DU LLB Mock Test- 2


100 Questions MCQ Test Mock Test Series for AILET, DU-LLB, SLAT, & PU-LLB | DU LLB Mock Test- 2


Description
This mock test of DU LLB Mock Test- 2 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for CLAT DU LLB Mock Test- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this DU LLB Mock Test- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this DU LLB Mock Test- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other DU LLB Mock Test- 2 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Manav Thakkar, who has been in the news recently, is a famous personality of which sports?

Solution: The 19-year-old Table Tennis player of India, Manav Thakkar is in news as he reached the top position in the latest International Table Tennis Federation (ITTF) rankings in Under-21 men’s single category. This coveted rank could be achieved after he won the Under-21 men’s singles title at the ITTF Challenge Plus North American Open last year. Manav is only the fourth Indian to become World No.1 in the ITTF rankings.
QUESTION: 2

The annual “Royal Kathima Ceremony” is associated with which of the following religions?

Solution: The Royal Kathina Ceremony is observed every year by Buddhist. It is observed in only one Buddhist temple outside Thailand and this year the Namphake Buddhist temple of Assam was selected. Kathina offering is an ancient Buddhist Tradition of offering special robe and other necessities to monks who maintain strict discipline of retreat during the rainy season. The main purpose of the ceremony is not merely for religious belief but also to strengthen the relationship between Thailand and other countries.
QUESTION: 3

Who among the following defeated Harshavardhana on the banks of river Narmada?

Solution: Harshavardhana was defeated by Chalukya king Pulakesin-II in circa. 615 AD on the bank of river Narmada. This was the most notable military achievement of Pulakeshin and it ended the influence of Harsha from south of Narmada river and established this river as boundary between Uttarpatha and Dakshnipatha.
QUESTION: 4

Who was first to measure the circumference of Earth?

Solution: Eratosthenese was the first person to calculate the circumference of the Earth and also founder of Chronology.

He also coined the word Geography.

QUESTION: 5

Which among the following Vitamins helps in clotting of Blood?

Solution: Vitamin K is naturally produced by the bacteria in the intestines, and plays an essential role in normal blood clotting, promoting bone health, and helping to produce proteins for blood, bones, and kidneys.
QUESTION: 6

Read the passage and answer the question given below it:

The world over, nations have been vying to attract tourists. And yet a huge section of the intelligentsia is convinced that more the tourists, the corresponding is the decline in the pristine nature of the place. Parrot Island, in the calm and balmy waters of Andaman, is one such place that has escaped the herd of tourists. No wonder, with the trimmed, lush green mangroves and green meadows bordering the sea, it is nature at its best. Untouched and virgin miles of beach lie as an answer to the prayers of those seeking solace in the arms of mother nature. Gifted with the combination of serenity and solitude, bluish backwater - which is neither flowing nor stagnant - Parrot Island is a balm for the soul. The entrance to the island is a pleasure for the eyes. Five small islands from a stunning visage as one approaches this island. It is strange to see that such a beautiful and gorgeous place, with its enchanting ambiance, is and yet so largely unexplored. I felt lucky to have been able to witness the beauty and splendor of these five islands that evening. From Nilambur Jetty, there is an option of traveling to Parrot Island and the nearby Limestone caves. It is a 20-minute boat ride from the Nilambur Jetty to Parrot Island. Without meandering, I can say with certainty that Parrot Island is a must-visit destination for all Indians. There is an ineffable peace as one witnesses the evening sun descend the sky, throwing the entire horizon into a pastel of oranges, pinks, and purples. Watch with wonder as the early sunrise parrots flock towards their paradise and unravel the endless treasures this place conceals.

Q. Which of the given is not mentioned as a special feature of the Parrot Island?

Solution: Option A is the correct answer because the sentence describes Parrot Island as ‘largely unexplored’. Thus, ‘largely explored place’ is not mentioned in the passage.

Option B is incorrect because it is mentioned in the passage that Parrot Island is in the ‘calm and balmy waters of Andaman’. Thus, option B is not the right answer.

Option C is incorrect because the passage mentions ‘It is strange to see such a beautiful and gorgeous place, enchanting ambience’. Thus, option C is not the right answer.

Option D is incorrect because the passage mentions that Parrot Island is ‘Gifted with the combination of serenity and solitude, bluish backwater, which is neither flowing or stagnant’. Thus, option D is not the right answer.

QUESTION: 7

In which of the following circumstances, the prime minister of India cannot participate in voting on a No Confidence motion against his / her government?

Solution: If the PM is a member of Rajya Sabha, he can participate in procedures of both houses but can vote only in Rajya Sabha. Vote of No Confidence can be moved only in Lok Sabha so the PM will not vote in it.
QUESTION: 8

Who has been elected as Vice-President of Genevabased International Motorcycle Manufacturers Association (IMMA)?

Solution: Bajaj Auto Executive Director Rakesh Sharma has been elected as Vice-President of Geneva-based International Motorcycle Manufacturers Association (IMMA) at Yogyakarta, Indonesia. Sharma is a representative of the Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM). IMMA represents the manufacturing industry of powered two wheelers at the global level.
QUESTION: 9

The “Ninety East Ridge” is a submarine volcanic ridge located in __?

Solution: The Ninety East Ridge is an 5500 km long, north-south oriented, submarine volcanic ridge in the eastern Indian Ocean that formed from magmatism associated with the deep seated Kerguelen mantle plume as the Indian plate drifted rapidly northward during the Late Cretaceous.
QUESTION: 10

Which among the following rivers originates from the Amarkantak?

Solution: The Narmada rises in the Amarkantak hills in Madhya Pradesh

The Tapi rises in the Satpura ranges, in the Betul district of Madhya Pradesh.

River Betwa is the tributary of Yamuna and it rises in Vindhya ranges.

QUESTION: 11

73rd Amendment of the Constitution of India, is related to which among the following?

Solution: 73rd Constitutional Amendment 1992 provided the present shape to the Panchayati Raj System. Now the Panchayati Raj Institutions in most of the States have been set up at three levels, village, intermediate and district levels. But in smaller States having a population of less than 20 lakh, there are only two tiers, the village level and the district level.
QUESTION: 12

The 1896 session of Indian National Congress is best known for which among the following?

Solution: The song Vande Mataram, composed in Sanskrit by Bankimchandra Chatterji, was incorporated in his famous novel Ananda Math (1882). It has an equal status with the National Anthem.

Later the song was set to tune by Rabindranath Tagore and sung for the first time before the gathering at the 12th annual session of the Indian National Congress held in 1896 in Calcutta. It was declared as the National Song in 1937 through a resolution. The English translation of the stanza was rendered by Sri Aurobindo.

QUESTION: 13

Fill in the blank with the most appropriate word.

Do you like the people _______ Sarah invited to her party?

Solution: Relative pronouns are the pronouns that are used to introduce the dependent clause in the sentence. It can be for either the object or the subject.

