Test: AFCAT Past Year Papers 1/2019


100 Questions MCQ Test IAF AFCAT Past Year Papers | Test: AFCAT Past Year Papers 1/2019


Description
This mock test of Test: AFCAT Past Year Papers 1/2019 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Defence Test: AFCAT Past Year Papers 1/2019 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: AFCAT Past Year Papers 1/2019 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test: AFCAT Past Year Papers 1/2019 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: AFCAT Past Year Papers 1/2019 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who won the golden boot of FIFA 2018?

Solution:

Harry Kane won the adidas Golden Boot Award. England's Harry Kane finished as the leading goal scorer at the 2018 FIFA World Cup to win the adidas Golden Boot. France's Antoine Griezmann and Belgium's Romelu Lukaku finished second and third respectively.

QUESTION: 2

Who is the first women defence minister of India?

Solution:

Nirmala Sitharaman becomes the first full-fledged woman defence minister of India, though Indira Gandhi has held this portfolio before, in addition to her responsibilities as Prime Minister of India.

QUESTION: 3

Which is the capital of Nigeria?

Solution:

Abuja, city, capital of Nigeria. It lies in the central part of Nigeria, in the Federal Capital Territory (FCT; created 1976). The city is approximately 300 miles (480 km) northeast of Lagos, the former capital (until 1991).

QUESTION: 4

Who was the founder of Satavahana dynasty?

Solution:

The founder of the Satavahana dynasty was Simuka. He and his successors established their authority from the mouth of the Krishna to the entire Deccan plateau. According to the Puranas, the Satavahana king killed the last Kanva ruler of Magadha and presumably took possession of his kingdom.

QUESTION: 5

How many bouncers are allowed in an over in T20?

Solution:

Currently, bowlers are allowed to deliver two bouncers per over in Tests and one-day internationals, and one per over in Twenty20 internationals, with similar rules applying in senior domestic cricket.

QUESTION: 6

Who was the first Indian to win the All England badminton championship?

Solution:

Prakash Padukone (born 10 June 1955) is a former Indian badminton player. He was ranked World No. 1 in 1980; the same year he became the first Indian to win the All England Open Badminton Championships.

QUESTION: 7

Which state celebrates the Hornbill Festival?

Solution:

Nagaland is the state where Hornbill Festival is celebrated. The Hornbill Festival is held at Naga Heritage Village, Kisama which is about 12 km from Kohima. All the tribes of Nagaland take part in this festival. The aim of the festival is to revive and protect the rich culture of Nagaland and display its extravaganza and traditions.

QUESTION: 8

Who was the First women speaker of Lok Sabha?

Solution:

Meira Kumar (born 31 March 1945) is an Indian politician and five-time Member of Parliament who was the United Progressive Alliance nominee for President of India in the 2017 election. She was elected unopposed as the first woman Speaker of Lok Sabha and served from 2009 to 2014.

QUESTION: 9

Who was the founder of Swatantra party?

Solution:

Rajagopalachari was the founder of Swatantra Party. This party was an Indian classical liberal political party that existed from 1959 to 1974. It was founded by him in reaction to what he felt was the Jawaharlal Nehru-dominated Indian National Congress's increasingly socialist and statist outlook.

QUESTION: 10

Which is the capital of Myanmar?

Solution:

Naypyitaw is the capital of Myanmar. Yangon, also called Rangoon, city, capital of independent Myanmar (Burma) from 1948 to 2006, when the government officially proclaimed the new city of Nay Pyi Taw (Naypyitaw) the capital of the country.

QUESTION: 11

Who wrote Arthashastra?

Solution:

The Arthashastra is the title of a handbook for running an empire, written by Kautilya (also known as Chanakya, c. 350-275 BCE) an Indian statesman and philosopher, chief advisor and Prime Minister of the Indian Emperor Chandragupta, the first ruler of the Mauryan Empire.

QUESTION: 12

Which city is known as Cathedral city?

Solution:

Bhubaneswar is called as the 'Cathedral City' was once the capital of an ancient Kalinga kingdom. Bhubaneswar meaning 'The Lord of the Universe' is also the modern capital of Orissa.

