Test: Animal Reproduction - 2


15 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Animal Reproduction - 2


Description
This mock test of Test: Animal Reproduction - 2 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Animal Reproduction - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Animal Reproduction - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Animal Reproduction - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Animal Reproduction - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The importance of reproduction in organisms is because of :-

Solution:

Reproduction is an important characteristic feature of living organisms. It is an essential life process which not only helps in survival but also helps in continuity of that race and group immortality, as by reproduction. Young ones replace the old and dying ones. These young ones feed, grow and reproduce again.

QUESTION: 2

Twins absolutely resembling each other in sex and external appearance result when :

Solution:

Twins absolutely resembling each other in sex and external appearance are referred to as Identical Twins. Identical twins are formed when one egg after being fertilized by one sperm, divides into two halves. The two halves are genetically identical and of the same sex. Because these twins come from one zygote, they are also known as monozygotic.

QUESTION: 3

Copulation in human beings may result in fertilisation during (normal menstrual cycle is for 28 days)

Solution:

Copulation in human beings may result in fertilisation during 11th day and 21st day.

QUESTION: 4

The chart given here shows a cell division. The division is :- 

Solution:

Meiosis is a special type of cell division in sexually-reproducing organisms used to produce the gametes, such as sperm or egg cells.

QUESTION: 5

The gametes are formed as a result of :-

Solution:

Meiosis is a type of cell division that reduces the number of chromosomes in the parent cell by half and produces four gamete cells. This process is required to produce egg and sperm cells for sexual reproduction.

QUESTION: 6

Which of the following tests is for determining, the sex of the foetus ?

Solution:

Amniocentesis is a medical procedure used primarily in prenatal diagnosis of chromosomal abnormalities and the fetal infections as well as for sex determination. 

QUESTION: 7

The structure which provides a place for attachment and exchange of materials between mother and the foetus is called :

Solution:

Placenta is the tissue where maternal and foetal blood come in contact, and nutrients and oxygen are transferred from maternal blood to foetal blood while waste products are transferred from foetal to maternal blood.

On the other hand, Umbilical cord is a tube like structure (made up of one vein and two arteries) that act as a connection between foetus and placenta, and transfer the foetal blood to placenta. Placenta is attached to fetus through Umbilical cord, the lifeline between mother and baby.

QUESTION: 8

Reproduction by budding takes place in :-

Solution:

Budding is an asexual mode of producing new organisms. In this process, a new organism is developed from a small part of the parent’s body. A bud which is formed detaches to develop into a new organism. The newly developed organism remains attached as it grows further. It is separated from the parent organism when it gets matured by leaving scar tissues behind. As this is an asexual reproduction, the newly developed organism is a replica of the parent and is genetically identical.

For reproduction, Hydra uses regenerative cells where a bud expands as an outgrowth because of repeated cell division at one specific location. These buds then developed into new small individuals which when completely matured, detach from the parent body.

For example- Both hydra and yeast reproduce by the process of Budding.

QUESTION: 9

During mitosis which of the following is/are equally distributed in daughter cells ?

Solution:

Mitosis is used to produce daughter cells that are genetically identical to the parent cells. The cell copies - or 'replicates' - its chromosomes, and then splits the copied chromosomes equally to make sure that each daughter cell has a full set.

QUESTION: 10

In cells after they attain a certain size, growth stops and the cell undergoes division. The probable reason for this is :-

Solution:

In cells after they attain a certain size, its internal volume enlarges and the cell membrane expands. But the volume increases more rapidly than the surface area, and so the relative amount of surface area available to pass materials to a unit volume of the cell steadily decreases.
Finally, at some point, there is just enough surface available to service all the interior; if it is to survive, the cell must stop growing.
Most importantly, the surface area to the volume ratio gets smaller as the cell gets larger.
If the cell grows beyond a certain limit, not enough material will be able to cross the membrane fast enough to accommodate the increased cellular volume. When this happens, the cell divides into smaller cells with favorable surface area/volume ratios, or ceases to function.

QUESTION: 11

Puberty age in girls is between :-

Solution:
QUESTION: 12

Fertilisation of an ovum with a sperm takes place in :-

Solution:

Human fertilization is the union of a human egg and sperm, usually occurring in the ampulla of the fallopian tube. The result of this union is the production of a zygote cell, or fertilized egg, initiating prenatal development. Scientists discovered the dynamics of humanfertilization in the nineteenth century.

QUESTION: 13

A human zygote has :-

Solution:

The cells from each parent that combine to form the zygote are called gametes. In humans, the male gamete is called sperm, and the female gamete is called an egg. When the gametes join they form a cell called a zygote. Human sperm and eggs contain 23 chromosomes. Human zygotes contain 46 chromosomes.

QUESTION: 14

Regeneration is a process in which :-

Solution:

Regeneration means the regrowth of a damaged or missing organ part from the remaining tissue. As adults, humans can regenerate some organs, such as the liver. If part of the liver is lost by disease or injury, the liver grows back to its original size, though not its original shape. And our skin is constantly being renewed and repaired. Unfortunately many other human tissues don’t regenerate, and a goal in regenerative medicine is to find ways to kick-start tissue regeneration in the body, or to engineer replacement tissues.

QUESTION: 15

As compared to human egg the spermatozoa has less :-

Solution:

Sperm cells are the smallest human cells. They are no more than a nucleus with a small amount of cytoplasm, some mitochondria (the energy suppliers of the cell) and a long tail. They have hardly any content and are the straightest cells.

Related tests