Here, in this question, the relative pronoun with which we are supposed to fill the blank should correctly represent the object ("people"), which is the antecedent word.

Thus the most appropriate word from among the options is "who".

The relative pronouns used to refer to people are: "who", "whom", "whose", "that". "which" is used to refer to objects, "where" is used to refer to place, "when" is used to refer to time, and thus those all are inappropriate for use here.

Therefore the complete correct sentence is: Do you like the people WHO Sarah invited to her party?

QUESTION: 14

India’s efforts to provide education to millions of Africans using internet technology will come under which of the following?

Solution: Track IV Diplomacy involves socio-cultural, scientific, environmental and educational programmes between two states.
QUESTION: 15

The dispute over Shatt-al-Arab region gave way to which of the following wars in modern world history?

Solution: Shatt-al-Arab region was the main issue of conflict in the Iran-Iraq war.
QUESTION: 16

Daniele De Rossi, who announced his retirement recently, is a world-cup winning footballer of which country?

Solution: Italy World Cup winner Daniele de Rossi has announced his retirement at the age of 36. De Rossi has left Argentine side Boca Juniors, who he joined in the summer, and ends an 18-year career.
QUESTION: 17

India's which city will be developed as the world's first commercial flying car named ‘PAL-V Liberty’?

Solution: World’s first commercial flying car named ‘PAL-V Liberty’ will be developed in Gujarat, India. PAL-V stands for Personal Air-Land Vehicle.

A Memorandum of Understanding was signed in the presence of Gujarat Chief Minister Vijay Rupani between state Industries Principal Secretary MK Das and Carlo Maasbommel, vice president of PAL-V's international business development.

Chief Minister of Gujarat: Vijay Rupani, Governor of Gujarat: Acharya Dev Vrat.

QUESTION: 18

World Meteorological Day observed on?

Solution:
  • World Meteorological Day observed globally on 23rd March every year.

  • The date of the establishment of the World Meteorological Organization on 23 March 1950 has been named World Meteorological Day.

  • World Meteorological Day theme: Water and Climate Change.

  • The WMO Headquarters: Geneva, Switzerland.

QUESTION: 19

Which of the following platform, the Government has launched the ‘MyGov Corona Helpdesk’ to create awareness among citizens about COVID-19 pandemic?

Solution:
  • The Ministry of Health and MyGov, along with WhatsApp, have launched a helpline number to raise awareness and answer questions about the COVID-19 pandemic.

  • It’s official Whatsapp chatbot can also be used to resolve queries related to COVID-19 using the number 9013151515.

QUESTION: 20

Fill the correct past continuous form of the verb to complete the sentence:

He _____ bubbling with joy today.

Solution: Past continuous tense is used to denote an action going on at some time in the past. The time of the action may or may not be indicated. This is formed by combining the past tense of the auxiliary verb 'to be' (i.e was/ were) along with the present participle form of the main verb (-ing word).

In the given sentence, the present participle form of the main verb i.e 'bubbling' is already given. Only the auxiliary verb form (was/ were) has to be added.

Option A is incorrect because, 'were' is the plural form of the verb 'to be'. However, the pronoun 'he' is singular. Hence, 'were' cannot be used.

Option B is correct because, 'was' is the singular form of the verb 'to be' which can be used with the singular pronoun 'he'.

Option C is incorrect because the blank has to be filled with either 'was' or 'were' for the past continuous form. 'Will be bubbling' represents future continuous tense.

Option D is incorrect as option B is the correct answer.

QUESTION: 21

Name the 1st of its kind Standardised Health Insurance Products (SHIP) introduced by Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) that must be offered by all general and standalone health insurers with effect from April 1, 2020.

Solution: On January 02, 2020 the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has mandated all the health and General Insurance Companies(GICs) to offer 1st of its kind standardised health insurance products (SHIP) in the name “Aarogya Sanjeevani” policy with effect from April 1, 2020. All the health products offered by those companies will be succeeded by this name. It is to be noted that no health insurance companies will mention any other name other than the standard name of Aarogya Sanjeevani in any of the documents.
QUESTION: 22

The invention of “swarm intelligence” has been possible because of which of the following branches of science?

Solution: Phenology is the study of periodic plant and animal life cycle events and how these are influenced by seasonal and interannual variations in climate, as well as habitat factors. Phrenology is primarily focused on measurements of the human skull, based on the concept that the brain is the organ of the mind, and that certain brain areas have localized, specific functions or modules. Bionomics is the branch of biology concerned with the relations between organisms and their environment. Bionics is the application of biological methods and systems found in nature to the study and design of engineering systems and modern technology.
QUESTION: 23

Which Indian city is hosting the World Customs Organisation (WCO) regional custom heads meeting?

Solution: The meeting of the Regional Heads of Customs Administration of Asia Pacific Region of the World Customs Organisation (WCO) is being organized by Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) in Kochi from 08th to 10th May, 2019. India is hosting this meeting in its capacity as Vice Chair of the Asia Pacific region that it assumed on 1st July, 2018 for a two-year period. The meeting will take stock of the progress being made in carrying forward the programmes and initiatives of WCO to promote, facilitate and secure the cross-border trade in the region and the capacity building and technical assistance required to achieve this goal. This meeting is being chaired by Mr. Pranab Kumar Das, CBIC Chairman.
QUESTION: 24

The Union Cabinet has approved the increase in dearness allowances (DA) for government employees and pensioners to _____________ per cent.

Solution: The Union government announced a hike of four per cent in dearness allowance (DA). The DA has been hiked from 17 per cent to 21 per cent on March 13, 2020. The decision will be effective from January 1, 2020.
QUESTION: 25

Teressa Island is located in which of the following union territories of India?

Solution: On May 9, the Indian Armed Forces carried out Exercise Bull Strike at Teressa Island in Andaman and Nicobar (A&N). The military drill was conducted to showcase joint operations capability of the armed forces. During the exercise, the army personnel got the chance to display their prowess by undertaking company level airborne operation at Teressa island. Around 170 troops from three services – Army, Navy and the Air force undertook Paradrop Ops in a Combat Free Fall & Static Line mode from the C-130 J. There were 149 Indian Army, 12 Indian Air Force and 9 Indian Navy soldiers who participated in several combat drills ahead of the jumps and during jumps.
QUESTION: 26

The 93rd Constitution Amendment deals with the

Solution: Continuation of reservation for backward classes in government employment

Hence option A is the right answer.

QUESTION: 27

Which of the following space agencies has recently made its first commercial launch by placing a Saudi satellite in orbit?

Solution: Space X carried out its first commercial launch with its Falcon Heavy rocket easing a Saudi telecoms satellite into orbit.

The bright white rocket rose with a roar and spewed thick gray smoke on the ground as it made its way up into clear blue skies over Cape Canaveral, Florida, trailing a long plume of orange fire.

