DU LLB Mock Test- 5


100 Questions MCQ Test Mock Test Series for AILET, DU-LLB, SLAT, & PU-LLB | DU LLB Mock Test- 5


Description
This mock test of DU LLB Mock Test- 5 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for CLAT DU LLB Mock Test- 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this DU LLB Mock Test- 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this DU LLB Mock Test- 5 exercise for a better result in the exam. You can find other DU LLB Mock Test- 5 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The International Designator, also known as COSPAR designation, is an international naming convention for ___?

Solution: The International Designator, also known as COSPAR designation, is an international naming convention for satellites. It consists of the launch year, a 3-digit incrementing launch number of that year and up to a 3-letter code representing the sequential identifier of a piece in a launch. The International Designator of India’s Mars Mission is 2013-060A.
QUESTION: 2

Who among the following were known as Tocharians?

Solution: Kushans are also known as Yuechis or Tocharians.

The Kushans were a branch of the Yuezhi, a nomadic group of peoples who inhabited territories near Dunhuang until conflicts with the Xiongnu led to their migration across the Tarim Basin to Bactria between ca. 165-128 BCE.

QUESTION: 3

Azad Hind Fauz was formed in which among the following countries?

Solution: Subhash Chandra Bose and Rash Behari Bose launched the Indian Independence League and the Indian National Army (INA), also called Azad Hind Fauj, at Singapore in 1943.
QUESTION: 4

In which five year plan Rourkela & Durgapur Steel plants were conceived?

Solution: Second five year plan period: 1956 to 1961 The Rourkela Steel plant was set up in collaboration of German firm in 1961.

The Durgapur Steel Plant was launched with assistance of a consortium led by British Firms and it started in 1956.

The Bhilai Steel Plant was set up with the technical assistance of Soviet Union in September 1967.

During the fourth five year plan, new steel plants were started at Salem in Tamil Nadu, Vijayanagar in Karnataka and Visakhapatnam in Andhra Pradesh.

QUESTION: 5

Read the poem and answer the question that follows: ELIZA (overwhelmed): Ah-ah-ow-oo!

HIGGINS: There! That's all you'll get out of Eliza. Ah-ahow-oo! No use explaining. As a military man, you ought to know that. Give her orders: that's what she wants. Eliza: you are to live here for the next six months, learning how to speak beautifully like a lady in a florist's shop. If you're good and do whatever you're told, you shall sleep in a proper bedroom, and have lots to eat, and money to buy chocolates and take rides in taxis. If you're naughty and idle, you will sleep in the back kitchen among the black beetles, and be walloped by Mr. Pearce with a broomstick. At the end of six months, you shall go to Buckingham Palace in a carriage, beautifully dressed. If the king finds out you are not a lady, you will be taken to the Tower of London, where your head will be cut off as a warning to other presumptuous flower girls. If you are not found out, you shall have a present of seven and sixpence to start life as a lady in a shop. If you refuse this offer you will be a most ungrateful and wicked girl, and the angels will weep for you.

Q. The first four lines of Higgins' speech imply _________.

Solution: Higgins reveals his chauvinistic character right at the beginning of his speech, declaring his knowledge of the desires and manners of women. He seems very confident of his understanding of women, their motivations and their wants in life, and subjects Eliza in that category. Thus, option D is the correct answer. The statements of options A,B,C and E are not supported by the text and are incorrect.
QUESTION: 6

Which of the following is not a feature of the Eutrophic lakes?

Solution: C is incorrect because its high primary productivity is occupied by blooms.
QUESTION: 7

The first silk processing plant of the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) is set up in which state, to boost production of Patola sarees?

Solution: The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) inaugurated their first silk processing plant at Surendranagar district in Gujarat. The Patola is a trademark saree of Gujarat. It is regarded as a royal attire as it is priced very high. The reason for high price is the nonavailability of processing plants in Gujarat. The silk yarn required to weave the saree is usually purchased from other states. This new plant set up by KVIC would cut down the price of silk yarn and boost production of Patola sarees.
QUESTION: 8

The Sangai Festival is organized in __:

Solution: The Sangai festival is an annual cultural festival organised by Manipur Tourism Department on every year from November 21 to 30. The festival was named as the Sangai Festival to stage the uniqueness of the shy and gentle brow-antlered deer popularly known as the Sangai Deer, which is the state animal of Manipur.
QUESTION: 9

Narrow water area attached with a main land in the form of channels, known as “Kayals” are found in which among the following states of India?

Solution: The Malabar coast has got certain distinguishing features in the form of ‘Kayals’ (backwaters), which are used for fishing, inland navigation Every year the famous Nehru Trophy Vallamkali (boat race) is held in Punnamada Kayal in Kerala.

Kochchi Port situated at the head of Vembanad Kayal.

QUESTION: 10

At which among the following places, Indian National Congress adopted the resolution of ‘Poorna Swaraj’?

Solution: In the Lahore session of 1929, Congress passed the Poorna Swaraj resolution. It was the same session in which Jawaharlal Nehru was elected as president of the Congress.

Congress passed the Poorna Swaraj Resolution in December 1929, it was a month later on January 26, 1930, when a Pledge of Indian Independence also known as Declaration of Independence was taken. You must note here that while the Poorna Swaraj Resolution was drafted by Jawaharlal Lal Nehru, the “Declaration of Independence” pledge was drafted by Mahatma Gandhi in 1930 and it echoed the essence of American Declaration of Independence. After this pledge January 26, 1930 was declared as Independence Day by Indian National Congress.

QUESTION: 11

Which among the following is the correct ratio of length and breadth of the National Flag of India?

Solution: The Flag is rectangular in shape with the ratio of the length to the height (width) being 3:2.

National Flag is a tricolour panel made up of three rectangular panels or sub-panels of equal widths. The colour of the top panel is India saffron (Kesaria) and that of the bottom is India green. The middle panel is white, bearing at its centre the design of the Ashoka.

