DU LLB Mock Test- 4


100 Questions MCQ Test Mock Test Series for AILET, DU-LLB, SLAT, & PU-LLB | DU LLB Mock Test- 4


Description
This mock test of DU LLB Mock Test- 4 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for CLAT DU LLB Mock Test- 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this DU LLB Mock Test- 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this DU LLB Mock Test- 4 exercise for a better result in the exam. You can find other DU LLB Mock Test- 4 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who among the following is considered to be the last Independent Nawab of Bengal?

Solution: The Nawabs of Bengal (full title, the Nawab Nizam of Bengal and Orissa) were the rulers of the then provinces of Bengal and Orissa. Between 1717 and 1772, they served as the rulers of the subah (or province) of Bengal. However, they were only nominally subordinate to the Mughal Empire. Siraj ud-Daulah, the last independent Nawab of Bengal was betrayed in the Battle of Plassey by Mir Jafar. He lost to the British, who in 1757, installed Mir Jafar on the Masnad (throne) and established itself as a political power in Bengal.

Siraj ud-Daulah, the last independent Nawab of Bengal was betrayed in the Battle of Plassey by Mir Jafar.

QUESTION: 2

Identify the adverb in the following sentence:

When I read his biography, I hardly found anything in his character that I could admire.

Solution: 'Hardly' is an adverb of frequency which tells how something is done or happens. Options A, C, and D are incorrect as they are not correct adverbs. Thus, option B is the correct answer.
QUESTION: 3

Which of the following is a correct sequence of sea ports of India from “South to North”?

Solution: Correct sequence will be Thiruvananthapuram→ Cochin→ Calicut→ Mangalore
QUESTION: 4

Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) is associated with which of the following countries?

Solution: Iran has recently announced to stop respecting limits on its nuclear activities agreed under a 2015 nuclear deal with major powers until they find a way to bypass renewed US sanctions. The Iran nuclear deal was formerly known as the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Iranian President Hassan Rouhani has given an ultimatum of 60 days to remaining signatories - the UK, France, Germany,

China and Russia - to implement their promises to protect Iran's oil and banking sectors from US sanctions. The nuclear deal was designed to curb Iran's nuclear programme in exchange for sanctions relief. Under the landmark deal, Iran is required to sell its surplus enriched uranium abroad, rather than keep it, thereby allowing it to generate nuclear power without building nuclear weapons. In it, Iran agreed to limit its sensitive nuclear activities and allow in international inspectors in return for the lifting of crippling economic sanctions.

QUESTION: 5

The Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) which recently discovered a new habitable exoplanet, belongs to which space agency?

Solution: The National Aeronautics and Space Administration is an independent agency of the United States Federal Government responsible for the civilian space program, as well as aeronautics and aerospace research. NASA was established in 1958, succeeding the National Advisory Committee for Aeronautics.
QUESTION: 6

Who among the following was placed on the throne of Nawab of Bengal after the Battle of Buxar?

Solution: Battle of Buxar took place in the year 1764. Mir Jafar became the new Nawab of Bengal after Battle of Buxar.

The Battle of Buxar was fought on 21 October 1764, between the forces under the command of the British East India Company, led by Hector Munro, and the combined armies of Mir Qasim, Nawab of Bengal till 1763; the Nawab of Awadh Shuja-ud-Daula; and the Mughal Emperor Shah Alam II.

QUESTION: 7

Which among the following is the final authority to interpret the Constitution of India?

Solution: Supreme Court is the final authority to interpret the constitution of India.
QUESTION: 8

Which among the following is the women’s equivalent of the Davis Cup?

Solution: The Davis Cup is the premier international team event in men’s tennis organised by the International Tennis Federation (ITF). The women’s equivalent of the Davis Cup is the Fed Cup.
QUESTION: 9

Fill in the blank with suitable adjectives from the options given:

Most Indians are ________ with their domestic expenditure.

Solution: Option A - 'More economical' is the comparative degree of the adjective. The given sentence doesn't compare anything, hence we can't use 'very precious' which is the comparative of an adjective here. Thus option A is incorrect.

Option B - 'Economics' is a noun, which means 'the study of trade'. As we need an adjective, we can't use a noun here. Thus option B is incorrect.

Option D - 'Most economical' is the superlative form of the adjective, which can only be used to talk about the superior degree. As the sentence already uses the superlative form of adjective 'most Indians', we can't use the superlative form again. Thus option D is incorrect.

Option C - 'Economical' is an adjective, which means 'not using a lot of money'. As the given sentence is a general statement, we can use the positive degree of the adjective here. Thus option C is the correct answer.

'Most Indians are economical with their domestic expenditure.'

QUESTION: 10

Which of the following monasteries is known as Galden Namgey Lhatse?

Solution: Tawang monastery is the largest of its kind in the country and is one of the largest monasteries in Asia. It is said to be one of the biggest Buddhist monasteries in the world outside of Lhasa, Tibet. It is also known by another Tibetan name, ‘Galden Namgey Lhatse’, which means ‘celestial paradise in a clear night’.
QUESTION: 11

The shortest war recorded in history between two sovereign powers was between__?

Solution: The shortest-ever war in recorded history was between the United Kingdom and Zanzibar (which is now a part of Tanzania) from 9.02 a.m. to 9.40 a.m. on August 27, 1896. The UK battle fleet under Rear-Admiral Harry Holdsworth Rawson (1843-1910) delivered an ultimatum to the self- appointed Sultan of Zanzibar, Said Khalid, to evacuate his palace and surrender. This was not forthcoming until after 38 minutes of bombardment.
QUESTION: 12

With reference to the executive power in a state in India, which among the following statements is / are correct?

1. Executive power of the state is vested in Governor

2. Real executive authority in a state is Council of Ministers

3. All executive decisions in a state are taken in the name of Chief Minister Choose the correct option from the codes given below:

Solution: Third statement is not correct because executive decisions in a state are taken in the name of Governor.
QUESTION: 13

India’s First Moon Mission Chandrayaan was launched on which among the following dates?

Solution: Chandrayaan was launched on October 22nd 2008 and successfully reached the lunar surface on November 14, 2008. The ISRO lost communication with Chandrayaan-1 on August 29, 2009, almost a year after it was launched on October 22, 2008. It operated for 312 days.

In 2017 NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) have found India’s first lunar probe, Chandrayaan-1 which was considered lost, is still orbiting the moon.

QUESTION: 14

The web of the spider is made up of which among the following?

Solution: Spiders use their silk to make web. Spider silk is made out of protein.
QUESTION: 15

Union Minister NitinGadkari Presented a copy of the book -- 'Invincible - A Tribute to ManoharParrikar' -- to President Ram NathKovind. Name the author who has authored the book?