About 34 minutes after liftoff, the shiny silver satellite was successfully deployed. Staff in the control room cheered and clapped.

Earlier, boisterous spectators chanted along with the launch announcer who counted down the final 10 seconds before liftoff.

The Falcon Heavy rocket exerts 5.1 million pounds of thrust -- that of more than a dozen jetliners, Space X said.

The rocket carried a Saudi Arabian satellite operated by Arabsat, a year after sending Space X founder Elon Musk's slick red Tesla roadster into orbit as a test.

QUESTION: 28

Principle: A person commits cheating, when he fraudulently induces another person to deliver the latter's property to him.

Facts: A falsely represented to B, a shop-owner that he was an officer from the Sales Tax Department. In the course of going through the vouchers, A expressed his interest to buy, a costly television on installment basis. B readily agreed hoping that he would get a favourable assessment from A regarding his tax liability. A paid the first installment and took the T.V. and disappeared. The police somehow managed to arrest him and sought to prosecute 'A' for cheating. Decide.

Solution: Firstly, A falsely impersonated as a Sales Tax officer to buy a television and secondly, he fraudulently induced B to sell that to him. He is liable for cheating. Hence, option A is correct.
QUESTION: 29

Who won the Presidential election of Croatia on January 6, 2020 ?

Solution: On January 6, 2020, Zoran Milanovic, 53 years old won Croatia’s presidential election. Zoran Milanovic is Croatia’s centre-leftist former Prime Minister. He defeated centre right incumbent Kolinda Grabar-Kitarovic(51 years old), who was the first female president of Croatia. The Presidential election was held on 22 December 2019. Milanovic belongs to the Social Democratic Party(SDP) won 52.7% vote while Grabar-kitarovic of the ruling Croatian Democratic Union (HDZ) won 47.3%.
QUESTION: 30

The constitution is the supreme law of the land. It is protected by

Solution: The constitution is the supreme law of the land. It is protected by the Supreme Court. Hence, option A is correct.
QUESTION: 31

A. In such cases, services may get affected immediately, as the links to the ATMs, POS or other electronic networks are brought down.

B. As the systems go out of action, the damaging effects on banking services increase rapidly.

C. The consequential costs of a serious systems failure, therefore, can far exceed the costs of replacing damaged equipment, data or software.

D. Particularly damaging effect is on the environments wherein IT is being used for online, real-time processing.E. An insufficient processing capacity to cope with the additional load may also lead to suspension of the banking facility unless adequate contingency plan has been specified and tested beforehand.

Solution: The opening sentence here should be B, as it introduces us to the problems and damaging effects on banking services.

D logically follows B as it specifies the areas damaged.

The next sentence should be A, as it describes the results or effects of the damage and the services that are brought down.

The last sentence here should be C which concludes the paragraph describing the consequences and costs of failure of systems.

The correct sequence should be “BDAEC”

QUESTION: 32

Read the passage carefully and answer the questions given beside it.

During the 2014 national and State elections, for the first time women’s safety and empowerment were topics of debate, marking a significant shift in how gender concerns are viewed by the political class as well as by voters in India. In the two years since, policy focus and public scrutiny on persistent gender inequality has grown exponentially. In 2015, 194 member states, including India, adopted the Sustainable Development Goals. Gender equality is one of the 17 goals to “transform our world”. This year, India ratified the Paris Agreement. The direct link between empowering women and alleviating poverty, increasing productivity, and combating climate change is well recognised. However, the lack of targeted resources is often stated to be the biggest reason behind the sluggish progress in furthering the gender agenda. Therefore, it is important that India’s budget priorities reflect its commitment to invest in women and girls.Last year, the World Economic Forum’s annual Global Gender Gap Report ranked India 87 in terms of gender equality in economy, education, health, and political representation. Women’s declining labour participation, underrepresentation in Parliament, skewed child sex ratio, and prevalent gender-based violence are recognised challenges. To bridge these gaps, India formally adopted Gender Responsive Budgeting (GRB) in 2005.

The rationale behind GRB is that policy outcomes are not as gender-neutral as commonly believed, and can reinforce or exacerbate exiting hierarchies. Hence, gender budgeting initiatives aim to integrate critical gender concerns into fiscal policies and administration to address disparities.Every annual budget since 2005 has included a statement that lists out two parts. There is Part A, which reflects ‘Women Specific Schemes’, namely, those which have 100 per cent allocation for women, and Part B, which reflects ‘Pro Women Schemes’, namely, where at least 30 per cent of the allocation is for women. Over the years, India has stood out for its implementation of gender budgeting, and with the Ministry of Finance (MoF) playing the central role, it has managed to successfully institutionalise the concept at both the national and State levels (16 States have embraced the exercise). Studies substantiate the positive link between GRB and improved indicators for women.

For instance, a recent International Monetary Fund study found that States that employ GRB also show better female to male school enrolment ratios. Further, it was observed that GRB also has a positive impact on infrastructure spending.Despite the successes, better implementation and planning are needed to ensure that these policies percolate right down to the last woman in the most remote parts of the country. In recent years, allocations have either remained stagnant or have been on the decline.

For instance, Budget 2016-17 was widely considered to be a mixed bag for women. While the Ministry of Women and Child Development and National Commission for Women saw nominal increases, the scheme meant for implementing the Domestic Violence Act did not receive any allocation. Further, there was a decline in the number of ministries and departments that fall under GRB. The budget also initiated the decentralisation of funding in GRB, thus shifting the onus for budgeting and implementation from the Central Ministry to State counterparts. While this did empower the States to come up with women-specific policies as per their respective challenges, the obvious downside was the risk that States could choose to not prioritise gender in their budgeting. In this way, the intent of universalising the process, so that it equally benefits women in all States, was lost in the pragmatism of the move and for it to be truly effective, GRB must be viewed as an essential tool to tackle societal inequality that hinders progress instead of a symbolic exercise for pleasing the emerging women constituency.

According to the author, India’s marking a significant shift in the outlook of the political class and that of the voters towards gender concerns is best illustrated by the fact that:

Solution:

1st paragraph, 1st sentence

During the 2014 national and State elections, for the first time women’s safety and empowerment were topics of debate, marking a significant shift in how gender concerns are viewed by the political class as well as by voters in India. …

The author clearly states that the discussion or debate that has been held during 2014 national and state elections for the first time has actually marked the shift regarding gender concerns as discussed in the passage.

Option B is hence the correct answer.

QUESTION: 33

The Parliament can make any law for the whole or any part of India for implementing International Treaties

Solution: Parliament is supreme in dealing with the International Treaties.

Hence option D is the right answer.

QUESTION: 34

Kolleru Lake is located in state of

Solution: Kolleru Lake is one of the largest freshwater lakes in India located in the state of Andhra Pradesh and forms the largest shallow freshwater lake in Asia. It is located between Krishna and Godavari deltas. The lake was declared as a wildlife sanctuary in November 1999.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 35

Select the appropriate word which makes the sentence meaningful.