QUESTION: 12

Identify the relative pronoun in the following sentence: (the pronoun may be present or implied through the sentence)

Large and wooden were the boxes he stacked up.

Solution: A relative pronoun has two functions, it refers to a noun that has been mentioned before, and it connects two sentences together.

In the given sentence, the relative pronoun isn't present. But, it is implied. There are many instances where the relative pronoun 'that' is omitted, because the sentence still means the same with or without it. In such a situation, it is said that the word 'that' is implied.

The given sentence is one such situation.

The sentences: 'Large and wooden were the boxes he stacked up.' and

'Large and wooden were the boxes that he stacked up.' means the same.

Hence option C is correct. 'Boxes' is a noun, not a pronoun, 'he' is the subject pronoun, not a relative pronoun and 'the' is an article. Hence options A, B and D are incorrect.

QUESTION: 13

The Berne convention was a pioneer convention in the field of __?

Solution: In 1886, copyright entered the international arena with the Berne Convention for the Protection of Literary and Artistic Works.
QUESTION: 14

Which of the following is the official language in Argentina?

Solution: Spanish is the official language in around 20 countries including Argentina, Bolivia, Chile Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominican Republic, Ecuador, El Salvador, Equatorial Guinea, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Spain, Uruguay and Venezuela.
QUESTION: 15

The number of judges can be altered in the Supreme Court by __:

Solution: The parliament of India has power to make laws, organizing jurisdiction and powers of the supreme court. The number of judges can be increased or decreased by the parliament by legislation. There was a Provision in our constitution originally that there will be a CJ and 7 other judges. This number was raised to 10 in 1956, 13 in 1960, 17 in 1977, 25 in 1985. Later the number of judges in the supreme court was raised from 26 (25+1) to 31 (30+1) . Four new judges were appointed to the Supreme Court, taking its strength to 34, the highest-ever. According to separate Law Ministry notifications, justices Krishna Murari, SR Bhat, V Ramasubramanian and Hrishikesh Roy were appointed as judges of the top court.

Hence, the correct option is B.

QUESTION: 16

RBI has lowered the single borrower exposure limit for urban cooperative banks (UCBs) to ____________ of tier I capital.

Solution: The Reserve Bank of India revised exposure limits for urban cooperative banks (UCBs) to a single borrower and a group of borrowers to 15 % and 25 % respectively, of tier-1 capital.

RBI 25th Governor: Shaktikant Das; Headquarters: Mumbai; Founded: 1 April 1935, Kolkata.

QUESTION: 17

India has been chosen to co-chair Consultative Group (CG) of GFDRR in which fiscal year?

Solution: India has been unanimously chosen as co-chair of the Consultative Group (CG) of Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR) for the fiscal year 2020. The decision was taken during the meeting of GFDRR held in Geneva, Switzerland on the margins of the 6th Session of the Global Platform for Disaster Risk Reduction (GPDRR) 2019. This will give India an opportunity to work with the member countries and organizations with a focused contribution towards advancing the disaster risk reduction agenda during the course of the year. The GFDRR is a global partnership that helps developing countries better understand and reduce their vulnerability to natural hazards and climate change. It is a grant-funding mechanism, managed by the World Bank, that supports disaster risk management projects worldwide.
QUESTION: 18

International Day of Forests observed on?

Solution:
  • March 21 was proclaimed as the International Day of Forests by the United Nations General Assembly in the year 2012.

  • The theme for International Day of Forests 2020: Forests and Biodiversity.

QUESTION: 19

Fill in the blank with the most appropriate option.

While I _____ my car I heard a scream.

Solution: In the sentence, the word 'heard' indicates that the tense of the sentence is past tense. Also, the word 'while' indicates that the action of the subject is ongoing. Thus, the answer must be a verb in the past continuous tense.

Option A is correct. 'was parking' is a verb in the past continuous tense. 'was' indicates the past tense and 'parking' indicates that the action is ongoing. Thus, it meets all the required conditions.

Option B is incorrect. 'will park' is in the future tense and not the past tense. Also, it indicates a complete action and not an ongoing one. Thus, it cannot be the answer.

Option C is incorrect. 'park' is in the simple present tense and not the past continuous tense. Thus, using it will make the tense of the sentence inconsistent.

Option D is incorrect. 'have parked' is in the present perfect tense and not the past continuous tense. Thus, using it will make the tense of the sentence inconsistent.

QUESTION: 20

Name the 1st North Indian & 5th Indian Railway Station that inaugurated Navigation facilities for visually impaired recently.

Solution: On January 5, 2020 Navigation facilities for visually impaired were inaugurated in Chandigarh railway station in Mohali, Punjab by Shri Gurinder Mohan Singh, Divisional Railway Manager- Ambala Division. It is fifth in the country and first in North India to have this facility for visually impaired.It was developed by Indian Railway Stations Development Corporation (IRSDC) and Makemytrip Foundation through NGO (Non-government organization) ‘Anuprayaas’.
QUESTION: 21

Which of the following organizations creates the topographical maps of India ?

Solution: The Survey of India is responsible for all topographic control, surveys and mapping of India.
QUESTION: 22

Where is the headquarters of IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services)?

Solution: The UN report titled “IPBES Global Assessment” has been released by IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services). It is compiled by 145 expert authors from 50 countries. The IPBES report found that around 1 million animal and plant species are now threatened with extinction, many within decades, more than ever before in human history. The threatened list includes more than 40% of amphibian species, almost 33% of reef-forming corals, and more than a third of all marine mammals. The study is a cornerstone of an emerging body of research that suggests the world may need to embrace a new post-growth form of economics if it is to avert the existential risks posed by the mutually-reinforcing consequences of pollution, habitat destruction and carbon emissions. The report tells us that it is not too late to make a difference, but only if we start now at every level from local to global. The headquarters of IBPES is located in Bonn, Germany.
QUESTION: 23

India observes National Vaccination/Immunization Day every year on?

