DU LLB Mock Test- 6


100 Questions MCQ Test Mock Test Series for AILET, DU-LLB, SLAT, & PU-LLB | DU LLB Mock Test- 6


Description
This mock test of DU LLB Mock Test- 6 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for CLAT DU LLB Mock Test- 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this DU LLB Mock Test- 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this DU LLB Mock Test- 6 exercise for a better result in the exam. You can find other DU LLB Mock Test- 6 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following canals is considered to be an important link between the developed countries and the developing countries?

Solution: Suez Canal is considered to be an important link between the developed countries and the developing countries.
QUESTION: 2

When is the World Braille day celebrated every year?

Solution: The World Braille Day is celebrated across the world on the 4th day of January. The United Nations General Assembly passed a resolution in November 2018, to announce January 4 as World Braille Day. Following the proclamation, the day has been observed since 2019. According to the World Health Organization, there are 36 million blind people and 216 million people with moderate to severe visual impairment. Invented by Louis Braille, Braille is a representation of letters and numbers using six dots, which could be interpreted by the visually impaired.
QUESTION: 3

The most potent greenhouse gas among the following is __?

Solution: The most potent greenhouse gas is water vapour, which causes about 36-70% of the greenhouse effect. Carbon dioxide (9-26%), methane (4-9%) and Ozone (3-7%) are other major greenhouse gases.
QUESTION: 4

Which among the following was located on the banks of Tungabhadra River?

Solution: Vijayanagar Empire was established by Hari Hara-I and Bukka-I in the year 1336 on the banks of Tungabhadra River
QUESTION: 5

What is the number of “True Ribs” in the human body?

Solution: There are total 24 ribs (12 pairs), out of which 14 (7 pairs) are true ribs
QUESTION: 6

In genetics, the Reverse transcriptase helps in which among the following transcriptions?

Solution: Photochromatic or Photochromic glass acquires a darker shade when exposed to bright light and returns to its original lighter shade in dim light. This happens because silver halides (iodide or chloride) is added to this glass
QUESTION: 7

Read the passage and answer the question given below.

This country now needs a new equilibrium, a new spirit of national reconciliation that can be brought about only by moving forward to the new frontiers of true equality, fuller opportunity and greater compassion for the weaker sections of its people. Our goal is total freedom for the people that can fully reflect their urges and aspirations for a better life. We cannot remain content by merely reliving our past even under the condition of complete freedom, without a matching concept of the present and the future. We can survive only by seizing every constructive opportunity that can offer a creative alternative to the legacies of the past. It is only through such a lofty endeavour that the country can discover itself with a new sense of adventure and faith in ourselves.

Q. We cannot remain satisfied with the past. We should think of ____.

Solution: Option A is the correct answer. The passage speaks of building a better country, a better world, which can be done with the consideration of the future, without forgetting or foregoing the present conditions. Options B,C and D wrong because their statements are not supported by the text. Moreover, The author has emphasized the necessity of thinking about the present and the future simultaneously, and not being confined to the past.
QUESTION: 8

How many presidents of India so far were elected unopposed?

Solution: Apart from N Sanjiva Reddy First President Dr. Rajendra Prasad was elected unopposed for the period 1950 to 1952; but he faced opposition in further elections.
QUESTION: 9

Which company has launched the world’s highest resolution image sensor for smartphones?

Solution: Samsung Electronics Co has recently launched the world's highest-resolution image sensor for smartphones at 64-Megapixels to meet the growing demand for mobile devices with better image quality. The company expands its 0.8μm image sensor lineup with 64Mp ISOCELL Bright GW1 and 48Mp ISOCELL Bright GM2 that allow vibrant ultra-high resolution mobile photography. With the addition, Samsung expanded its 0.8μm image sensor lineup, the smallest pixel size currently available in the market, from existing 20Mp to ultra-high 64Mp resolutions.
QUESTION: 10

Who among the following can dismiss the Governor of a state from his office?

Solution: The President can dismiss the Governor of a state from his office.
QUESTION: 11

Which port is known as Queen of Arabian Sea?

Solution: Kochi Port is a natural Harbour, situated at the head of Vembanad Kayal, popularly known as the “Queen of the Arabian Sea” Kochi - Queen of the Arabian Sea Kochi (earlier known as Cochin) is a cosmopolitan city in Kerala with a bustling commercial port.
QUESTION: 12

The name of P Mitra (Pramathanath Mitra) is associated with the foundation of which among the following revolutionary organizations?

Solution: First proper revolutionary secret society known as Anushilan Samiti (Calcutta) was founded on 24 March 1902 by Pramath Nath Mitra better known as P. Mitra.

The people associated with this samiti were Sri Aurobindo , Deshabandhu Chittaranjan Das, Surendranath Tagore, Jatindranath Banerjee, Bagha Jatin, Bhupendra Natha Datta, Barindra Ghosh etc.

Out of them Bhupendra Nath Datta was brother of Swami Vivekananda. Barindra Ghosh was sent to Paris to learn the science of Bomb Making and here he came in touch were Madam Kama. Madam Kama was already associated with the India House and the Paris India Society.

QUESTION: 13

Which among the following was the correct title of the National Anthem of India, when it was originally penned by Rabindranath Tagore?

Solution: The song Jana-gana-mana, composed originally in Bengali by Rabindranath Tagore, was adopted in its Hindi version by the Constituent Assembly as the national anthem of India on Tuesday, 24 January 1950.

National Anthem Jana Gana Mana was first sung in the Calcutta Session of the Indian National Congress on 27 December 1911.

QUESTION: 14

Fill in the blank with the most appropriate option.

I think you _________ this work yesterday evening.

Solution: The auxiliary verb “should” is the past form of shall. It is used to express something that you wish had happened but it didn’t or couldn’t (should + have + past participle). The context refers to an action that should have taken place yesterday evening. Thus, “should have done” in option A is the correct answer. “Had done” in option B does not concur with the given context as it indicates an action that might have taken place in the past.

“Should do” in option C indicates an action that is expected or is correct. However, the context refers to a time in the past when an action should have taken place. This is incorrect in the given context. “Would do” in option D is used to express a wish or desire. This is incorrect in the context.

Thus, option A is the correct answer.

QUESTION: 15

Bikini Day is observed in which of the following countries?

Solution: Bikini Day is observed in Japan in memory of the victims of the hydrogen bomb explosion on March 1, 1954. It is so named because radioactive ashes from the US explosion fell on fishing vessels in the vicinity of Bikini Atoll, where the explosion took place.
QUESTION: 16

Which of the following is the poorest conductor of heat in comparison to other options?

Solution: Silver is the best conductor of heat while among metals lead is the poorest conductor of heat. Cooper and aluminum are good conductors while mercury is a poor conductor.
QUESTION: 17

The team of scientists at CSIR has recently carried out first-ever genetic studies on people of which of the following islands?

