Test: Agriculture - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Test: Agriculture - 1


Description
This mock test of Test: Agriculture - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Agriculture - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Agriculture - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Agriculture - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Agriculture - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The crops grown in Rabi season are:

Solution:

The major rabi crop in India is wheat, followed by barley, mustard, sesame and peas.

QUESTION: 2

Which of the following crops are grown with the onset of monsoons and are harvested in the months of September-October?  

Solution:

These crops are typically sown in June, during the initial period of monsoon and harvested by September. Hence, Kharif crops are also called monsoon crops.

QUESTION: 3

Which of the following is a rabi crop?

Solution:

The major rabi crop in India is wheat, followed by barley, mustard, sesame and peas.

QUESTION: 4

Assertion: A variety of food and non-food crops are grown in different parts of the country.
Reason: It is due to variations in soil and climate.

Solution:

Due to variation in soil and climate a variety of crops grow in different parts of the country

QUESTION: 5

Tick the characteristics of Commercial farming

Solution:

Transport and communication play an important role in commercial farming.

QUESTION: 6

‘Slash and burn’ agriculture is a

Solution:

Slash and burn agriculture is a widely used method of growing food in which wild or forested land is clear cut and any remaining vegetation burned. The resulting layer of ash provides the newly-cleared land with a nutrient-rich layer to help fertilize crops.

QUESTION: 7

Which one of the following is a Kharif crop?

Solution:

 The Kharif crops include rice or paddy, maize, sorghum, pearl millet/bajra, finger millet/ragi (cereals), arhar (pulses), soybean, groundnut (oilseeds), cotton etc. 

QUESTION: 8

Assertion: Rice is grown in plains of the north.
Reason: Due to high rainfall i.e. more than 100cm.

Solution:

It requires high temperature (above 25°C), high humidity and annual rainfall above 100 cm. However, it can be grown with the help of suitable irrigation in areas of less rainfall. Rice is grown in the northern plains, northeast India, coastal areas and deltaic regions.

QUESTION: 9

Agriculture contributes_________ to the national income of India.

Solution:

Agriculture is an important sector of Indian economy as it contributes about 17% to the total GDP and provides employment to over 60% of the population.

QUESTION: 10

Grapes are mainly produced in the state of

Solution:

The top Grapes producing states include Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Mizoram. The most grown variety of grapes is Thompson Seedless and its clones. The grapes varieties which have been given GI(Geographical indications) protection are Nashik Grapes and Bangalore Blue Grapes.

Similar Content

Related tests