Solution:
  • Union Minister of Road Transport and Highways of India, NitinGadkari presented a copy of the book ‘Invincible – A Tribute to ManoharParrikar’ to President Ram NathKovind at the RashtrapatiBhawan on the first death anniversary of ManoharParrikar.

  • The “Invincible – A Tribute to ManoharParrikar” was authored by Tarun Vijay and released by defence minister Rajnath Singh on 16th March 2020.

QUESTION: 16

Fill in the blank with the most appropriate option.

The neighbours are complaining _____ the smell in your kitchen.

Solution: The given sentence emphasizes on the problematic subject of smell . Therefore 'about' is the suitable answer, since 'about' is used to emphasize on the subject of something. Hence option C is correct. On the other hand 'of' is used to indicate a connection or relation. Thus option A is incorrect. The preposition 'against' is used to define the idea of conflict , while 'for' is used to denote a cause or result. Since the sentence is 'on the subject of' something, 'against' and 'of' are unsuitable in the given context. Hence they are incorrect.

The completed sentence thus becomes: The neighbours are complaining about the smell in your kitchen.

QUESTION: 17

Which of the following countries has officially become the 2nd country in the world to declare a climate emergency?

Solution: After the United Kingdom, the Republic of Ireland has officially become the 2nd country in the world to declare a climate and biodiversity emergency. It happened after the Oireachtas (Irish parliament) report on Climate Action was accepted by the government and opposition parties without a vote. An amendment to a parliamentary report declaring a climate emergency and calling on parliament to examine how the Irish government can improve its response to the issue of biodiversity loss was accepted. Britain's parliament became the first in the world to declare a climate emergency, passing the largely symbolic motion on May 1. The step followed 11 days of street protests in London by the Extinction Rebellion environmental campaign group.
QUESTION: 18

Which of the following regions can be safely called the belt of Doldrums?

Solution: Equatorial region – Doldrums or equatorial belt of calms, area around the earth centered slightly north of the equator between the two belts of trade winds. The large amount of solar radiation that arrives at the earth in this area causes intense heating of the land and ocean. This heating results in the rising of warm, moist air; low air pressure; cloudiness; high humidity; light, variable winds; and various forms of severe weather, such as thunderstorms and squalls. Hurricanes originate in this region. The doldrums are also noted for clams, periods when the winds disappear, trapping sailing vessels for days or weeks.
QUESTION: 19

Which Indian filmmaker will direct a film on the life of the Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman?

Solution: India and Bangladesh will jointly produce a film on the life & works of the Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman, and also a documentary on Bangladesh Liberation War. He was the founding father of Bangladesh. The movie will be directed by the acclaimed Indian filmmaker Shyam Benegal and will be written by Atul Tiwari. The decision was taken after a Bangladeshi delegation led by Dr. Gowher Rizvi met Information and Broadcasting Secretary Amit Khare. The Bangladesh Delegation assured full cooperation in ensuring smooth logistics for shooting the movie in Bangladesh. It was mutually agreed that the director of the documentary would be from Bangladesh who would be assisted by a co director from India. Prasar Bharati has decided to carry Bangladesh TV on DD Free Dish platform without charging carriage fees. As a reciprocal gesture, Bangladesh Delegation announced that a Doordarshan channel will be adopted on the soon-to-be launched DTH platform of Bangladesh.
QUESTION: 20

As per which committee’s recommendations, the RBI has sold its entire stake in NHB & Nabard to the Union Government?

Solution: The Reserve Bank of India (RBI) has divested its entire stake in National Housing Bank (NHB) and the National Bank for Agriculture and Rural Development (Nabard) for Rs 1,450 crore and Rs 20 crore, respectively. The move is part of ending the cross-holding in regulatory institutions and follows the recommendation of second Narasimham committee report of October 2001 and the RBI's own discussion paper on the same entitled 'Harmonizing the role and operations of development financial institutions and banks. The current change in the capital structure of both these financial institutions was brought in by the government through amendments to the Nabard Act of 1981 and the NHB Act of 1987 which were notified on January 19, 2018 and March 29, 2018, respectively. With this, the Government of India (GoI) now holds 100% stake in both these financial institutions.
QUESTION: 21

France and which country have jointly launched a new initiative ‘Christchurch Call’ against online extremism?

Solution: At Paris summit, French President Emmanuel Macron and New Zealand's Prime Minister Jacinda Ardern launched an ambitious new initiative to eliminate terrorist and violent content online. The initiative, "Christchurch Call", was pushed by Ms Ardern after a white supremacist gunned down 51 people at two mosques in the New Zealand city in March. Participants will be asked to commit to pledges to eliminate terrorist and violent extremist content on social media and other online platforms. The political meeting will run in parallel to an initiative launched by Macron called 'Tech for Good' which will bring together 80 tech chiefs in Paris to find a way for new technologies to work for the common good. The Paris summit comes as there is a growing realisation that the current abuse of social media by extremists must be countered, after the Christchurch attacker broadcast live footage on Facebook from a head-mounted camera.
QUESTION: 22

Which of the following becomes the first Indian to complete the volcanic Seven Summit, enters 'Limca Book of Records'?

Solution: Indian mountaineer SatyarupSiddhanta has been nominated for the coveted Limca Book of World Records for his extra-ordinary achievement to be the first Indian to climb the highest volcanoes of each of the 7 continents.
QUESTION: 23

Which metro station was renamed as ‘Supreme Court metro station’ recently by the committee headed by Manish Sisodia ?

Solution: On 31st December 2019, Deputy CM Manish Sisodia said that The Delhi Government’s renaming committee has renamed Pragati Maidan metro station as Supreme Court metro station. The demand was made by the Supreme court in September 2019. Key Points: i.The committee has also decided to rename Mukarba Chowk and its flyover after Kargil war martyr Captain Vikram Batra, MB Road as Acharya Sri Mahapragya Marg and The Lajpat Nagar flyover to Jhulelal Setu. ii.The committee was constituted in 2017 based on the approval of Lieutenant governor Anil Baijal, and the committee was headed by the Deputy CM Manish Sisodia.
QUESTION: 24

Which of the following companies has recently acquired Philippine personal care company Splash Corp?

Solution: Who: Wipro

What: acquires Philippine personal care company Splash Corp

When: published on 29th April 2019

Wipro Consumer Care signed an agreement to acquire Splash Corporation, a Philippines-based personal care company, reported Livemint.

Without disclosing the deal value, Wipro said this is the company’s 11th acquisition in the consumer line business, and the 9th acquisition in the personal care segment overall.

Other Wipro consumer acquisitions include UK’s Yardley, Singapore-based personal-care company LD Waxson Unza Holdings and China’s Zhongshan and a lot more. Splash is the largest Philippine personal care player and among the top five in the Philippines market. It recorded a revenue of $80 million last year.