Solution: Lakshadweep is an archipelago of 36 islands and scattered over approximately 78,000 square km of the Arabian Sea with population of approximately 65,000. Recently, the team of scientists at CSIR-Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB) carried out first-ever genetic studies on the people of Lakshadweep Islands. The team was was led by Dr. K Thangaraj . The scientist have studied the major islands of Agatti, Andorth, Bitra, Chetlat,Kadmat, Kalpeni, Kiltan and Minicoy of Lakshadweep and demonstrated a close genetic link of Lakshadweep islanders with people from Maldives, Sri Lanka and India. They analyzed DNA samples of 557 individuals from these 8 major islands for mitochondrial DNA and 166 individuals for Y chromosome markers. The paternal and maternal ancestries of the majority of island populations suggest their arrival from distinct sources. They found that the maternal ancestry was closer to South Indian populations, whereas the paternal ancestry is more similar to the Maldives and North India. In conclusion, the first genetic data suggest that the majority of human ancestry in Lakshadweep is largely derived from South Asia with minor influences from East East and West Eurasia.
QUESTION: 18

Which of the following central banks is the first AsiaPacific (APAC) central bank to begin an interest rate easing cycle?

Solution: Fitch Ratings has recently said in its APAC sovereign credit overview report that the Reserve Bank of India (RBI) is the first Asia-Pacific (APAC) central bank to begin interest rate easing cycle by cutting the policy rate back-to-back in the last two monetary policy reviews in 2019. The Monetary Policy Committee (MPC), headed by RBI Governor Shaktikanta Das, cut rates in February and April, citing prospects of benign inflation. In the four months of 2019, the RBI has cut policy interest rates twice by 0.25% each to one-year low of 6%. Earlier in April 2019, Fitch Ratings kept India’s rating unchanged for the 13th time in a row at BBB- , which is the lowest investment grade, along with a stable outlook. The agency cited various challenges faced by the country such as high public debt, weak financial sector and lagging structural reforms.
QUESTION: 19

In Madhya Pradesh, women will handle the entire work of counting votes in which of the following districts?

Solution: In Madhya Pradesh, women will handle the entire work of counting votes in Harda district of the state. As per reports, the initiative is probably the first of its kind. Harda district is a part of Betul parliamentary seat and the counting of votes of Timarni and Harda assembly segments will take place at Harda district headquarter. At present, 84 women are being trained for counting in Polytechnic College. Apart from the counting of votes, only women will be deployed for the security of the counting centre. Betul was voted on 6 May and the women had taken the responsibilities of voting in 60 all women polling booths in Harda district. Now they are ready to take accountability of counting on 28 tables. More than 75 percent of voting has been recorded in Harda district, so the number of votes is also high.
QUESTION: 20

The first full-fledged Services Selection Board (SSB) of Indian Navy has opened in which of the following cities?

Solution: The first full-fledged Services Selection Board (SSB) of Indian Navy has been inaugurated by Navy Chief Admiral Sunil Lanba at Diamond Harbour near Kolkata. The SSB (Kolkata) will boost the induction of officers, both men and women, into the Indian Navy. Its location will reduce the travel time and effort for candidates from northern and northeastern parts of the country. This is the fifth SSB of the Indian Navy and will cater for selection of both permanent and short service commission (SSC) officers. The other boards are located in Bhopal, Bengaluru, Visakhapatnam and Coimbatore. The board can accommodate 160 candidates at a time and has separate facilities and accommodation for men and women candidates. Facilities available at the board include a GTO ground, testing hall, conference room, accommodation for staff and a medical inspection room.
QUESTION: 21

Which of the following days was recently observed as the Labour Day?

Solution: Who: the Labour Day

What: was observed on 1st may 2019 Labour Day is an annual holiday to celebrate the achievements of workers. Labour Day has its origins in the labour union movement, specifically the eight-hour day movement, which advocated eight hours for work, eight hours for recreation, and eight hours for rest.

For most countries, Labour Day is synonymous with, or linked with, International Workers' Day, which occurs on 1 May. For other countries, Labour Day is celebrated on a different date, often one with special significance for the labour movement in that country. Labour Day is a public holiday in many countries.

In Canada and the United States, the holiday is celebrated on the first Monday of September and considered the unofficial end of summer, with summer vacations ending and students returning to school around then.

QUESTION: 22

Where is the Indo-Russian Rifles Private Limited (IRRPL), a joint venture of India & Russia located ?

Solution: The Indian Army is to sign a Memorandum of Understanding (MoU)in a month for the procurement of over 7.5 lakh AK-203 assault rifles.The Indo-Russian Rifles Private Limited (IRRPL) at Amethi district’s Korwa town in Uttar Pradesh will manufacture the rifles. The factory is a joint-venture of the Ordnance Factory Board(OFB) of India and Rosoboron Exports and Kalashnikov of Russia.
QUESTION: 23

Which of the following is an example of Piedmont plateau?

Solution: A Piedmont plateau has a mountain on one side. Malwa plateau is a Piedmont plateau. Other examples of such plateaus are Patagonian plateau in Argentina, Piedmont plateau in America etc.
QUESTION: 24

Which union ministry has recently decided to discard its 'Black List' of Indian-origin people?

Solution: The Ministry of Home Affairs (MHA) has decided to discard its 'Black List' of Indian-origin people, who have taken asylum abroad under the plea of alleged persecution in India. As per officials, all such people will also be given regular visa as well as Overseas Citizen of India (OCI). The list, which is maintained by Indian missions, mostly consists of the names of people belonging to the Sikh Community. Earlier, the Indian-origin asylees were denied visa services by Indian missions and posts since they took asylum abroad under the plea of alleged persecution in India. Now, such asylees and their family members who are not in the main adverse list of the Government of India (GoI) will be granted visa and consular services at par with foreigners of the country in which they are living. Such Indian-origin people (mostly Sikhs) can also get OCI cards if they have held normal Indian visas for at least two years.
QUESTION: 25

Who has won the 2019 Rabindranath Tagore Literary Prize?

Solution: Rana Dasgupta has won the 2nd edition of Rabindranath Tagore Literary Prize 2019 for his 2010 novel "Solo", a tale of estrangement and the ultimate failure of material existence. The award consists of an amount of $10,000, a Tagore statue and a certificate. Beside this, the Rabindranath Tagore Literary Prize for social achievement was awarded to Yohei Sasakawa, the World Health Organization Goodwill Ambassador for Leprosy Elimination, for "his incredible efforts to uproot leprosy and great contribution to world peace". The Prize was also awarded to Taiwan President Tsai Ing-wen as "a beacon of democracy".
QUESTION: 26

The 93rd Constitution Amendment deals with the

Solution: Continuation of reservation for backward classes in government employment Hence option A is the right answer.
QUESTION: 27

June 3 Plan was also known as the

Solution: 3 June Plan was also known as the Mountbatten Plan. The British government proposed a plan announced on 3 June 1947 that included these principles: Principle of the Partition of British India was accepted by the British Government.

Hence option A is the right answer.

QUESTION: 28

Former Rajya Sabha member Alajangi Viswanath Swamy passed away recently, he belonged to which state ?