If there is some chance of succeeding, it would be unwise to ______ it at this stage.

Solution: abandon Hence, Option C is the correct answer.
QUESTION: 36

Choose the incorrect spelling from the words given below:

1. Explaination

2. Exaggeration

3. Extermination

4. Expectation

Solution: Correct Spelling: Explanation

Breakdown: Ex-pla-na-tion

Meaning: The act or process of explaining or statement that makes something clear.

Hence, the correct option is A.

QUESTION: 37

Choose the word or group of words which is most similar in meaning to the word in Underline.

Vindicate

Solution: Meaning: To vindicate is to free from a charge of wrongdoing.

Synonyms: Acquit, Clear, Exonerate

Antonyms: Criminate, Incriminate, Accuse

QUESTION: 38

In the following question, there is only one word which is either correctly spelt or misspelt. Identify that word from the given options.

1. Homogenious

2. Honorable

3. Honorarium

4. Hooligan

Solution: Correct Spelling: Homogeneous

Breakdown: Ho-mog-e-nous

Meaning: Homogenous is something of uniform structure or composition throughout.

QUESTION: 39

In the sentence given below a part is underlined and for that part options are given. Choose the most suitable option that can replace the underlined part.

He was not bothered about putting up with appearances because he was leaving the company soon.

Solution: The right choice is (c) because you keep up with appearances. This is an English phrase. For example: She kept up with appearances because she was desperate for recognition at the office.

Putting in an appearance is another English phrase Note that appearances cannot be met, pushed or pulled hence these three options are wrong.

QUESTION: 40

Which of the following is not an essential condition for becoming a citizen of India?

Solution: Acquiring Property is not the essential condition for becoming a citizen of India

Hence, option B is correct.

QUESTION: 41

Chapramari Wildlife Sanctuary is located in

Solution: Chapramari Wildlife Sanctuary is close to the Gorumara National Park. It is about 30 km from Chalsa and Lataguri in northern West Bengal. The name comes from 'Chapra', a variety of small fishes found in northern Bengal, and 'Mari' meaning 'abundance'. In 1998, it was given the status of a national wildlife sanctuary. Chapramari is known for its elephant population. Hence, option C is correct.
QUESTION: 42

In the sentence given below, replace the underlined phrase to make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct as it is, mark (d) i.e. “No correction required” as the answer.

The woman to whom I sold my house was a criminal.

Solution: The woman to whom I sold my house was a criminal is the correct form of the sentence.

The word 'who' is used if it is answered for him.

The word 'whom' is used as a direct or indirect object of a verb or preposition. 'Whom' is used if it is answered for him.

QUESTION: 43

Choose the correct alternative which can be substituted for the given word/ sentence.

A person involved in an activity for pleasure and not money is called ___

Solution: The meanings of given words are: Amateur - A person involved in an activity for pleasure and not money

Follower – believer, supporter, etc.

Altruist - A who works for the good of others.

Antiquarian – Person interested in antiquities (ancient objects)

QUESTION: 44

A Labourer is related to Wages as an Entrepreneur is related to _____?

Solution: First earns in the form of the second.
QUESTION: 45

In the above passage there are blanks, each of which has been numbered. For each blank there are four suggestions.

In the passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested.

The settlement in the Kodaikanal mercury poisoning case, which came _______(1)_______ light 15 years ago after the release of contaminated waste materials into the environment, _______(2)________ partial closure to a long-running struggle _______(3)_________ the community and a major industrial corporation. Hindustan Unilever Limited has come to an agreement with 591 former workers and their families _______(4)_______ the payment of ex gratia amount towards livelihood and skill enhancement.

Choose the one that fills the blank numbered '1' most appropriately.

Solution: ‘come to light’ is correct phrasal usage. come to light: make or become widely known or evident.
QUESTION: 46

Each question consists of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words, Select the pair which has the same relationship.

Pulp : Paper :: Hemp : ?

Solution: Pulp is the basic raw material used in production of paper. Similarly, hemp is used to make rope.
QUESTION: 47

What is meant by the Legal Maxim/word “mare liberum”?

Solution: A body of water open to all. Typically a synonym for International Waters, or in other legal parlance, the "High Seas".

Hence option C is the right answer for this legal maxim/word.

QUESTION: 48

From which Indian organization, the four personnel have been selected for training in Russia for the Gaganyaan Mission, that is going to be launched in 2022?

Solution: Recently, four men from Indian Air Force have been identified for Gaganyaan, India’s first manned mission to space. They will undertake astronauts’ training in Russia. Gaganyaan is a crewed orbital spacecraft intended to send

astronauts into space for a minimum of 7 days by 2022 as a part of the Indian Human Spaceflight Programme.

QUESTION: 49

Fill the correct word

Author is related to Book as Choreographer is related to _____?

Solution: Author composes the book. Similarly, Choreographer composes the Ballet.
QUESTION: 50

In questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

State in which the few govern the many

Solution: Oligarchy is a form of power structure in which power rests with a small number of people. These people may be distinguished by nobility, wealth, family ties, education or corporate, religious, political, or military control.
QUESTION: 51

What is meant by “Suppressio veri expressio falsi”?

Solution: Suppression or concealment of the truth. It is a rule of equity, as well as of law, that a suppressio veri is equivalent to a suggestio falsi; and where either the suppression of the truth or the suggestion of what is false can be proved, in a fact material to the contract the party injured may have relief against the contract Hence, option D is correct.
QUESTION: 52

The ratio between a two-digit number and the sum of the digits of that number is 4 : 1. If the digit in the unit's is three more than the digit in the ten's places, what is the number?

Solution: Let the ten's digit be x. then, unit's digit = (x + 3).

Sum of the digits = x + (x + 3) = 2x + 3.

Let the number = 10x + (x +3) = 11x + 3

So, (11x+3)/(2x+3) = 4/1

⇒ 11x + 3 = 4(2x + 3) ⇔ 11x + 3 = 4 (2x + 3)

⇒ 3x = 9 ⇒ x = 3

Hence, required number = 11x + 3 ⇒ 36.

Hence, option B is correct.

QUESTION: 53

Study the following information carefully to answer the given questions.

There are six Indian cricketers, namely Virat, Rohit, Dhoni, Raina, Ishant, and Rahane. Among them two are batsmen, while others are wicket keeper, fast bowler, all rounder and spinner, though not necessarily in the same order. Also, each of these cricketers belongs to a different city, namely Chandigarh, Delhi, Ranchi, Chennai, Mumbai and Jaipur.I. Virat, a fast bowler, is neither from Chennai nor from Jaipur.II. The one who is from Mumbai is a spinner. Neither Raina nor Rohit is from Mumbai.III. Rohit is the all-rounder of the team and is from Jaipur.IV. Virat is not from Ranchi while Rahane is not from Chennai.V. Raina the wicket keeper is from Delhi. Neither Dhoni nor Rahane is a spinner.