QUESTION: 13

Who was the first CM of Bengal state?

Solution:

Prafulla Chandra Ghosh was the first Chief Minister of West Bengal, India.

QUESTION: 14

Where is the Gobi desert located in the world?

Solution:

The Gobi is a large desert region which is located in northern China and southern Mongolia. The desert basins of the Gobi are bounded by the Altai Mountains and the grasslands and steppes of Mongolia on the north, by the Tibetan Plateau to the southwest, and by the North China Plain to the southwest.

QUESTION: 15

Which is the capital of Chile?

Solution:

The capital city of Chile is Santiago, also known as Santiago de Chile. This city is located at 1,706 feet above sea level between the Chilean Coastal and the Andes mountains in the Chilean Central Valley. Pedro de Valdivia, a Spanish conquistador, officially founded Santiago on February 12, 1541.

QUESTION: 16

What is the abbreviation of LCA?

Solution:

LCA stands for Labor Condition Application. LCA is a mandatory document that the H1B Sponsor/employer needs to file with US Department of Labor before they file the H1B petition with USCIS for any non-immigrant worker.

QUESTION: 17

Who was the founder of Agra?

Solution:

Modern Agra was founded by Sikandar Lodhi (Lodhi dynasty; Delhi Sultanate) in the 16th century. Babar (founder of the Mughal dynasty) also stayed for some time in Agra and introduced the concept of square Persian-styled gardens here. Emperor Akbar built the Agra fort and Fatehpur Sikri near Agra.

QUESTION: 18

Who wrote the book “Death of a City”?

Solution:

Mike Walsh wrote the book “Death of a City”. Mike Walsh is the CEO of Tomorrow, a global consultancy on designing companies for the twenty-first century. He advises  leaders on how to thrive in the current era of disruptive technological change.

QUESTION: 19

To which sport does Geet Sethi is related?

Solution:

Geet Sethi is related to Billiards. Geet Siriram Sethi (born 17 April 1961) of India is a professional player of English billiards who dominated the sport throughout much of the 1990s, and a notable amateur (expro) snooker player.

QUESTION: 20

The Golden Threshold was written by whom?

Solution:

The Golden Threshold” (1905) was a work of Sarojini Naidu, known by her sobriquet The Nightingale of India (Bharatiya Kokila).

QUESTION: 21

DIRECTIONS : Select the word which gives the nearest meaning of the given word. 

Ambiguous

Solution:

The meaning of Ambiguous is vague. It is unclear or vague in meaning.

QUESTION: 22

DIRECTIONS : Select the word which gives the nearest meaning of the given word. 

Adept

Solution:

The meaning of adept is having knowledge or skill in a particular area.

QUESTION: 23

DIRECTIONS : Select the word which gives the nearest meaning of the given word. 

Brawl

Solution:

The meaning of brawl is loud fight, that is, an intense, loud fight or to fight loudly and disruptively.

QUESTION: 24

DIRECTIONS : Select the word which gives the nearest meaning of the given word. 

Bolster

Solution:

The meaning of Bolster is fortify or to support, strengthen.

QUESTION: 25

DIRECTIONS : Select the word which gives the nearest meaning of the given word. 

Coarse

Solution:

The meaning of coarse is rough texture. It also means lacking refinement or sophistication. 

QUESTION: 26

DIRECTIONS : Select the word which gives the nearest meaning of the given word. 

Deference

Solution:

The meaning of Deference is respect. It also means regard.

QUESTION: 27

DIRECTIONS : Select the word which gives the nearest meaning of the given word. 

Dire

Solution:

The meaning of dire is hopeless. It also means dangerous or fearful.

QUESTION: 28

DIRECTIONS : Select the word which gives the opposite of the given word.

Courteous

Solution:

The opposite of Courteous is rude or discourteous. The meaning of courteous is polite.

QUESTION: 29

DIRECTIONS : Select the word which gives the opposite of the given word.

Dismal

Solution:

The antonym of dismal is cheerful whereas the meaning of dismal is dull.