Solution: On December 31, 2019 Social activist and former Rajya Sabha member, Alajangi Viswanath Swamy popularly known as AV Swamy passed away in Nuapada district, Odisha.He was born on July 18, 1929 in Nawarangpur, Odisha and graduated in B.tech Chemical Engineering.On April 4, 2012 he was elected as the member of Rajya Sabha as an independent candidate and remained in office till April 3, 2018.He was a member of ‘Vanar Sena’ during India’s freedom struggle and a follower of Vinobe Bhave.He was also one of the most important social reformers of Odisha.
QUESTION: 29

Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

“Uncle” said Luke to the old Sean “You seem to be well fed, though I know no one looks after you. Nor have I seen you leave your residence at any time. Tell me how you manage it?” “Because” Sean replied, “I have a good feed every night at the Emperor's orchard. After dark, I go there myself and pick out enough fruits to last a fortnight.”

Luke proposed to accompany his uncle to the orchard. Though reluctant because of Luke’s habit of euphoric exhibition of extreme excitement, Sean agreed to take him along. At the orchard while Sean hurriedly collected the fruits and left, Luke on the other hand at the sight of unlimited supply of fruits was excited and lifted his voice which brought Emperor’s men immediately to his side. They seized him and mistook him as the sole cause of damage to the orchard. Although Luke reiterated that he was a bird of passage, they pounded him mercilessly before setting him free.

Q. Choose the word which is most nearly the same in meaning as the word “Reluctant” used in the passage.

Solution: Disinclined Hence, Option D is the correct answer.
QUESTION: 30

Which middle East country recently announced multiple-entry tourist visas to people of all countries?

Solution: The United Arab Emirates (UAE) to issue multiple-entry five-year visas for tourists, offers visa waiver for Mexicans. The UAE has announced plans to issue five-year multi-entry tourist visas for all nationalities visiting the country.
QUESTION: 31

Rearrange the following parts (1, 2, 3 and 4) in proper sequence to obtain a correct sentence.

1. be, not what

2. always be

3. whom you want to

4. others want to see

Solution: The correct option is (c) 2, 3, 1, 4 Correct sequence: Always be whom you want to be, not what others want to see.
QUESTION: 32

Although the pain (1) / was behind (2) / his capacity (3) / yet he didn’t complain. (4) / No Error

Solution: Replace ‘behind’ with ‘beyond’

‘Beyond’ conveys at or more than the limit or threshold.

The correct sentence should be: Although the pain was beyond his capacity yet he didn’t complain.

QUESTION: 33

Read the passage carefully and answer the questions given beside it.

During the 2014 national and State elections, for the first time women’s safety and empowerment were topics of debate, marking a significant shift in how gender concerns are viewed by the political class as well as by voters in India. In the two years since, policy focus and public scrutiny on persistent gender inequality has grown exponentially. In 2015, 194 member states, including India, adopted the Sustainable Development Goals. Gender equality is one of the 17 goals to “transform our world”. This year, India ratified the Paris Agreement. The direct link between empowering women and alleviating poverty, increasing productivity, and combating climate change is well recognised. However, the lack of targeted resources is often stated to be the biggest reason behind the sluggish progress in furthering the gender agenda. Therefore, it is important that India’s budget priorities reflect its commitment to invest in women and girls.Last year, the World Economic Forum’s annual Global Gender Gap Report ranked India 87 in terms of gender equality in economy, education, health, and political representation. Women’s declining labour participation, underrepresentation in Parliament, skewed child sex ratio, and prevalent gender-based violence are recognised challenges. To bridge these gaps, India formally adopted Gender Responsive Budgeting (GRB) in 2005.

The rationale behind GRB is that policy outcomes are not as gender-neutral as commonly believed, and can reinforce or exacerbate exiting hierarchies. Hence, gender budgeting initiatives aim to integrate critical gender concerns into fiscal policies and administration to address disparities.Every annual budget since 2005 has included a statement that lists out two parts. There is Part A, which reflects ‘Women Specific Schemes’, namely, those which have 100 per cent allocation for women, and Part B, which reflects ‘Pro Women Schemes’, namely, where at least 30 per cent of the allocation is for women. Over the years, India has stood out for its implementation of gender budgeting, and with the Ministry of Finance (MoF) playing the central role, it has managed to successfully institutionalise the concept at both the national and State levels (16 States have embraced the exercise). Studies substantiate the positive link between GRB and improved indicators for women.

For instance, a recent International Monetary Fund study found that States that employ GRB also show better female to male school enrolment ratios. Further, it was observed that GRB also has a positive impact on infrastructure spending.Despite the successes, better implementation and planning are needed to ensure that these policies percolate right down to the last woman in the most remote parts of the country. In recent years, allocations have either remained stagnant or have been on the decline.

For instance, Budget 2016-17 was widely considered to be a mixed bag for women. While the Ministry of Women and Child Development and National Commission for Women saw nominal increases, the scheme meant for implementing the Domestic Violence Act did not receive any allocation. Further, there was a decline in the number of ministries and departments that fall under GRB. The budget also initiated the decentralisation of funding in GRB, thus shifting the onus for budgeting and implementation from the Central Ministry to State counterparts. While this did empower the States to come up with women-specific policies as per their respective challenges, the obvious downside was the risk that States could choose to not prioritise gender in their budgeting. In this way, the intent of universalising the process, so that it equally benefits women in all States, was lost in the pragmatism of the move and for it to be truly effective, GRB must be viewed as an essential tool to tackle societal inequality that hinders progress instead of a symbolic exercise for pleasing the emerging women constituency.

What idea, according to the passage, does the author clearly want to convey?

Solution: Last sentence, last paragraph

In this way, the intent of universalising the process, so that it equally benefits women in all States, was lost in the pragmatism of the move and for it to be truly effective, GRB must be viewed as an essential tool to tackle societal inequality that hinders progress instead of a symbolic exercise for pleasing the emerging women constituency.

The later part of the last sentence of the last paragraph clearly supports the idea stated in statement B. However, the ideas mentioned in statement A and C can’t be inferred from the passage.

Option B is hence the correct answer.

QUESTION: 34

Which one of the following reasons compelled the Fathers of the Indian Constitution to provide for a strong Centre in India?

Solution: India faced partition at the time of Independence and was struck with poverty. This idea loomed in the mind of Constitution makers while framing the Indian Constitution.

Hence option A is the right answer.

QUESTION: 35

Paljor Stadium is located at which city

Solution: Paljor Stadium, also known as Palzor Stadium is an association football stadium located in Gangtok of Sikkim. It is currently home to United Sikkim Football Club. It is currently used mostly for association football matches and has a capacity of 30,000 people. Hence, option C is correct.
QUESTION: 36

Select the appropriate word which makes the sentence meaningful.

Sachin Tendulkar is an __________ player.

Solution: 'Eminent' means a person who is successful, well-known, outstanding, etc.

'Imminent' means about to happen or likely to occur, possible, etc.

