Ramesh Singh Test : Planning in India- 1


10 Questions MCQ Test Famous Books for UPSC Exam (Summary & Tests) | Ramesh Singh Test : Planning in India- 1


Description
This mock test of Ramesh Singh Test : Planning in India- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Ramesh Singh Test : Planning in India- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Ramesh Singh Test : Planning in India- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Ramesh Singh Test : Planning in India- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Ramesh Singh Test : Planning in India- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements.

1. The credit of proposing the first blueprint of Indian planning is given to the N.R. Sarkar.

2. N.R. Sarkar proclaimed that a comprehensive plan for economic development covering the whole gamut of economic activities was a necessity.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • The credit of proposing the first blueprint of Indian planning is given to the popular civil engineer and the ex-Dewan of the Mysore state, M. Visvesvaraya.

  • In his book The Planned Economy of India, published in 1934, he outlined the broad contours of his plan proposal. His ideas of state planning were an exercise in democratic capitalism (similar to the USA) with emphasis on industrialisation—a shift of labour from agricultural to industries, targeting to double the national income in one decade.

QUESTION: 2

Consider the following statements.

1. By the late 19th century, the economic thinking of the Nationalists was in favour of a dominant role of the state in the economy.

2. This thinking was further reinforced by the Keynesian ideas in the wake of the Great Depression.

3. The Indian capitalist class were also influenced by this.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • By the late nineteenth century, the economic thinking of the nationalists (such as M.G. Ranade and Dadabhai Naroji) was in favour of a dominant role of the state in the economy and doubted the prudence of the ‘market mechanism'.

  • This thinking was further reinforced by the Keynesian ideas in the wake of the Great Depression, the New Deal in the USA and the Soviet experiment in national planning.

  • Thus, the Indian capitalist class were also influenced by these events which were voiced in the FICCI articulation for planning.

QUESTION: 3

Which of the following plans had the title of 'A plan for the economic development of India'?

Solution: The Bombay Plan was the popular title of 'A Plan of Economic Development for India', which was prepared by a cross-section of India's leading capitalists.

QUESTION: 4

Which of the following are the components of the Bombay plan:

1. Rapid industrialisation

2. Decentralized economic structure

3. Agrarian restructuring

Which of these statements is/are correct?

Solution:

Following were the components of the Bombay plan -

  • Agrarian restructuring

  • Rapid industrialisation

  • development of the essential consumer goods

  • medium scale, small scale and cottage industries

  • state to play an active role

  • social welfare The Gandhian plan articulated a decentralized economic structure for India.

 

 

 

 

 

QUESTION: 5

Consider the following statements.

1. For Gandhi, the machinery, commercialisation and centralised state power were the curses of modern civilisation.

2. It was industrialism itself, Gandhi argued, rather than the inability to industrialise, which was the root cause of Indian poverty.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • For Gandhi, the machinery, commercialisation and centralized state power were the curses of modern civilisation, thrust upon the Indian people by European colonialism.

  • It was industrialism itself, Gandhi argued, rather than the inability to industrialise, which was the root cause of Indian poverty.

  • This was until the 1940s that the Congress supported the above-given view of Gandhi to mobilise a mass movement against the colonial rule.

QUESTION: 6

'The People's Plan' was formulated by the:

Solution:
  • In 1945, yet another plan was formulated by the radical humanist leader M.N. Roy, Chairman of the Post-War Reconstruction Committee of Indian Trade Union.

  • The plan was based on Marxist socialism and advocated the need for providing the people with the necessities of life. Agricultural and industrial sectors, both were equally highlighted by the plan.

QUESTION: 7

In the 1940s, we see several area-specific reports. These were:

1. Gadgil Report on cooperatives

2. Saraiya report on rural credit

3. Krishnamachari report on agriculture prices

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • The idea for the need for planned development of India became more and more popular by the decade of the 1940s. It was under this popular pressure that the Government of India started taking some planned actions in this direction.

  • In the 1940s, we see several area-specific reports being published: (i) Gadgil Report on Rural Credit (ii) Kheragat Report on Agricultural Development (iii) Krishnamachari Report on Agricultural Prices (iv) Saraiya Report on Cooperatives (v) A series of reports on Irrigation (groundwater, canal, etc.).

  • All these reports, though prepared with great care and due scholarship, the government had hardly any zeal to implement the plans on their findings. But independent India was greatly benefited when the planning started covering all these areas of concern.

QUESTION: 8

Consider the following statements about the Planning Commission.

1. The Planning commission was a technical body.

2. The commission had executive powers.

Which of these statements is/are correct?

Solution: The PC was a technical body with experts and professionals coming from an array of specific areas as per the need of planning of the concerned period. The Commission had executive powers.

QUESTION: 9

Consider the following statements.

1. The first plan accorded the highest priority to agriculture including irrigation and power projects.

2. The second plan specifically incorporated the development of agriculture.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • The Third plan specifically incorporated the development of agriculture.

  • The first plan accorded the highest priority to agriculture including irrigation and power projects.

  • The second plan emphasized Rapid industrialization with the focus on heavy industries and capital goods.

QUESTION: 10

The fifth plan had its focus on:

Solution: The fifth plan had its focus on poverty alleviation and self-reliance.