principle: Acceptance (of offer) must be communicated by the offeree to the offeror so as to give rise to a binding obligation. The expression ‘by the offeree to the offeror’ includes communication between their authorized agents.

Facts: `Rohan’ made an offer to buy ram’s property for a stipulated price. `Ram’ accepted it and communicated his acceptance to `soham’, a stranger.

Q. Which of the following derivations is CORRECT?

Response

Solution: The offer is completed only when it has been communicated to the offeree. Until the offer is communicated, it cannot be accepted. Thus, an offer accepted without its knowledge, does not confer any legal rights on the acceptor.

Example: LALMAN SHUKLA (VS) GAURI DATT. (1913)Facts:‘ S’ sent his servant, ‘L’ to trace his missing nephew. He then announced that anybody would be entitled to a certain reward. ‘L’ traced the boy in ignorance of his announcement.Subsequently, when he came to know of his reward, he claimed it.

Judgment :He was not entitled for the reward.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 68

Read the following questions carefully and choose the right answer.

If NOTE is coded as OQWl and BOA is coded as CQD, then which of the following is coded as NCWGM?

Solution:

Similarly;

So,

Hence, option D is correct.

QUESTION: 69

How many kilograms of rice of Rs.5.4 per kg should be mixed with 10 kg of rice of Rs.4.5 per kg, such that there may be a gain of 20% by selling the mixture at Rs.5.94 per kg.

Solution: Let the quantity of Rs.5.4 per kg rice = x kg

According to the question,

x × 5.4 + 4.5 × 10 = 5.94 × (10 + x) ÷ 120 × 100

5.4x + 45 = 4.95 × (10 + x)

5.4x + 45 = 49.5 + 4.95x

5.4x – 4.95x = 49.5 – 45

0.45x = 4.5

x = 10 kg

Hence, option B is correct.

QUESTION: 70

Direction: In the questions given below, there is a sentence in which one part is given in bold. The part given in bold may or may not be grammatically correct. Choose the best alternative among the four given which can replace the part in bold to make the sentence grammatically correct. If the part given in bold is already correct and does not require any replacement, choose option (e), i.e. “No replacement required” as your answer.

Though he will never admit this in front of his friends, the loss of his parents is much too painful for him.

Solution: There is no error in the bold part of the sentence and the correct phrase has been used in this context. Had it been too much, it would have been followed by a noun but in case of much too, it is always followed by an unpleasant adjective.

In this case, we are talking about the loss of his parents for him and that is painful for him. It is an unpleasant adjective used in the given context. No replacement is required in the phrase given in bold in this sentence.

This makes option D the correct choice among the given options.

QUESTION: 71

Principle: Whoever, intending to dishonestly take any movable property out of the possession of any person without that person's consent, moves that property in order to such taking is said to commit theft".

Facts: Kumud went into a jewellery shop with a view to finding a match for her bangle. She selected the bangle which matches with the bangle which she was wearing; and when she saw the price tag, she gave it up. But meanwhile, she inadvertently took the valuable bangle of the shop and left her less valuable bangle in the casket of the valuable bangle. Nobody in the shop noticed it and she discovered it only after reaching home. (NLSIU 1995) State whether Kumud can be prosecuted for theft?

Solution: Let us see the Principle of theft which states that--Whoever, intending to take dishonestly any movable property out of the possession of any person. In this case Kumud had no dishonest intention and it is even written in the facts of the case that she took the bangle inadvertently. Hence, option C is correct.
QUESTION: 72

Principles1: Any person who interferes with the discharge of duties by a public servant is liable for punishment.

Principles2: Nothing is an offence if the person who committed it was winnable to appreciate the consequences of his act, due to intoxication, provided such intoxication was administered against his will and without his consent.

Facts: Krishna got drunk of his own volition and on his way back home he assaulted a policeman. He is prosecuted for intimidating a public servant.

Is Mr. Krishna liable for punishment"?

Solution: A has committed the offence of culpable homicide as it was he who knew of the hiding place of B. B is not culpable of any crime as he did not know that Z was hiding behind the bush. If he knew he would also be liable for culpable homicide.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 73

Principle: Whoever causes death by doing an act with the intention of causing death commits culpable homicide; punishable under Indian Penal Code.