Use of Imminent in a sentence:

Imminent - The earthquake is imminent, so be prepared to face it.

QUESTION: 37

In the Questions given below a statement consists of one/two blank. You have to choose the option which provides the correct word that fits in the blanks.

The government must now _________ its seriousness by moving away from the _________ policies of the past.

Solution: demonstrate - give a practical exhibition and explanation of (how a machine, skill, or craft works or is performed).

flawed - having or characterized by a fundamental weakness or imperfection.

QUESTION: 38

Select the most appropriate meaning of the given idiom/ phrase.

A man of straw

Solution: A man of straw means a person of no substance (weak person).

Example in a sentence: The slave was accused by his king of being a man of straw and lacking in decisiveness.

QUESTION: 39

In the following question, there is only one word which is either correctly spelt or misspelt. Identify that word from the given options.

1. Indefinite

2. Advurtise

3. Courteous

4. Periphery

Solution: Correct Spelling: Advertise

Breakdown: Ad-ver-tise

Meaning: To advertise is to announce publicly especially by a printed notice or a broadcast.

QUESTION: 40

In the sentence given below a part is underlined. Choose the most suitable option that can replace the underlined part.

She is dancing to the music of her boss’s whims.

Solution: Dancing to the tunes is a phrase used in English. Dancing to songs, whistles and sounds is possible, but it does not convey the same meaning.
QUESTION: 41

Who is authorized by law to make conditions as for acquiring Indian citizenship?

Solution: Article 11 gave powers to the Parliament of India to regulate the right of citizenship by law.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 42

Bharat Natyam is a famous classical dance form of

Solution: Bharatanatyam is a major genre of Indian classical dance that originated in Tamil Nadu. It is a solo dance that is performed exclusively by women and it expresses religious themes and spiritual ideas. Hence, option C is correct.
QUESTION: 43

In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

Vicissitude

Solution: Meaning: A change of circumstances, typically one that is unwelcome or unpleasant.

Synonyms: Alteration, Change, Transition Antonyms: Stagnation, Uniformity, Stability

QUESTION: 44

Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

The life history of a person written by an author is called ___________

Solution: The life history of a person written by an author is called as Biography

The meanings of other words are:

a. Autobiography - The life history of a person written by himself is called Autobiography. (Eg: 'Wings of Fire' – Dr. A.P. J. Abdul Kalam)

b. History - Study of past events

c. Bibliography - List of all of sources used in research work

QUESTION: 45

Kindle is related to Burn as Anger is related to _____?

Solution: Burn is the higher intensity of kindle in the same way as furious is of Angry.
QUESTION: 46

In the mid-fifties when GE was expanding its operations across the globe, the president of GE, Ralph Cordiner decided to set up a corporate university an hour away from New York spread over 59 acres. In 1956 GE offered its first course that spread over 13 weeks. Today no executive can imagine spending a full quarter of the year sitting in a classroom. While the courses that are offered at Crotonville have become shorter, the efficacy of the investment remains unquestionable. The headhunters refer to GE as a leadership factory.

GE is not alone. McDonalds set up its Hamburger University in 1961. When Steve Jobs hired Joe Podolny, the then dean of Yale to start Apple University in 2008 it made a big splash. Apple University drew faculty members including professors from universities like Yale, Harvard, Berkeley, Stanford and MIT. The trend of corporate universities is on the rise. The companies have a large employee base that ranges from 8,000 to 300,000 employees or more. They cut across sectors and businesses from automobiles to pharma and everything else in between. General Motors Institute, Caterpillar, Unilever, GDF Suez, Veolia, Axa, Sanofi, Novartis, Petronas, and many more.In 1993, corporate universities existed in only 400 companies. By 2001, this number had increased to 2,000, including Walt Disney, Boeing, and Motorola. According to BCG, there are estimated to be more than 4,000 companies with formal corporate universities.Scale: McDonalds serves 68 million customers daily in 119 countries across 35,000 outlets. This complexity requires training. That ensures that McDonalds burgers taste the same from Mumbai to Moscow.Complexity: When surgeons move to the operating theater they rely on checklists. These lists reduce human error, and help the surgeon to operate with speed without having to stop and double check if they are missing any step. In performing complex tasks through collaborating teams, speed comes through training in standard processes and procedures. Apple University teaches employees that they’re at the company to be the very best at one specific task.Corporate Governance: Governance needs the ability to manage reporting relationships, finances, and facilities. Compliance and risk management demand investments in training. On any given day two billion people use Unilever products across countries that have different rules and regulations. This scale and complexity demands constant investment to ensure standards are not compromised.Education: Entry-level hires are drawn from a wide variety of educational backgrounds. There is a need to bring people to a common minimum level of knowledge and skills. From technical skills or domain knowledge or personal competencies, people need to keep upgrading. Values and Culture: The leaders need to be role models of the values the company proclaims. When the majority of employee responses to everyday situations become uniform, it forms the culture of the organization. Tying the professional development to strategic challenges is a strong reason to invest in training.The culture of the organization has to support its vision and strategy. This needs a place when people can come together and connect with others and learn. Technical training can be delivered through e-learning modules. It is the intangibles like culture that people need to learn from role models.

Choose the word/ phrase which is most similar in meaning to the given word.

Efficacy

Solution: For Eg: The efficacy of the medicine, i.e., its ability to cure the patient, has been proved over the trial period.
QUESTION: 47

After practicing these tricky Spellings multiple choice questions, you will be exam ready to deal with any objective type questions.

1. Illegal

2. Illegitimate

3. Illiterate

4. Illegible

Solution: Correct Spelling: Illiterate

Breakdown: Il-lit-er-ate

Meaning: Someone having little or no education.

QUESTION: 48

What is meant by the Legal Maxim/word “curator”?

Solution: Guardian under a curatorship (cura).

Types are: curator ad litem - guardian ad litem

curator bonis - guardian of the property

curator personae - guardian of the person.

Hence option D is the right answer for this legal maxim/word.

QUESTION: 49

Which nation has recently banned the ‘reef toxic’ sunscreen?

Solution: Palau has banned “reef-toxic” sunscreens. The scientific evidence showed that chemicals found in most sunscreens were toxic to corals. Therefore, from New Year’s Day, any reef-toxic sunscreens that are imported or sold in Palau will be confiscated and the owner will be fined.
QUESTION: 50

Fill the correct word

Estonia is related to Ruble as Chile is related to _____?

Solution: Ruble is the currency of Estonia. Similarly, Peso is the currency of Chile.
QUESTION: 51

What is meant by Consensus ad idem ?

Solution: There must be a meeting of minds of both the parties on the same subject for a valid contract.

EXAMPLE 1 - X contracts with B to sell his White house. B sends his acceptance for the same horse. A valid Contract is made.

EXAMPLE 2- X contracts with B to sell his White Horse. B sends his acceptan Hence, option D is correct.

QUESTION: 52

What is meant by Res gestae?