QUESTION: 30

DIRECTIONS : Select the word which gives the opposite of the given word.

Contradict

Solution:

The opposite of contradict of is to agree whereas the meaning of contradict is to disagree.

QUESTION: 31

DIRECTIONS : Select the word which gives the opposite of the given word.

Dreary

Solution:

he opposite of dreary is bright whereas the meaning of dreary is sad, gloomy, and dull.

QUESTION: 32

DIRECTIONS : Select the word which gives the opposite of the given word.

Dubious

Solution:

The opposite of dubious is certain whereas the meaning of dubious is doubtful or questionable.

QUESTION: 33

DIRECTIONS : Select the word which gives the opposite of the given word.

Emphatic

Solution:

The opposite of emphatic is hesitant whereas the meaning of emphatic is expressing something forcibly and clearly. 

QUESTION: 34

DIRECTIONS : Select the word which gives the opposite of the given word.

Hostile

Solution:

The opposite of hostile is friendly whereas the meaning of hostile is harmful, dangerous and not being friendly.

QUESTION: 35

DIRECTIONS : Select the word which gives the opposite of the given word.

Oust

Solution:

The opposite of oust is retain whereas the meaning of oust is remove, force out.

QUESTION: 36

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms. 

You cannot have your cake and eat it too.

Solution:

Have your cake and eat it too: to have or do two good things at the same time that are impossible to have or do at the same time.

QUESTION: 37

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms. 

The rebels held out for about a month

Solution:

held out: to continue to defend yourself against an enemy or attack without being defeated.

QUESTION: 38

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms.

The new economic policy is likely to run into rough weather.

Solution:

likely to run into rough weather: to be in unfavourable situation or difficulties.

QUESTION: 39

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms.

The old father brought home the moral of unity by asking each of his sons to break the bundle of sticks

Solution:

brought home: get to the heart of a matter, make perfectly clear.

QUESTION: 40

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms.

Some people now wonder whether we just pay lip service or genuinely

Solution:

pay lip service: to say that you agree with something but do nothing to support it.

QUESTION: 41

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms.

He visits the doctor off and on.

Solution:

off and on: happening occasionally, or only for part of a period of time, not in a regular or continuous way.

QUESTION: 42

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms.

The robber took to his heels when the police arrived.

Solution:

took to his heels: to run away.

QUESTION: 43

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms.

I hope it will not put you out if I am late.

Solution:

put you out: to annoy or upset someone, often by what you do or say to them.

QUESTION: 44

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms.

Manoj was the real power behind the throne and all politicians were aware of this.

Solution:

power behind the throne: a person who exerts authority or influence without having formal status.

QUESTION: 45

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms.

His friends let him down.

Solution:

let him down: fail to support or help someone as they had hoped.

QUESTION: 46

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms.

I felt like a fish out of water among all those business tycoons.

Solution:

like a fish out of water: not feel comfortable or relaxed because of being in an unusual or unfamiliar situation.

QUESTION: 47

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms.

The accounts of the murder made her flesh creep.

Solution:

made her flesh creep: to cause one to feel disgusted or frightened.

QUESTION: 48

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms.

He is an interesting speaker but tends to go off at a tangent.

Solution:

go off at a tangent: to suddenly start talking or thinking about a completely new subject.

QUESTION: 49

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms.

Women should be paid the same as men when they do the same job, for, surely what is sauce for the goose is sauce for the gander.

Solution:

what is sauce for the goose is sauce for the gander: to emphasize that if one person is allowed to do something or to behave in a particular way, then another person must be allowed to do that thing or behave in that way.

QUESTION: 50

DIRECTIONS : Select the meaning of the given phrases/idioms.

The party stalwarts have advised the President to take it lying down for a while.

Solution:

to take it lying down: accept an insult, setback, or rebuke without protest.

QUESTION: 51

The distance between two stations A and B is 220 km. A train leaves A toward B at an average speed of 80 km/hr. after half an hour another train leaves B toward A at an average speed at 100 km/hr. The distance of the point of two train meet, from A is

Solution:

Let the required distance be x km.