Solution: India observes National Vaccination Day also known as National Immunization Day (NID) on 16th March every year.

National Immunization Day was first observed on 16th March when the first dose of Oral Polio Vaccine was given in the year 1995.

QUESTION: 24

Which of the following is not tech giants partner with the U.S. government to provide resources for COVID-19 research?

Solution:
  • U.S.-based global tech giants, including IBM, Amazon, Google, and Microsoft, have partnered with the White House to unleash the power of American supercomputing resources for combating the novel coronavirus.

  • U.S President: Donald Trump.

QUESTION: 25

Fitch Rating in its Global Economic Outlook 2020, lowered India’s growth forecast for the Financial Year 2021 to __?

Solution:
  • Fitch Ratings in its Global Economic Outlook 2020 has declined India’s growth forecast to 5.1% for FY 2020-21 due to the coronavirus outbreak which is likely to impact business investment and exports. For FY 2021-22, Fitch has projected India’s growth at 6.4%.

  • Fitch Ratings CEO: Paul Taylor, Headquarters: New York, United States.

QUESTION: 26

Kakrapar Atomic Power Station is located at

Solution: Kakrapar Atomic Power Station is a nuclear power station in India, which lies in the proximity of the city of Vyara in the state of Gujarat. It consists of two 220 MW pressurised water reactors with heavy water as moderator.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 27

Principle: Whoever, intending to dishonestly take any property out of the possession of another person, moves that property for such taking, is said to commit theft.

Facts: Suresh went into the house of his friend Ramesh to discuss some important matters. Since Ramesh was not at home, Suresh waited for him in the latter's drawing room. When Ramesh did not turn up, Suresh took out a pen from Ramesh's table and wrote down a message and went home. While going back, by force of habit, he just dropped the pen into the pocket. Subsequently, he forgot about it. Since the pen happened to be a very valuable one, Ramesh complained to the police and the police traced the pen in Suresh's house. Is Suresh liable for theft?

Solution: Dishonest intention is clearly absent from the Act of Suresh. Without Dishonest intention, the act of Theft does not take place. Hence, Suresh is not liable.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 28

Name the Indian, who was ranked 12th in the Forbes India’s prestigious list of ‘20 people to watch in the 2020s’.

Solution: On January 7, 2020, According to the Forbes India’s prestigious list of ‘20 people to watch in the 2020s’, 7 Persons from India have found a place in the list. Two persons from Bihar namely Prashant Kishor-16 th place (Poll strategist and JD(U) national vice-president ) & Kanhaiya Kumar -12 th (former JNU Students’ Union president) were the biggest names in the list. Other Indians in the list include, Aditya Mittal -2 nd place (Group CFO and CEO, ArcelorMittal Europe), the Godrej family-6 th (of Adi Godrej), Dushyant Chautala -7 th (deputy chief minister,Haryana) , Mahua Moitra -9 th (Lok Sabha member, Trinamool Congress), and Garima Arora -14 th (Chef, the first Indian woman to receive a Michelin star).
QUESTION: 29

Time taken by the constituent Assembly to prepare the Constitution is:

Solution: Time taken by the constituent Assembly to prepare the Constitution is 2 years 11 months 18 days. Hence, option B is correct.
QUESTION: 30

The Chairman of the Drafting Committee to prepare a Draft Constitution of India was______?

Solution: On 29 August, 1947, the Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar to prepare a Draft Constitution for India.
QUESTION: 31

Read the passage carefully and answer the questions given beside it.

During the 2014 national and State elections, for the first time women’s safety and empowerment were topics of debate, marking a significant shift in how gender concerns are viewed by the political class as well as by voters in India. In the two years since, policy focus and public scrutiny on persistent gender inequality has grown exponentially. In 2015, 194 member states, including India, adopted the Sustainable Development Goals. Gender equality is one of the 17 goals to “transform our world”. This year, India ratified the Paris Agreement. The direct link between empowering women and alleviating poverty, increasing productivity, and combating climate change is well recognised. However, the lack of targeted resources is often stated to be the biggest reason behind the sluggish progress in furthering the gender agenda. Therefore, it is important that India’s budget priorities reflect its commitment to invest in women and girls.Last year, the World Economic Forum’s annual Global Gender Gap Report ranked India 87 in terms of gender equality in economy, education, health, and political representation. Women’s declining labour participation, underrepresentation in Parliament, skewed child sex ratio, and prevalent gender-based violence are recognised challenges. To bridge these gaps, India formally adopted Gender Responsive Budgeting (GRB) in 2005.

The rationale behind GRB is that policy outcomes are not as gender-neutral as commonly believed, and can reinforce or exacerbate existing hierarchies. Hence, gender budgeting initiatives aim to integrate critical gender concerns into fiscal policies and administration to address disparities.Every annual budget since 2005 has included a statement that lists out two parts. There is Part A, which reflects ‘Women Specific Schemes’, namely, those which have 100 percent allocation for women, and Part B, which reflects ‘Pro Women Schemes’, namely, where at least 30 percent of the allocation is for women. Over the years, India has stood out for its implementation of gender budgeting, and with the Ministry of Finance (MoF) playing the central role, it has managed to successfully institutionalise the concept at both the national and State levels (16 States have embraced the exercise). Studies substantiate the positive link between GRB and improved indicators for women.

For instance, a recent International Monetary Fund study found that States that employ GRB also show better female to male school enrolment ratios. Further, it was observed that GRB also has a positive impact on infrastructure spending.Despite the successes, better implementation and planning are needed to ensure that these policies percolate right down to the last woman in the most remote parts of the country. In recent years, allocations have either remained stagnant or have been on the decline.