Facts: Bandipur is a protected area wherein hunting is totally forbidden. Kannan, a poacher, stealthily entered this area and he shot at a deer. He missed the target and the bullet hit the forest guard relaxing nearby, whom Kannan had not seen. The forest guard was killed. Decide whether Kannan is guilty of culpable homicide. (NLSIU1998)

Solution: Kanan will not be liable for killing the forest guard as he had no intention to kill him. He will be liable for trespassing the Forest Land, Attempt to poach etc. but not for killing the forest guard as both for homicide and Murder, intention needs to be proved.

Hence, option B is correct.

QUESTION: 74

Which of the following is not an essential condition for becoming a citizen of India?

Solution: Acquiring Property is not the essential condition for becoming a citizen of India

Hence, option B is correct.

QUESTION: 75

When was the Constitution passed and accepted by the Constituent assembly?

Solution: 26 November 1949 is the day when the Constitution was passed and accepted by the assembly.

Hence option C is the right answer.

QUESTION: 76

Directions: Study the following information carefully and answer the given questions.There are five countries namely India, Russia, China, Germany and Brazil. Each of them has a national flower, viz Lotus, Rose, Lily, Jasmine and Sunflower, and also a national animal, viz Lion, Tiger, Elephant, Panther and Bear (But not necessarily in the same order.)

  • The country whose national animal Bear has risen as its national flower.

  • Neither Lily nor Jasmine is the national flower of Germany, whose national animal is Panther. India’s national flower is Lotus and Russia’s national animal is Lion.

  • Sunflower is not China’s national flower and Bear is not Brazil’s national animal.

  • The country whose national flower is Lily has Tiger as its national animal.

Tiger is the national animal in which country?

Solution:

QUESTION: 77

Legal Principle : A contract which is made to restraint the legal proceedings is void under the law.

Facts of the Problem : Raj is a leading barrister of the city. His friend Nitin enters into a contract with him that he would not represent Jatin in any lawsuit for the next one year. After two months, Raj represents Jatin in a civil suit. Nitin sues Raj for the breach of the contract. What would be the legal outcome of the suit against Raj?

Solution: In the instant case, the contract between Raj and Nitin was made which tried to restrain the legal proceedings. As any contract which is made to restraint the legal proceedings is void under the law; thus, the contract between Raj and Nitin is also void and the action of Nitin suing Raj for the violation of the void contract would fail.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 78

What is meant by "Ex turpi causa non oritur actio"?

Solution: Ex turpi causa non oritur actio is a legal doctrine which states that a plaintiff will be unable to pursue legal remedy if it arises in connection with his own illegal act.
QUESTION: 79

Legal Principle : A contract becomes void if the performance of the same becomes impossible under the circumstances.

Facts of the Problem : Ravi offers to buy the horse of Arjun for a price of Rs. 10 lakhs. Arjun, not knowing that the horse is already dead, agrees to the contract. Later the truth about the death of the hose is discovered. Is the contract valid?

Solution: In the present case, the contract between Arjun and Ravi for the horse is void as the object of the contract i.e. horse is already dead at the time of entering into the contract. Thus, a contract becomes void if the performance of the same becomes impossible under the circumstances. Hence, option B is correct.
QUESTION: 80

M, N, O, P, Q, R are sitting around a circular table facing the centre. Who sits between M and O?

I. Q is to the immediate left of O, who is an immediate neighbor of M. P is an immediate neighbor of N and R.

II. O is facing R. O is to the immediate right of P.

Solution: Statement I: Q is to the immediate left of O, who is an immediate neighbour of M. P is an immediate neighbor of N and R.

Hence, statement I is sufficient to answer the question.

Statement II: O is facing R.

O is to the immediate right of P.

Hence, statement II is not sufficient to answer the question.

Hence, the correct answer is statement I is sufficient to answer the question.

QUESTION: 81

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

What is the meaning of the Legal Maxim/ Legal Word/Legal Term “Nemo bis punitur pro eodem delicto”?

Solution: The Latin Maxim/word/term means “May no one be punished twice for the same offense.”

Hence option A is the right answer.

QUESTION: 82

Under the Cabinet Mission Plan, the Constituent Assembly was to consist of

Solution: The total membership of the Constituent Assembly was 389: 292 were representatives of the states, 93 represented the princely states and four were from the chief commissioner provinces of Delhi, Ajmer-Merwara, Coorg (Near Madikeri) and British Baluchistan.

Hence option B is the right answer.

