Ramesh Singh : Miscellaneous - 5


10 Questions MCQ Test Additional Documents & Tests for UPSC | Ramesh Singh : Miscellaneous - 5


Description
This mock test of Ramesh Singh : Miscellaneous - 5 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Ramesh Singh : Miscellaneous - 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Ramesh Singh : Miscellaneous - 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Ramesh Singh : Miscellaneous - 5 exercise for a better result in the exam. You can find other Ramesh Singh : Miscellaneous - 5 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements.

1. For Gandhi, the machinery, commercialisation and centralised state power were the curses of modern civilisation, thrust upon the Indian people by European colonialism.

2. It was industrialism itself, Gandhi argued, rather than the inability to industrialise, which was the root cause of Indian poverty.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • For Gandhi, the machinery, commercialisation and centralized state power were the curses of modern civilisation, thrust upon the Indian people by European colonialism.

  • It was industrialism itself, Gandhi argued, rather than the inability to industrialise, which was the root cause of Indian poverty.

  • This was until the 1940s that the Congress supported the above-given view of Gandhi to mobilise a mass movement against colonial rule.

QUESTION: 2

'The People's Plan' was formulated by the

Solution: In 1945, yet another plan was formulated by the radical humanist leader M.N. Roy, Chairman of the PostWar Reconstruction Committee of Indian Trade Union.

QUESTION: 3

In the 1940s, we saw several area-specific reports. These were

1. Gadgil Report on cooperatives

2. Saraiya report on rural credit

3. Krishnamachari report on agriculture prices

Choose from the following options.

Solution: The idea for the need for planned development of India became more and more popular by the decade of the 1940s. It was under this popular pressure that the Government of India started taking some planned actions in this direction. In the 1940s, we see several area-specific reports being published

(i) Gadgil Report on Rural Credit

(ii) Kheragad Report on Agricultural Development

(iii) Krishnamachari Report on Agricultural Prices

(iv) Saraiya Report on Cooperatives

QUESTION: 4

Which of the following are correctly matched?

1. The Ninth Plan - it comments with the objectives of Greater participation of the National Development Council in their formation.

2. The Tenth plan - it was launched when there was an all-around slow down in the economy.

Choose from the following options.

Solution:
  • The Tenth Plan - it comments with the objectives of Greater participation of the National Development Council in their formation.

  • The Ninth plan - it was launched when there was an all-around slow down in the economy.

QUESTION: 5

Consider the following statements.

1. The Twenty point programme is the second Central plan which was launched in 1993.

2. The basic objective was to improve the quality of life of the people.

Which of these statements is/are incorrect?

Solution: The Twenty point programme is the second Central plan which was launched in 1975. The basic objective was to improve the quality of life of the people.

QUESTION: 6

Consider the following statements about the Member of Parliament Local Area Development Scheme.

1. Under the scheme the Members of Parliament recommend some work to the concerned Head of Gram Panchayat.

2. It was the last of the central plans.

Which of these statements is/are correct?

Solution: Under the scheme, the Members of Parliament recommend some work to the concerned Districts Magistrate. It was the last of Central plans.

QUESTION: 7

Consider the following statements.

1. In 1991, India launched a process of economic reforms in response to a fiscal and balance of payment crisis.

2. Reforms started in the 1990s much wider and deeper than reforms of the 1980s.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • On July 23, 1991, India launched economic reforms in response to a fiscal balance-of-payment (BoP) crisis. The reforms launched a process to a fiscal and balance of payment crisis. The reforms were going to change the very face and the nature of the economy in the coming times.

  • While the reforms of the 1980s witnessed rather limited deregulation and partial liberalisation of only a few aspects of the existing control regime, the reforms started in early 1990s in the fields of industries, trade, investment and later to include agriculture, were much wider and deeper.

QUESTION: 8

Consider the following statements.

1. The process of economic reforms started in India with the slogan 'reforms with a human face'.

2. The slogan was much effective to garner the empathy of the masses.

Which of these statements is/are correct?

Solution: The slogan has utterly failed to garner the empathy of the masses.

QUESTION: 9

Microeconomics stabilization measures included

1. Those economic policies which intend to boost the aggregate supply of goods and services in the economy.

2. Policies to increase the purchasing power of the masses.

Which of these statements is/are correct?

Solution: It includes all those economic policies which intend to boost the aggregate demand in the economy—be it domestic or external. For the enhanced domestic demand, the focus has to be on increasing the purchasing power of the masses, which entails an emphasis on the creation of gainful and quality employment opportunities.

QUESTION: 10

Structural Reform measures included :

1. Policies to enhance domestic demand

2. Policies to boost the aggregate supply of services in the economy

Choose from the following options.

Solution: It includes all the policy reforms which have been initiated by the government to boost the aggregate supply of goods and services in the economy.

Related tests