Test: Class 8 History NCERT Based- 2


20 Questions MCQ Test NCERT based Tests for UPSC CSE | Test: Class 8 History NCERT Based- 2


Description
This mock test of Test: Class 8 History NCERT Based- 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Class 8 History NCERT Based- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Class 8 History NCERT Based- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Class 8 History NCERT Based- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Class 8 History NCERT Based- 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statement:

1. " A history of British India" was published by James mill in 1817.

2. He was first to divide Indian history into Ancient, Medieval and Modern phase

Which among them is/are not correct?

Solution: James Mill wrote the monumental work History of British India in 1817. He was the first writer to divide Indian history into three parts: Hindu, Muslim and British He didn't divide Indian history into Ancient, Medieval and Modern phase.

QUESTION: 2

Consider the following statement:

1. Sir Syed Ahmad Khan was a supporter of traditional ways of religion and was against western education.

2. Ramakrishna Mission was only limited to religion.

Which among these is/are correct statements?

Solution:
  • The Mohammedan Anglo-Oriental College was founded by Sayyid Ahmed Khan in 1875 at Aligarh, later became the Aligarh Muslim University.

  • The institution offered modern education, including Western science, to Muslims.

  • The Aligarh Movement, as it was known, had an enormous impact in the area of educational reform.

  • Swami Vivekananda was the first Indian in modern times, who re-established the spiritual pre-eminence of Vedanta philosophy on a global scale.

  • But his mission was not simply to talk of religion. He was extremely pained at the poverty and the misery of his countrymen. He firmly believed that any reform could become successful only by uplifting the condition of the masses. Swami Vivekanand was the founder of the Ramakrishna Mission.

QUESTION: 3

Consider the following pairs:

1. Nagpur. - 1853

2. Awadh. - 1855

3. Sambalpur - 1850

Which of the following is not correctly matched as per year of their annexation by British?

Solution: Awadh was annexed in 1856. Rest is correct.

QUESTION: 4

Which of the following movements was not associated with anti-caste Struggle?

Solution:
  • In Bombay, the Paramhans Mandali was founded in 1840 to work for the abolition of caste. Many of these reformers and members of reform associations were people of upper castes. Often, in secret meetings, these reformers would violate caste taboos on food and touch, to get rid of the hold of caste prejudice in their lives.

  • Periyar founded the Self Respect Movement. He argued that untouchables were the true upholders of an original Tamil and Dravidian culture which had been subjugated by Brahmans.

  • Orthodox Hindu society also reacted by founding Sanatan Dharma Sabhas and the Bharat Dharma Mahamandal in the north, and associations like the Brahman Sabha in Bengal.

  • The object of these associations was to uphold caste distinctions as a cornerstone of Hinduism, and show how this was sanctified by scriptures. The Prarthana Samaj was established in 1867 at Bombay, the Prarthana Samaj sought to remove caste restrictions, abolish child marriage, encourage the education of women, and end the ban on widow remarriage. Its religious meetings drew upon Hindu, Buddhist and Christian texts.

QUESTION: 5

Consider the following statement:

1. East India Company acquired a charter from the ruler of England.

2. Despite this charter they faced huge competition from English traders in the East.

Which of the following statements is/are correct?

Solution: The company received a Royal Charter from Queen Elizabeth I on 31 December 1600, coming relatively late to trade in the Indies. It granted EIC the sole right to trade with East this means no other English company was allowed to compete with them in East.

QUESTION: 6

Consider the following statement.

1. Raja Ravi Verma declared that the western style of painting was unsuitable for depicting the nation’s ancient myths and legends.

2. Painting of Famous Battle of Pollilur was painted by court painter Murshidabad.

Which of the following statements is/are not correct?

Solution:
  • Abanindranath Tagore the nephew of Rabindranath Tagore rejected the art of Ravi Varma as imitative and westernised and declared that such a style was unsuitable for depicting the nation’s ancient myths and legends.

  • In Mysore, Tipu Sultan also resisted the cultural traditions associated with them and had the walls of his palace at Seringapatam covered with Mural paintings done by local artists such as a painting of the famous battle of Pollilur of 1780 in which Tipu and Haidar Ali defeated the English troops.

QUESTION: 7

Who among the following was defeated in the Battle of Buxar, 1764?

Solution:
  • Mir Qaim was defeated in the Battle of Buxar, 1764. The Battle of Buxar was fought on 22 October 1764, between the forces under the command of the British East India Company, led by Hector Munro, and the combined armies of Mir Qasim, the Nawab of Bengal till 1763.

  • After being defeated in 4 battles in Katwa, Giria and Uday Nala, the Nawab of Awadh Shuja-ud-Daula and the Mughal Emperor Shah Alam II, accompanied by Raja Balwant Singh of Kashi allied with Mir Qasim.

QUESTION: 8

Which of the following organisations or movements was not associated with Dr B. R. Ambedkar?

Solution: The Satyashodhak Samaj was an association founded with Jyotiba Phule. He founded Satyashodhak Samaj in 1873. Rest is associated with Dr BR Ambedkar.

QUESTION: 9

Under which Governor-General “Policy of Paramountcy" was initiated by British?

Solution: Lord Hastings was appointed as the Governor-General of India, on 11 November 1813. Under him "Policy of Paramountcy" was initiated by British.

QUESTION: 10

Consider the following Statements:

1. Due to efforts of Ishwar Chandra Vidyasagar Hindu Widow's Remarriage Act 1856 was passed.

2. Arya Samaj advocated Hindus traditional values and were against widow remarriage.

Which of the following is/are not correct?