For instance, Budget 2016-17 was widely considered to be a mixed bag for women. While the Ministry of Women and Child Development and National Commission for Women saw nominal increases, the scheme meant for implementing the Domestic Violence Act did not receive any allocation. Further, there was a decline in the number of ministries and departments that fall under GRB. The budget also initiated the decentralisation of funding in GRB, thus shifting the onus for budgeting and implementation from the Central Ministry to State counterparts. While this did empower the States to come up with women-specific policies as per their respective challenges, the obvious downside was the risk that States could choose to not prioritise gender in their budgeting. In this way, the intent of universalising the process, so that it equally benefits women in all States, was lost in the pragmatism of the move and for it to be truly effective, GRB must be viewed as an essential tool to tackle societal inequality that hinders progress instead of a symbolic exercise for pleasing the emerging women constituency.

Which of the following statements can be inferred from the passage?

Solution: 1st paragraph, 3rd sentence

The direct link between empowering women and alleviating poverty, increasing productivity, and combating climate change is well-recognised.

Statement A quotes ‘gender’ as a key dimension to analyse ‘climate change’ while the statement taken as reference here confirms ‘a direct link’ between these two.

Option A is hence the correct answer.

QUESTION: 32

Which one of the following is not a unitary feature of our Constitution?

Solution: Double set of government is a part of the federal form of government.

Hence option D is the right answer.

QUESTION: 33

Chintamoni Kar Bird Sanctuary is located in

Solution: Chintamoni Kar Bird Sanctuary established in 1982 is situated at south Kolkata. This is also known as Kayal-r Bagan. This garden is famous for the availability of a wide variety of birds, butterflies, ferns and orchids. Hence, option C is correct.
QUESTION: 34

Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

The person who knows everything

Solution: The meanings of the words are

Omnipresent - present everywhere

Omnipotent – To have unlimited power

Omniscient - The person who knows everything

Oblivious – Ignorant person (A person who is unaware of everything)

QUESTION: 35

Choose the incorrect spelling from the words given below:

1. Brevity

2. Breakage

3. Breathless

4. Briliance

Solution: Correct Spelling: Brilliance

Breakdown: Bril-liance

Meaning: The quality or state of being brilliant, very bright or intelligent.

QUESTION: 36

Choose the word or group of words which is most similar in meaning to the word printed in bold.

Yokel

Solution: Meaning: Yokel is an uneducated or simple-minded person from the countryside.

Synonyms: Bumpkin, Rustic, Hillbilly

Antonyms: Cosmopolitan, Sophisticate

QUESTION: 37

Out of the given choices. select the one which can be substituted for the given word or sentence.

One who looks at the bright side of things

Solution: Correct answer is (c); a pessimist is someone who looks at the dark side of things while a dreamer is someone who does not see reality.
QUESTION: 38

That is unsurprising, considering _______(a)__________ occupational health receives low priority in policymaking, while environmental concerns are counterposed _______(b)__________ rapid growth of industry as an obstacle. The Kodaikanal story should convince Environment Minister Prakash Javadekar, who said his Ministry would no longer be a “roadblock”, that a culture of superficiality in making impact assessments is unsuitable.

In the above passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested.

Choose the one that fills the blank numbered 'b' most appropriately.

Solution: ‘Counterposed to’ is the correct phrasal use.

Counterposed: to set against or in opposition to.

QUESTION: 39

What is the minimum permissible age according to the constitution of India for employment in any factory or mine?

Solution: The minimum age for employment is 14 years. Employment of children under 14 years of age is strictly prohibited in any establishment. A violation of this rule can result in the imposition of fines and also imprisonment in certain States.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 40

National Voters Day is celebrated in India on

Solution: To enroll new voters and encourage them to take part in the political process, the Government of India has decided to celebrate January 25 every year as ‘National Voters’ Day’. It started from January 25th 2011 to mark the Commission's foundation day.

Hence, option B is correct.

QUESTION: 41

Choose the correct alternative which can be substituted for the given word in the bracket to make the sentence meaningful.

The seniors _______ (apology) for their rude behavior with juniors.

Solution: Present tense - apologize

Past tense - apologized

Future tense - will apologize

In the given sentence, apologized should be used as it is the past tense.

The words 'apologetic' , ' apologising', ' apologetic' do not make the sentence grammatically correct.

QUESTION: 42

Choose the word or group of words which is most similar in meaning to the word printed in bold.

Magniloquent

Solution: Meaning: Magniloquent is using high-flown or bombastic language.

Synonyms: Grandiloquent, High-sounding, Lofty

Antonyms: Terse, Crisp

QUESTION: 43

It is always the ordinary people who ____ victims of violence because the politicians move around in bulletproof vehicles.

Solution: It is always the ordinary people who fall victims of violence because the politicians move around in bulletproof vehicles.
QUESTION: 44

In the above passage there are blanks, each of which has been numbered. For each blank there are four suggestions.

In the passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested.

The settlement in the Kodaikanal mercury poisoning case, which came _______(1)_______ light 15 years ago after the release of contaminated waste materials into the environment, _______(2)________ partial closure to a long-running struggle _______(3)_________ the community and a major industrial corporation. Hindustan Unilever Limited has come to an agreement with 591 former workers and their families _______(4)_______ the payment of ex gratia amount towards livelihood and skill enhancement.

Choose the one that fills the blank numbered '2' most appropriately.

Solution: The given passage is in present tense. Hence the present form of the verb should be used again, the subject here is ‘partial closure to a long-running struggle’, which is singular, hence, ‘brings’ is the correct answer.
QUESTION: 45

Each question consists of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words, Select the pair which has the same relationship.

Milk : Emulsion :: Butter : ?

Solution: Milk is an emulsion while butter is a gel.
QUESTION: 46

What is meant by the Legal Maxim/word “dominus litis”?

Solution: Litigant, the client in a lawsuit, as opposed to the lawyer. Hence option A is the right answer.
QUESTION: 47

According to a report by Bain and Company, the travel spend in India is expected to grow at what percent by 2021?

Solution: The travel spend in India is expected to grow at 13 per cent to a total of $136 billion by 2021, said a new report by Bain & Company and Google India.

