Laxmikanth Test: Municipality


10 Questions MCQ Test Famous Books for UPSC Exam (Summary & Tests) | Laxmikanth Test: Municipality


Description
This mock test of Laxmikanth Test: Municipality for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Laxmikanth Test: Municipality (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Laxmikanth Test: Municipality quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Laxmikanth Test: Municipality exercise for a better result in the exam. You can find other Laxmikanth Test: Municipality extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements.

1. Nagar panchayat is for a transitional area

2. Municipal corporation is for a smaller urban area

3. Municipal Council is for a larger urban area

Which of these statements is/are correct?

Solution: The act provides for the constitution of the following three types of municipalities in every state. 

1. A Nagar Panchayat (by whatever name called for a transitional area, that is, an area in transition from a rural area to an urban area. 

2. A municipal council for a smaller urban area.

3. A municipal corporation for a larger urban area'

QUESTION: 2

Consider the following statements.

1. All the members of a municipality shall be elected directly by the people of the municipal area.

2. For this purpose, each municipal area shall be divided into territorial constituencies to be known as wards

3. The state Election Commission may provide the manner of election of the chairperson of a municipality

Which of these statements is/are correct?

Solution:

All the members of a municipality shall be elected directly by the people of the municipal area. For this purpose, each municipal area shall be divided into territorial constituencies to be known as wards. The state legislature may provide the manner of election of the chairperson of a municipality.

 

 

QUESTION: 3

The 74th Amendment Act of 1992 does not apply to the     

Solution: The Act does not apply to the Scheduled Areas and tribal areas in the states.

QUESTION: 4

XII schedule places with which items within the purview of municipalities?
1. Fire services
2. Safeguarding the interest of weaker sections of society
3. Conservancy

Which of these statements is/are correct?

Solution:

Twelfth Schedule It contains the following 18 functional items placed within the purview of municipalities

1. Urban planning including town planning;

2. Regulation of land use and construction of buildings;

3. Planning for economic and social development;

4. Roads and bridges;

5. Water supply for domestic, industrial and commercial purposes;

6. Public health, sanitation, conservancy and solid waste management;

7. Fire services; 8. Urban forestry, protection of the environment and promotion of ecological aspects;

9. Safeguarding the interests of weaker sections of society, including the handicapped and mentally retarded;

10. Slum improvement and up-gradation;

11. Urban poverty alleviation;

12. Provision of urban amenities and facilities such as parks, gardens, playgrounds;

13. Promotion of cultural, educational and aesthetic aspects;

14. Burials and burial grounds, cremations and cremation grounds and electric crematoriums;

15. Cattle ponds, prevention of cruelty to animals;

16. Vital statistics including registration of births and deaths;

17. Public amenities including street lighting, parking lots, bus stops and public conveniences; and

18. Regulation of slaughterhouses and tanneries.

QUESTION: 5

Which of the following statements are correct about the Mayor in a Municipal Corporation?     

1. He is elected in a majority of the states for a one-year renewable term

2. His main function is to preside over the meetings of the Council.

Which of these statements is/are correct?

Solution:

The Council is headed by a Mayor. He is assisted by a Deputy Mayor. He is elected in a majority of the states for a one-year renewable term. He is basically an ornamental figure and a formal head of the corporation. His main function is to preside over the meetings of the Council. The standing committees are created to facilitate the working of the council, which is too large in size. They deal with public works, education, health, taxation, finance and so on.

 

 

QUESTION: 6

Which of the following statements are correct about municipal commissioner in a Municipal Corporation?

1. He is responsible only for the implementation of the decisions taken by the Council and its standing committees.

2. Mayor is responsible for the implementation of the decisions taken by standing committees

Which of these statements is/are correct?

Solution:

The municipal commissioner is responsible for the implementation of the decisions taken by the council and its standing committees. Thus, he is the chief executive authority of the corporation. He is appointed by the state government and is generally a member of the IAS.

 

 

QUESTION: 7

 Which of the following is correct about the chairman of the council in the municipality?

1. Like the mayor of a Municipal Corporation, he plays a significant role and is the pivot of the municipal administration

2. He enjoys executive powers and he is responsible for day-to-day general administration of the municipality

Which of these statements is/are correct?

Solution:

Unlike the Mayor of a municipal corporation, he plays a significant role and is the pivot of the municipal administration. Apart from presiding over the meetings of the Council, he enjoys executive powers. The standing committees are created to facilitate the working of the council. They deal with public works, taxation, health, finance and so on.

 

 

QUESTION: 8

Consider the following statements about the chief executive officer of a municipality.

1. He is responsible for day-to-day general administration of the municipality

2. He is appointed by the central government

Which of these statements is/are correct?

Solution: The chief executive officer/chief municipal officer is responsible for the day-to-day general administration of the municipality. He is appointed by the state government.

QUESTION: 9

Consider the following statements about the Notified Area Committee.

1. It is an entirely elected body

2. It is not a statutory body

3. All the provisions of the state Municipal act apply to it

Which of these statements is/are incorrect?

Solution:

 

  • A notified area committee is created for the administration of two types of areas: a fast-developing town due to industrialisation, and a town which does not fulfil all the conditions necessary for the constituent municipality, but which otherwise is considered important by the state government. Since it is established by notification in the government gazette, it is called a notified area committee. Though it functions within the framework of the State Municipal Act, only those provisions of the act apply to it which are notified in the government gazette by which it is created. It may also be entrusted to exercise powers under any other act.

  • Its powers are almost equivalent to those of a municipality. But unlike the municipality, it is an entirely nominated body, that is, all the members of a notified area committee including the chairman nominated by the state government, Thus it is neither an elected body nor a statutory body.

QUESTION: 10

Consider the following statements.

1. A town area committee is set up for the administration of a small town

2. A port Trust is created by an act of state legislature

Which of these statements is/are incorrect?

Solution: Port Trust is created by an act of Parliament.

Related tests