Solution: Res gestae (a Latin phrase meaning "things done") is an exception to the rule against Hearsay evidence. Res gestae is based on the belief that because certain statements are made naturally, spontaneously and without deliberation during the course of an event, they leave little room for misunderstanding / misinterpretation upon hearing by someone else (i.e. by the witness who will later repeat the statement to the court) and thus the courts believe that such statements carry a high degree of credibility. Statements which can be admitted into evidence as Res gestae fall into three headings

1. Words or phrases which either form part of, or explain a physical act,

2. Exclamations which are so spontaneous as to belie concoction, and

3. Statements which are evidence as to someone's state of mind.

Hence, option D is correct.

QUESTION: 53

A bus travels 50% swifter than a car. Both start from point P at the same time and reach point Q, which is 330 km away from P. On the way, however, the bus lost about 88 minutes while stopping at the stops. The speed of the bus is:

Solution:

Let the speed of the car be x kmph.

∴ The speed of the bus

Therefore the speed of the car = 75kmph

∴ Speed of the bus

= 112.5 kmph

QUESTION: 54

Study the following information carefully to answer the given questions.

There are six Indian cricketers, namely Virat, Rohit, Dhoni, Raina, Ishant, and Rahane. Among them two are batsmen, while others are wicket keeper, fast bowler, all rounder and spinner, though not necessarily in the same order. Also, each of these cricketers belongs to a different city, namely Chandigarh, Delhi, Ranchi, Chennai, Mumbai and Jaipur.I. Virat, a fast bowler, is neither from Chennai nor from Jaipur.II. The one who is from Mumbai is a spinner. Neither Raina nor Rohit is from Mumbai.III. Rohit is the all-rounder of the team and is from Jaipur.IV. Virat is not from Ranchi while Rahane is not from Chennai.V. Raina the wicket keeper is from Delhi. Neither Dhoni nor Rahane is a spinner.

Which of the following cricketers is from Ranchi?

Solution:

QUESTION: 55

Which one of the following is wrong?

Solution: President is the head of the state

Hence, option D is correct.

QUESTION: 56

G.O.I floats a tender for making bridges in his industrial township. This tender is of the nature of _________.

Solution: The invitation to offer is made to inform the public, the terms and conditions on which a person is interested in entering into a contract with the other party. Although the former party is not an offeror as he is not making an offer instead, he is stimulating people to offer him. Therefore, the acceptance does not amount to a contract, but an offer. When the former party accepts the offer made by the other parties, it becomes a contract, which is binding on the parties. Example: Menu card of a restaurant showing the prices of food items.

Government Tender

Hence, option A is correct.

QUESTION: 57

If in a certain language, 'oka peru', means 'fine cloth', 'meta lisa' means 'clear water' and 'dona lisa peru' means 'fine clear weather', which word in that language means 'weather'?

Solution: Statement 1: fine cloth

Code :oka peru

Statement 2: clear water Code: meta lisa

Statement 3: fine clear weather

Code: dona lisa peru

In the 1st and 3rd statements, the common code-word is 'peru' and the common word is 'fine'. So, 'peru' means 'fine'.

In the 2nd and 3rd statements, the common code-word is 'lisa' and the common word is 'clear'. So, 'lisa' means 'clear'.

Thus, in the 3rd statement, 'lisa' means 'clear' and 'peru' means 'fine'. So, 'dona' means 'weather'.

Short-cut Method: As we have to find the code-word for the word 'weather' which is coming only in the 3rd statement, we can find it by removing the code-words for other two words that are coming with 'weather' in the Statement 3 and are being repeated once in the given statements.

Note: It's of no use which particular code-word the other two words except 'weather' stand for.

Now, in the code statements, we can see that 'lisa' and 'peru' are being repeated twice, we, therefore, remove them. The code-word that is left is 'dona' which evidently stands for 'weather'.

Hence, the answer is option D.

QUESTION: 58

In which case the 42nd Amendment Act was declared as null and void by the Supreme Court?

Solution: The 42nd Amendment of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency (25 June 1975 – 21 March 1977) by the Indian National Congress government headed by Indira Gandhi. This amendment brought about the most widespread changes to the Constitution in its history, and is sometimes called a “mini-Constitution” or the Constitution of Indira. The radical changes brought in by Indira Gandhi were neutralized by holding them unconstitutional in Minerva Mills’s judgement. Hence, option A is correct.
QUESTION: 59

In which Landmark Legal case court explained the provision ‘Procedure Established by Law’?

Solution: While explaining the expression ‘Procedure Established by Law’ under Article 21, the Supreme Court held that the procedure in Article 21 has to be fair, just and reasonable, not fanciful, oppressive or arbitrary. The ‘Procedure established by law’ is the same as the ‘due process of law’ as interpreted by the American Constitution.

Hence, option D is correct.

QUESTION: 60

Find the H.C.F and L.C.M of 2/3, 8/9, 16/81 and 10/27.

Solution:

H.C.F of given fractions

L. C. M of the given fractions

Hence, option B is correct.

QUESTION: 61

A steamer takes 36 minutes less to travel 36 miles downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of the steamer in still water is 6 miles per minute the speed of the stream (miles per minute) is:

Solution: Let speed of the stream be x.

Rate downstream = 6 + x

Rate upstream = 6 – x

⇒ 6 + x – 6 + x = 36 – x2

⇒ 2x = 36 – x2

⇒ x2 + 2x – 36 = 0

By Sridharacharya's formula, roots of quardatic eq. ax2 + bx + c = 0 will be

Here, a = 1, b = 2 and c = −36

QUESTION: 62

In this question five alternatives are given under each sentence and you are required to select the most suitable alternative to fill in the blank/blanks in the sentence to make it meaningful.

A. But after the recent attacks, and with the Islamic State promising more terrorist strikes, a period of relative _________is over.

B. Another reason to ignore the moralizing bloviators on the right when they drone on about the moral _________ of liberalism.

C. A combination of macroeconomic _________ and microeconomic meddling, intended to boost growth, merely undermined public finances.

Solution: The blanks here need a noun to be filled with.

Out of the given options, only disregard and laxity are the nouns and rest other are adjectives.

Hence, options A, B and E get eliminated.

Between options C and D, disregard means to ignore, which is contextually wrong for all the sentences.

Laxity means flexibility in regulation or leninence in behavior. Thus, it perfectly fits in all the three blanks.

Hence option D is correct.

QUESTION: 63

Legal Principle : Any contract made for an unlawful consideration is void in law.

Facts of the Problem : Gagan enters into a contract with Nikhil to murder his wife, Preity for a sum of Rs. 5 lakhs. Gagan agrees to pay the amount to Nikhil in return of the murder. Is it a valid contract?

Solution: In the present case, the contract is void as the consideration of the same i.e. murdering of Preity is unlawful. No obligations arise out of a void contract. The Section 24 of The Indian Contract Act, 1872 states that a contract whose object or consideration is unlawful is void. Hence, option B is correct.
QUESTION: 64

Directions: Each of the questions below consists of a question and two or more statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question:

I. Kavita correctly remembers that her brother’s birthday is before fifteenth April but after twelfth April.

II. Kavita’s father correctly remembers that his son’s birthday is before seventeenth April but after ninth April.

III. Kavita’s mother correctly remembers that Kavita’s brother’s birthday is before sixteenth April but after thirteenth April.