QUESTION: 83

The milk and water in a mixture are in the ratio 7 : 5. When 15 liters of water are added to it, the ratio of milk and water in the new mixture becomes 7 : 8. The total quantity of water in the new mixture is

Solution: Let the initial quantity of milk and water be 7 × and 5 × respectively.

When 15 liters of water added ratio becomes ⅞

⇒ 56 = 35 + 105

⇒ 56 − 35 = 105

⇒ 21 = 105

⇒ x = 105/21 = 5

⇒ = 5

Initial quantity of water ⇒ 5 = 5 × = 25

New quantity of water ⇒ 25 + 15 ⇒ 40 liters

Hence, option B is correct.

QUESTION: 84

Directions: In the following question, some statements are given followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow the given statements, disregarding commonly known facts.

Statements: Some doors are windows.

All windows are white.

Some whites are brown.

Conclusions: I. Some windows are brown.

II. All doors are white.

III. Some doors are white.

IV. No window is brown.

Solution:

QUESTION: 85

Minimum age required to contest for the post of President is

Solution: Article 58 of the constitution sets the principal qualifications one must meet to be eligible to the office of the president. A President must be a citizen of India of 35 years of age or above qualified to become a member of the Lok Sabha. A person shall not be eligible for election as President if he holds any office of profit under the Government of India or the Government of any State or under any local or other authority subject to the control of any of the said Governments.
QUESTION: 86

Directions : Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

AD EI IN OS ?

Solution:

A - E - I - O - U ⇒ Vowels

Hence, Option A is correct.

QUESTION: 87

Directions : Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

C J P ? Y B

Solution:

Hence, Option B is the correct answer.

QUESTION: 88

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

The design of the Dharma Chakra is of the wheel which appears on the abacus of the Sarnath Lion Capital. The Dharma Chakra has

Solution: The Ashoka Chakra is a depiction of the dharmachakra; represented with 24 spokes. It is so called because it appears on a number of edicts of Ashoka, most prominent among which is the Lion Capital of Ashoka.

Hence option C is the right answer.

QUESTION: 89

Which Article of the Constitution permits the Supreme Court to have a seat outside Delhi?

Solution: Article 130 permits the supreme court to have a seat outside Delhi. According to article 130, the sitting of Supreme court can be possible at a place or places outside Delhi as Chief Justice of India may, with approval of President of India from time to time decide.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 90

Directions: Study the following questions carefully and answer the questions given below.Ankush walked 50 m towards north then turned left and walked 68 m. He then turned to the south and walked 22 m then he took a left turn and walked 44 m. After that he turned right and walked 18 m and finally he turned left to and walked 48 m.

What is the shortest distance between starting and end point and in which direction is Ankush from the starting point?

Solution: We have, Ankush walked 50 m towards north then turned left and walked 68 m. He then turned to the south and walked 22 m then he took a left turn and walked 44 m. After that he turned right and walked 18 m and finally he turned left to and walked 48 m.

Using the above information we can draw a following figure:

Here, the shortest distance of Ankush’s starting point and final point is 26 m, and Ankush is in the northeast direction with respect to his starting point.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 91

A shopkeeper expects a gain of 20 % on his cost price. If in a week his sale is of Rs. 540, then what is his profit?

Solution: Let cost price = x

Selling price = C.P. + Profit

S.P. = C.P. + (20% of C.P.)

540 = x + (0.2- x)

540 = 1.20 x

Therefore,

x = 450

Cost Price = Rs. 450

Now, we have the cost price and hence,

Profit = S. P. – C.P. = 540 – 450 = Rs. 90

The shopkeeper gets a profit of Rs. 90

QUESTION: 92

Directions: Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

Legal Principle : With the counter proposal made by the party, the original offer ceases to exist.

Facts of the Problem : Badal offered to sell his car to Pranav at the price of Rs. 3 lakhs. Pranav replies that he is ready to buy the car at Rs. 2.5 lakhs only. Badal refuses to sell at that price. Later, Pranav goes to Badal with Rs. 3 lakhs to buy the car. Is the offer to Rs. 3 lakhs still valid?

Solution:

In the present case, the offer to buy the car at Rs. 3 lakhs ceases to exist at the moment, a counter offer of Rs. 2.5 lakhs has been made by Pranav i.e. buyer of the car. Thus, an original offer is not valid if a counter offer has been made subsequently for the same object.