⇒ 5x − 4(220 − x) = 200
⇒ 9x = 1080
⇒ x = 120 km
∴ Required distance = 120 km

QUESTION: 52

X and Y are two stations 500 km apart. A train starts from X and moves toward Y at 20 km/hr another train starts from Y at the same times and moves toward X at 30 km/hr. How far from X will they cross each other?

Solution:

Suppose they meet x km from X

⇒ 30x = 10000 − 20x
∴ x = 200 km.

QUESTION: 53

In what time will the simple interest on Rs 400 at 10% per annum be the same as the simple interest on Rs 1000 for 4 year at 4 % per annum?

Solution:

Here, P = Rs.1000
n=4yrs
R=4%
where, P=Principal
n=Time
R=Rate
Since, Simple Interest on Rs.1000

now, simple interest= Rs. 160

then,  

QUESTION: 54

At what rate percent per annum will a sum of money double in 8 year?

Solution:

Let Sum = P, Then SI = P
Amount A = 2 × P
where, P = Principal

QUESTION: 55

A and B are 20 km apart. A can walk at an average speed of 4 km/hr and B at 6 km/hr. If they start walking towards each other at 7:00 am, when they will meet?

Solution:

Suppose they will meet after T hours.
Distance = Speed * Time
Sum of distance traveled by them after T hours
6T + 4T = 20 km
T = 2 ℎours
So, they will meet at 
7: 00 AM + 2 ℎours = 9: 00 AM

QUESTION: 56

A plane flies along the four sides of a square field at a speed of 200, 400, 600 and 800 km/hr. Then find the average speed of plane around the square field.

Solution:



∴ Average speed is 384 km/ℎr

QUESTION: 57

The average age of 7 member of Patel's family is 25 year. The average age of the same family 3 year ago was

Solution:

Present average age of family=25 year
3 year ago average of family =25-3=22 years

QUESTION: 58

Rahim covers a certain distance in 14 hrs 40 min. He covers one half of the distance by train at 60 km/hr. and rest half by road at 50 km/hr. The distance travelled by him is

Solution:

Let the total distance be y km.
Then,

∴ Required distance = 800 km.

QUESTION: 59

6 men or 10 women can reap a field in 15 days, then the number of days that 12 men and 5 women will take to reap the same field is?

Solution:

Work done by 6 men = work done by 10 women.
Work done by 1 man = work done by 10/6 women = 5/3 women
∴ 12 men + 5 women = 
= 25 women
∴ W1 × D1 = W2 × D2
W=women, D=days
10 × 15 = 25 × D2
D2 = 6

QUESTION: 60

314 weavers weave 6594 shawls in 1/6 hours. What is the number of shawls weaved per hour by an average weaver?

Solution:

In 1 hour 314 weavers weave 
= 6594 × 6 shawls
In 1 hour 1 weaver weaves 
= 126 shawls

QUESTION: 61

If a person sells a wooden furniture at 8% profit against 8% loss, then he could had earned Rs12 more. What is the cost price of furniture?

Solution:

Let Cost Price (CP) = x
Then Selling Price (SP) if he sells at profit = x(1 + 8%) = 1.08x
and SP, if he sells at loss = x(1 − 8%)
= 0.92% x
Given, 1.08% x − 0.92% x = Rs 12
0.16x = Rs. 12
⇒ x = Rs. 75

QUESTION: 62

Calculate the amount of water which should be added to 80% solution of Sulphuric acid to make it a 50% solution?

Solution:

Concentration of Sulphuric acid = 80%
So, in a 100cc, Sulphuric acid = 80cc and water=20cc
Let x be the amount of water added to make concentration of 50%

∴ x = 60cc

QUESTION: 63

Two trains A and B travel from points X to Y and the ratio of the speeds of A to that of B is 2 : 7. Find the ratio of time taken by A and B to reach From X to Y.

