Test: Class 6 Polity NCERT Based-1


15 Questions MCQ Test NCERT based Tests for UPSC CSE | Test: Class 6 Polity NCERT Based-1


Description
This mock test of Test: Class 6 Polity NCERT Based-1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Class 6 Polity NCERT Based-1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Class 6 Polity NCERT Based-1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Class 6 Polity NCERT Based-1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Class 6 Polity NCERT Based-1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which is/are CORRECT statement:

1. Ladakh is also called Little Tibet

2. Local versions of the Tibetan national epic the Kesar Saga are performed and sung by both Muslims and Buddhists in Ladakh

Solution:
  • Ladakh – literally ‘The Land of Many Passes’ and also known as ‘Little Tibet’ – is situated in the northern-most part of India and shares borders with Tibet, Pakistan and the Indian states of Kashmir, Himachal Pradesh and Punjab.

  • Kesar Saga is sung by both Buddhist and local muslims. This epic is not just sung locally but also sung throughout Central Asia right from Mongolia to Ladakh. Kesar Saga is a Tibetian epic about a king called Kesar who ruled Ling

QUESTION: 2

Some States were created not on the basis of language but to recognize differences based on culture, ethnicity or geography. These include States like:

1. Nagaland

2. Uttarakhand

3. Jharkhand

Choose correct one:

Solution:
  • Some States were created not on the basis of language but to recognise differences based on culture, ethnicity or geography.

  • These include States like Nagaland, Uttarakhand and Jharkhand. The advantage of creating linguistic states has actually made the country more united. It has also made administration easier.

QUESTION: 3

Consider the following statements:

1. The assertion of social diversities in a country needs to be seen as a source of danger for the country.

2. Expression of various kinds of social divisions in politics often results in weakening of democracy.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • The assertion of social diversities in a country need not be seen as a source of danger. In a democracy, political expression of social divisions is very normal and can be healthy. This allows various disadvantaged and marginal social groups to express their grievances and get the government to attend to these.

  • Expression of various kinds of social divisions in politics often results in their cancelling one another out and thus reducing their intensity. This leads to strengthening of a democracy.

QUESTION: 4

A voter will not vote for a politician because he is old and all older people are slower and less competent. How could this voter’s actions be categorized?

Solution:

The voter’s actions are ageism or prejudice and discrimination against a person based on age. is the most apt answer describing ageism, prejudice and discrimination in one sentence.

QUESTION: 5

Which of the following is not a ground for claiming discrimination?

Solution:
  • The Constitution of India guarantees certain fundamental rights to the citizens of India, including protection to individuals from discrimination only on the grounds of religion, race, caste, sex or place of birth. ... These fundamental rights are available only against the State.

QUESTION: 6

Which of the following articles guarantees equality before law and equal protection of law for all individuals residing within the territory of India?

Solution:
  • Article 14 of the Constitution of India reads as under: “The State shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India.”

QUESTION: 7

What term is applied to the affective component of how we feel about a certain group?

Solution:
  • Prejudice is a negative attitude that one has based mostly on opinions and stereotypes rather than facts/evidence.

  • Although prejudice is a noun and not a verb, the behavior is often influenced by bias. Once the switch is made from "thought/feeling" to "action," discrimination has occurred.

  • Psychology definition experts hold that prejudice involved three main things: 1. Negative feelings 2. Stereotyped beliefs 3. A tendency to discriminate against a stereotyped group.

QUESTION: 8

Consider the following statements

1. Fundamental rights are absolute.

2. Articles 15 and 16 have been amended by parliament in pursuit of social justice.

Select the correct answer using following codes:

Solution:
  • There are limitations imposed on the enjoyment of fundamental rights. Fundamental rights are conditional and subject to reasonable restrictions.

  • Article 15 and 16 ensures equality of opportunity in public employment and prevents discrimination which in turn ensures social justice.

QUESTION: 9

B. R. Ambedkar described the right as the 'Heart and Soul of the Constitution of India'?

Solution:
  • Article 32 of the Indian constitution provides for constitutional remedies against the violation or transgression of fundamental rights.

  • The fundamental rights are of highest importance to the individuals.

  • They are basic conditions for the fullest development of personality. Article 32, which was referred to “as the very soul of the constitution” by Dr. Ambedkar, provides for constitutional remedies.

QUESTION: 10

The ideas of justice, equality and fraternity are found in the of the Indian Constitution:

Solution:
  • The preamble to the Constitution of India is a brief introductory statement that sets out guidelines, which guide the people of the nation, and to present the principles of the Constitution, and to indicate the source from which the document derives its authority, and meaning.

  • The hopes and aspirations of the people are described in it. The preamble can be referred to as the preface which highlights the entire Constitution. It was adopted on 26 November 1949 by the Constituent Assembly and came into effect on 26 January 1950, celebrated as the Republic day in India.

QUESTION: 11

The word democracy is derived from two Greek terms :

Solution:
  • The word democracy is derived from the two Greek words, 'demos' & 'kratos'. These two words together mean 'authority of the people'. Under democracy, the will of the people is supreme and the citizens can exercise their power of voting. Democracy is thus stated to be a government by the people, of the people and for the people.

QUESTION: 12

The government is a system which governs the organization of the

Solution:
  • Government is a system by which a country is governed. The government is responsible for exercising executive and political powers with the help of laws framed by it.

QUESTION: 13

See the Image.

Choose the correct match:

Solution:

QUESTION: 14

The Universal Declaration of Human Rights declares 'franchise' as a human right in:

Solution:
  • The Universal Declaration of Human Rights declares 'franchise' as a human right in Article 21.

QUESTION: 15

“Parliamentary Government” is also known as....

Solution: The Parliamentary Government is also known as cabinet government or Responsible Government responsible and Westminster forms of government and is prevalent in Britain, Japan, Canada, India and other countries.

Related tests