QUESTION: 25

Which of the following crop types are affected generally positively by western disturbances in India?

Solution: Western Disturbances are important to the development of the Rabi crop in the northern subcontinent, which includes the locally important staple wheat.
QUESTION: 26

Which of the following Judges of the Supreme Court of India is famously known as the 'Green Judge'?

Solution: Who: Justice Kuldip Singh

What: is called Green Judge of India

When: was appointed as a Judge to the Supreme Court on 14 December 1988

For the complete information kindly go through the given lines:

About Justice Kuldip Singh:

Kuldip Singh is an Indian attorney and former member of the Supreme Court of India. Following his retirement from the court, he headed the 2002-2008 National Delimitation Commission that redistricted all of India after the 2001 census.

He received his education from Col. Brown Cambridge School, followed by his first law degree from Punjab University in 1955 and a second one from the University of London in 1958. He served as a barrister-at-law at Lincoln's Inn in London before returning to India in 1959. He was appointed to the Supreme Court on 14 December 1988 and retired on 21 December 1996. Hence, the option C is correct.

QUESTION: 27

Contempt of court means:

Solution: Contempt of court, often referred to simply as "contempt", is the offense of being disobedient to or discourteous toward a court of law and its officers in the form of behavior that opposes or defies the authority, justice and dignity of the court.
QUESTION: 28

Which of the following was the original due date announced by Mr. Attlee, Prime Minister of England, for transfer of power to the Indians?

Solution: On the afternoon of February 20, 1947, the British Prime Minister, Clement Atlee, announced before Parliament that British rule would end on “a date not later than June, 1948.”
QUESTION: 29

Which one of the following was not a provision of the Indian Independence Act, 1947?

Solution: The doctrine of paramountcy is the legal principle that reconciles contradicting or conflicting laws in a federalist state, where both the central government, and the provincial or state governments, have the power to create laws in relation to the same matters. In a case where both central and state laws exist, central laws will be given priority over state laws through the doctrine of supremacy. It lapsed after the passing of Indian Independence Act 1947.

Hence, option B is correct.

QUESTION: 30

President Ram Nath Kovind has recently launched _______________ app for the families of martyred CRPF troops.

Solution: In a move to help the families of martyrs, President Mr. Ram Nath Kovind on Tuesday launched ‘CRPF veer pariwar mobile’ application.

Earlier, on the occasion of CRPF Valour Day 2019, President Mr. Kovind paid tribute to martyred CRPF personnel at National Police Memorial and presented medals to families of CRPF personnel martyred in line of duty along with the medals to 40 CRPF personnel who lost their lives in February 14 Pulwama attack.

The app is developed to show the financial benefit provided to the families of martyrs also it will provide other kinds of help to their families.

This being his first visit to the memorial located in Chanakyapuri area of New Delhi, the president was accorded a “national salute” and a joint column of troops from all the Central Armed Police Forces (CAPFs) such as the CRPF, BSF, ITBP, CISF and SSB presented a guard of honour to him.

Also actor Akshay Kumar in 2017 launched a similar app ‘Bharat Ke Veer’ for helping families of martyred central paramilitary forces that was initiated by Union Home Minister Rajnath Singh.

QUESTION: 31

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Hirsute

Solution: Meaning: Hirsute is covered with or as if with hair.

Synonyms: Brushy, Fleecy Antonyms: Bald, Furless, Smooth

QUESTION: 32

Choose the appropriate meaning of the phrase: To read between the lines

Solution: The phrase 'To read between the lines' means to understand the hidden meaning.

Sentences:

1) Daniel isn't very good at reading between the lines.

2) The girl didn't say anything, but her mother could tell by reading between the lines that something is wrong.

QUESTION: 33

Complete the following sentence/phrase with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

Birds of feather ______________

Solution: The correct idiom is “Birds of feather flock together.” Flying is something birds do in groups or single units. Birds cannot dance and tweet together always. But when it comes to gathering, birds of the same species can generally be found in a group. Ornithologists deem there is safety in numbers for this avian species while on land if they flock together. The idiom was coined by William Turner in 1545.
QUESTION: 34

Writer is related to Reader as Producer is related to _____?

Solution: Writer writes for the reader. Similarly, producer produces articles for the consumer.
QUESTION: 35

Read the passage carefully and answer the questions given beside it.

During the 2014 national and State elections, for the first time women’s safety and empowerment were topics of debate, marking a significant shift in how gender concerns are viewed by the political class as well as by voters in India. In the two years since, policy focus and public scrutiny on persistent gender inequality has grown exponentially. In 2015, 194 member states, including India, adopted the Sustainable Development Goals. Gender equality is one of the 17 goals to “transform our world”. This year, India ratified the Paris Agreement. The direct link between empowering women and alleviating poverty, increasing productivity, and combating climate change is well recognised. However, the lack of targeted resources is often stated to be the biggest reason behind the sluggish progress in furthering the gender agenda. Therefore, it is important that India’s budget priorities reflect its commitment to invest in women and girls.Last year, the World Economic Forum’s annual Global Gender Gap Report ranked India 87 in terms of gender equality in economy, education, health, and political representation. Women’s declining labour participation, underrepresentation in Parliament, skewed child sex ratio, and prevalent gender-based violence are recognised challenges. To bridge these gaps, India formally adopted Gender Responsive Budgeting (GRB) in 2005.

The rationale behind GRB is that policy outcomes are not as gender-neutral as commonly believed, and can reinforce or exacerbate exiting hierarchies. Hence, gender budgeting initiatives aim to integrate critical gender concerns into fiscal policies and administration to address disparities.Every annual budget since 2005 has included a statement that lists out two parts. There is Part A, which reflects ‘Women Specific Schemes’, namely, those which have 100 per cent allocation for women, and Part B, which reflects ‘Pro Women Schemes’, namely, where at least 30 per cent of the allocation is for women. Over the years, India has stood out for its implementation of gender budgeting, and with the Ministry of Finance (MoF) playing the central role, it has managed to successfully institutionalise the concept at both the national and State levels (16 States have embraced the exercise). Studies substantiate the positive link between GRB and improved indicators for women.

For instance, a recent International Monetary Fund study found that States that employ GRB also show better female to male school enrolment ratios. Further, it was observed that GRB also has a positive impact on infrastructure spending.Despite the successes, better implementation and planning are needed to ensure that these policies percolate right down to the last woman in the most remote parts of the country. In recent years, allocations have either remained stagnant or have been on the decline.

