Laxmikanth Test: Preamble - 1


20 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC (Civil Services) Prelims | Laxmikanth Test: Preamble - 1


Description
This mock test of Laxmikanth Test: Preamble - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Laxmikanth Test: Preamble - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Laxmikanth Test: Preamble - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Laxmikanth Test: Preamble - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Laxmikanth Test: Preamble - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How many times have been the Preamble amended till date?

Solution:

The Preamble has only been amended once through the 42nd Constitutional Amendment Act, 1976.

QUESTION: 2

When was the Constitution of India adopted and enacted?

Solution:

The Preamble clearly mentions the date of adoption and enactment of the Constitution of India as 26 November 1949.

QUESTION: 3

Which of the following words have not been used in the Preamble?

Solution:

The word freedom is not used in the text of the Preamble.

QUESTION: 4

Which are the three forms of justice mentioned in the Preamble?

Solution:

The Preamble assures the citizens Justice-social, economic and political.

QUESTION: 5

Consider the following statements:
I. The Preamble secures the citizens the liberty of thought, expression, belief, faith and worship.
II. The citizens are entitled to unhindered liberty.
Choose the right answer:

Solution:

The term liberty does not mean that citizens have unrestricted freedom. Their liberties are subject to reasonable restrictions.

QUESTION: 6

The content of the preamble is heavily inspired from the Objective Resolution introduced in the Constituent Assembly by:

Solution:

The Objective Resolution was introduced before the Constituent Assembly by Jawaharlal Nehru on 13 December 1946.

QUESTION: 7

Which of the following Constitution Amendment  Act was passed to amend the Preamble?

Solution:

The Preamble was only amended once and it was using the 42nd Constitution Amendment Act of 1976.

QUESTION: 8

Consider the table below and identify the incorrectly matched:

Solution:

According to the Preamble, the citizens enjoy equality of status and opportunity and are secured social, economic and political justice. The term socialist has no clear meaning and remains undefined.

QUESTION: 9

Which among the following is not a word inserted into the Preamble under the 42nd Constitutional Amendment Act?

Solution:

The 42nd C.A Act introduced 3 new words into the Preamble- Socialist, Secular and integrity. The text has no such word as ‘liberal’ in it.

QUESTION: 10

Which of the following principles found in the Preamble discourages communalism?

Solution:

Fraternity, as per the Preamble, seeks to promote dignity of individual and national integration. Communalism seeks to divide the nation on religious lines and hence is discouraged for unity and integrity of the nation. Fraternity clearly captures this idea.

QUESTION: 11

Who among the following designed the Preamble:

Solution:

Beohar Rammanohar Sinha of Jabalpur was tasked with designing the artwork on the Preamble.

QUESTION: 12

Which of the following is not an objective preached of the Preamble?

Solution:

The word federalism is not mentioned anywhere in the Preamble. It is also not conveyed in any other way in the text of the Preamble.

QUESTION: 13

Consider the following statements:
I. The word Republic means that there will be a nominal Head of State.
II. It means the highest position in the State will be open to all eligible citizens.
Choose the correct answer:

Solution:

The term Republic means that the Head of State in a country will be an elected individual and not hereditary. It does not convey the meaning whether the position of the Head of State is nominal or not. In case of India, Bangladesh, Germany, etc the Head of State is a nominal position whereas in countries like USA, France etc, the Head of State is not a nominal position.

QUESTION: 14

Which of the following terms in the Preamble are not defined:

Solution:

The word socialist was introduced in the Preamble in 1976 but the term has not been properly defined and is vague.

QUESTION: 15

Which among the following judgements ruled that the Preamble was not a part of the Constitution?

Solution:

One of the controversies about the Preamble is as to whether it is a part of the Constitution or not. In the Berubari Union case (1960), the Supreme Court said that the Preamble shows the general purposes behind the several provisions in the Constitution, and is thus a key to the minds of the makers of the Constitution. Further, where the terms used in any article are ambiguous or capable of more than one meaning, some assistance at interpretation may be taken from the objectives enshrined in the Preamble. Despite this recognition of the significance of the Preamble, the Supreme Court specifically opined that Preamble is not a part of the Constitution.

QUESTION: 16

Prohibition of untouchability would under which of the following concepts:

Solution:

Untouchability has been prohibited in India and the term equality in the Preamble covers this aspect as well.

QUESTION: 17

Who was entrusted with writing the original copies of the Constitution?

Solution:

The Constitution was handwritten by Prem Bihari Narain Raizada.

QUESTION: 18

Consider the following statements:
1. The Preamble mentions not just political but also social and economic democracy.
2. It only mentions economic and social justice.
Choose the incorrect statements:

Solution:

The Preamble does not elaborate the term democratic and hence doesn’t mention its social, economic and political aspects. It also mentions justice- social, economic and political.

QUESTION: 19

When was the Objective Resolution adopted by the Constituent Assembly?

Solution:

Jawaharlal Nehru’s Objective Resolution was accepted by the Constituent Assembly on 22 January 1947. It heavily influenced the philosophy of the Preamble.

QUESTION: 20

How many values are explicitly mentioned in the Preamble of the Constitution?

Solution:

There are 9 values or characteristics mentioned in the constitution- Sovereign, Secular, Socialist, Democratic, Republic, Justice, Liberty, Equality and Fraternity.

Related tests