Q. Which date in April was definitely Kavita’s brother’s birthday?

Solution: Statement I. Kavita correctly remembers that her brother’s birthday is before fifteenth April but after twelfth April.

According to Kavita, her brother’s birthday → 13th or 14th April.

Statement II. Kavita’s father correctly remembers that his son’s birthday is before seventeenth April but after ninth April.

According to Kavita’s father, his son’s birthday → 10th, 11th, 12th, 13th, 14th, 15th, or 16th April.

Statement III: Kavita’s mother correctly remembers that Kavita’s brother’s birthday is before sixteenth April but after thirteenth April.

According to Kavita’s mother, Kavtia’s brother’s birthday → 14th or 15th April.

From statement I and III, we get: Kavita’s brother’s birthday is on 14th April.

Hence, Only statements I and III are sufficient to answer the question. So the correct answer is option A.

QUESTION: 65

Which of the following is not true regarding the payment of the emoluments of the President ?

Solution: The president of India is entitled to rent free accommodation, allowances and privileges as determined by the parliament by law. Thus the salary of the President is decided by Parliament. The salary and allowances of the president are charged from Consolidated Fund of India. The original constitution provided ‘10,000 per month for president. In 1998 it was raised to ‘50,000. In 2008 the salary was raised to ‘1.5 Lakh per month.
QUESTION: 66

Assertion (A): The acceptance must be communicated by the offeree to the offeror and must be qualified and absolute.

Reason (R): An acceptance that is not communicated clearly to the offeror does not lead to the formation of a contract.

Solution: A contract comes into being from the acceptance of an offer. When the person to whom the offer is made signifies his assent thereto, the proposal is said to be accepted (Sec. 2(b). Thus, acceptance of the offer must be absolute and unqualified. It cannot be conditional. Acceptance must be communicated to the offeror to create a binding contract. Mental acceptance is no acceptance in the eyes of law. But where the offer is to be accepted by being acted upon, no communication to the offer will be necessary. Hence, option B is correct.
QUESTION: 67

Read the following information carefully and answer the questions given beside.

Four friends – Ram, Laxman, Bharat and Shatrughan were having a conversation. They were expressing their thoughts in a coded language.

Ram says, "le po ki ba" when he wants to convey that "friends make life live". Laxman says, "te ki mo ba" when he wants to convey that "without friends life is impossible". Bharat says, "lo mo se te" when he wants to convey that "without trouble gain is impossible". Shatrughan says, "st ba po lo" when he wants to convey that "life makes trouble joy".

Which of the following is most probably the code for "life gives joy"?

Solution: From the following explanation the code for 'life gives joy' is most probably coded as "ba fo st". Though the code of 'gives' is not given but checking the other options we can observe that 'gives' can be coded as 'fo'.

Hence option B is correct.

Common Solution:

Reference:

Ram says, "le po ki ba" when he wants to convey that "friends make life live".

Laxman says, "te ki mo ba" when he wants to convey that "without friends life impossible".

Shatrughan says, "st ba po lo" when he wants to convey that "life make trouble joy".

Inference:

From the above hints, the codes for friends life can be obtained as ki ba (irrespective of order)

With the help of last hint, code for 'life' can be obtained as 'ba'.

So, 'friends' will be coded as 'ki'.

Code for 'make' is 'po'.

Thus the only left word 'live' is coded as 'le'.

Reference:

Bharat says, "lo mo se te" when he wants to convey that "without trouble gain impossible".

Shatrughan says, "st ba po lo" when he wants to convey that "life make trouble joy".

Laxman says, "te ki mo ba" when he wants to convey that "without friends life impossible".

Inference: From the above hints code for 'trouble' is 'lo.'

The code for without impossible is 'mo te'(irrespective of order).

Thus the code for gain is 'se'.

Reference:

Shatrughan says, "st ba po lo" when he wants to convey that "life make trouble joy".

Laxman says, "te ki mo ba" when he wants to convey that "without friends life impossible".

Inference:

As we have already identified the codes for 'life', 'make' and 'trouble' as 'ba', 'po' and 'lo' respectively.

So, the only left code 'st' represents "joy".

QUESTION: 68

A bus travels 50% swifter than a car. Both start from point P at the same time and reach point Q, which is 330 km away from P. On the way, however, the bus lost about 88 minutes while stopping at the stops. The speed of the bus is:

Solution: Let the speed of the car be x kmph.

= 112.5 kmph

QUESTION: 69

Direction: In the questions given below, there is a sentence in which one part is given in bold. The part given in bold may or may not be grammatically correct. Choose the best alternative among the four given which can replace the part in bold to make the sentence grammatically correct. If the part given in bold is already correct and does not require any replacement, choose option (e), i.e. “No replacement required” as your answer.

He is quite a right in his approach towards solving this issue but the higher management disagrees with him.

Solution: In the given sentence, the part given in bold has error in it. Usage of 'a' before 'right' is erroneous as 'right' is an adjective and not a noun.

The correct sentence would be: He is quite right in his approach towards solving this issue but the higher management disagrees with him.

Quiet right in option C is incorrect since quiet means calm and composed and it is completely out of context in the given statement.

It makes option A the correct choice among the given options.

QUESTION: 70

Principle: Nothing is an offence which is done by a child under seven years of age.

Facts: A, a child born on January 01, 2005 killed another child B on December 30, 2011.

A. A has committed no offence.

B. A has committed the offence as it is a heinous crime.

C. Killing of one child by another child is not an offence.

D. A has not committed the offence for on the date of killing of B, A was a minor.


Solution: The child of less than 7 years can commit no crime has been taken from the doctrine ‘Doli Incapax’ which means Not capable of committing a crime. Since facts clearly mention that A was less than 7 years of age, he is not culpable of any crime.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 71

Principles: (1) Any person may use reasonable force in order to protect his property or

person.

(2) However, the force employed must be proportionate to the apprehended danger.

Facts: Krishna was walking on a lonely road. Maniyan came with a knife and said to Krishna,

"Your life or your purse". Krishna pulled out his revolver. On seeing it, Maniyan ran. Krishna shot Maniyan in his legs. Decide.

Solution: The force employed was way more than the danger level as Maniyan started to run away from Krishna. As the threat was reduced and was continuously reducing, there was no need to shoot Maniyan in the Legs.
QUESTION: 72

Legal Principle: Nothing is an offence which is done by a child under seven years of age.

Facts: A, a child born on January 01, 2013 has killed another child ‘B’ on December 30, 2017.

Decide as a judge.