For instance, Budget 2016-17 was widely considered to be a mixed bag for women. While the Ministry of Women and Child Development and National Commission for Women saw nominal increases, the scheme meant for implementing the Domestic Violence Act did not receive any allocation. Further, there was a decline in the number of ministries and departments that fall under GRB. The budget also initiated the decentralisation of funding in GRB, thus shifting the onus for budgeting and implementation from the Central Ministry to State counterparts. While this did empower the States to come up with women-specific policies as per their respective challenges, the obvious downside was the risk that States could choose to not prioritise gender in their budgeting. In this way, the intent of universalising the process, so that it equally benefits women in all States, was lost in the pragmatism of the move and for it to be truly effective, GRB must be viewed as an essential tool to tackle societal inequality that hinders progress instead of a symbolic exercise for pleasing the emerging women constituency.

Which of the following steps with reference to the passage was not supported by the author completely?

Solution: Last paragraph, 5th and 6th sentences

The budget also initiated the decentralisation of funding in GRB, thus shifting the onus for budgeting and implementation from the Central Ministry to State counterparts. While this did empower the States to come up with women-specific policies as per their respective challenges, the obvious downside was the risk that States could choose to not prioritise gender in their budgeting.

The author does not evidently support the idea of decentralisation of funding in GRB by presenting a disadvantageous aspect of the move.

Option D is hence the correct answer.

QUESTION: 36

Right to education is a fundamental right emanating from right to:

Solution: Education is important for having a good quality of Life under Article 21. The Constitution (Eighty-sixth Amendment) Act, 2002 inserted Article 21-A in the Constitution of India to provide free and compulsory education of all children in the age group of six to fourteen years as a Fundamental Right in such a manner as the State may, by law, determine.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 37

Farakka Super Thermal Power Station is located in

Solution: Farakka Super Thermal Power Plant is located at Nabarun in Murshidabad district in Indian state of West Bengal. The power plant is one of the coal based power plants of NTPC.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 38

Rearrange the following parts (1, 2, 3 and 4) in proper sequence to obtain a correct sentence. 1. our country 2. following greater than some 3. Salman Khan has a fan 4. of the best paid sports person in

Solution: Salman Khan has a fan following greater than some of the best paid sports person in our country.
QUESTION: 39

Choose the word or group of words which is most opposite in meaning to the word in Underline.

Morbid

Solution: Meaning: Morbid is causing or marked by an atmosphere lacking in cheer.

Synonyms: Cheerless, Bleak, Dark

QUESTION: 40

In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

a. She wondered if

b. work hard for a living

c. he would ever

d. because he was so rich.

Correct Sequence:

Solution: Correct sequence is acbd because he need not work hard for a living as he is rich- this is her thought.
QUESTION: 41

Choose the word or group of words which is most similar in meaning to the word in Underline.

Placate

Solution: Meaning: Placate is defined as to soothe someone who is angry or upset.

Example: I don’t need you to placate me.

Synonyms: Satisfy, Appease, Mollify, Pacify, Soothe Antonyms: Agitate, Incite, Irritate, Provoke

QUESTION: 42

In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

Abridge

Solution: Meaning: Abridge means to reduce or condense the size or scope.

Example: Abridged version of this text is available on Careerride.com.

Synonyms: Shorten, Truncate, Curtail, Abbreviate

Antonyms: Expand, Extend, Increase, Lengthen

QUESTION: 43

On whom does the Constitution confer special responsibility for the enforcement of Fundamental Rights?

Solution: The Right to Constitutional Remedies empowers citizens to approach the Supreme Court of India to seek enforcement, or protection against infringement, of their Fundamental Rights.

Hence, option B is correct.

QUESTION: 44

Bengaluru is situated on the banks of river

Solution: Bengaluru (earlier known as Bangalore) is the capital of India's southern state Karnataka. Bangalore is sometimes referred to as the "Silicon Valley of India" or ("IT capital of India"). River Vrishabhavathi flows through the city which is tributary of the river Arkavathi. Hence, option C is correct.
QUESTION: 45

Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

To hold one's tongue

Solution: Example in a sentence

Finally to stop the argument, I held my tongue.

QUESTION: 46

Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate – grammatically, semantically & logically.

Solution: 'My apologies for delaying. How long have you been waiting.' is logically correct.
QUESTION: 47

Direction: Read the following passage carefully and answer the question given below it.

A man is known by the book he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men and one should always live in the best company, whether it be of books or of men. A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness; amusing and interesting us in youth, comforting and consoling us in age.

Q. Which of the following is opposite in meaning to the word ‘adversity’ occurring in the passage?

Solution: prosperity is opposite in meaning to the word ‘adversity’ occurring in the passage.
QUESTION: 48

In the mid-fifties when GE was expanding its operations across the globe, the president of GE, Ralph Cordiner decided to set up a corporate university an hour away from New York spread over 59 acres. In 1956 GE offered its first course that spread over 13 weeks. Today no executive can imagine spending a full quarter of the year sitting in a classroom. While the courses that are offered at Crotonville have become shorter, the efficacy of the investment remains unquestionable. The headhunters refer to GE as a leadership factory.

GE is not alone. McDonalds set up its Hamburger University in 1961. When Steve Jobs hired Joe Podolny, the then dean of Yale to start Apple University in 2008 it made a big splash. Apple University drew faculty members including professors from universities like Yale, Harvard, Berkeley, Stanford and MIT. The trend of corporate universities is on the rise. The companies have a large employee base that ranges from 8,000 to 300,000 employees or more. They cut across sectors and businesses from automobiles to pharma and everything else in between. General Motors Institute, Caterpillar, Unilever, GDF Suez, Veolia, Axa, Sanofi, Novartis, Petronas, and many more.In 1993, corporate universities existed in only 400 companies. By 2001, this number had increased to 2,000, including Walt Disney, Boeing, and Motorola. According to BCG, there are estimated to be more than 4,000 companies with formal corporate universities.Scale: McDonalds serves 68 million customers daily in 119 countries across 35,000 outlets. This complexity requires training. That ensures that McDonalds burgers taste the same from Mumbai to Moscow.Complexity: When surgeons move to the operating theater they rely on checklists. These lists reduce human error, and help the surgeon to operate with speed without having to stop and double check if they are missing any step. In performing complex tasks through collaborating teams, speed comes through training in standard processes and procedures. Apple University teaches employees that they’re at the company to be the very best at one specific task.Corporate Governance: Governance needs the ability to manage reporting relationships, finances, and facilities. Compliance and risk management demand investments in training. On any given day two billion people use Unilever products across countries that have different rules and regulations. This scale and complexity demands constant investment to ensure standards are not compromised.Education: Entry-level hires are drawn from a wide variety of educational backgrounds. There is a need to bring people to a common minimum level of knowledge and skills. From technical skills or domain knowledge or personal competencies, people need to keep upgrading. Values and Culture: The leaders need to be role models of the values the company proclaims. When the majority of employee responses to everyday situations become uniform, it forms the culture of the organization. Tying the professional development to strategic challenges is a strong reason to invest in training.The culture of the organization has to support its vision and strategy. This needs a place when people can come together and connect with others and learn. Technical training can be delivered through e-learning modules. It is the intangibles like culture that people need to learn from role models.