Solution:

We know that speed is inversely proportional to time.
Given that:
(Speed of A): (speed of B) = 2: 7
∴ (Time taken by A): (Time taken by B) = 1/2 ∶ 1/7 = 7 ∶ 2

QUESTION: 64

Total number of students in a class is 95. If the total number of girls in the class is 45, then the ratio of total number of boys to total number of girls is

Solution:

Let the total number of boys in the class be x
Then, according to the question,
x + 45 = 95
x = 95 − 45 = 50
Hence, the required ratio of total number of boys to total number of girls
= 50: 45 = 10: 9

QUESTION: 65

The ratio of money with Ram and Gopal is 7: 17 and that with Gopal and Krishan is 7: 17. If Ram has Rs. 490, Krishan has?

Solution:

Ram : Gopal =  7 : 17 = 49 : 119
Gopal : Krishan = 7 : 17 = 119 : 289
∴ Ram: Gopal : Krishan = 49 : 119 : 289
⇒ Ram : Krishan = 49 : 289
If Ram has Rs. 490, then Krishnan has Rs. 2890.

QUESTION: 66

‘ZYXW’ as coded as ‘ABCD’ then ‘STUV’ is coded as

Solution:

Z–A, Y–B, X–C, W–D
STUV=HGFE
Rule=letters from backward=letters from forward.

QUESTION: 67

‘bcd’ is coded as ‘def’ then ‘true’ is coded as​

Solution:

b+2=d; c+2=e; d+2=f
By following this way, ‘true’ can be coded as ‘vtwg’.

QUESTION: 68

‘Hyderabad’ is coded as ‘Ixedszcze’ then ‘Chennai’ is coded as

Solution:

H+1=I; Y-1=X; D+1=E; E-1=D; R+1=S;
A-1=Z; B+1=C; A-1=Z; D+1=E
Here alternatively the letter increasing and decreasing by one.
Hence, the code for ‘Chennai’ will be ‘dgfmozj’

QUESTION: 69

Apple is coded as 25563, Rung is coded as 7148. Then purple is coded as

Solution:

Given codes are A-2, P- 5, L-6, E-3 and R7, U-1, N-4, G-8 
From these two values, we get P-5, U-1, R-7, P-5, L-6, E-3.
Thus, purple is coded as 517563.

QUESTION: 70

If TSEREVE and NOITACUDE stands for EVEREST and EDUCATION, how will you code REDFORT

Solution:

We can observe that the code is the reverse order of the given word. The answer is obviously TROFDER which is the reverse order of REDFORT.

QUESTION: 71

Which code should be replaced in the question mark? MILD:NKOH : GATE:?

Solution:

Here, M+1=N; I+2=K; L+3=O; D+4=H
Similarly, G+1=H; A+2=C; T+3=W; E+4=I
Therefore, GATE will be coded as HCWl.

QUESTION: 72

In a code language, SOLID is written as WPSLPIMFHA. What does the code-word ATEXXQIBVO refer to?

Solution:

Clearly, the word can be obtained by moving the letters at even-numbered positions in the code, three steps forward and omitting those at odd-numbered positions. Hence, ‘WATER’ is the correct answer.

QUESTION: 73

If in a certain language, TRIANGLE is coded as SQHZMFKD, which word would be coded as DWZLOKD?

Solution:

Each letter of the word is one step ahead of the corresponding letter of the code. Hence, ‘EXAMPLE’ is the correct answer.

QUESTION: 74

If in a certain code, COVET is written as FRYHW, which word would be written as SHDUO?

Solution:

If you carefully see the difference between the alphabet and code is 2.  

For example;

C + 2 = F

O + 2 = R

V + 2 = Y

E + 2 = H

T + 2 = W

Now The code is given to us. We have to find the word. So we subtract 2 from the code.

S - 2 = P

H - 2 = E

D - 2 = A

O - 2 = R

U - 2 = L

Thus the word that should be written as SHOUD is PEARL.

QUESTION: 75

If in a certain language, GRASP is coded as BMVNK, which word would be coded as CRANE?

Solution:

GRASP is coded as BMVNK

G - 5 = B

R - 5 = M

A - 5 = V

S - 5 = N

P - 5 = K

So, In the same way we should find the word for crane.