Solution: Section 82 of Indian Penal Code states that nothing is an offence which is done by a child under seven years of age. A was of the age of minority and hence Doli Incapax, i.e. deemed incapable of forming the intent to commit a crime or tort, especially by reason of age (under seven year old).
QUESTION: 73

Principle: Every person has a right to defend his own person, property or possession against immediate harm, and to that end, may use reasonable amounts of force.

Facts: Mr. Kaul was passing by Mrs. Mattoo's house. At that time, Mrs. Mattoo's dog ran out and bit Mr. Kaul's overcoat. Mr. Kaul turned around and raised the pistol he was carrying in the pocket of his overcoat. The dog ran away, and Mr. Kaul shot the dog as it was running away. Mr. Kaul knew that the dog had attacked so many other people in that locality of Jammu. Mrs. Mattoo claims that her dog was of a rare breed and it was worth Rs. 5000/-. She is planning to bring a legal action against Mr. Kaul for compensation. (NLSIU 97)

Solution: The force employed was way more than the danger level as the Dog started to run away from Mr. Kaul. As the threat was reduced and was continuously reducing, there was no need to shoot Dog. Mrs. Mattoo claims will succeed.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 74

What is the minimum permissible age according to the constitution of India for employment in any factory or mine?

Solution: The minimum age for employment is 14 years. Employment of child under 14 years of age is strictly prohibited in any establishment. A violation of this rule can result in the imposition of fines and also imprisonment in certain States.
QUESTION: 75

The Indian Penal code uses the word Public Servant. Which section defines it?

Solution: Section 21 of the Indian Penal Code defines the word Public Servant.
QUESTION: 76

Directions: Study the following information carefully and answer the given questions.There are five countries namely India, Russia, China, Germany and Brazil. Each of them has a national flower, viz Lotus, Rose, Lily, Jasmine and Sunflower, and also a national animal, viz Lion, Tiger, Elephant, Panther and Bear (But not necessarily in the same order.)

  • The country whose national animal Bear has rose as its national flower.

  • Neither Lily nor Jasmine is the national flower of Germany, whose national animal is Panther. India’s national flower is Lotus and Russia’s national animal is Lion.

  • Sunflower is not China’s national flower and Bear is not Brazil’s national animal.

  • The country whose national flower is Lily has Tiger as its national animal.

What is the national animal of India?

Solution:

QUESTION: 77

Legal Principle : A contract whose consideration is uncertain, or incapable of being made certain is void in law.

Facts of the Problem : Amit has a stable of racing horses. He owns many horses of various exotic as well as indigenous breeds. He agrees to sell a horse of exotic breed for a price of Rs. 5 lakh to Arun. Arun also agrees to pay the price for the horse, but when the time of delivery of the horse came, there is confusion as regards which horse is to be given under the contract. A case is filed in the civil court for the delivery of the horse by Arun. What would be the outcome of the suit?

Solution: In the present situation, the consideration of the contract i.e. horse of an exotic breed is uncertain as to which horse of Amit is being referred to; as Amit has many horses of exotic breed in his stable. Thus, the court would term the said contract to be void due to want of certainty as to the consideration of the contract.

Hence, option D is correct.

QUESTION: 78

What does the "sine qua non" rule, in terms of causation, mean?

Solution: The essential, crucial, or indispensable ingredient without which something would be impossible: “Her leadership was the sine qua non of the organization's success.” From Latin, meaning “without which nothing.”
QUESTION: 79

Legal Principle : With the counter proposal made by the party, the original offer ceases to exist.

Facts of the Problem : Badal offered to sell his car to Pranav at the price of Rs. 3 lakhs. Pranav replies that he is ready to buy the car at Rs. 2.5 lakhs only. Badal refuses to sell at that price. Later, Pranav goes to Badal with Rs. 3 lakhs to buy the car. Is the offer to Rs. 3 lakhs still valid?

Solution: In the present case, the offer to buy the car at Rs. 3 lakhs ceases to exit at the moment, a counter offer of Rs. 2.5 lakhs has been made by Pranav i.e. buyer of the car. Thus, an original offer is not valid if a counter offer has been made subsequently for the same object.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 80

Right to Pollution free Environment comes under?

Solution: Human rights cannot be secured in a degraded or polluted environment. The fundamental right to life is threatened by soil degradation and deforestation and by exposures to toxic chemicals, hazardous wastes and contaminated drinking water.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 81

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

What is the meaning of the Legal Maxim/ Legal Word/Legal Term “Estoppel”?

Solution: The Latin Maxim/word/term the principle which precludes a person from asserting something contrary to what is implied by a previous action or statement of that person or by a previous pertinent judicial determination.

Hence option B is the right answer.

QUESTION: 82

The Constitution of India was promulgated on

Solution: The Constitution of India was promulgated on January 26, 1950 because? It was the wish of the farmers of the Constitution.

Hence option A is the right answer.

QUESTION: 83

Two trains travel in the same direction running at 40 km/hour and 20 km/hour respectively. The faster train completely passes a man sitting in the slower train in 5 seconds. The length of the faster train is:

Solution: Relative speed = 40 – 20 = 20 kmph

20 kmph = 20 × (5/18) m/s

Length of faster train = Speed × time

= (20 × 5/1

QUESTION: 84

Directions: In the following question, some statements are given followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow the given statements, disregarding commonly known facts.

Statement: Some British are Americans.

Some Americans are Indians.

All the Indians are brave.

Conclusion: I. Some Indians are Americans.

II. All British are brave.

III. Some braves are Americans.

Solution:

Therefore, only conclusion (I) and (III) follows) × 5

= 27 (7/9) meter Hence, option C is correct.

QUESTION: 85

The first woman Governor of a state in free India was

Solution: Sarojini Naidu was the first female to become the governor of an Indian state. She governed Uttar Pradesh from 15 August 1947 to 2 March 1949. Her daughter, Padmaja Naidu, is the longest-serving governor with 11-year tenure in West Bengal.
QUESTION: 86

Directions: Read the following information carefully and answer the questions given beside.

Four friends – Ram, Laxman, Bharat and Shatrughan were having a conversation. They were expressing their thoughts in a coded language.Ram says, "le po ki ba" when he wants to convey that "friends make life live". Laxman says, "te ki mo ba" when he wants to convey that "without friends life is impossible". Bharat says, "lo mo se te" when he wants to convey that "without trouble gain is impossible". Shatrughan says, "st ba po lo" when he wants to convey that "life makes trouble joy".

Q. What is the code for "mission impossible"?

Solution: From the following explanation the code for 'life gives joy' is most probably coded as "ba fo st". Though the code of 'gives' is not given but checking the other options we can observe that 'gives' can be coded as 'fo'.

Hence option D is correct.

Common Explanation:

Reference:

Ram says, "le po ki ba" when he wants to convey that "friends make life live".

Laxman says, "te ki mo ba" when he wants to convey that "without friends life is impossible".

Shatrughan says, "st ba po lo" when he wants to convey that "life makes trouble joy".

Inference:

From the above hints, the codes for friends' life can be obtained as ki ba (irrespective of order) With the help of the last hint, code for 'life' can be obtained as 'ba'.