Which of the following is the pair of batsmen as per the conditions given above?

Solution:

QUESTION: 54

In which of the following cases is the entire Council of Ministers not dissolved ?

I. If the Prime Minister dies

II. If the Prime Minister resigns as an individual

III. If a Cabinet Minister resigns

Select the correct answer using the codes given below :

Solution: The Council of Ministers is deemed to be resigned on the death or resignation of the existing Prime Minister.

Each and every minister in his team represents the collective responsibility of the Cabinet.

In case of death, as the person was responsible for the team as a whole,an order issued in his favour will stand null and void.

New incumbent's authorised signature,credentials shall be valid for all purposes.

Hence, option D is correct.

QUESTION: 55

Legal Principle : An agreement, the meaning of which is not certain, or capable of being made certain, is void.

Factual Situation : Mohan offered to sell land to Nimrat at 80 lakhs. Nimrat replied accepting the offer and enclosing 30 lakhs and promising to pay the balance amount by monthly installments of 50000 each. Since Nimrat accepted the offer subject to making full payments in installments, decide as a judge whether there is a valid contract?

Solution: Invalid as the offer was for full 80 lakhs and not in instalments.

Hence option B is the right answer.

QUESTION: 56

Directions: In this type of questions, certain pairs/groups of numbers are given out of which all except one are similar in some manner while one is different. The numbers in these similar pairs/groups may have the same property or may be related to each other according to the same rule. The candidate is required to choose the odd pair/group.

Q. Which Pair does NOT belong with the others?

Solution: In all other pairs, the second number is the cube of the first.
QUESTION: 57

In which of the following cases Supreme court gave legal recognition to Third genders

Solution: The Supreme Court, in National Legal Service Authority v. Union of India (“NALSA”), has given legal recognition to the transgender community by mandating that they be treated as the third gender, thereby doing away with the binary understanding of gender.

Hence, option D is correct.

QUESTION: 58

In which Landmark case the Supreme Court held that Muslim women have the right to maintenance?

Solution: In M. Ahmed Khan v. Shah Bano Begum the Supreme Court held that Muslim Women has the right to claim maintenance under Section 125 of Cr.P.C. The Remedy under Section 125 is available to the wife (including a divorced wife), irrespective of the religion to which she belongs. Hence, option B is correct.
QUESTION: 59

Consider a circle with centre at O and radius r. Points A and B lie on its circumference and a point M lies outside of it such that M, A and O lie on the same straight line. Then, the ratio of MA to MB is

Solution: Since, secants ∠A and BN are intersecting at an exterior point M, then,

LM × AM = BM × NM

⇒ MA/MB = MN/LM < />

Hence, option D is correct.

QUESTION: 60

Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

B , E , J , Q , ?

Solution:

From the below image we can say that Z is the missing term of series.

Hence option C is the correct answer.

QUESTION: 61

In this question five alternatives are given under each sentence and you are required to select the most suitable alternative to fill in the blank/blanks in the sentence to make it meaningful.

A. A more personalized treatment __________is very cost-effective, both in terms of resource utilization and its effect on recidivism.

B. It was far different from the_________ of past administrations, which held interviews and discussions privately, with few hints of who was being considered.

C. An entirely different __________ yielded the only solid successes in neurological disease.

Solution: ‘Method’ means procedure and can be used in the second blank but not suitable for the first and the third blank.

‘Plan’ means a logical design or scheme ,is an inappropriate word here and can’t be filled in any blank.

‘Way’ and ‘approach’ have similar meaning to a large extent but way fits only in second and third blank.

Whereas ‘approach’ fits perfectly in all the three blanks.

Approach is “the means of arriving to a certain point.” Hence option B is correct.

QUESTION: 62

Legal Principle : A contract entered into by the use of misrepresentation is voidable at the option of the other party.

Facts of the Problem : Lalit with an intention to deceive Rahul into buying his cement factory, falsely stated that his factory is capable of producing 2,000 kg of cement per day. However, in reality, the factory only has a production capacity of 500 kg/ day. Rahul gets induced and agrees to buy the factory. Is it a valid contract?

Solution: In the instance situation, Lalit has misrepresented the production capacity of the cement factory to induce Rahul into buying the factory. Thus, the contract is voidable at the option of Rahul due to misrepresentation of lalit. The Section 18 of the Indian Contract Act, 1872 deals with it. Hence, option B is correct.
QUESTION: 63

Directions: Each of the questions below consists of a question and two or more statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question:

There are five tea manufacturing companies namely A, B, C, D and E.

I. The production of Company B is more than that of Company A but not more than that of company E.

II. Production of Company C is more than the production Company B but not as much as that of company D.

III. Production of E is not as much as the production of company D.

Q. Which of these statements is/are sufficient to answer the question that production of which of the following companies is the highest?

Solution: Statement 1: The production of Company B is more than that of Company A but not more than that of company E.

Inference: E > B > A

Statements 2: Production of Company C is more than the production Company B but not as much as that of company D.

Inference: D > C > B

Statement III: Production of E is not as much as the production of company D.

Inference: D > E

Taking statements I and II together, we get that there are three possibilities, as show below: Possibility 1: E > D > C > B > A;

Possibility 2: D > C > E > B > A;

Possibility 3: D > E > C > B > A

Taking all three statements we get that there are two possibilities, as show below

Possibility 1: D > C > E > B > A

Possibility 2: D > E > C > B > A

Here we get that D’s production is highest.

Hence, all three statement are sufficient to the answer the question. So the correct answer would be option D.

QUESTION: 64

Who among the following holds office during the pleasure of the President ?

Solution: Governors of the states, Attorney General of India, Civil Services Personal, Council of Ministers and Prime Minister hold the office during pleasure of President. The chairman and members of UPSC do not hold office during pleasure of the President, in fact they hold a fixed tenure.

What is parliament ? --- LS + RS + President

Who appoints PM and Council of Ministers ? --- President

How can they (PM + Council of Mini) be removed ? ---- Passing of No confidence motion

Who assents/approves No-confidence motion? ----- President

When hung parliament is there who is powerful? ----- President (uses its discretionary power to appoint PM)

So President can appoint another PM at times comes according to situation while if you observe PM and Council ministers are at the pleasure of President the same PM and Council of ministers as an MP will be at the pleasure of Parliament (People) and not the President. So here his pleasure means that the President being head of the state convinced that parliament has proved the office holders, be it PM, CEC, UPSC etc. are not worthy enough to hold that post.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 65

A person who is not a Member of Parliament can be appointed as a Minister by the President for a maximum period of

Solution: President can appoint any one as a minister on the reference of Prime Minister, even if he/she is not a member of parliament but in such condition the appointed person has to become a member of parliament in 6 months from the date of appointment.

Hence, option D is correct.

QUESTION: 66

If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, then how can CALICUT be coded?