According to the "How Does India Travel" report, the Indian traveller spent around $94 billion in 2018 on around 2 billion domestic and international trips, thus, helping India's travel and tourism industry achieve unprecedented scale. "New users perceive that online channels are geared towards more frequent flyers and experience-oriented travellers and existing travellers research online but the lack of trust in payments and booking experience make them end up booking offline.

QUESTION: 48

In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

a. She saw her opportunity

b. to make amends

c. when he came to her home

d. to borrow some sugar.

Solution: The correct option is abcd because she only gets a chance to make amends when something happens (i.e he came to borrow sugar). Another possible option could be cdab, but this option is not available in the set of possible choices.
QUESTION: 49

In questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

A person who insists on something

Solution: Stickler - a person who insists on a certain quality or type of behaviour.
QUESTION: 50

Direction: Read the following passage carefully and answer the question given below it.

A man is known by the book he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men and one should always live in the best company, whether it be of books or of men. A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness; amusing and interesting us in youth, comforting and consoling us in age.

Q. According to the passage, A man may usually be known by the books he reads because

Solution: According to the passage, A man may usually be known by the books he reads because his selection of books generally reveals his temperament and character.
QUESTION: 51

The difference of two numbers is 11 and one-fifth of their sum is 9. find the numbers.

Solution: Let the numbers be x and y. then,

x – y = 11 .....(1) and,

⇒ 1/5 (x + y) = 9

⇒ x + y = 45 ...(2)

Adding (1) and (2) we get : 2x = 56 or x = 28. putting x = 28 in (1), we get : y = 17.

Hence, the numbers are 28 and 17.

Hence, option B is correct.

QUESTION: 52

Study the following information carefully to answer the given questions.

There are six Indian cricketers, namely Virat, Rohit, Dhoni, Raina, Ishant, and Rahane. Among them two are batsmen, while others are wicket keeper, fast bowler, all rounder and spinner, though not necessarily in the same order. Also, each of these cricketers belongs to a different city, namely Chandigarh, Delhi, Ranchi, Chennai, Mumbai and Jaipur.I. Virat, a fast bowler, is neither from Chennai nor from Jaipur.II. The one who is from Mumbai is a spinner. Neither Raina nor Rohit is from Mumbai.III. Rohit is the all-rounder of the team and is from Jaipur.IV. Virat is not from Ranchi while Rahane is not from Chennai.V. Raina the wicket keeper is from Delhi. Neither Dhoni nor Rahane is a spinner.

Which of the following pairs of batsmen and city is incorrect?

Solution:

QUESTION: 53

Generally all important decisions are taken by

Solution: The Cabinet holds the most important position in the Union Government. It exercises all powers on behalf of the Council of Ministers. The policy decisions are taken in the Cabinet. Hence, option B is correct.
QUESTION: 54

Legal Principle : Communication of offer and acceptance is must for a valid contract.

Factual Situation : A proposes by speed post, to sell a watch to B at a definite price. A revokes his proposal by email after 6 hours to B.

Q. Issue : Whether the revocation of an offer is valid?

Decision :

Solution: Revocation must be done before B has accepted the proposal. A has revoked before post reached B. Hence option A is the right answer.
QUESTION: 55

Directions: In this type of questions, certain pairs/groups of numbers are given out of which all except one are similar in some manner while one is different. The numbers in these similar pairs/groups may have the same property or may be related to each other according to the same rule. The candidate is required to choose the odd pair/group.

Q. Which Pair does NOT belong with the others?

Solution: In all other pairs, the second number is 9 more than the first.
QUESTION: 56

In which of the following cases Section 66a of IT act was struck down

Solution: The Supreme Court in a landmark judgment struck down section 66A of the Information Technology Act, 2000 which provided provisions for the arrest of those who posted allegedly offensive content on the internet upholding freedom of expression. Section 66A defines the punishment for sending “offensive” messages through a computer or any other communication device like a mobile phone or tablet and a conviction of it can fetch a maximum three years of jail and a fine. Hence, option A is correct.
QUESTION: 57

Which Landmark case of the Supreme Court talked about the Speedy Trial?

Solution: In Hussainara khatoon case the Supreme Court talked about the right to Speedy Trial. The Court recognized the right to speedy trial and the right to legal aid services as basic and essential rights. Hence, option B is correct.
QUESTION: 58

The number of seats in an auditorium is increased by 25%. The price of a ticket is also increased by 12%. Then the increase in revenue collection will be:

Solution: We know that, Revenue = (No. of seats) × (Price of a ticket)

To solve this question, we can apply a short trick approach

Where,

x is the percent increase in the no. of seats = 25%

y is the percent increase in the price of a ticket = 12%

By the net% effect, we get

= (37 + 3)% = 40%

So, the revenue will increase by 40%.

Hence, option (B) is correct.

QUESTION: 59

Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

B , D , G , L , ?

Solution:

The missing term as per the image shown above is S.

QUESTION: 60

Time taken by the constituent Assembly to prepare Constitution is:

Solution: Time taken by the constituent Assembly to prepare the Constitution is 2 years 11 months 18 days.
QUESTION: 61

Legal Principle : The notice for auction or sale of goods is only an invitation to offer, and not an offer in itself under the law of contract.

Facts of the Problem : Uday puts up an advertisement in front of his house selling the house at the price of Rs. 50 lakhs. Saif sees that advertisement and goes to Uday with the money to buy the house. Uday refuses to sell the house to Saif. Saif sues Uday for the breach of the contract. Decide?

Solution: In the instant case, the advertisement for the sale of the house by Udau was not an offer to the contract. It was merely an invitation to sell. The legal position is that the notice for auction or sale of goods is only an invitation to offer, and not an offer in itself under the law of contract. Thus, no contract was made between Saif and Uday for the sale of the house and consequently, no question of awarding any damages for the breach of the contract arises.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 62

Direction: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of :: and one word is given on another side :: while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.

Fish : Scales :: Bear : ?