Coded word is already given as CRANE. we should find which word would be coded as CRANE.

We have to add 5.

C + 5 = H

R + 5 = W

A + 5 = F

N + 5 = S

E + 5 = J

 

Hence, HWFSJ would be coded as CRANE.

QUESTION: 76

DIRECTIONS : Find the odd one out.

Four words have been given of which three are alike in some way and one is different. Choose the odd one out.

Solution:

All except Ounce are names of currencies, while Ounce is a unit of weight.

QUESTION: 77

DIRECTIONS : Find the odd one out.

Find the odd number or letters from the given alternatives.

Solution:

Swimming, Sailing and, diving are related with water. So, Driving is the odd one.

QUESTION: 78

DIRECTIONS : Find the odd one out.

Find the odd number or letters or word from the given alternative.

Solution:

5720 → 5+2+0 = 7 (Second digit from Right)
6710 → 6+1+0 = 7 (Second digit from Right)
2640 → 2+4+0 = 6 (Second digit from Right)
4270 → 4+7+0 = 11 ( Not the second digit from Right)

QUESTION: 79

DIRECTIONS : Find the odd one out.

Find the odd number or letters from the given alternatives.

Solution:

PQXZ → No vowel. CQBN → No vowel.
PRMN → No vowel. ABDF → one vowel.
So, ABDF is the odd one.

QUESTION: 80

Pick the odd one out: 154, 235, 352, 460, 324

Solution:

Sum of the digit in each number, except 324 is 10. So, 324 is the odd one.

QUESTION: 81

DIRECTIONS : Find the odd one out.

Find the odd number or letters or word from the given alternatives.

Solution:

All except Cotton are food crops, while cotton is a fibre crop.

QUESTION: 82

DIRECTIONS : Find the odd one out.

Choose the number which is different from others in the group.

Solution:

The HCF of all other numbers in the pair is 12 except option (c) 120 - 74.

QUESTION: 83

DIRECTIONS : Find the odd one out.

Choose the number which is different from others.

Solution:

In all other pairs, second number is the cube of the first number, except 9:243.

QUESTION: 84

DIRECTIONS : Find the odd one out.

Choose the number which is different from others in the group

Solution:

In all other numbers, the middle digit is equal to the product of the other two digits.
(263) → 2 × 3 = 6
(111) → 1×1=1
(242) → 2×2=4
(551) → 5×1=5
(383)→3×3=9,
but the number given is 383.
So, 383 is the odd one.

QUESTION: 85

DIRECTIONS : Find the odd one out.

Choose the number which is different from others in the group

Solution:

In all other numbers, sum of digits is 29, while in option C, it is 20.
6 + 4 + 8 + 2 = 20
6 + 7 + 8 + 8 = 29
6 + 8 + 7 + 8 = 29
9 + 8 + 4 + 8 = 29
Thus, 6482 is the odd one.

QUESTION: 86

DIRECTIONS : Find the odd one out.

Choose the odd pair of words

Solution:

In all other pairs, first is the insect which damages the second.

QUESTION: 87

DIRECTIONS : The following question consists of some Problem Figures followed by other figures marked 1, 2, 3, and 4 called the Answer Figures. Find out the correct answer figure that should come next in the sequence of problem figures.

PROBLEM FIGURE

Solution:

The figure is rotated through 45 degrees in clockwise direction in each step.
Thus, the correct answer figure should be figure 3.

QUESTION: 88

DIRECTIONS : The following question consists of some Problem Figures followed by other figures marked 1, 2, 3, and 4 called the Answer Figures. Find out the correct answer figure that should come next in the sequence of problem figures.

PROBLEM FIGURE

Solution:

The elements are mirror-images in the first step. In the next step, element on the right is rotated and in the next step, mirrorimage is obtained. Similarly, in the next step, element on the right is rotated and the next figure should be the mirror-image. Thus, the correct answer figure should be figure 4.

QUESTION: 89

DIRECTIONS : The following question consists of some Problem Figures followed by other figures marked 1, 2, 3, and 4 called the Answer Figures. Find out the correct answer figure that should come next in the sequence of problem figures.