Why are companies setting up corporate universities?

Solution:

a. There is no mention anywhere of company leaders being domain experts

b. Profits from universities are not mentioned anywhere

c. Look at paragraphs 5,6 and 7

d. Para 8 does talk about bringing entry level hires at par with company peers. But the passage does not say that academic education does not help at all.

QUESTION: 49

Fill in the blanks with the most appropriate words.

We have a very good train service from here to _______ city centre and many people go to ______ work by train.

Solution: OPTION "D" is the correct answer.

There are two types of articles:

DEFINITE ARTICLE (THE) : Article 'the' is used to refer to a DEFINITE thing or person.

INDEFINITE ARTICLE(A/AN): Article 'a/an' is used to refer to a thing or person in general. For instance: man, door etc.

Article 'a' is used with consonant sounds whereas article 'an' is used with vowel sounds.

In the FIRST Blank, article "the" will be used because "city centre " is a definite term.

In the second blank, "no article" will be used because the sentence is referring to general/ usual days things.

QUESTION: 50

What is meant by the Legal Maxim “locus delicti”?

Solution: Shorthand version of Lex locus delicti commissi. The "scene of the crime".

Hence option B is the right answer for this legal maxim/word.

QUESTION: 51

Legal Principle: A contract requires a proposal and an acceptance of the proposal. It is necessary to make a binding contract, not only that the proposal be accepted, but also that the acceptance is notified to the proposer.

Factual Situation : Diu offered to purchase a home owned by Pawan for 20,00,000. He wrote to Pawan's agent asking whether his offer was accepted. He also added that he was ready to accept any higher price if found reasonable. The agent of pawan Shyam sunder replied, 'would not accept less than 30,00,000'. Diu accepted this and brought a suit in a local court for specific performance.

Q. Issue : Is Pawan liable for specific performance?

Decision:

Solution: Pawan is not liable because there is only an invitation to offer from Pawan’s agent. There is no meeting of the minds, hence no valid contract can be formed.

Hence option B is correct.

QUESTION: 52

Direction: Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :

8 C M @ N £ T 2 Y 6 S α Q $ 7 × W # Z 3 U E % A 4

If all the vowels are dropped from the above series, which of the following would be the eighth element to the right of the thirteenth element from the left end ?

Solution: The new arrangement becomes

8 C M @ N £ T 2 Y 6 S α Q $ 7 × W # Z 3 % 4

Note : In case of opposite directions we add the positions and calculate the resultant position of an element from the given end of the series.

∴ 8th element to the right of the 13th element from the left end means (8 + 13) = 21st element from the left end, i.e., %.

QUESTION: 53

What do you mean by Nudum Pactum?

Solution: A gratuitous or bare promise, devoid of any consideration.

A nudum pactum in Latin literally means 'Bare or Naked Promise.' In common law, it refers to a promise that is not legally enforceable for want of consideration. An example of a nudum pactum would be an offer to sell something without a corresponding offer of value in exchange. While the offer may bind a person morally, since the offer has not been created with any consideration, it is gratuitous and treated as a unilateral contract. The offer is therefore revocable at any time by the offeror before acceptance by the offeree. Hence, option C is correct.

QUESTION: 54

What is meant by just natural?

Solution: The natural law, or law of nature; law, or legal principles, supposed to be discoverable by the light of nature or abstract reasoning, or to be taught by nature to all nations and men alike; or law supposed to govern men and peoples in a state of nature.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 55

Shreya, Nikita and Kamini share the profit in the ratio of 7 : 8 : 9. They have partnered for 12 months, 9 months and 6 months respectively. What was the ratio of their investments?

Solution:

Let the investment of Shreya be Rs. x,

that of Nikita be Rs. y and that of Kamini be Rs. z respectively.

Then, 12x : 9y : 6z = 7 : 8 : 9

or, 12x/9y =7/8

∴ 32x = 21y

And 9y/6z = 8/9

∴ 27y = 16z

Hence, option A is correct.

QUESTION: 56

In this type of questions, certain pairs/groups of numbers are given out of which all except one are similar in some manner while one is different. The numbers in these similar pairs/groups may have the same property or may be related to each other according to the same rule. The candidate is required to choose the odd pair/group.

Select the one which is different from the other three responses.

Solution: Except the pair (56, 19), in all other pairs the first number is thrice the second number.

108 = 36 × 3, 42 = 14 × 3, 69 = 23 × 3

But 56 = 19 × 3 - 1.

Hence, option B is correct.

QUESTION: 57

The first attempt to introduce a representative and popular element in the governance of India was made trough:

Solution: The first attempt to introduce a representative and popular element in the governance of India was made through Indian Council Act, 1861. It was an Act of the Parliament of the United Kingdom that transformed the Viceroy of India's executive council into a cabinet run on the portfolio system. This cabinet had six ‘ordinary members’, who each took charge of a separate department in Calcutta's government: home, revenue, military, law, finance, and (after 1874) public works. The military Commander-in-Chief sat in with the council as an extraordinary member. The Executive Council was enlarged by the addition of a fifth member as Jurist. The Viceroy was allowed, under the provisions of the Act, to overrule the council on affairs if he deemed it necessary, as was the case in 1879, during the tenure of Lord Lytton.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 58

What is the reasonable time to perform a Contract is _________.

Solution: What is a reasonable time for performance is a question of fact to be determined as a fact, in view of the circumstances of the case. Accordingly if an action is brought on an agreement to accept a conveyance and in consideration thereof to execute a written contract to pay a certain mortgage, and to reconvey on payment of the amount of such mortgage, and the defense is that plaintiff delayed an unreasonable time before performing the conditions precedent on his part to be performed, it is not error for the court to refuse to charge that a delay of four months would be unreasonable. On the other hand, a notice for performance in eighty days, given to the vendor, followed by demand for performance in five days, followed by a delay of six weeks before bringing a suit for specific performance, has been held as a fact to give to the vendor a reasonable time for performance Hence, option A is correct.
QUESTION: 59

Directions : Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

AD EI IN OS ?

Solution:

QUESTION: 60

Which case laid the guidelines for sexual harassment at workplace ?