So, 'friends' will be coded as 'ki'.

Code for 'make' is 'po'.

Thus the only left word 'live' is coded as 'le'.

Reference:

Bharat says, "lo mo se te" when he wants to convey that "without trouble gain is impossible".

Shatrughan says, "st ba po lo" when he wants to convey that "life makes trouble joy".

Laxman says, "te ki mo ba" when he wants to convey that "without friends life is impossible".

Inference: From the above hints code for 'trouble' is 'lo.'

The code for without impossible is 'mo te'(irrespective of order).

Thus the code for gain is 'se'.

Reference:

Shatrughan says, "st ba po lo" when he wants to convey that "life makes trouble joy".

Laxman says, "te ki mo ba" when he wants to convey that "without friends life is impossible".

Inference:

As we have already identified the codes for 'life', 'make' and 'trouble' as 'ba', 'po' and 'lo' respectively.

So, the only left code 'st' represents "joy".

QUESTION: 87

Directions: Read the following information to answer these questions:

(i) A, B, C, D, E, F and G are sitting in a circle facing at the centre and playing cards.

(ii) E is a neighbour of A and D.

(iii) G is not between F and C.

(iv) F is to the immediate right of A.

Q. Who are the neighbours of B?

Solution:

As per the final diagram given above, it's clear that F and C are the neighbours of B.

QUESTION: 88

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

Which one of the following is wrong?

Solution: The ratio of the width to the length of the Flag is two to three.

Hence option D is the right answer.

QUESTION: 89

Who appoints the Governor of Jammu & Kashmir?

Solution: Like other states in India, the head of state of Jammu and Kashmir is the Governor, appointed by the President of India on the advice of the Central government. His or her post is largely ceremonial.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 90

A shopkeeper sold a shirt at Rs. 300 after giving 10% discount on labelled price. Had he not given the discount, he would have earned a profit of 15% on the cost price. What was the cost price of the shirt?

Solution: Let C.P. of shirt be

Marked price = 115x/100

Discount of 10% is given on the marked price,

Hence, option (D) is correct.

QUESTION: 91

The average age of 8 men increased by 2 when two men of age 22 and 26 years. are replaced by 2 other men. Find the average age of new men.

Solution: Sum of age of leaving person = 48

total increase of of age = 8x2 =16 years

increased total age due to addition of two men = 48+16 = 64;

Average age of two new men = 64/2 = 32 years

QUESTION: 92

Directions: Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

Legal Principle : Any contract made for an unlawful consideration is void in law.

Facts of the Problem : Gagan enters into a contract with Nikhil to murder his wife, Preity for a sum of Rs. 5 lakhs. Gagan agrees to pay the amount to Nikhil in return of the murder. Is it a valid contract?

Solution: In the present case, the contract is void as the consideration of the same i.e. murdering of Preity is unlawful. No obligations arise out of a void contract. The Section 24 of The Indian Contract Act, 1872 states that a contract whose object or consideration is unlawful is void.
QUESTION: 93

Directions: Read the given information carefully and answer the questions given beside:In a family of some persons Sushant says that Manu is the daughter of my sister Rhea, who is the only daughter of Tahir. Arun is the child of Tahir and Ileana, who is the grandmother of Kiara. Roma is the mother of Trisha, who is the only sister of Kiara. Arun is unmarried.

Q. How is Arun related to Kiara ?

Solution: From the following image it is clear that Arun is the maternal uncle of Kiara.

Hence option C is correct.

Common Explanation:

Reference:

In a family of some persons Sushant says that Manu is the daughter of my sister Rhea, who is the only daughter of Tahir.

Arun is the child of Tahir and Ileana, who is the grandmother of Kiara.

Arun is unmarried.

Inference: From the above hints, following two cases arise.

Case 1: When Kiara is the child of Rhea

Case 2: When Kiara is the child of Sushant

Reference:

Roma is the mother of Trisha, who is the only sister of Kiara.

Inference:

As Roma is the mother of Trisha, who is the only sister of Kiara. Thus Kiara and Trisha are siblings.

So, Rhea can't be the mother of Kiara, therefore case 1 fails.

Thus Kiara is the daughter of Sushant and Roma is his wife.

QUESTION: 94

The sum of two numbers is 184. If one-third of the one exceeds one - seventh of the other by 8, find the smaller number.

Solution: Let the number be z and (184 − ?), then,

⇒ z/3 - ((184 -z)/7) = 8

⇒ 7z - 3 (184 - z) = 168

⇒ 10z = 720

⇒ z = 72.

Hence, Option D is correct.

QUESTION: 95

Read the questions carefully and choose one of the options as your answer.

The National Anthem was adopted by the Constituent Assembly on________?

Solution: The National Anthem of India Jana-gana-mana, composed originally in Bengali by Rabindranath Tagore, was adopted in its Hindi version by the Constituent Assembly as the National Anthem of India on 24 January 1950.

Hence option A is the right answer.

QUESTION: 96

What is meant by the Legal Maxim/word “praesumptio innocentiae”?

Solution: The presumption of innocence is the legal principle that one is considered innocent unless proven guilty.

Hence option A is the right answer for this legal maxim/word.

QUESTION: 97

Directions: In this question, relationship between different elements is shown in the statements. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. The statement is followed by some conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

Statements: All animals are mammals.

No mammal is reptile.

All reptiles are amphibians.

Conclusions:

I. All animals are amphibians.

II. Some amphibians are mammals.

Solution:

Statements:

All animals are mammals.

No mammal is reptile.

All reptiles are amphibians.

Conclusions:

I. All animals are amphibians.

II. Some amphibians are mammals.

Checking C1: All animals are amphibians.

The class 'animals' is in Statement 1 and 'amphibians' is in Statement 3 and the link or middle term is available in Statement 2 which is an E type statement. Clearly, using these we can't have an A type conclusion. C1, clearly, doesn't follow.

Checking C2: Some amphibians are mammals.

Applying the same logic, we can't get a positive conclusion using Statement 2 and Statement 3. C2, doesn't follow either.

Option A is hence the correct answer.

QUESTION: 98

By what least number should 128 be multiplied so that it becomes a perfect square?

Solution: 128 = (2×2)×(2×2)×(2×2)×2

So, we have to multiply by 2 so that it becomes a perfect square.

QUESTION: 99

Directions: Kindly read the given information carefully and answer the question that follows.

Principle: Nothing is an offence which is done by a child under seven years of age.

Facts: A, a child born on January 01, 2005 killed another child B on December 30, 2011.

Solution: The child of less than 7 years can commit no crime has been taken from the doctrine ‘Doli Incapax’ which means Not capable of committing a crime. Since facts clearly mention that A was less than 7 years of age, he is not culpable of any crime.
QUESTION: 100

Directions: Study the following questions carefully and choose the right answer:

1. Windows

2. Walls

3. Floor

4. Foundation

5. Roof

6. Room

Solution: Correct Sequence will be:-

Hence,the option B is correct.

Similar Content

Related tests