Nitin Singhania Test: Indian Handicraft


15 Questions MCQ Test Famous Books for UPSC Exam (Summary & Tests) | Nitin Singhania Test: Indian Handicraft


Description
Attempt Nitin Singhania Test: Indian Handicraft | 15 questions in 20 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Famous Books for UPSC Exam (Summary & Tests) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The first reference to glassmaking was found in which Indian epic?

Solution:
  • The first reference to glassmaking was found in the Indian epic, Mahabharata. However, material evidence does not give any indication of glass beads in the early Harappan civilisation.

  • The first material evidence is found in beautiful glass beads from the Painted Grey Ware culture of the Ganges Valley (c. 1000 BC). In the Vedic text called Satapatha Brahmana, the term used for glass was kanch or kaca.

QUESTION: 2

The Churikajodas is associated with:

Solution:

Currently, the glass industry has many facets, but the most famous one is glass bangles. The most exquisite ones are made in Hyderabad and are called 'Churika Jodas'. Apart from this, Firozabad is famous for glass chandeliers and other decorative pieces.

QUESTION: 3

Batik art is famous in which of the following states?

1. Madhya Pradesh

2. Gujarat

3. Rajasthan

4. West Bengal

Choose from the following options.

Solution:

Batik Art, in which one end of the fabric is permeated with molten wax and then dyed in the cold to produce batik sarees and dupattas multicoloured. Batik art is famous in Madhya Pradesh and West Bengal.

QUESTION: 4

Dabu is a traditional regional saree of which state?

Solution: Dabu is an ancient mud resist hand block printing technique used on cotton fabric.

It is a traditional regional saree of Rajasthan.

QUESTION: 5

Which of the following pairs is/are correctly matched?

Location Art

1. Kerala: Well known for painting on ivory.

2. Jodhpur: Bangles made of Ivory

3. Jaipur: Famous for its ivory jali work used in homes and small art objects

Choose the answer using the code given below;

Solution:

The traditional centres for ivory's carving are Delhi, Jaipur, and parts of West Bengal produced beautiful objects of art, caskets, palanquin, and the famous Ambar Hathi.

Other specialist areas are

  • Kerala: Well known for painting on ivory.

  • Jodhpur: Bangles made of Ivory.

  • Jaipur: Famous for its ivory jali work used in homes and small art objects.

QUESTION: 6

The Bidri work is done in which state?

Solution: The Bidri work done in the Bidri village of Karnataka is also very famous for its beauty. It uses silver to create inlay work against dark backgrounds. This creates an elusive and stark contrast for the shining silver work.

QUESTION: 7

The Place of Origin of Kagzi Pottery is:

Solution:
  • Alwar is known for "Kagzi Pottery" (made with a thin layer of clay). It is very light in weight.

  • It also requires a lot of experience, patience, fineness and designing skill at the same time.

QUESTION: 8

Consider the following statements regarding metallurgy;

1. In the Matsya Purana, we can find the earliest literary evidence about different casting bronze methods.

2. Later texts Nagarjuna's Rasa Ratnakar also mentioned about metal purity and distillation of zinc

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • The earliest literary evidence about different methods of casting bronze can be found in the Matsya Purana

  • Later texts Nagarjuna's Rasa Ratnakar also mentioned about metal purity and distillation of zinc

QUESTION: 9

Consider the following statements.

1. Embroidery arts like Applique or Pipli work is practised in Pipli village in Odisha

2. They use this technique to make beautiful lamps

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • Embroidery arts like Applique or Pipli work is practised in Pipli village in Odisha. It is a type of patchwork made of embroidered colourful fabric that is sewed together to make a single piece.

  • They use this technique to make beautiful lamps. Another famous technique is called Phulkari, which literally means 'making flowers'. This process uses the technique of darning to create colourful flower-like patterns on the cloth. It is produced in Punjab, Haryana and Delhi.

  • Furthermore, medieval yet innovative techniques like Bagh use silk threads to embroider on a green cloth to make flower-like patterns. Other techniques like the Gota (Rajasthan) use gold threads to embroider and create applique Nike clothing patterns.

QUESTION: 10

Which of these is/are correctly matched?

1. Kashida embroidery - Kashmir

2. Himroo shawls - Maharashtra

3. Chamba Rumals - Rajasthan

Choose the correct answer using the code given below;

Solution:
  • Kashmir is famous for the Kashida embroidery's fine craft that is generally done on the famous Cashmere Shawls.

  • Chamba Rumals (handkerchiefs) of Himachal Pradesh. Chamba Pahari painting's influence is evident and delicately embroidered in shades of green, yellow and ochre with themes of Krishna's tales. It is commonly used as an item of gift during marriages. All of nature, including trees, flowers etc. are depicted in these rumals.