Solution: Vishakha and others v State of Rajasthan was a 1997 Indian Supreme Court case where Vishakha and other women groups filed Public Interest Litigation (PIL) against State of Rajasthan and Union of India to enforce the fundamental rights of working women under Articles 14, 19 and 21 of the Constitution of India. Justice J.S Verma was also a member of the bench who laid out the guidelines in this case. Later after Nirbhaya case in 2013, Justice Verma Committee was constituted to recommend amendments to the Criminal Law so as to provide for quicker trial and enhanced punishment for criminals accused of committing sexual assault against women. The Committee submitted its report on January 23, 2013.
QUESTION: 61

In case a President dies while in office, the vice President can act as President for a maximum period of

Solution: The Vice President can act as the President of India for a maximum of 6 Months. As our Constitution says, If there is a vacancy in the office of President of India then, elections should be held within 6 months and for that time Vice President acts as the President .

Hence, option C is correct.

QUESTION: 62

Nine persons were standing in a photograph these persons were related to each in some way. Either both or none of the parents of a child were there in the photograph.

Sonu was the father of Beenu, who had 2 children. Raja was the only daughter of Beenu but Beenu was not the mother of Raja. Koko was the only sister-in-law of Ninu. Ninu was the only sibling of Beenu. Ninu's wife had only one child. Tinu was the granddaughter of Kiku who was the mother-in-law of Bala. Shalu was the son of Kiku's daughter-in-law.

How was Koko related to Ninu’s wife?

Solution: Following the final solution, we can say that Koko was the Sister in law of Ninu’s wife.

Hence, the correct answer is option D.

QUESTION: 63

Two-thirds of a consignment was sold at a profit of 6% while the rest at a loss of 3%. If there was an over all profit of Rs. 1080, the value of the consignment was

Solution: Let the value of consignment = x, then

Now, according to the question

Hence, option D is correct.

QUESTION: 64

Find the correctly spelt word.

Solution: Kerosene (Noun)

Kerosene is a clear, strong-smelling liquid which is used as a fuel, for example in heaters and lamps.

QUESTION: 65

Legal Principle : A contract becomes void if the performance of the same becomes impossible under the circumstances.

Facts of the Problem : Ravi offers to buy the horse of Arjun for a price of Rs. 10 lakhs. Arjun, not knowing that the horse is already dead, agrees to the contract. Later the truth about the death of the horse is discovered. Is the contract valid?

Solution: In the present case, the contract between Arjun and Ravi for the horse is void as the object of the contract i.e. horse is already dead at the time of entering into the contract. Thus, a contract becomes void if the performance of the same becomes impossible under the circumstances.

Hence, option B is correct.

QUESTION: 66

Directions: Study the following questions carefully and answer the questions given below.

Pointing towards a boy, Veena said, “He is the son of only son of my grandfather.” How is that boy related to Veena?

Solution: Only son of grandfather — Father; Son of father — Brother.

So, the boy is Veena’s brother.

Hence, option B is correct.

QUESTION: 67

Legal Principle : A contract whose consideration is uncertain, or incapable of being made certain is void in law.

Facts of the Problem : Amit has a stable of racing horses. He owns many horses of various exotic as well as indigenous breeds. He agrees to sell a horse of exotic breed for a price of Rs. 5 lakh to Arun. Arun also agrees to pay the price for the horse, but when the time of delivery of the horse came, there is confusion as regards which horse is to be given under the contract. A case is filed in the civil court for the delivery of the horse by Arun. What would be the outcome of the suit?

Solution: In the present situation, the consideration of the contract i.e. horse of an exotic breed is uncertain as to which horse of Amit is being referred to; as Amit has many horses of exotic breed in his stable. Thus, the court would term the said contract to be void due to want of certainty as to the consideration of the contract.
QUESTION: 68

Principle: A contract which is duly supported by real and lawful consideration is valid notwithstanding the fact that the consideration is inadequate. The quantum of consideration is for the parties to decide at the time of making a contract, and not for the courts (to decide) when the contract is sought to be enforced.

Facts: `Rohit’ agrees to sell his house worth Rs. 25,00000/- for Rs. 100000/- to ‘Narjeet’. A’s consent being an adult was taken without threat or force.

Q. Which of the following derivations is CORRECT?

Solution: The essential condition of valid consideration is that it must be ‘something’ to which the law attaches a value. The consideration when given by adults without any influence or coercion need not be adequate to the promise for the validity of an agreement.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 69

Read the following questions carefully and choose the right answer.

In a certain code language OFFICE is written as NGGHDD. How is DENOTE written in that code language?

Solution:

Similarly;

Note : Vowels – 1 ; Consonants + 1

Hence, option B is correct.

QUESTION: 70

There are 4 cotton kurties, 3 woolen kurties and 5 nylon kurties. If 3 kurties are selected at random, what is the probability that none of them are nylon kurties?

Solution: 3 kurties out of 12 kurties can be chosen in 12C3 ways

As given in the question above that we don't have to choose any nylon kurti

∴ we have to select 3 kurties out of the remaining 7 kurties.

This can be done in 7C3 ways

∴ Reqd. probability = 7C3/12C3

Hence, option C is correct.

QUESTION: 71

Directions: In the questions below, a sentence is given, followed by five options. Choose the option that best conveys the same meaning as the original sentence and is correct with respect to grammar, meaning and usage.

Men are so much biased against the qualities of a woman that when a woman works excellently, men say 'she is a man'.

Solution: Sentence I. Men are generally biased against the qualities of women and can’t bear them grow.

The inclusion of the part ‘can’t bear them grow’ is absurd as the original sentence nowhere talks about women’s growth. Option A is hence eliminated.

Sentence II. Men, being biased towards themselves, claim that women can’t do many tasks which they can do with excellence.

Here, the phrase ‘many tasks’ makes option B a weak choice. The original sentence implies that men in general believe that women are inferior to them in any given task. Option B also gets eliminated.

Sentence III. Men are naturally biased and except the world to be like them only.

This can be eliminated straightaway. The original sentence talks about only ‘men’ and ‘women’ and not the whole ‘world’.

Sentence IV. Men, being extremely prejudiced against the qualities of women, opine that men are superior to women in any given task.

The above sentence conveys the same meaning as the original sentence does and is both grammatically and contextually correct.

Evidently, option D is the correct answer.

QUESTION: 72

Principle: Whoever delivers to any other person as genuine any counterfeit currency which he knows to be counterfeit currency which he did not know to be counterfeit at the time when he received it is guilty of an offence.

Facts: Mr. Ramachandran is a cashier in a School. One evening his wife returned home from the market. While she was counting the remaining money, Mr. Ramachandran noticed counterfeit currency notes of Rs. 100. His wife told him that it was given to her by way of change when she gave a Rs. 500 note in the grocery shop by the person at the cash counter. Mr. Ramachandran goes to the same shop with a view to get rid of the counterfeit note. He buys a shaving cream worth Rs. 32.50 and gives the counterfeit note at the cash counter. The cashier inspects the note and realizes that it is counterfeit. He calls the police. (NLSIU 97)

Solution: The facts of the case clearly mention that--- Mr. Ramachandran noticed counterfeit currency notes of Rs. 100----. Here, the said principle of the Question is fully applied and he is liable under the law. Hence, option C is correct.
QUESTION: 73

Principle: Whoever, intending to dishonestly take any property out of the possession of another person, moves that property for such taking, is said to commit theft.

