MCQ : Federalism - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | MCQ : Federalism - 1


Description
This mock test of MCQ : Federalism - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 MCQ : Federalism - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : Federalism - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this MCQ : Federalism - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : Federalism - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Belgium shifted from a unitary form of government to

Solution:

Regional government had existed in Belgium even earlier and had their role and powers but this was withdrawn by the central government. This was changed in 1993 when the regional governments were given constitutional power that were no longer dependent on the central government. Thus, it shifted from a unitary to federal form of government.

QUESTION: 2

Assertion: India is a federal country.
Reason: In India power is divided between a central authority and various constituent units.

Solution:

Federalism is a system of government in which the power is divided between a central authority and various constituent units of the country. Usually, a federation has two levels of government. One is the government for the entire country that is usually responsible for a few subjects of common national interest. The others are governments at the level of provinces or states that look after much of the day-to-day administering of their state. Both these levels of governments enjoy their power independent of the other.

In India, we have a three-tier government, i.e. government at the central level, state level and local level. 

QUESTION: 3

The System of Panchayati Raj involves

Solution:

In India, the Panchayati Raj now functions as a system of governance in which gram panchayats are the basic units of local administration. The system has three levels: Gram Panchayat (village level), Mandal Parishad or Block Samiti or Panchayat Samiti (block level), and Zila Parishad (district level).

QUESTION: 4

In federalism, power is divided between various constituent units and

Solution:

Federalism is a system of government in which the power is divided between a central authority and various constituent units of the country. 

QUESTION: 5

Assertion: India is a ‘holding together’ federation.
Reason: All the states have equal powers and are as strong as union government.

Solution:

Holding together federation is nothing but the division of powers between the states of the country and central government of that country. Central government is more powerful in Holding together federation. India is an example of this kind of federation.

QUESTION: 6

In case of a clash between the laws made by the centre and a state on a subject in the concurrent list:

Solution:

In India ,central government tends to be more powerful as compared to state government(i.e.holding together federation) Therefore, in case of clash on making laws on topics of concurrent list union government prevails as being more powerful.

QUESTION: 7

In the federal system, the central government cannot order the

Solution:

The central government can pass on orders to the provincial or the local government. But in a federal system, the central government cannot order the state government to do something. State government has powers of its own for which it is not answerable to the central government.

QUESTION: 8

Assertion: Banking in India is included in the union list.
Reason: Only the union government makes laws related to banking.

Solution:
QUESTION: 9

Match the following:

Solution:
QUESTION: 10

The state government has powers of its own for which it is not answerable to the

Solution:

The central government can pass on orders to the provincial or the local government. But in a federal system, the central government cannot order the state government to do something. State government has powers of its own for which it is not answerable to the central government.

Similar Content

Related tests