Solution: The body of fish remains covered with scales externally. Similarly, the body of bear remains covered with fur.
QUESTION: 63

For what period does the Vice President of India hold office ?

Solution: The Vice-President holds office for five years. The VicePresident can be re-elected any number of times. However, the office may be terminated earlier by death, resignation or removal.
QUESTION: 64

Who among the following enjoys the rank of a Cabinet Minister of the Indian Union?

Solution: The deputy chairman of the Planning Commission had a cabinet rank and its full-time members had the rank of minister of state.

Hence, option B is correct.

QUESTION: 65

If 3, 1, 11, 5 represents CAKE; 6, 1, 9, 12 is FAIL, what is represents FIRST?

Solution: Letters are coded according to their place in English alphabet.

So,

FIRST → 6, 9, 18, 19, 20.

QUESTION: 66

Out of two numbers, 4 times the smaller one is less than 3 times the larger one by 5, If the sum of the numbers is larger than 6 times their difference by 6, find the two numbers.

Solution: Let the number be x and y, such that x > y .

Then, 3x – 4y = 5 ....(1) and (x + y) – 6 (x – y) = 6

⇒ – 5x + 7y = 6 .....(2)

Solving (1) and (2), we get : x = 59 and y = 43.

Hence, the required numbers are 59 and 43.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 67

Directions: In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Once appointed by the President, (A)/the council of ministers (B)/as responsible (C)/to the house. (D)/No error (E)

Solution: Change ‘are’ to ‘is’ because the subject ‘council of ministers’ is considered as one unit. Hence, option C is correct.
QUESTION: 68

Principle: Whoever, intending to dishonestly take any property out of the possession of another person, moves that property for such taking, is said to commit theft.

Facts: Suresh went into the house of his friend Ramesh to discuss some important matters. Since Ramesh was not at home, Suresh waited for him in the latter's drawing room. When Ramesh did not turn up, Suresh took out a pen from Ramesh's table and wrote down a message and went home. While going back, by force of habit, he just dropped the pen into the pocket. Subsequently, he forgot about it. Since the pen happened to be a very valuable one, Ramesh complained to the police and the police traced the pen in Suresh's house. Is Suresh liable for theft? (NLSIU-1994)

Solution: Dishonest intention is clearly absent from the Act of Suresh. Without Dishonest intention, the act of Theft does not take place. Hence, Suresh is not liable.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 69

Directions: Study the following information carefully to answer these questions.

A number arrangement machine when given an input of numbers, rearrange them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and steps of rearrangement.

Input : 48 245 182 26 99 542 378 297

Step I : 542 48 245 182 26 99 378 297

Step II : 542 26 48 245 182 99 378 297

Step III : 542 26 378 48 245 182 99 297

Step VI : 542 26 378 48 297 245 182 99

Step V : 542 26 378 48 297 99 245 182

This is the final arrangement and step V is the last step for this input.

Q. How many steps will be required to get the final output from the following input?

Input : 39 88 162 450 386 72 29

Solution: None of these Hence, Option D is the correct answer.
QUESTION: 70

Legal Principle : A contract to do an impossible act is void ab initio.

Facts of the Problem : Tarun enters into a contract with Karan to make his dead pet dog alive again through the use of magic. Karan agrees to pay him Rs. 20,000 for the act. Later, when Tarun tries to bring back the dog to life, Karan refuses to pay the money to him. Tarun sues Karan for damages due to non-payment of the agreed consideration by him. Decide the case?

Solution: In the present case, the contract was to bring back a dead dog to life which is an impossible act. As the law says that a contract to do an impossible act is void ab initio; so, the contract between Tarun and Karan was void in law. Thus, Tarun’s action of suing Karan for a void contract would fail in the court.
QUESTION: 71

Principle: Whoever, intending to dishonestly take any movable property out of the possession of any person without that person's consent, moves that property in order to such taking is said to commit theft".

Facts: Kumud went into a jewellery shop with a view to finding a match for her bangle. She selected the bangle which matches with the bangle which she was wearing; and when she saw the price tag, she gave it up. But meanwhile, she inadvertently took the valuable bangle of the shop and left her less valuable bangle in the casket of the valuable bangle. Nobody in the shop noticed it and she discovered it only after reaching home. (NLSIU 1995) State whether Kumud can be prosecuted for theft?

Solution: Let us see the Principle of theft which states that--Whoever, intending to take dishonestly any movable property out of the possession of any person. In this case Kumud had no dishonest intention and it is even written in the facts of the case that she took the bangle inadvertently. Hence, option C is correct.
QUESTION: 72

The Constitution names our country as:

Solution: Article 1(1) says, “India, that is Bharat, shall be a Union of States.” This is the only provision in the Constitution on how this country be called for official and unofficial purposes.
QUESTION: 73

Dacoity is defined under which section of the Indian Penal Code ____________?

Solution: Section 391 of Indian Penal Code defines Dacoity as follows

When five or more persons conjointly commit or attempt to commit a robbery, or where the whole number of persons conjointly committing or attempting to commit a robbery, and persons present and aiding such commission or attempt, amount to five or more, every person so committing, attempting or aiding is said to commit “dacoity”.

QUESTION: 74

Directions: Five statements are given below, labelled A, B, C, D and E, among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the passage.

A. During the framing of the Constitution, the subject of cow slaughter was one of the most fraught and contentious topics of debate.

B. This dispute over prohibiting the sale of cows and buffaloes for slaughter at animal markets has a history, which goes back to the founding of the Republic.

C. The Supreme Court rejected these arguments and upheld the laws, but it did so by focussing its reasoning entirely on — apparent — economic considerations.

D. Proponents of a cow slaughter ban advanced a mix of cultural and economic arguments, invoking the “sentiments of thirty crores of population” on the one hand, and the indispensability of cattle in an agrarian economy on the other.