Solution:

Similarly;

QUESTION: 67

Acid and water are mixed in a vessel A in the ratio of 5 : 2 and in the vessel B in the ratio 8 : 5. In what proportion should quantities be taken out from the two vessels so as to form a mixture in which acid and water will be in the ratio of 9 : 4?

Solution: By alligation method

∴ Required ratio = 1/13 : 2/91 = 7:2

Hence, option A is correct.

QUESTION: 68

Directions: In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

The time has come for policy makers (A) / in India to understand the damage (B) / which is caused as a result of (C) / a vast gap in perception and reality. (D)/No error (E)

Solution: Change ‘is’ to ‘has been’ to correct the error of tense to indicate that the damage has been done in present perfect.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 69

Principle: A person commits cheating, when he fraudulently induces another person to deliver the latter's property to him.

Facts: A falsely represented to B, a shop-owner that he was an officer from the Sales Tax Department. In the course of going through the vouchers, A expressed his interest to buy a costly television on installment basis. B readily agreed hoping that he would get a favourable assessment from A regarding his tax liability. A paid the first installment and took the T.V. and disappeared. The police somehow managed to arrest him and sought to prosecute 'A' for cheating. Decide. (NLSIU-1995)

Solution: Firstly, A falsely impersonated as a Sales Tax officer to buy a television and secondly, he fraudulently induced B to sell that to him. He is liable for cheating. Hence, option A is correct.
QUESTION: 70

Directions: Read the following information carefully and answer the questions given beside.

There are seven cartons of different colours - Red, Green, White, Orange, Purple, Blue and Pink. These cartons contain seven different types of dry fruits namely Cashew, Almond, Dates, Pista, Raisin, Poppy seeds and Lotus seeds. These dry fruits weigh as - 1kg, 2kg, 3kg, 4kg, 5kg, 6kg and 7kg but not necessarily in the same order.

Pista weighs 2 kgs. Raisin is kept in Red coloured carton. Poppy seeds are kept in a Pink coloured carton. Cashews weighs the highest. Lotus seeds weigh more than Pista but less than Almond. Raisin weighs the least among all the dry fruits. Pista is neither kept in Orange carton nor kept in Purple coloured carton. Dates are kept in a Blue carton. Almond weighs 4kg and is kept in Orange carton. Cashews are kept in White coloured carton. Poppy seeds do not weigh 6 kg.

Q. Weight of Dates is equal to the sum of the weights of which of the following pairs?

Solution: From the following explanation it is clear that the weight of Dates (6) is equal to the sum of the weights of Poppy seeds(5) and Raisin(1) as well as sum of the weights of Pista(2) and almond(4)

Final Schedule:

Common Explanation:

Reference:

Pista weighs 2 kgs.

Raisin is kept in Red coloured carton.

Poppy seeds are kept in a Pink coloured carton.

Dates are kept in a Blue carton.

Almond weighs 4kg and is kept in Orange carton.

Inference:

With the above direct hints, the following table can be prepared.

Reference: Cashews weighs the highest.

Raisin weighs the least among all the dry fruits.

Cashew are kept in White coloured carton Poppy seeds that do not weigh 6 kg.

Inference:

The highest weight as per the given weights is 7 kg, thus cashew weighs 7 kg.

The least weight as per the given weights is 1 kg, thus raisin weighs 1 kg.

Reference:

Lotus seeds weigh more than Pista but less than Almond.

Pista is neither kept in Orange carton nor kept in Purple coloured carton.

Inference:

Now the available weights in kg. are 3, 5 and 6.

Lotus seeds weights more than that of Pista (2) but less than that of Almond (4). Therefore

Lotus seeds weigh 3 kg.

Poppy seeds can't weigh 6 kg., so it must weigh 5 kg.

Now the remaining two colours are - purple and Green, where Pista can't be kept in Purple carton, thus it must be kept in Green carton.

QUESTION: 71

Legal Principle: Nothing is an offence which is done by a person who is bound by law to do it.

Facts: ‘A’, a police officer, without warrant, apprehends Rohan, who has committed murder and is running for cover.

Decide as a judge.

Solution: As a general rule a police officer cannot arrest an accused without warrant. However, there are certain exceptional circumstances enumerated in Law under which a police can make an arrest without a warrant. Section 41 of Code of Criminal Procedure envisages the circumstances under which an arrest can be made without warrant. The section states that when any person is actually concerned or reasonably suspected to be concerned in a cognizable offence.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 72

Principle: Whoever delivers to any other person as genuine any counterfeit currency which he knows to be counterfeit currency which he did not know to be counterfeit at the time when he received it is guilty of an offence.

Facts: Mr. Ramachandran is a cashier in a School. One evening his wife returned home from the market. While she was counting the remaining money, Mr. Ramachandran noticed counterfeit currency notes of Rs. 100. His wife told him that it was given to her by way of change when she gave a Rs. 500 note in the grocery shop by the person at the cash counter. Mr. Ramachandran goes to the same shop with a view to get rid of the counterfeit note. He buys a shaving cream worth Rs. 32.50 and gives the counterfeit note at the cash counter. The cashier inspects the note and realizes that it is counterfeit. He calls the police. (NLSIU 97)

Solution: The facts of the case clearly mention that--- Mr. Ramachandran noticed counterfeit currency notes of Rs. 100----. Here, the said principle of the Question is fully applied and he is liable under the law. Hence, option C is correct.
QUESTION: 73

The Constitution provides that Hindi shall be:

Solution: The Indian constitution, in 1950, declared Hindi in Devanagari script to be the official language of the union. Unless Parliament decided otherwise, the use of English for official purposes was to cease 15 years after the constitution came into effect, i.e., on 26 January 1965.
QUESTION: 74

Which Section defines Offence of forgery under the Indian Penal Code?

Solution: According to Section 463 of the Indian Penal Code, "whoever makes any false document or electronic record or part of a document or electronic record with intent to cause damage or injury, to the public or to any person, or to support any claim or title, or to cause any person to part with property, or to enter into any express or implied contract, or with intent to commit fraud or that fraud may be committed, commits forgery.
QUESTION: 75

Directions: Five statements are given below, labelled A, B, C, D and E, among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the passage.

A. There was a time in our country when prejudice was not allowed to blatantly declare itself.

B. We hear far more strident voices against reservation, against allowing communities to eat what they want, against norms of behaviour of women and such voices are getting normalised and have become part of our public gossip.

C. There was a time when there was something that was shameful about publicly stating one’s prejudices.

D. Repeatedly, we hear statements about caste, religion, the poor and the marginalised, in public domains and in public conversations as if they are matters of fact and not fictions of prejudice.

E. The prejudices inherent in our media are compounded by those inherent in our education system.

Solution: The whole paragraph centres around how being prejudiced was considered in the past and how it is being seen in today’s era.

We can observe that all the sentences except E, are general and take the whole context into consideration whereas the sentence E specifically talks about prejudices in our education system.