  • Himroo Shawls - Maharashtra

QUESTION: 11

The term 'Koftgari' used during the Medieval Period is related to

Solution: Koftgari is the term for a type of silver and gold damascene work produced in Thiruvananthapuram, Kerala, Jaipur, Rajasthan, Hyderabad, TELANGANA and Punjab.

QUESTION: 12

Anantnag, Baramulla, and Pahalgam are well known for

Solution:

These are some of the districts where Kashmir willow bats are made. The willow used in making these bats was brought in by the British. These willows are lighter and more powerful than ordinary wood, making them more effective as a hitting bat.

QUESTION: 13

Consider the following statements: Jamdani weave is

1. an art decoration that started in the late 17th century

2. a fine muslin on which decorative motifs are woven

3. a tradition most popular in Western India

4. a type of work that employs the use of both cotton and gold threads

Select the correct answer using the codes below.

Solution: Jamdani is a fine muslin on which decorative motifs are woven on the loom, typically in grey and white, belonging to the 15th century.
  • Often a mixture of cotton and gold thread was used, as in the cloth in this picture.

  • The most important centres of Jamdani weaving were Dacca in Bengal and Lucknow in the United Provinces.

  • Imperial warrants of the Mughal emperors patronised the historical production of Jamdani. UNESCO has declared the traditional art of weaving Jamdani as an Intangible Cultural Heritage of Humanity.

QUESTION: 14

Match the following weaving patterns to the region they belong to:

1. Ikats: Punjab

2. Patolas: Gujarat

3. Ballet of bandhej: Uttar Pradesh

Select the correct answer using the codes below.

Solution:

  • The Patolas of Gujarat: The patolas are known for their precision, subtlety and beauty. Here, both weft and warp are dyed by dye resist method in five or six traditional colours like indigo, blue, red, emerald green, black or yellow.

QUESTION: 15

Iconic Saree Weaving Clusters of India are part of The Tentative Lists of States Parties published by the World Heritage Centre, UNESCO. Match the following clusters with the state they are located in:

1. Chanderi: Madhya Pradesh

2. Paithan: Gujarat

3. Yeola: Rajasthan

4. Pochampalli: Andhra Pradesh

Select the correct answer using the codes below.

Solution:

These are some of the famous centres in the UNESCO list:

Chanderi, Ashok Nagar District, Madhya Pradesh

  • The town of chanderi has a prosperous history that was shared among Pratihara kings, Delhi sultans, Mandu sultans, Bundela kings and Scindias of Gwalior.

  • That was probably why it had been a major urban centre since the 11th century AD. It is situated on the borders of the cultural regions of Malwa and Bundelkhand.

  • As it was an important linking route to the ancient ports of Gujarat and Mewar, Malwa, Central India and Deccan.

Banaras, Uttar Pradesh

  • Banaras (now Varanasi) is home to the iconic brocade saree. Architecture has been an inspiration for the designs and motifs.

  • The Banaras population has 25% of weavers, living in the city since their ancestors, i.e., three hundred and a thousand years.

  • The craftsmanship of banarasi saree got patronised by European and Indian royalty. Islamic traditions and Hindu lore flourished and influenced the skill of the banarasi weaving.

Feeder town Mubarakpur, Uttar Pradesh

  • In the reign of Sultan Muhammad bin Tughlak, there were 4000 silk saree weavers in Mubarak Pur. The place is also famous for weaving pure silk banarasi saree with zari work. Cotton weaving started here in the 14th century.

  • The village's working population is 90%, which is engaged in weaving sarees and zaree working on handlooms. This village is known as the weaver's village as presently 20,000 families live here.

Paithan, Maharashtra

  • Comprising pure gold threads and yams of silk spun in the 2000-year-old traditional method developed in Pathan in Aurangabad, which was then known as pratishthana.

  • The city was the capital of satavahanas of ancient India who ruled from 2nd century till 2nd century A.D. greek traders visited the city between 400 and 200 BC during the Satavahana era paithani weavers.

Yeola, Maharashtra

  • The art of paithani sustained under the rule of changing rulers, whereas it even flourished under the reign of Aurangzeb. The paintings of Ajanta cave inspire the motifs. The art spread to different parts of Maharashtra, namely Ysolda, Pune Malegaon and Nashik.

Pochampalli, Andhra Pradesh

Pochampally Saree or Pochampally Ikat is a saree made in Bhoodan Pochampally, Nalgonda district, Andhra Pradesh. They are popular for their traditional geometric patterns in Ikat style of dyeing. The city is popularly known as the silk city of India.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code