Ramesh Singh : Miscellaneous - 6


10 Questions MCQ Test Additional Documents & Tests for UPSC | Ramesh Singh : Miscellaneous - 6


Description
This mock test of Ramesh Singh : Miscellaneous - 6 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Ramesh Singh : Miscellaneous - 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Ramesh Singh : Miscellaneous - 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Ramesh Singh : Miscellaneous - 6 exercise for a better result in the exam. You can find other Ramesh Singh : Miscellaneous - 6 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following statements are correct about the National Land Records Modernization Programme?

1. It was started in 2016 aimed at updating and digitising land records

2. The intent is to move from conclusive title to presumptive title

Which of these statements are correct?

Solution:

Programme (NLRMP), started in 2008, aims at updating and digitising land records by the end of the Twelfth Plan. Eventually, the intent is to move from the presumptive title (where registration of a title does not imply the owner's title is legally valid) to a conclusive title (where it does).

QUESTION: 2

Consider the following statements about the Green Revolution?

1. Initially it was started for wheat and rice

2. It increased the productivity level to 10 times

Which of these statements is/are incorrect?

Solution: It is the introduction of new techniques of agriculture, which became popular by the name of Green Revolution (GR) in the early 1960s—at first for wheat and by the next decade for rice, too. It revolutionised the very traditional idea of food production by giving a boost by more than 250 per cent to the productivity level.

QUESTION: 3

Consider the following statements about the impact of the Green Revolution?

1. Due to excessive and uncontrolled use of chemical fertilizers, pesticides and herbicides have degraded the environment by increasing pollution levels in land, water and air.

2. In India it is more due to deforestation and extension of cultivation in ecologically fragile areas.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • Environmental degradation: Due to excessive and uncontrolled use of chemical fertilizers, pesticides and herbicides have degraded the environment by increasing pollution levels in land, water and air.

  • In India, it is more due to deforestation and extension of cultivation in ecologically fragile areas. At the same time, there is an excessive pressure of animals on forests—mainly by goats and sheep.

QUESTION: 4

Which of the following statements are correct about indirect farm subsidies?

1. These subsidies are provided to make farm products more competitive in the global market.

2. Indirect subsidies distort the free market forces.

Which of these statements is/are incorrect?

Solution:
  • These are the farm subsidies which are provided in the form of cheaper credit facilities, farm loan waivers, reduction in irrigation and electricity bills, fertilizers, seeds and pesticides subsidy as well as the investments in agricultural research, environmental assistance, farmer training, etc.

  • These subsidies are also provided to make farm products more competitive in the global market.

  • The World Trade Organization (WTO) has put some ceilings on the amount of direct and indirect subsidies being provided by the various developing and developed nations because these subsidies distort the free market forces which have their implications.

QUESTION: 5

Which of the following statements are correct?

1. India spends about 10% of its GDP on subsidies

2. Majority of it is a direct subsidy.

Codes:

Solution: India spends about 2% of GDP on subsidies, all indirectly.

QUESTION: 6

Which of these statements are correct about agriculture marketing?

1. India's Agricultural market is presently regulated by the agricultural produce Market Committee enacted Act by the central government.

2. India has thousands of Agricultural markets.

3. India has 30 principal regulated Agricultural markets.

Choose from the following options.

Solution:
  • India's agrimarket is presently regulated by the Agricultural Produce Market Committee (APMC) Act enacted by the state governments.

  • There are about 2,477 principal regulated Agri markets and 4,843 sub-market yards regulated by the respective APMCs in India.

  • Thus, India has not one, not 29 (number of states) but thousands of agricultural markets.

QUESTION: 7

The essence of the strategic disinvestment was:

1. The minimum shares to be divested will be 49%.

2. The wholesale sale of shares will be done to strategic partners having International class experience and expertise in the sector.

Which of these statements is/are correct?

Solution: The essence of the strategic disinvestment was

(i) The minimum shares to be divested will be 51 per cent

(ii) The wholesale sale of shares will be done to a 'strategic partner having international class experience and expertise in the sector.

QUESTION: 8

Consider the following statements regarding the national investment fund constituted in 2005 by the Government of India.

1. The proceeds from disinvestment will be channelized into the NIF.

2. The Corpus of the national investment fund will be of a temporary nature.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • The corpus of the National Investment Fund will be permanent. The Fund will be professionally managed, to provide sustainable returns without depleting the corpus, by selected Public Sector Mutual Funds (they are, UTI Asset Management Company Ltd.; SBI Funds Management Company Pvt. Ltd.; LIC Mutual Fund Asset Management Company Ltd.).

QUESTION: 9

Consider the following statements regarding the aluminium industry.

1. The cost of production for India is presently higher than international prices.

2. India's cost of production of aluminium has been increasing gradually while the world's costs remain static.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • The cost of production for India is presently higher than international prices.

  • India's cost of production of aluminium has been increasing gradually while world costs remained static.

QUESTION: 10

Consider the following statements regarding the Make in India initiative.

1. A Micro Units Development Refinance Agency (MUDRA) Bank set up to provide development and refinance to only commercial banks for loans given to micro-units.

2. MUDRA follows a 'credit-plus approach' by also providing several other services such as – financial literacy and addressing skill gaps, information gaps, etc.

Which of these statements is/are incorrect?

Solution:
  • A Micro Units Development Refinance Agency (MUDRA) Bank set up to provide development and refinance to commercial banks/ NBFCs/cooperative banks for loans given to micro-units.

MUDRA follows a 'credit-plus approach' by also providing several other services such as – financial literacy and addressing skill gaps, information gaps, etc.

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related tests