Ramesh Singh Test : Planning in India- 3


10 Questions MCQ Test Famous Books for UPSC Exam (Summary & Tests) | Ramesh Singh Test : Planning in India- 3


Description
This mock test of Ramesh Singh Test : Planning in India- 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Ramesh Singh Test : Planning in India- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Ramesh Singh Test : Planning in India- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Ramesh Singh Test : Planning in India- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Ramesh Singh Test : Planning in India- 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements.

1. The fifth plan was launched with the slogan 'Garibi hatao'

2. The politics of planning started from the 'fourth plan'

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • In the fifth five year plan, the government stressed on alleviation of poverty, introduce employment opportunities and improvement in agricultural production. The slogan Garibi Hatao was given by Indira Gandhi during this period.

  • The politicisation of Planning started from 4th plan which took serious “populist” design in the coming plans. Frequent double-digit inflations, unreigned increase in fiscal deficits, subsidy-induced higher non-plan expenditures and the first move in the direction of nationalization and greater control and regulation of the economy were some of the salient features of this plan which continued unchanged till the early 1990s.

QUESTION: 2

Consider the following statements.

1. The Seventh Plan emphasised on rapid Foodgrain production, increased employment creation and productivity in general.

2. By the end of this plan, India had a highly unfavourable balance of payments situation

Which of these statements is/are incorrect?

Solution:
  • The Plan (1985–90) emphasised on rapid grain production, increased employment creation and productivity in general.

  • The basic tenets of planning, i.e., growth, modernisation, self-reliance and social justice remained as the guiding principles.

  • The Jawahar Rojgar Yojana (JRY) was launched in 1989 with the motive to create wage-employment for the rural poor.

  • Some of the already existing programmes, such as the IRDP, CADP, DPAP and the DDP were reoriented.

QUESTION: 3

Which of the following are correctly matched?

1. The Ninth Plan - it comments with the objectives of Greater participation of the National Development Council in their formation.

2. The Tenth plan - it was launched when there was an all-round slowdown in the economy.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • The Tenth Plan - it comments with the objectives of Greater participation of the National Development Council in their formation.

  • The Ninth plan - it was launched when there was an all-around slow down in the economy.

QUESTION: 4

Consider the following statements.

1. The Twenty point programme is the second Central plan which was launched in 1993.

2. The basic objective was of improving the quality of life of the people.

Which of these statements is/are not correct?

Solution:
  • The Twenty point programme is the second Central plan which was launched in 1975.

  • The basic objective was of improving the quality of life of the people.

QUESTION: 5

Consider the following statements about the Member of Parliament Local Area Development Scheme, MPLADS:

1. Under the scheme the Members of Parliament recommend some work to the concerned Head of Gram Panchayat.

2. It was the last of the central plans.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • Under the scheme, the Members of Parliament recommend some work to the concerned Districts Magistrate. It was the last of Central plans.

QUESTION: 6

Consider the following statements.

1. Inclusive growth is a growth process which yields broad-based benefits and ensures equality of opportunity for all.

2. It was immediately after the Independence that the Government of India came to think clearly about inclusiveness in the economy.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • Inclusive growth is a growth process which yields broad-based benefits and ensures equality of opportunity for all (UNDP and the 11th Plan).

  • Fundamentally, the ideas of growth and development already include the element of 'inclusiveness' in them, but at times, due to certain reasons, the processes might occur in a non-inclusive manner.

  • It was in 2000–01 that the Government of India came to think clearly about 'inclusiveness' in the economy while reviewing the performance of the economic reforms.

  • It was found that the reform process enabled economy towards faster and higher 'wealth creation', but all could not be part of it.

QUESTION: 7

Which plan emphasized the idea of inclusive growth?

Solution:
  • The Eleventh Plan targets a growth rate of 10% and emphasised the idea of inclusive growth.

  • Not only the government but the confederation of Indian industry as well as the World bank expressed doubts in the Eleventh Plan realising the ambitious 10% growth.

QUESTION: 8

Which of the following was the failures of Planning in India?

1. Failure in promoting a balanced growth and development

2. Highly centralised nature of planning

3. Overemphasis on Agriculture

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • Promoting the cause of faster industrialisation overtime became so dear to the planning process that the agriculture sector got badly overshadowed.

  • The Plans were highlighting or prioritising agriculture but the industrial sector and the PSU were glorified in such a way that time and resources both were scares for the agriculture sector.

QUESTION: 9

Consider the following statements.

1. The central sector schemes are hundred per cent funded by the union government and implemented by both the Central and state government.

2. The centrally sponsored schemes are funded by both the centre and States in a ratio.

Which of these statements is/are incorrect?

Solution:
  • The Central Sector Schemes are 100 per cent funded by the Union Government and implemented by the Central Government machinery.

  • These schemes are mainly formulated on subjects from the Union List. The Central ministries also implement some schemes directly in the states/UTs, which are called Central Sector Schemes, but resources under these schemes are not generally transferred to states.

QUESTION: 10

Which of the following Wings are specialised Wings in Niti Aayog?

1. Research Wing

2. Consultancy Wing

3. Finance and investment Wing

Which of these statements is/are correct?

Solution:

(i) Research Wing: It will develop in-house sectoral expertise as a dedicated think tank of top-notch domain experts, specialists and scholars.

(ii) Consultancy Wing: It will provide market-place of whetted panels of expertise and funding, for Central and state governments to tap into; matching their requirements with solution providers, public and private, national and international.

By playing matchmaker instead of providing the entire service itself, NITI Aayog will be able to focus its resources on priority matters, providing guidance and an overall quality check to the rest.

(iii) Team India Wing: It will comprise from every state and ministry and will serve as a permanent platform for national collaboration.