 PROBLEM FIGURE

Solution:

The odd numbered figures are identical and the even numbered figures are identical. Thus, in the same order, the correct answer figure should be figure 1.

QUESTION: 90

DIRECTIONS : The following question consists of some Problem Figures followed by other figures marked 1, 2, 3, and 4 called the Answer Figures. Find out the correct answer figure that should come next in the sequence of problem figures.

PROBLEM FIGURE

Solution:

The element at the bottom is rotated through 180 degrees. Then, two elements in the clockwise direction are rotated through 180 degrees.
In the third step, the element to the right is rotated through 180 degrees.
So, the next should be rotation of next two elements in the clockwise direction should be rotated by 180 degrees. Thus, the correct answer figure should be figure 4.

QUESTION: 91

DIRECTIONS : The following question consists of some Problem Figures followed by other figures marked 1, 2, 3, and 4 called the Answer Figures. Find out the correct answer figure that should come next in the sequence of problem figures.

PROBLEM FIGURE

Solution:

The circle and square move in anticlockwise direction in a set order.
The elements in the centre follow a set order as - 4-pointed star, triangle, 5-pointed star, 4-pointed star and so on. Thus, the correct answer figure should be figure 3.

QUESTION: 92

DIRECTIONS : The following question consists of some Problem Figures followed by other figures marked 1, 2, 3, and 4 called the Answer Figures. Find out the correct answer figure that should come next in the sequence of problem figures.

PROBLEM FIGURE

Solution:

The second element becomes the top element in the next figure. Third element becomes second element. The previous element is deleted and replaced with another. The complete column of figures moves one-third step forward each time.
Thus, the correct answer figure should be figure 1.

QUESTION: 93

DIRECTIONS : The following question consists of some Problem Figures followed by other figures marked 1, 2, 3, and 4 called the Answer Figures. Find out the correct answer figure that should come next in the sequence of problem figures.

PROBLEM FIGURE

Solution:

X moves in clockwise direction and star moves in anti-clockwise direction in a set order. Thus, the correct answer figure should be figure 4.

QUESTION: 94

DIRECTIONS : The following question consists of some Problem Figures followed by other figures marked 1, 2, 3, and 4 called the Answer Figures. Find out the correct answer figure that should come next in the sequence of problem figures.

PROBLEM FIGURE

Solution:

Vertical and horizontal lines are added in each step to obtain a complete figure. Thus, the correct answer figure should be figure 1.

QUESTION: 95

DIRECTIONS : The following question consists of some Problem Figures followed by other figures marked 1, 2, 3, and 4 called the Answer Figures. Find out the correct answer figure that should come next in the sequence of problem figures.

PROBLEM FIGURE

Solution:

3-sided figure is inside 4-sided and in the next step, it is reversed. Similarly, 4-sided figure is inside 5-sided figure and vice versa.
Thus, following the same order, the correct answer figure should be figure 1.

QUESTION: 96

DIRECTIONS : Answer the verbal analogy questions.

Author is related to Book as Choreographer is related to

Solution:

Author composes the book. Similarly, Choreographer composes the Ballet.

QUESTION: 97

DIRECTIONS : Answer the verbal analogy questions.

Glutton is related to Eat as Garrulous is related to

Solution:

Glutton is one who eats too much.
Similarly, Garrulous is one who talks too much.

QUESTION: 98

DIRECTIONS : Answer the verbal analogy questions.

Vitro is related to Glass as Ligno is related to

Solution:

‘Vitro’ is related to glass. Similarly, ‘Ligno’ is related to wood.

QUESTION: 99

DIRECTIONS : Answer the verbal analogy questions.

Jade is related to Green as Garnet is related to

Solution:

Jade is a green precious stone. Similarly, Garnet is a red precious stone.

QUESTION: 100

DIRECTIONS : Answer the verbal analogy questions.

Estonia is related to Ruble as Chile is related to

Solution:

Ruble is the currency of Estonia. Similarly, Peso is the currency of Chile.