Test: Class 8 History NCERT Based- 4


30 Questions MCQ Test NCERT based Tests for UPSC CSE | Test: Class 8 History NCERT Based- 4


Description
This mock test of Test: Class 8 History NCERT Based- 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Class 8 History NCERT Based- 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Class 8 History NCERT Based- 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Class 8 History NCERT Based- 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Class 8 History NCERT Based- 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statement in the context of Blue Rebellion:

1. Local zamindars supported the ryots in rebellion.

2. Zamindars were annoyed with the increasing power of the planters

Which among them is/are not correct?

Solution: All are correct. In many villages, headmen who had been forced to sign indigo contracts mobilised the indigo peasants and fought pitched battles with the lathiyals. In other places, even the zamindars went around villages urging the ryots to resist the planters. These zamindars were unhappy with the increasing power of the planters and angry at being forced by the planters to give them land on long leases.

QUESTION: 2

Who declared Bahadur Shah Zafar II as the last Mughal Emperor?

Solution: In 1856, Governor-General Canning decided that Bahadur Shah Zafar would be the Mughal king.

QUESTION: 3

Regarding Wood's Despatch, Consider the following statements:

1. It argued that literature of East India Company would improve the moral character of Indians

2. Education departments of the government were abolished under this system.

Which of the following is/are correct?

Solution:
  • Wood’s Despatch argued that European learning would improve the moral character of Indians. It would make them truthful and honest, and thus supply the Company with civil servants who could be trusted and depended upon. The literature of the East was not only full of grave errors.

  • Following the 1854 Despatch, several measures were introduced by the British. Education departments of the government were set up to extend control over all matters regarding education.

QUESTION: 4

Consider the following pairs:

1. Jute - Bengal

2. Tea - Assam

3. Sugarcane - Maharashtra

4. Rice - Punjab

Which of the following is/are correctly matched as per crop produced in India for Europeans?

Solution: Jute in Bengal, tea in Assam, sugarcane in the United Provinces (now Uttar Pradesh), wheat in Punjab, cotton in Maharashtra and Punjab, rice in Madras.

QUESTION: 5

On what grounds Awadh was annexed by Britishers?

Solution: Awadh was one of the last territories to be annexed. In 1801, a subsidiary alliance was imposed on Awadh and in 1856 it was taken over. Governor-General Dalhousie declared that the territory was being mis-governed and British rule was needed to ensure proper administration.

QUESTION: 6

Consider the following pairs regarding weaver communities of India:

1. Tanti - Bengal

2. Momin - Hyderabad

3. Devangs - South India

Which of the following is not correctly matched?

Solution: The tanti weavers of Bengal, the julahas or momin weavers of north India, sale and kaikollar and devangs of south India are some of the communities famous for weaving.

QUESTION: 7

Consider the following statement regarding Permanent Settlement.

1. It was introduced by the British in 1793.

2. Revenue was collected without the involvement of intermediaries.

Which of the following statements is/are correct?

Solution: The Company introduced the Permanent Settlement in 1793. By the terms of the settlement, the rajas and taluqdars were recognised as zamindars. They were asked to collect rent from the peasants and pay revenue to the Company. So there was the involvement of intermediaries.

QUESTION: 8

Consider the following statement with reference of Aftermath of the 1857 revolt?

1. British crown was assumed as directly responsible for Indian Administration.

2. Policy of annexation ended.

3. Land of Zamindars and Landlords were confiscated on a large scale.

Which of the following statements is/are correct?

Solution: Land and property of Muslims were confiscated on a large scale. Policies were made to protect landlords and zamindars and give them the security of rights over their lands.

QUESTION: 9

Word "Calico" coined by Europeans was in general refers to:

Solution: When the Portuguese first came to India in search of spices they landed in Calicut on the Kerala coast in south-west India. The cotton textiles which they took back to Europe, along with the spices, came to be called “calico” (derived from Calicut), and subsequently calico became the general name for all cotton textiles.

QUESTION: 10

Why Mughal Empire appoint the East India Company as Diwan of Bengal in 1765?

Solution:
  • Shah Alam II was the Mughal emperor who appointed the East India Company as the diwan of Bengal on 12 August 1765. This was done as a part of the "Treaty of Allahabad".

  • This treaty was signed after the combined forces of "Shah Alam II", "Nawab of Bengal" and "Nawab of Awadh" were defeated in the Battle of Buxar. As per the treaty, the "East India Company" got the "rights to collect taxes" from the "east province of Bengal.

QUESTION: 11

Consider the following pairs:

1. Jhansi - Rani Laxmibai

2. Lucknow - Khan Bahadur

3. Bihar - Kunwar Singh

4. Faizabad - Bakht Khan

Solution: 1 and 3 are correct. In Lucknow, Birjis Qadr, the son of the deposed Nawab Wajid Ali Shah, was proclaimed the new Nawab. In Faizabad, Ahmadullah Shah a maulvi was proclaimed as new leaders

QUESTION: 12

Consider the following Statements:

1. The Calico Act was passed by the British government to increase duty on import of cotton textiles to England.

2. When the English East India Company gained political power in Bengal, they used copper coins instead of silver to buy Indian goods.