Facts: Suresh went into the house of his friend Ramesh to discuss some important matters. Since Ramesh was not at home, Suresh waited for him in the latter's drawing room. When Ramesh did not turn up, Suresh took out a pen from Ramesh's table and wrote down a message and went home. While going back, by force of habit, he just dropped the pen into the pocket. Subsequently, he forgot about it. Since the pen happened to be a very valuable one, Ramesh complained to the police and the police traced the pen in Suresh's house. Is Suresh liable for theft?

Solution: Dishonest intention is clearly absent from the Act of Suresh. Without Dishonest intention, the act of Theft does not take place. Hence, Suresh is not liable.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 74

Legal Principle: Nothing is an offence by reason that it causes, or that it is intended to cause, or that it is known to be likely to cause, any harm, if that harm is so slight that no person of ordinary sense and temper would complain of such harm.

Facts: ‘X’ takes a pin from Y’s drawer without Y’s consent to drape a saree for his friend.

Decide as a judge.

Solution: X has committed no offence as just taking a pin from Y’s drawer amounts to no offence at all in the eyes of law Hence, option B is correct.
QUESTION: 75

Principle: Law does not take notice of trifles.

Facts: A proposes to his neighbor B that they both should go together for a morning walk. B agrees to the proposal and it is decided that both of them would meet at a particular point 6 A.M. from where they would set off for the morning walk. In spite of the agreement, B does not turn up. A waited for him at 6 a.m. every day, for a continuous period of seven days. Thereafter he files a suit against B claiming damages for the agony and mental torture suffered by him. Decide. (NLSIU-1999)

Solution: First of all the language of the facts make it clear that B and A’s agreement is more of a social understanding rather than a legal agreement. Secondly, A waits on his own for 7 days which was not agreed to by B in his capacity as a neighbor. The court will dismiss the case. Hence, option C is correct.
QUESTION: 76

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

What is the meaning of the Latin Maxim/Legal Word/ Legal Term ‘Impotentia excusat legem”?

Solution: The Latin Maxim/word/term stands for the impossibility of performing a legal obligation due to a reasonably unforeseeable situation.

Hence option B is the right answer.

QUESTION: 77

Contempt of court means:

Solution: Contempt of court, often referred to simply as "contempt", is the offense of being disobedient to or discourteous toward a court of law and its officers in the form of behavior that opposes or defies the authority, justice and dignity of the court.

Hence option A is the right answer.

QUESTION: 78

Directions: Study the following information carefully and answer the given questions.There are five countries namely India, Russia, China, Germany and Brazil. Each of them has a national flower, viz Lotus, Rose, Lily, Jasmine and Sunflower, and also a national animal, viz Lion, Tiger, Elephant, Panther and Bear (But not necessarily in the same order.)

  • The country whose national animal Bear has rose as its national flower.

  • Neither Lily nor Jasmine is the national flower of Germany, whose national animal is Panther. India’s national flower is Lotus and Russia’s national animal is Lion.

  • Sunflower is not China’s national flower and Bear is not Brazil’s national animal.

  • The country whose national flower is Lily has Tiger as its national animal.

Jasmine is the national flower of which country?

Solution:

QUESTION: 79

Legal Principle : The acceptance of an agreement by both the parties must be absolute and unqualified in order to constitute a valid contract.

Facts of the Problem : Rahul proposes to sell Parul two quintals of kerosene at the cost of Rs. 40/litre. Parul did not convey her acceptance, but says that she would think about it. Unable to wait for Parul to accept the contract, Rahul sells the kerosene to someone else. Parul gets furious after learning about the sale of the kerosene to someone else by Rahul. Parul files a suit for damages against Rahul for the dishonouring of the contract?

Solution: In the present case, the contract between Rahul and Parul was never formed as Parul never conveyed her acceptance to the contract to Rahul. Thus, she would not get any legal damages for the violation of the contract. The Legal Principle is that the acceptance of an agreement by both the parties must be absolute and unqualified in order to constitute a valid contract. Hence, option B is correct.
QUESTION: 80

In which landmark case the Supreme Court held that the Second marriage of Hindu man is invalid even if he converts to Islam before marriage?

Solution: Sarla Mudgal v. Union of India:- The case is related to the offence of Bigamy, conflict between the personal laws and a strong need for the uniform civil code in the country. The court held that, the second marriage of Hindu man after being converted to Islam, will be invalid if the first marriage has not been dissolved.
QUESTION: 81

Find the next term in the series, 1, 4, 27, 256.

Solution: Series Pattern Given Series

11 1

22 4

33 27

44 256

55 3125 ✓

Hence, option (C) is correct.

QUESTION: 82

Directions: In this type of questions, certain pairs/groups of numbers are given out of which all except one are similar in some manner while one is different. The numbers in these similar pairs/groups may have the same property or may be related to each other according to the same rule. The candidate is required to choose the odd pair/group.

Q. Which Pair does NOT belong with the others?

Solution: In all other pairs, one number is the square of the other.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 83

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

What is the meaning of the Legal Maxim/ Legal Word/Legal Term “Bona vacantia”?

Solution: The Latin Maxim/word/term means Property with no owner or which does not have an obvious owner and which usually passes to the crown. Bona vacantia (Latin for "ownerless goods") is a legal concept associated with property that has no owner. It exists in various jurisdictions, with consequently varying application, but with origins mostly in English law.

Hence option A is the right answer.

QUESTION: 84

Legal person is one:

Solution: A legal person is any human or non-human entity, in other words, any human being, firm, or government agency that is recognized as having privileges and obligations, such as having the ability to enter into contracts, to sue, and to be sued.

Hence option B is the right answer.

QUESTION: 85

LCM of two numbers is 450 and their HCF is 10. If one number is 50, the other number will be:

Solution: Given,

LCM = 450

HCF = 10

One Number = 50

To Find : Second Number

Let the Second number be x

LCM × HCF =1st number × 2nd number

Putting the values

450 × 10 = 50 × x

X = 90 Hence, option B is correct.

QUESTION: 86

Find the odd one amongst the choices.

