Test: Classification- 1


20 Questions MCQ Test Logical Reasoning for CLAT | Test: Classification- 1


Description
This mock test of Test: Classification- 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Test: Classification- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Classification- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Test: Classification- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Classification- 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

All except Whales lay eggs
 

QUESTION: 2

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

All except Vapour are forms of precipitation

QUESTION: 3

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

All except Showel are tools for cutting

QUESTION: 4

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

All except February has 31 days, while it has 28 or 29 days

QUESTION: 5

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

 All except Tolstoy are poets, while Tolstoy is a story writer.

QUESTION: 6

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

All except Ayurveda are names of holy scriptures, the four vedas, Ayurveda is a branch of medicine

QUESTION: 7

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

All except Hammer have pointed end

QUESTION: 8

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

All except Fir are parts birds of animals, while fir is a tree

QUESTION: 9

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

Sahara, Thar and Gobi are deserts while Sunderban is a forest.

QUESTION: 10

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

D) valley is a small low area between the hills whereas all other options are hills (mountain), hills top (peak) a small. hill (hillock) but valley is not hill it is space between hills

QUESTION: 11

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

All except Dogri are tribal groups, while dogri is a language

QUESTION: 12

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

All except Park are halting places for various transport means

QUESTION: 13

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

Paragon means a person or thing which is a model of excellence, as a good person. Rest of the words, ruffian, criminal and gangster are people involved in crime and bad deeds

QUESTION: 14

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

The correct option is A.

All except Reader are persons involved in the preparation of a journal, newspaper or magazine.

QUESTION: 15

In this following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one out.

Solution:

All except Oasis are features related to sea, while Oasis is related to desert.

QUESTION: 16

Directions: In this the following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose the odd one out. 

Solution:

Answer is B because Except all other countries are totally surrounded by the water.

QUESTION: 17

Directions: In this the following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose the odd one out. 

Solution:

All except Microphone are related to eyes

QUESTION: 18

Directions: In this the following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose the odd one out. 

Solution:

All except Sitar are wind instruments, while sitar is a string instrument.

QUESTION: 19

Directions: In this the following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose the odd one out. 

Solution:

All except Bear belong to the cat family.

QUESTION: 20

Directions: In this the following question, four words have been given, out of which three are alike in some manner and the fourth one is different. Choose the odd one out. 

Solution:

The correct option is B.

All except Gazel are animals found in the mountains.

Related tests