Solution:
  • Ishwarchandra Vidyasagar used the ancient texts to suggest that widows could remarry. His suggestion was adopted by British officials, and a law was passed in 1856 permitting widow remarriage.

  • In the north, Swami Dayanand Saraswati, who founded the reform association called Arya Samaj, also supported widow remarriage.

QUESTION: 11

Consider the following Statements:

1. British government official documents helped us to know the mindset of the general public in the colonial period.

2. Advent of Europeans led to a fall in the price of goods that were imported by them.

Which of the following is/are correct?

Solution: Both are incorrect. British government official documents did not help in knowing the mindset of the general public in the colonial period. The advent of Europeans pushed up the price of goods that were imported by them. This happened due to the huge competition between European traders.

QUESTION: 12

Which of the following statements is correct about book Gulamgiri?

Solution:
  • In 1873, Jyotirao Phule wrote a book named Gulamgiri meaning slavery. Some ten years before this, the American Civil War had been fought, leading to the end of slavery in America.

  • Phule dedicated his book to all those Americans who had fought to free slaves, thus establishing a link between the conditions of the “lower” castes in India and the black slaves in America. The Satyashodhak Samaj was initiated by Jyotirao Phule

QUESTION: 13

Consider the following statement:

1. Nawab of Awadh lost half his territory in 1801 because of war against Britishers.

2. Aurangzeb abolished the East India company's right to trade duty-free.

Which of the following statements is/are incorrect?

Solution: Both are incorrect. Aurangzeb issued a Farman according to which the east India company was granted the right to trade duty-free. Nawab of Awadh was forced to give his half territory to Britishers as he failed to pay for 'subsidiary forces' Earlier nawab of awadh was forced to sign subsidiary Alliance.

QUESTION: 14

Who among the following reinterpreted verses from the Quran to argue for women's education?

Solution:
  • Mumtaz Ali reinterpreted verses from the Koran to argue for women’s education. The first Urdu novels began to be written from the late nineteenth century.

  • Amongst other things, these were meant to encourage women to read about religion and domestic management in a language they could understand

QUESTION: 15

Regarding Anglo-Mysore war, consider the following statement?

1. English defeated Tipu sultan in the battle of Mangalore.

2. After Tipu's defeat, Mysore was placed under Nizam of Hyderabad.

Which of the following statements is/are correct?

Solution: English defeated Tipu sultan in the battle of Seringapatam. After Tipu's defeat, Mysore was placed under Wodeyars, the former ruling dynasty of Mysore.

QUESTION: 16

Consider the following statement in the context of Raja Rammohan Roy.

1. He founded a reform association known as the Brahmo Sabha in 1828.

2. He started a movement to bring equality for women and against western education.

3. He is known as the father of the Indian Renaissance.

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
  • Raja Rammohan Roy is known as the father of the Indian Renaissance. He was a supporter of western education. Raja Rammohan Roy (1772-1833). He founded a reform association known as the Brahmo Sabha (later known as the Brahmo Samaj) in Calcutta in 1828.

  • Rammohun Roy was keen to spread the knowledge of Western education in the country and bring about greater freedom and equality for women. He wrote about the way women were forced to bear the burden of domestic work, confined to the home and the kitchen, and not allowed to move out and become educated.

QUESTION: 17

Consider the following in the context of East India Company's activities in Bengal :

1. Fortification of factories

2. Revenue dues

3. Political interference

Which of the following is not responsible for the fall of Calcutta in Siraj Ud Daulah's reign?

Solution:
  • All are responsible for the fall of Calcutta in Siraj Ud Daulah's reign. When Siraj became Nawab he asked the East India Company to stop meddling in political affairs, stop fortifications and pay dues.

  • When the British refused to cease their constructions, the Nawab led a detachment of 3,000 men to surround the fort and factory of Cossimbazar and took several British officials as prisoners, before moving to Calcutta.

  • The defences of Calcutta were weak and negligible. The city was occupied on 16 June by Siraj's force and the fort surrendered after a brief siege on 20 June.

QUESTION: 18

Painting of Robert Clive and Mir Jafar was painted by?

Solution:
  • Painting of Robert Clive and Mir Jafar was painted by Francis Hayman in 1762 and placed on public display in the Vauxhall Gardens in London.

  • The British had just defeated Siraj Ud Daulah in the famous Battle of Plassey and installed Mir Jafar as the Nawab of Murshidabad. It was a victory won through conspiracy, and the traitor Mir Jafar was awarded the title of Nawab.

  • In the painting by Hayman, this act of aggression and conquest is not depicted. It shows Lord Clive being welcomed by Mir Jafar and his troops after the Battle of Plassey.

QUESTION: 19

In the context of early British Administration, consider the following :

1. Qazi - Military commander

2. Faujdari Adalat - Criminal court

3. Diwani Adalat - Civil court

Which among these is/are not correctly matched?

Solution: Only 1 is incorrect. A Qazi is not a Military commander. He is a magistrate or judge of a Sharia court, who also exercises extrajudicial functions, such as mediation, guardianship over orphans and minors, and supervision and auditing of public works.

QUESTION: 20

Consider the following statement.

1. Book 'Stripurushtulna' was published by Pandit Ramabai.

2. Tarabai Shinde founded a widows’ home at Poona to provide shelter to widows.

Which of them is/are correct?

Solution:
  • Tarabai Shinde, a woman educated at home at Poona, published a book, Stripurushtulna, (A Comparison between Women and Men), criticising the social differences between men and women.

  • Pandita Ramabai, a great scholar of Sanskrit, felt that Hinduism was oppressive towards women, and wrote a book about the miserable lives of upper-caste Hindu women. She founded a widows’ home at Poona to provide shelter to widows who had been treated badly by their husbands’ relatives.