QUESTION: 93

Directions: Read the given information carefully and answer the questions given beside:In a family of some persons Sushant says that Manu is the daughter of my sister Rhea, who is the only daughter of Tahir. Arun is the child of Tahir and Ileana, who is the grandmother of Kiara. Roma is the mother of Trisha, who is the only sister of Kiara. Arun is unmarried.

Q. How is Kiara related to Tahir?

Solution: Following common explanation, we can say that Kiara's gender is not known and therefore Kiara could be either the granddaughter or grandson of Tahir.

Clearly, option D is the correct answer.

Common Explanation:

Reference:

In a family of some persons Sushant says that Manu is the daughter of my sister Rhea, who is the only daughter of Tahir.

Arun is the child of Tahir and Ileana, who is the grandmother of Kiara.

Arun is unmarried.

Inference: From the above hints, following two cases arise.

Case 1: When Kiara is the child of Rhea

Case 2: When Kiara is the child of Sushant

Reference:

Roma is the mother of Trisha, who is the only sister of Kiara.

Inference:

As Roma is the mother of Trisha, who is the only sister of Kiara. Thus Kiara and Trisha are siblings.

So, Rhea can't be the mother of Kiara, therefore case 1 fails.

Thus Kiara is the daughter of Sushant and Roma is his wife.

QUESTION: 94

Two trains, A and B start from the stations X and Y towards each other. They take 4 hours 48 mins and 3 hours 20 mins to reach Y and X respectively after they meet. If train A is moving at 45 km/hr, then the speed of train B is

Solution: Let the speed of Train A be SA =45kmph and that of train B be SB

Then, time taken by A = TA

= 4hrs48min = 4 + 48/60 = 24/5hrs

Time taken by Train B = Tb

= 3hrs20min = 3 + 20/60 = 10/3hrs

Using formula

Note-If two trains (or bodies) start at the same time from points A and B towards each other and after crossing they take a and b sec in reaching B and A respectively,then

(A's speed): (B's speed) = (√b: √a)

Or, SB = 45×6/5 = 54kmph

Hence, Option C is correct.

QUESTION: 95

The office of the Prime minister has been created by

Solution: Articles 74 & 75 of the constitution of India deal with the Council of Ministers and Prime Minister. Hence, option A is correct.
QUESTION: 96

What is meant by the Legal Maxim/word “non bis in idem”?

Solution: Prohibition against double jeopardy. A legal action cannot be brought twice for the same act or offense.
QUESTION: 97

Directions: In this question, the relationship between different elements is shown in the statements. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. The statement is followed by some conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

Statements:

C < L ≤ M = E ≤ X < I,

J = X < H ≤ S ≤ V > N,

A ≤ V < T = Z = W > U

Conclusions:

I. L ≤ H,

II. S < M,

III. J < Z

Solution:

Statements:

C < L ≤ M = E ≤ X < I,

J = X < H ≤ S ≤ V > N,

A ≤ V < T = Z = W > U

Conclusions:

I. L ≤ H,

II. S < M,

III. J < Z

Combining both the equations to find the relationship between L and H, we get

L ≤ M = E ≤ X < H

Clearly, the common sign of inequalities between L and H is of '<' and the given conclusion is L ≤ H. C1, hence, does not follow.

Similarly, for S and M, we get

S ≥ H > X ≥ E = M

Clearly, the common sign between S and M is of '>' and the given conclusion is S < M. C2, hence, does not follow.

Similarly, for J and Z, we get

J = X < H ≤ S ≤ V < T = Z

Clearly, the common sign between J and Z is of '<' and the given conclusion is also J < Z. C3, hence, follows.

Option B is hence the correct answer.

QUESTION: 98

The difference between 71% of a number and 58% of the same number is 299. What is 67% of that number?

Solution:

Let the number be

Again 67% of the number =

QUESTION: 99

Separation of the judiciary from the executive has been provided in one of the following parts of the Indian Constitution:

Solution: Independence of judiciary means a fair and neutral judicial system of a country. Article-50 in the Constitution of India, belonging to the Directive Principles of State Policy, deals with separation of judiciary from executive. It says that the State shall take steps to separate the judiciary from the executive in the public services of the State.
QUESTION: 100

Separation of the judiciary from the executive has been provided in one of the following parts of the Indian Constitution:

Solution:

Independence of judiciary means a fair and neutral judicial system of a country. Article-50 in the Constitution of India, belonging to the Directive Principles of State Policy, deals with separation of judiciary from executive. It says that the State shall take steps to separate the judiciary from the executive in the public services of the State.

Related tests