Which of the following statements is/are correct?

Solution: In 1720, the British government enacted legislation banning the use of printed cotton textiles – chintz – in England. Interestingly, this Act was known as the Calico Act. When the English East India Company gained political power in Bengal, it no longer had to import precious metal to buy Indian goods. Instead, they collected revenues from peasants and Zamindars in India and used this revenue to buy Indian textiles.

QUESTION: 13

Which of the following is not correct about Mahalwari Settlement?

Solution: Holt Mackenzie devised the new system known as Mahalwari Settlement which came into effect in 1822. Rest are correct

QUESTION: 14

Consider the following statement in the context of 1857 revolt:

1. Revolt of 1857 began at Barrackpore regiment with Mangal Pandey.

2. Local chieftains declared themselves as governor of Mughal Authority.

3. Introduction of the new rifle and its cartridge raised the discontentment of Sepoy against Britishers.

Which among them is/are correct?

Solution:
  • Sepoys mutinied in several places beginning from Meerut. On 29 March 1857, a young soldier, Mangal Pandey, was hanged to death for attacking his officers in Barrackpore.

  • Most Smaller rulers and chieftains controlled different territories on behalf of the Mughal ruler.

  • Threatened by the expansion of British rule, many of them felt that if the Mughal emperor could rule again, they too would be able to rule their territories once more, under Mughal authority.

  • Sepoys of the regiment at Meerut refused to do the army drill using the new cartridges which were suspected of being coated with the fat of cows and pigs.

QUESTION: 15

Consider the following pairs:

1. William Carey- Serampore Mission

2. William Jones - Asiatic Society

3. James Mill - An orientalist

Which of the following is/are correctly matched?

Solution:
  • William Carey was a Scottish missionary who helped establish the Serampore Mission.

  • William Jones discovered that his interests were shared by many British officials living in Calcutta at the time. Englishmen like Henry Thomas Colebrooke and Nathaniel Halhed were also busy discovering the ancient Indian heritage, mastering Indian languages and translating Sanskrit and Persian works into English.

  • Together with them, Jones set up the Asiatic Society of Bengal and started a journal called Asiatic Researches. James Mill was one of those who attacked the Orientalists. The British effort, he declared, should not be to teach what the natives wanted, or what they respected, to please them and “win a place in their heart”. The aim of education ought to be to teach what was useful and practical. James mill was not an orientalist.

QUESTION: 16

Consider the following Statements:

1. Price of Indian indigo was low in the European market.

2. Woad plant was expensive in Europe as it was rarely available there.

3. Dye made from woad plant was of better quality as compared to Indian indigo.

Which of the following is/are correct?

Solution: All are incorrect. Price of Indian indigo in the European market was very high. Woad plants were also used to make violet and blue dyes. Being a plant of the temperate zones, it was more easily available in Europe. Cloth dyers preferred indigo as a dye because indigo produced a rich blue colour, whereas the dye from woad was pale and dull.

QUESTION: 17

Consider the following statement:

1. In Delhi living spaces of Indians and the British were sharply separated

2. In 1877, Viceroy Lytton organised a Durbar to acknowledge Queen Victoria as the Empress of India.

3. In 1877 Delhi was made the capital of India.

Which among these is/are correct statements?

Solution:
  • In 1911, when King George V was crowned in England, a Durbar was held in Delhi to celebrate the occasion.

  • The decision to shift the capital of India from Calcutta to Delhi was announced at this Durbar.

  • In 1877, Viceroy Lytton organised a Durbar to acknowledge Queen Victoria as the Empress of India. In Madras, Bombay or Calcutta, the living spaces of Indians and the British were sharply separated.

QUESTION: 18

Which of the following is correct in the context of the decline of Indian textiles?

1. Competition with English made clothes in their traditional markets.

2. By the 1830s British cotton cloth flooded in Indian markets.

3. Handloom weaving completely died in India due to the introduction of machine-made works from Britain.

Which of the following is/are correct?

Solution:
  • By the beginning of the nineteenth century, English made cotton textiles successfully ousted Indian goods from their traditional markets in Africa, America and Europe. By the 1830s British cotton cloth flooded Indian markets.

  • In fact, by the 1880s two-thirds of all the cotton clothes worn by Indians were made of cloth produced in Britain. Handloom weaving did not completely die in India. This was because some types of cloth could not be supplied by machines.

QUESTION: 19

Which of the following is the correct reason for the shift of indigo plantation to Bihar?

Solution:
  • In March 1859 thousands of ryots in Bengal refused to grow indigo. As the rebellion spread, ryots refused to pay rents to the planters and attacked indigo factories armed with swords and spears, bows and arrows.

  • Women turned up to fight with pots, pans and kitchen implements. After the revolt, indigo production collapsed in Bengal. But the planters now shifted their operation to Bihar.

QUESTION: 20

Which of the following is not a correct reason for discontentment of Sepoy against Britishers?

Solution: The Indian sepoys in the employ of the Company also had reasons for discontent. They were unhappy about their pay, allowances and conditions of service.