Clearly, option E is a misfit here.

Option E is hence the correct answer.

QUESTION: 76

Legal Principle : A contract with a minor would be void if the other party knew about the minority.

Facts of the Problem : Hitesh is a leading seller of the computer hardware items in the city. His sixteen years old son has Rohan as his best friend. Rohan is also of the same age. Hitesh knowing the age of Rohan entered into a contract with him for a set of laptops for a sum of Rs. 20 lakhs to him. When Hitesh sent the consignment of the laptops, Rohan refused to take them and dishonoured the contract. Hitesh sues Rohan for the damages suffered by him. Decide the legal outcome of the situation?

Solution: In the present case, Hitesh entered into a contract with Rohan despite knowing that Rohan was a minor at the time of entering into the contract. Hitesh would not be able to get the required damages as the fact that Rohan is a minor, renders the contract void. Thus, not damages could be obtained from a contract which is void ab initio.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 77

The doctrine of "stare decisis" underpins the common law system. What is "stare decisis"?

Solution: In common law legal systems, a precedent, or authority, is a principle or rule established in a previous legal case that is either binding on or persuasive for a court or other tribunal when deciding subsequent cases with similar issues or facts.
QUESTION: 78

Legal Principle : Any contract made for an unlawful consideration is void in law.

Facts of the Problem : Gagan enters into a contract with Nikhil to murder his wife, Preity for a sum of Rs. 5 lakhs. Gagan agrees to pay the amount to Nikhil in return of the murder. Is it a valid contract?

Solution: In the present case, the contract is void as the consideration of the same i.e. murdering of Preity is unlawful. No obligations arise out of a void contract. The Section 24 of The Indian Contract Act, 1872 states that a contract whose object or consideration is unlawful is void. Hence, option B is correct.
QUESTION: 79

Power to summon the house of the Parliament is vested with:

Solution: President has power to summon or prorogue {Prorogue means discontinuing without dissolving. It refers to the end of a session of parliament) the two houses of parliament. After a prorogation, the house must be summoned within 6 months. The President may dissolve the Lok Sabha. Hence, option A is correct.
QUESTION: 80

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

What is the meaning of the Legal Maxim/ Legal Word/Legal Term “Denatio mortis causa”?

Solution:

The Latin Maxim/word/term A gift of personal property made by someone who expects to die in the immediate future, taking full effect only after the donor dies.

Hence option C is the right answer.

QUESTION: 81

The permanent President of the Constituent Assembly was_______?

Solution: Dr. Sachchidananda Sinha was the first chairman (temporary) of Constituent Assembly. Later Dr. Rajendra Prasad was elected as the president and its vice-president was Harendra Coomar Mookerjee.

Hence option B is the right answer.

QUESTION: 82

The cost price of 36 books is equal to the selling price of 30 books, find the gain percent.

Solution:

Let the C.P. of 1 book = Rs. 1

So, C.P. of 36 books = Rs. 36

As. C.P. of 36 books = S.P. of 30 books

So, S.P. of 30 books = Rs. 36

& we know, C.P. of 30 books = Rs. 30

% profit = 36 – 30 × 100

30

⇒ 600/30 = 60/3 = 20%

Hence, option C is correct.

QUESTION: 83

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternative.

Solution: 2+3 = 5

5 + 4 = 9

9 + 5 = 14

14 + 6 = 20

20 + 7 = 27

QUESTION: 84

In which landmark case the Supreme Court of India held that the power of judicial review vested in the High court under Art.226 and right to move the Supreme Court under Art.32 is an integral and essential feature of the Constitution?

Solution: The Supreme Court in this case held the exclusion of right to appeal under Article 226 and 32 is unconstitutional. These provisions in Article 323-A and 323-B are unconstitutional because they deny judicial review which is the basic feature of the Constitution.
QUESTION: 85

Directions: Read the following information carefully and answer the questions given beside.

Four friends – Ram, Laxman, Bharat and Shatrughan were having a conversation. They were expressing their thoughts in a coded language.Ram says, "le po ki ba" when he wants to convey that "friends make life live". Laxman says, "te ki mo ba" when he wants to convey that "without friends life is impossible". Bharat says, "lo mo se te" when he wants to convey that "without trouble gain is impossible". Shatrughan says, "st ba po lo" when he wants to convey that "life makes trouble joy".

Q. Which of the following is most probably the code for "life gives joy"?

Solution:

From the following explanation the code for 'life gives joy' is most probably coded as "ba fo st". Though the code of 'gives' is not given but checking the other options we can observe that 'gives' can be coded as 'fo'. Hence option B is correct.

Common Explanation:

Reference:

Ram says, "le po ki ba" when he wants to convey that "friends make life live".

Laxman says, "te ki mo ba" when he wants to convey that "without friends life is impossible".

Shatrughan says, "st ba po lo" when he wants to convey that "life makes trouble joy".

From the above hints, the codes for friends' life can be obtained as ki ba (irrespective of order) With the help of the last hint, code for 'life' can be obtained as 'ba'.

So, 'friends' will be coded as 'ki'.

Code for 'make' is 'po'.

Thus the only left word 'live' is coded as 'le'.

Reference:

Bharat says, "lo mo se te" when he wants to convey that "without trouble gain is impossible".

Shatrughan says, "st ba po lo" when he wants to convey that "life makes trouble joy".

Laxman says, "te ki mo ba" when he wants to convey that "without friends life is impossible".

Inference: From the above hints code for 'trouble' is 'lo.'

The code for without impossible is 'mo te'(irrespective of order).

Thus the code for gain is 'se'.

Reference:

Shatrughan says, "st ba po lo" when he wants to convey that "life makes trouble joy".

Laxman says, "te ki mo ba" when he wants to convey that "without friends life is impossible".

Inference:

As we have already identified the codes for 'life', 'make' and 'trouble' as 'ba', 'po' and 'lo' respectively.

So, the only left code 'st' represents "joy".

QUESTION: 86

Directions: Read the following information to answer these questions:

(i) A, B, C, D, E, F and G are sitting in a circle facing at the centre and playing cards.

(ii) E is a neighbour of A and D.

(iii) G is not between F and C.

(iv) F is to the immediate right of A.

Q. What is the position of F?

Solution:

As per the final diagram given above, it's evident that none of the options is true.

QUESTION: 87

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

The National Emblem and Seal was adopted on

Solution: The Emblem is adapted from Ashoka's Lion Capital situated at Sarnath. It was officially adopted on the day India became a republic, January 26, 1950.

Hence option C is the right answer.

QUESTION: 88

The Removal proceedings against the Vice President can be initiated.

Solution: As per Article 67(b) of Indian Constitution, a VicePresident may be removed from his office by a resolution of the Council of States passed by a majority of all the then members of the Council and agreed to by the House of the People. Accordingly, While Rajya Sabha has powers to move the motion for removal, such removal passed by Rajya Sabha can only take place after Lok Sabha Gives its assent.

