Sample Quant Mock Test


20 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | Sample Quant Mock Test


Description
This mock test of Sample Quant Mock Test for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Sample Quant Mock Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Sample Quant Mock Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Sample Quant Mock Test exercise for a better result in the exam. You can find other Sample Quant Mock Test extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions (Q. 1 - 5): Study the following table carefully to answer the questions

Total number of employees in difference department of an organisation and their % of male and female

Q. 

What is the ratio of the number of females in production department to the number of females in marketing department?

Solution:


= 23 : 22

QUESTION: 2

Total number of employees in difference department of an organisation and their % of male and female

Q. 

What is the ratio of the number of females in HR and accounts department together to the number of males in the same departments together?

Solution:

Required ratio


 

= (234 + 77) : (126 + 143)

= 311 : 269

QUESTION: 3

Total number of employees in difference department of an organisation and their % of male and female

Q

What is the total number of employees in all the departments together?

Solution:

Required total no. of employees = 840 + 220 + 900 + 360 + 430 + 540 = 3310

QUESTION: 4

Total number of employees in difference department of an organisation and their % of male and female

Q. 

The total number of employees in HR department forms what % of the total number of employees in the accounts department (approximately)?

Solution:

Required percentage = 

QUESTION: 5

Total number of employees in difference department of an organisation and their % of male and female

Q. 

 What is the total no. of males in IT sector and customer service together?

Solution:

Required no. of males = 
 

= 462 + 324

= 786

QUESTION: 6

-224+(-314)×(-9)=?

Solution:

– 224 + (- 314) x (- 9)

= 2602

QUESTION: 7

(169-144)1/2 ÷(64+36)1/2=?

Solution:

(169 - 144)1/2 ÷ (64 + 36)1/2 = ?

= 5 ÷ 10

= 0.5

QUESTION: 8

The quotient arising from the division of 23456 by a certain number is 89 and the remainder is 49.what is the divisor?

Solution:

Required division = 

QUESTION: 9

A number when divided by 296 leaves the remainder 75. What will be the remainder if the number is divided by 37?

Solution:

Required remainder is 1

QUESTION: 10

In how many ways the letter “operate” can be arranged?

Solution:

Required no. of ways 

QUESTION: 11

In how many ways the word “bribe” can be arranged ?

Solution:

Required no. of ways

QUESTION: 12

8% of 800 x? = 224

Solution:

% of 800 x ? = 224

QUESTION: 13

Die is rolled twice, what is the probability that the sum of the numbers on the two faces is 6?

Solution:

Required probability

QUESTION: 14

A train running at the speed of 27 km/hr. Length of the train is 270 m. How long will it take to pass a pole?

Solution: Speed of the train = 27kmph and length = 270m
Convert it to mps...
27× 5/18 = 7.5
Since T = D/S
270÷7.5 = 36 sec
QUESTION: 15

A man wage is increased by 20% and then again decreased by 20%. His loss will be how much %?

Solution:

QUESTION: 16

Find the least number which is exactly divisible by 129?

Solution:

Clearly 10062 is divisible by 129

QUESTION: 17

1,4,9,16,25,?

Solution:


So ? = 36

QUESTION: 18

1,5,13,29,____,125?

Solution:


So ? = 61

QUESTION: 19

(80x0.40)3÷(40×1.6)3×(128)3=(2)?

Solution:

(80 x 0.40)3 ÷ (40 x 1.6)3 x (128)3 = (2)?

= (2)15 ÷ (2)18 x (2)21 = 2?

? = 18

QUESTION: 20

A person covers  km in 6 hours. What distance will he cover in 5 hours?

Solution:



5 hours – 17 km

Related tests