Solution: Appointed posts except member of Parliament.
QUESTION: 87

The charge of impeachment against the President of India for his removal can be preferred by

Solution: President of India can only be impeached for 'violation of the constitution' by Parliament through a quasi-judicial procedure called Impeachment. The impeachment charges can be initiated by either house of parliament. These charges must be signed by 1/4th members of the house which framed the charges & a two week notice is given to the president. Once an impeachment resolution is passed by majority of 2/3rd of total members of that house , then it is sent to another house which should investigate the framed charges and the President has the right to appear at any such investigation. If the other house also upholds the charges & impeachment resolution is passed by two-third majority of total membership , the President stands impeached on passing of the resolution .

Note :- No President has been impeached since independence.

QUESTION: 88

Directions : Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

MN QR UV ?

Solution:

Hence, Option D is correct.

QUESTION: 89

Directions : Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

AN, CP, ER, ?

Solution: Pattern of series is

Hence, Option B is correct.

QUESTION: 90

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

The Directive Principles of State Policy are directly concerned with

Solution:

Article 38 (1) of DSP’S state that- The State shall strive to promote the welfare of the people by securing and protecting as effectively as it may a social order in which justice, social, economic and political, shall inform all the institutions of the national life.

Hence, option D is correct.

QUESTION: 91

The law declared by the Supreme Court shall be binding on all courts within the territory of India in accordance with Article:

Solution: Article 141 of the Constitution of India states that the law declared by Supreme Court is to be binding on all Courts within the territory of India. It is the highest court in India and has ultimate judicial authority to interpret the Constitution and decide questions of national law (including local bylaws).

Hence, option D is correct.

QUESTION: 92

Directions: Study the following questions carefully and answer the questions given below.Ankush walked 50 m towards north then turned left and walked 68 m. He then turned to south and walked 22 m then he took a left turn and walked 44 m. After that he turned right and walked 18 m and finally he turned left to and walked 48 m.

What is the total distance travelled by Ankush in south direction during the entire journey?

Solution:

We have, Ankush walked 50 m towards north then turned left and walked 68 m. He then turned to south and walked 22 m then he took a left turn and walked 44 m. After that he turned right and walked 18 m and finally he turned left to and walked 48 m.

Using the above information we can draw a following figure:

Here, the total distance travelled by Ankush in south direction during the entire journey is (22 + 18) m = 40 m.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 93

A Shopkeeper keeps the marked price of an item 25% above its cost price. The percentage of discount allowed to gain 10% is

Solution: Let the cost price = 100

Marked Price = Rs 125

To gain 10 %, Selling Price = Rs 110

Required Discount Percentage = {(125−110)/125}×100 = 12%

QUESTION: 94

Directions: Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

Legal Principle : A contract becomes void if the performance of the same becomes impossible under the circumstances.

Facts of the Problem : Ravi offers to buy the horse of Arjun for a price of Rs. 10 lakhs. Arjun, not knowing that the horse is already dead, agrees to the contract. Later the truth about the death of the horse is discovered. Is the contract valid?

Solution: In the present case, the contract between Arjun and Ravi for the horse is void as the object of the contract i.e. horse is already dead at the time of entering into the contract. Thus, a contract becomes void if the performance of the same becomes impossible under the circumstances.
QUESTION: 95

What will be the difference between the third last digit and fourth digit from the left end of the number ‘947823165’ after arranging all its digits in ascending order?

Solution: The given number

947823165

After arranging all the digits of the given number in ascending order, we have:

123456789

The third last digit = 7

The fourth digit from the left end = 4

The difference between the third last digit and fourth digit from the left end = 7 – 4 = 3

Hence, the correct answer is option C.

QUESTION: 96

Acid and water are mixed in a vessel A in the ratio of 5 : 2 and in the vessel B in the ratio 8 : 5. In what proportion should quantities be taken out from the two vessels so as to form a mixture in which acid and water will be in the ratio of 9 : 4?

Solution: By Aligation method.

∴ Required ratio = 1/13:2/91 = 7:2

QUESTION: 97

The detailed procedure for impeachment of the President has been mentioned in which article of the constitution?

Solution: Article 61 : Procedure for impeachment of the President. (1) When a President is to be impeached for violation of the Constitution, the charge shall be preferred by either House of Parliament. (b) such resolution has been passed by a majority of not less than two-thirds of the total membership of the House Hence, option A is correct.
QUESTION: 98

What is meant by the Legal Maxim/word “ius commune”?

Solution: Not actually referring to common law; this term refers to common doctrine and principles of civil law that underlie all aspects of civilian legal systems and that formed the basis of medieval Roman law.
QUESTION: 99

Directions: In this question, relationship between different elements is shown in the statements. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. The statement is followed by some conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

Statements:

C < L ≤ K = E ≤ Q < I,

J = Q < H ≤ S ≤ V > N,

A ≤ V < O = Y = W > U

Conclusions:

I. L < O,

II. S > K

III. O > C

Solution:

Statements:

C < L ≤ K = E ≤ Q < I,

J = Q < H ≤ S ≤ V > N,

A ≤ V < O = Y = W > U

Conclusions:

I. L < O,

II. S > K,

III. O > C

Combining both the equations to find the relationship between L and O, we get

L ≤ K = E ≤ Q < H ≤ S ≤ V < O

Clearly, the common sign of inequalities between L and O is of '<' and the given conclusion is L < O. C1, hence, follows.

Similarly, for S and K, we get

S ≥ H > Q ≥ E = K

Clearly, the common sign between S and K is of '>' and the given conclusion is S > K. C2, hence, follows as well.

Similarly, for O and C, we get

C < L ≤ K = E ≤ Q < H ≤ S ≤ V < O

Clearly, the common sign between C and O is of '<' , thus C < O or O > C and the given conclusion is O > C. Hence C3, also follows.

Option D is hence the correct answer.

QUESTION: 100

If three numbers are added the sum is 15. If the second number is subtracted from the sum of first and third number then we get 5. If twice the first number is added to the second and third number is subtracted from the sum we get 4.Find the three numbers.

Solution: Let a, b, c be the three numbers

Given a + b + c = 15.....(i)

(a + c) − b = 5.....(ii)

(2a + b) − c = 4......(iii)

a + b + c = 15.........(i)

a − b + c = 5.......(ii)

2a + b − c = 4......(iii)

(1)+(2) ⇒ a + b + c + a − b + c = 15 + 5

2a + 2c = 20 (or) a + b = 10......(iv)

substituting (4) in (1) ⇒ b + (a + c) = 15

⇒ b + 10 = 15

⇒ b = 15 − 10 = 5

equation (1) + equation (3)

⇒ a + b + c + 2a + b − x = 15 + 4

⇒ 3a + 2b = 19 ⇒ 3a = 19 − 2b

⇒ 3a = 19 − 2(5)

⇒ 3a = 19 − 10 = 9

∴ a = 9/3 = 3

∴ a = 3, b = 5

put a = 3, b = 5 in

(1) we get

3 + 5 + = 15

Similar Content

Related tests