Test: Acids Bases & Salts


10 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Acids Bases & Salts


Description
This mock test of Test: Acids Bases & Salts for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Acids Bases & Salts (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Acids Bases & Salts quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Acids Bases & Salts exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Acids Bases & Salts extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Acid turns blue litmus:

Solution:

Litmus paper is used as an indicator to check acids and bases. Acids turn blue litmus red.

QUESTION: 2

Which of the following is a strong acid?

Solution:

Sulphuric acid is a strong acid because it is a mineral acid and dissociates completely into ions. It gives more H+ ions than the rest of the acids.

QUESTION: 3

Which gas is released when acid reacts with metals?

Solution:

Hydrogen gas is formed as the metal reacts with the acid to form a salt. Many, but not all, metals react with acids.

QUESTION: 4

Acid present in soured curd is:

Solution:

Lactic Acid is present in sour milk or curd. The increased acidity causes the milk proteins (casein) to tangle into strong masses or curds.

QUESTION: 5

Which of the following is a natural indicator?

Solution:

Turmeric is a natural acid-base indicator. It turns yellow in an acidic medium and changes its colour to red in a basic medium.

QUESTION: 6

Which of the following acid is present in Tomato?

Solution:

The most abundant acid in tomatoes is citric acid, slightly less acidic than vinegar. Your body depends on citric acid to produce energy. Citric acid can help to prevent future stones from forming.
There are ten different acids in tomatoes, but the largest part is citric acid and malic acid. As the tomato ripens with malic acid decreasing and citric acid increasing. energy.

QUESTION: 7

In case of indigestion, we use:

Solution:

In case of indigestion, we use antacids. Antacids containing bases reacts with acids present in stomach to neutralise it.

QUESTION: 8

All acids contain:

Solution:

All acids contain hydrogen in common. When acids is mixed in water hydrogen ion is produced.

QUESTION: 9

The reaction between acid and base to form salt is called ______.

Solution:

A neutralization reaction is a chemical reaction in which an acid and base quantitatively react together to form salt and water as products.
Acid + Base → Salt + Water

QUESTION: 10

Which of the following does not form an acidic salt?

Solution:

Carbonic acid is a weak acid.

  • Strong acids make acidic salts with weak bases and neutral salts with strong bases.
  • Weak acids make basic salts with strong bases and neutral with weak bases.

Related tests