E. Seth Govind Das, a member of the Constituent Assembly, framed it as a “civilisational problem from the time of Lord Krishna”, and called for the prohibition of cow slaughter to be made part of the Constitution’s chapter on fundamental rights, on a par with the prohibition of untouchability.

Solution: If we read all the sentences carefully we can infer that the paragraph centres around the history of the debate over cow slaughtering issue in India. However, among the sentences given, all except sentence C are in line with the context.

The sentence C is clearly a part of some other paragraph and must be the odd one out here.

Option C is hence the correct answer.

QUESTION: 75

Principle: Law does not take notice of trifles.

Facts: A proposes to his neighbor B that they both should go together for a morning walk. B agrees to the proposal and it is decided that both of them would meet at a particular point 6 A.M. from where they would set off for the morning walk. In spite of the agreement, B does not turn up. A waited for him at 6 a.m. every day, for a continuous period of seven days. Thereafter he files a suit against B claiming damages for the agony and mental torture suffered by him. Decide. (NLSIU-1999)

Solution: First of all the language of the facts make it clear that B and A’s agreement is more of a social understanding rather than a legal agreement. Secondly, A waits on his own for 7 days which was not agreed to by B in his capacity as a neighbor. The court will dismiss the case. Hence, option C is correct.
QUESTION: 76

What is meant by per incuriam?

Solution: Per incuriam - literally translated as "through lack of care" is a device within the common law system of judicial precedent. A finding of per incuriam means that a previous court judgment has failed to pay attention to relevant statutory provision or precedents.
QUESTION: 77

Legal Principle : A contract entered into by the use of misrepresentation is voidable at the option of the other party.

Facts of the Problem : Lalit with an intention to deceive Rahul into buying his cement factory, falsely stated that his factory is capable of producing 2,000 kg of cement per day. However, in reality, the factory only has a production capacity of 500 kg/ day. Rahul gets induced and agrees to buy the factory. Is it a valid contract?

Solution: In the instance situation, Lalit has misrepresented the production capacity of the cement factory to induce Rahul into buying the factory. Thus, the contract is voidable at the option of Rahul due to misrepresentation of lalit. The Section 18 of the Indian Contract Act, 1872 deals with it. Hence, option B is correct.
QUESTION: 78

Parliament of India consists of

Solution: Parliament of India consists of both the houses i.e. Rajya Sabha and the Lok Sabha and also includes the President because without his assent no Bill becomes a Law.

Hence, option D is correct.

QUESTION: 79

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

What is the meaning of the Legal Maxim/ Legal Word/Legal Term “Champerty”?

Solution: The Latin Maxim/word/term Proceeding against a party, where the person giving help has a share in the damages to be recovered.

Hence option C is the right answer.

QUESTION: 80

The Chairman of the Drafting Committee to prepare a Draft Constitution of India was______?

Solution: On 29 August, 1947, the Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar to prepare a Draft Constitution for India.

Hence option C is the right answer.

QUESTION: 81

A sum of money lent at simple interest amounts to Rs. 900 in 2 years and Rs. 950 in 3 years. Find the sum?

Solution: The sum of money becomes 900 in 2 years & 950 in 3 years

So, from 2nd to 3rd year S.I. = Rs. 50

As. S.I. Remains Same every year,

hence the principal was = Rs. (900 – 100) = Rs. 800

Hence, option A is correct.

QUESTION: 82

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternative.

Solution: (6×4)/3 = 8

(8×3)/2 = 12

(15×3)/5 = 9

QUESTION: 83

In which Landmark case Fundamental Rights were considered as Inviolable part of the Indian Constitution?

Solution: In 1967, in Golak Nath vs. The State of Punjab, a bench of eleven judges (such a large bench constituted for the first time) of the Supreme Court deliberated as to whether any part of the Fundamental Rights provisions of the constitution could be revoked or limited by amendment of the constitution. Secondly, declared that the Fundamental Rights were transcendental and inviolable and the Parliament of India had no power to take away or abridge any of the Fundamental Rights guaranteed by the Constitution by way of the Constitutional amendments. Their lordship felt that the liberty of the Individual in the Indian Constitution is subject to various “reasonable restrictions” which are expressly mentioned in the Constitution and that no further limitations should be imposed on it at any time.
QUESTION: 84

One day Ravi left home and cycled 10 km south wards, turned right and cycled 5 km and turned right and cycled 10 km and turned left and cycled 10 km. how many kilometers will he have to cycle to reach his home straight ?

Solution:

Clearly, Ravi starts from home at A, movies 10 km southwards up to B, turns right and moves and 5 km up to C, turns right again and moves 10 km up to D and finally turns left and moves 10 km up to E. Thus his distance from initial position A = AE + DE = BC + DE = (5 + 10) km = 15 km Hence, option B is correct.

QUESTION: 85

Directions: Study the following questions carefully and choose the right answer:

1. Mother

2. Child

3. Milk

4. Cry

5. Smile

Solution: When a child feels hungry, it cries. The mother, then, feeds it with milk and it, then, smiles. So, the correct sequence is-

Hence, the option B is correct.

QUESTION: 86

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

The National Emblem and the Seal of the Government of India is a replica of the Capital of Ashoka's pillar at?

Solution: The Ashoka Chakra is a depiction of the Buddhist Dharmachakra. It is so called because it appears on a number of edicts of Ashoka, most prominent among which is the Lion Capital of Sarnath which has been adopted as the National Emblem of the Republic of India.

Hence option C is the right answer.

QUESTION: 87

The members of Rajya Sabha are:

Solution: Rajya Sabha or Council of States is a permanent house with 245 members. It is called a permanent house because one third of members retire every 2 years and the same number of members are elected. Its members are elected by the Legislative Assembly of States and Union territories by means of Single transferable vote through Proportional representation. It also has 12 members who are nominated by the President of India.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 88

A number consists of two digits. If the number formed by interchanging the digits is added to original number, the resulting number (i.e. the sum) must be divisible by

Solution: Let the number be 10x + y After interchanging the digits, the number obtained = 10y + x.