Some of the new rules, moreover, violated their religious sensibilities and beliefs

QUESTION: 21

The view that "Education in English crippled Indians" was held by?

Solution: Mahatma Gandhi strongly felt that Indian language sought to be the medium of teaching. Education in English crippled Indians, distanced them from their social surroundings, and made them “strangers in their lands”.

QUESTION: 22

Consider the following statement.

1. Bengal dominated the world in terms of indigo cultivation in the 18th century.

2. Under nij system planters forced cultivators to sign an agreement.

Which of the following statements is/are not correct?

Solution:
  • From the last decades of the eighteenth century Indigo Cultivation in Bengal expanded rapidly and Bengal indigo came to dominate the world market.

  • In 1788 only about 30 per cent of the indigo imported into Britain was from India. By 1810, the proportion had gone up to 95 per cent. There were two main systems of indigo cultivation – nij and ryoti.

  • Within the system of nij cultivation, the planter produced indigo in lands that he directly controlled. He either bought the land or rented it from other zamindars and produced indigo by directly employing hired labourers. Under the ryot system, planters forced cultivators to sign an agreement.

QUESTION: 23

Consider the following statement.

1. Delhi was made an important presidency in the late 18th century.

2. Surat witnessed fast urbanization during the 19th century.

Which of the following statements is/are not correct?

Solution: Delhi was not a presidency in the late 18th century. In the late eighteenth century, Calcutta, Bombay and Madras rose in importance as Presidency cities. Cities such as Machlipatnam, Surat and Seringapatam were deurbanised during the nineteenth century.

QUESTION: 24

Consider the following statement.

1. Mahatma Gandhi and Rabindranath Tagore were highly critical of the element of western civilization in Education.

2. First cotton mill in India was set up in Ahmedabad in 1854.

Which of the following statement is/are correct

Solution:
  • Rabindranath Tagore was not critical of the element of western civilization in Education. In many senses, Tagore and Mahatma Gandhi thought about education in similar ways.

  • There were, however, differences too. Gandhiji was highly critical of Western civilisation and its worship of machines and technology.

  • Tagore wanted to combine elements of modern western civilisation with what he saw as the best within the Indian tradition. He emphasised the need to teach science and technology at Santiniketan, along with art, music and dance.

  • The first cotton mill in India was set up as a spinning mill in Bombay in 1854. From the early nineteenth century, Bombay had grown as an important port for the export of raw cotton from India to England and China.

QUESTION: 25

Champaran Satyagraha (1917) of Mahatma Gandhi was associated with:

Solution:
  • When Mahatma Gandhi returned from South Africa, a peasant from Bihar persuaded him to visit Champaran and see the plight of the indigo cultivators there.

  • Mahatma Gandhi’s visit in 1917 marked the beginning of the Champaran movement against the indigo planters.

QUESTION: 26

Lahore Gate Improvement Scheme was introduced in?

Solution: In 1888 an extension scheme called the Lahore Gate Improvement Scheme was planned by Robert Clarke for the Walled City residents.

QUESTION: 27

According to which personality "Goal of national education was to awaken the spirit of nationality and education should be imparted in the vernacular language?

Solution: In a speech delivered on January 15, 1908, in Bombay, Aurobindo Ghose stated that the goal of national education was to awaken the spirit of nationality among the students. This required a contemplation of the heroic deeds of our ancestors. The education should be imparted in the vernacular to reach the largest number of people

QUESTION: 28

In the context of plantation in early modern phase, consider the following:

1. Satta - Advance payment

2. Gomasthas - Agents of planters

3. Mahal - Group of farmers.

Which among these is/are correctly matched?

Solution: Satta was a contract or an agreement which the planters forced the ryots to sign. Those who signed the contract got cash advances from the planters at low rates of interest to produce indigo. Gomasthas were the agents of planters who collected rent. As per Mahalwari settlement, Mahals refers to villages.

QUESTION: 29

Consider the following Statements:

1. The Secretary of state was appointed as personal representative of the British Crown.

2. Sovereignty of the ruling chief of India was returned to them after 1857.

Which of the following is/are not correct?

Solution:
  • Secretary of State for India and made responsible for all matters related to the governance of India. He was a member of the British cabinet. He was given a council to advise him, called the India Council. The Governor-General of India was given the title of Viceroy, that is, a personal representative of the Crown.

  • The local ruling chief was allowed to pass on their kingdoms to their heirs, including adopted sons. However, they were made to acknowledge the British Queen as their Sovereign Paramount. Thus the Indian rulers were to hold their kingdoms as subordinates of the British Crown

QUESTION: 30

Consider the following statements:

1. Henry Thomas Colebrooke was not an orientalist.

2. Wootz Steel was rarely produced in South India.

Which of the following statements is/are not correct?

Solution:
  • Henry Thomas Colebrooke was a scholar of Sanskrit and ancient sacred writings of Hinduism.

  • Orientalists are those with a scholarly knowledge of the language and culture of Asia.

  • The sword of Tipu sultan was the incredibly hard and sharp edge that could easily rip through the opponent's armour.

  • The quality of the sword came from a special type of high carbon steel called Wootz which was produced all over south India.

Related tests