Hence, option B is correct.

QUESTION: 89

The sum of the present ages of a father and his son is 100 years. 5 Years ago their ages was in the ratio of 2 : 1. The ratio of the age of father and son after 20 years will be

Solution: Let the present ages of father and son be x and y. given, x + y = 100

⇒ x = 100 – y ..............(i)

Five years ago, their ages was in ratio of 2 : 1

x − 5 = 2y − 10x − 5 = 2y − 10

2y − x − 5 = 0 2y − x − 5 = 0

x − 2y + 5 = 0 x − 2y + 5 = 0

putting (i) in eq. (ii)

100 − y − 2y + 5 = 0 100 − y − 2y + 5 = 0

100 − 3y + 55 = 0 100 − 3y + 55 = 0

105 = 3y 105 = 3y

y = 1053 = 35 = 105/3 = 35

putting value of y in eq. (i)(?)

x = 100 − 35 = 65x = 100 − 35 = 65

So, the ratio of present ages of father 8 son ⇒ xy = 6535 ⇒ x/y = 65/35

(x:y ⇒ 17:11)(x:y ⇒ 17:11) Hence, option (B) is correct

QUESTION: 90

Directions: Find the missing term in each of the following series.

HEJ, JGL, LIN NKP, ?

Solution:

HEJ (8 5 10), JGL (10 7 12), LIN (12 9 14), NKP (14 11 16)

The difference between the respective letters of the consecutive terms is +2.

Hence, the next term of the series is 14 + 2 = 16,11 + 2 = 13 and 16 + 2 = 18 or PMR.

QUESTION: 91

Directions: Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

Legal Principle : A contract entered into by the use of misrepresentation is voidable at the option of the other party.

Facts of the Problem : Lalit with an intention to deceive Rahul into buying his cement factory, falsely stated that his factory is capable of producing 2,000 kg of cement per day. However, in reality, the factory only has a production capacity of 500 kg/ day. Rahul gets induced and agrees to buy the factory. Is it a valid contract?

Solution: In the instance situation, Lalit has misrepresented the production capacity of the cement factory to induce Rahul into buying the factory. Thus, the contract is voidable at the option of Rahul due to misrepresentation of lalit. The Section 18 of the Indian Contract Act, 1872 deals with it.
QUESTION: 92

Which of the following interchange of signs would make the given equation correct?

64 – 8 × 9 ÷ 8 = 64

Solution: From the option fourth, we get

64 – 8 × 9 ÷ 8 = 64

Putting (– & ÷) in the equation,

⇒ 64 ÷ 8 × 9 – 8 = 64

⇒ 8 × 9 – 8 = 64

⇒ 72 – 8 = 64

⇒ 64 = 64

Hence, the option D is correct.

QUESTION: 93

48 litre of Glycerin is mixed with 144 litre Rose water. D litre of total mixture is taken out and 32 litre Glycerin and 48 litre Rose water are added in the mixture. The final mixture contains 30% Glycerin, and finds the quantity of the mixture that is taken out.

Solution: Total mixture = 48 + 144 = 192 litre

% of Glycerin = 48/ 192 × 100 = 25% = % of Rose water = 75%

In the final mixture glycerin= 30%, Rose water = 70%

Ratio = 30 : 70 = 3 : 7

(8 – D × 25% + 32) : (144 – D × 75% + 48) = 3 : 7

7 (48 – D × 25% + 32) = 3 (144 – D × 75% + 48)

7 (80 – 0.25 D) = 3 (192 – 0.75 D)

560 – 1.75 D = 576 – 2.25 D

2.25 D – 1.75 D = 576 – 560

0.5 D = 16

D = 32 litre

Hence, option B is correct.

QUESTION: 94

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

The National Song of India was written by

Solution: Vande Mataram is the National Song of India written by Bankim Chandra Chattopadhyay in 1882 in a novel, Anandamath. Originally it was written in two languages i.e. Bengali and Sanskrit.

Hence option C is the right answer.

QUESTION: 95

The Supreme Court of India is created by:

Solution: The Supreme Court of India came into existence on 26th January, 1950 with the adoption of the C.O.I. It replaced both the Federal Court of India and the Judicial Committee of the Privy Council which were then at the apex of the Indian court system.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 96

Directions: In this question, relationship between different elements is shown in the statements. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. The statement is followed by some conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

Statements:

No apple is a plum.

All plums are oranges.

All oranges are mangoes.

Conclusions:

I. All plums are mangoes.

II. At least some mangoes are oranges.

Solution:

Statements:

No apple is a plum.

All plums are oranges.

All oranges are mangoes.

Conclusions:

I. All plums are mangoes.

II. At least some mangoes are oranges.

All plums are oranges (A) + All oranges are mangoes (A) = A + A = All plums are mangoes. Hence, the conclusion I follows.

All oranges are mangoes – converse – Some mangoes are oranges. Hence, conclusion II follows.

Hence option D is correct.

QUESTION: 97

If the longer side of a rectangle is doubled and the other reduced to half, the area of the new rectangle goes up by -

Solution: Let the longer side be l cm, and shorter side be b cm of the rectangle.

Area of the rectangle = l × b cm sq.

When the longer side of a rectangle is doubled and the other reduced to half,

New area of the rectangle = 2l × b/2 = l × b cm sq

As there is no change in the area, hence 0% increase.

QUESTION: 98

Directions: Kindly read the given information carefully and answer the question that follows.

Principle: A person commits cheating, when he fraudulently induces another person to deliver the latter's property to him.

Facts: A falsely represented to B, a shop-owner that he was an officer from the Sales Tax Department. In the course of going through the vouchers, A expressed his interest to buy a costly television on installment basis. B readily agreed hoping that he would get a favourable assessment from A regarding his tax liability. A paid the first installment and took the T.V. and disappeared. The police somehow managed to arrest him and sought to prosecute 'A' for cheating. Decide. (NLSIU-1995)

Solution: Firstly, A falsely impersonated as a Sales Tax officer to buy a television and secondly, he fraudulently induced B to sell that to him. He is liable for cheating.
QUESTION: 99

Direction : Select the related word/letters/number from the given alternatives.

HJIK : MONP : : PRQS : ?

Solution:

SImilarly,

Hence, option B is correct.

QUESTION: 100

Directions : Study the following information to answer the given question.

Amongst five friends P, Q, R, S and T, each scored different marks in an examination out of a total of 100 marks. S scored more marks than only T. R scored less than P. Only one person scored more than Q. The one who scored second highest marks scored 87 marks. Is S scored 23 marks less than the marks scored by Q, which of the following could possibly be R's score?

Solution: Given, Q's marks = 87

S's marks = 87 - 23 = 64

Hence, R's possible score should be Q>R>S and out of the given options we can pick 78 which is the only value that fits in.

Related tests