As per question Resulting number

= 10x + y + 10y + x

= 11x + 11y = 11 (x + y)

Which is exactly divisible by 11.

so 11 is the answer.

Hence, option (A) is correct.

QUESTION: 89

Directions: In this question given below consists of four words. Three out of the four are similar due to a common characteristic. Find the odd one amongst the choices.

Solution: Except Wolf, the other three belong to the cat family of animals.
QUESTION: 90

Directions: Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

Legal Principle : The notice for auction or sale of goods is only an invitation to offer, and not an offer in itself under the law of contract.

Facts of the Problem : Uday puts up an advertisement in front of his house selling the house at the price of Rs. 50 lakhs. Saif sees that advertisement and goes to Uday with the money to buy the house. Uday refuses to sell the house to Saif. Saif sues Uday for the breach of the contract. Decide?

Solution: In the instant case, the advertisement for the sale of the house by Udau was not an offer to the contract. It was merely an invitation to sell. The legal position is that the notice for auction or sale of goods is only an invitation to offer, and not an offer in itself under the law of contract. Thus, no contract was made between Saif and Uday for the sale of the house and consequently, no question of awarding any damages for the breach of the contract arises.
QUESTION: 91

Which interchange of signs will make the following equation correct?

(8 – 8) + 8 × 32 = 64

Solution: From the fourth option, we get

(8 – 8) + 8 × 32 = 64

⇒ (8 + 8) ÷ 8 × 32 = 64

⇒ 16 ÷ 8 × 32 = 64

⇒ 2 × 32 = 64

Hence, the option D is correct.

QUESTION: 92

A bag contains 5 yellow and 2 green and 3 red colour dice. If one dice from the bag is chosen at random, what is the probability that the dice is either yellow or red?

Solution: Probability of 1 yellow dice = 5C1

Probability of 1 red dice = 3C1/10C1

Total outcomes = 5C1/10C1 + 2C1/10C1

= 5/10 + 3/10

= 8/10 = 4/5

Hence, option b is correct.

QUESTION: 93

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

The National Anthem of India was written by

Solution: Rabindranath Tagore wrote the National Anthem of India i.e "Jana Gana Mana ". It was adopted as our national anthem on 24th Jan, 1950.

Hence option D is the right answer.

QUESTION: 94

Who among the following has the Constitutional authority to make rules regarding the manner of enforcing the orders of the Supreme Court?

Solution: Article 142 of C.O.I states that--

Enforcement of decrees and orders of the Supreme Court and unless as to discovery, etc..

(1) The Supreme Court in the exercise of its jurisdiction may pass such decree or make such order as is necessary for doing complete justice in any cause or matter pending before it, and any decree so passed or orders so made shall be enforceable throughout the territory of India in such manner as may be prescribed by or under any law made by Parliament and, until provision in that behalf is so made, in such manner as the President may by order prescribe.

(2) Subject to the provisions of any law made in this behalf by Parliament, the Supreme Court shall, as respects the whole of the territory of India, have all and every power to make any order for the purpose of securing the attendance of any person, the discovery or production of any documents, or the investigation or punishment of any contempt of itself.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 95

Direction: In each of the following question, there is a certain relationship between two given words on one side of :: and one word is given on another side :: while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.

Pigeon : Peace : : White flag : ?

Solution: Pigeon is a symbol of peace and white flag is a symbol of surrender.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 96

A man riding a bicycle, completes one lap of a circular field along its circumference at the speed of 126 km/hr in 2 minutes 12 seconds. What is the area of the field?

Solution: Given,Speed = 132 km/hr = 126 × (5/18) m/sec

speed = 35m/sec

Time = 2 minutes 12 second = (60 x 2 + 12) seconds

Time = 132 sec

Now, Circumference of the circle (Distance)

= Speed × Time

2 × ? × r = 35 × 132

44 × = 35 × 132 × 7

= 735 m

Area of the circular field = ? × r2 = 22/7 × 735 × 735

= 16978502

Thus, Area of the circular field = 16978502

QUESTION: 97

Directions: Kindly read the given information carefully and answer the question that follows.

Principle: Whoever, intending to dishonestly take any property out of the possession of another person, moves that property for such taking, is said to commit theft.

Facts: Suresh went into the house of his friend Ramesh to discuss some important matters. Since Ramesh was not at home, Suresh waited for him in the latter's drawing room. When Ramesh did not turn up, Suresh took out a pen from Ramesh's table and wrote down a message and went home. While going back, by force of habit, he just dropped the pen into the pocket. Subsequently, he forgot about it. Since the pen happened to be a very valuable one, Ramesh complained to the police and the police traced the pen in Suresh's house. Is Suresh liable for theft? (NLSIU-1994)

Solution: Dishonest intention is clearly absent from the Act of Suresh. Without Dishonest intention, the act of Theft does not take place. Hence, Suresh is not liable.
QUESTION: 98

Direction : Select the related word/letters/number from the given alternatives.

Chug : Train : : Bang : ?

Solution: The first is the sound of the second, Hence, option (C) is correct.
QUESTION: 99

Directions : Kindly solve the following question and choose an option as your answer.

If ‘–’ stands for ‘÷’; ‘+’ stands for ‘×’; ‘÷’ stands for ‘–’ and ‘×’ stands for ‘+’. Which one of the following is correct?

Solution:

From the option 1:

⇒ 10 + 5 - 5 + 5 x 5 = 10

⇒ 10 x 5 + 5 - 5 + 5 = 10

⇒ 10 x 1 - 5 + 5 = 10

⇒ 10 - 5 + 5 = 10

Hence, the option A is correct.

QUESTION: 100

Which one of the following officials is not appointed by the President?

Solution: Appointments of persons to be, and the posting and promotion of, district judges in any State shall be made by the Governor of the State in consultation with the High Court exercising jurisdiction in relation to such State. Hence, option C is correct.

Similar Content

Related tests