Test: Cloze- 1


24 Questions MCQ Test English for CLAT | Test: Cloze- 1


Description
This mock test of Test: Cloze- 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 24 Multiple Choice Questions for CLAT Test: Cloze- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cloze- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Test: Cloze- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cloze- 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Fill in the blank (1) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option for blank 1 is D.
 If you say that one thing is preferable to another, you mean that it is more desirable or suitable

QUESTION: 2

Fill in the blank (2) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option for blank 2 is B.
Leadership is not status or superiority. 
This is the best suitable word as status presents a position and the next word suitable here is superiority.

QUESTION: 3

Fill in the blank (3) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

Influence means the capacity to have an effect on the character, development, or behaviour of someone or something, or the effect itself.
This is the best suitable word for blank 3, as leadership does not mean to have control or authority over someone.

QUESTION: 4

Fill in the blank (4) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is A.
The managers are required to achieve the objectives. 
Achieve is the best suitable word here because in the organisation managers have objectives and they have to achieve them in a particular time.

QUESTION: 5

Fill in the blank (5) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is C.
As the managers are required to achieve the objectives, the leaders help them in attaining the objectives.
Attain means to reach, achieve, or accomplish; gain; obtain: to attain one's goals.

QUESTION: 6

Fill in the blank (6) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is D.
Leadership is an individual's ability. 
It is neither technique nor tactic
It is also not power as discussed in previous questions it is not stats or superiority or power. So the best suitable word is ability.
Ability is possession of the means or skill to do something.

QUESTION: 7

Fill in the blank (7) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is A.
As discussed, leadership is one's ability to do things and a person can do something with the help of its resources. So here the best suitable word is resources.
Resource is an action or strategy which may be adopted in adverse circumstances.

QUESTION: 8

Fill in the blank (8) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is B.
Leadership is an individual ability and is proportional to an individual's own personal resources to get people to do as he wishes.
A person can do whatever he wishes with the help of his ability and resources. 

QUESTION: 9

Fill in the blank (9) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is B.
Leadership can motivate a person to do what he is willing to do.
Thus motivate is the most suitable word here.

QUESTION: 10

Fill in the blank (10) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is B.
Thus leadership can stimulate and motivate people to get their willingness and commitment for achieving the proposed objectives of the organization. This means that a person gets motivated and committed to his objectives.

QUESTION: 11

Find  the word most appropriate for Blank no. 13

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

The correct option is D.
A person has to contact the municipal department for getting any job done. So contacting is the most suitable word.

QUESTION: 12

Fill in the blank (12) from suitable given options:

The ….(11)….. citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is ………..(12)... driven up a tree, first…(13).. them, second explaining to them what is ….. (14)….. and lastly, getting the job done.

If this week I …. (15)…..some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special…(16)….. or voice personal…(17)..but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective….(18)… of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are….(19)…… in such columns, the departments rush to ….(20)……

Solution:

The correct option is A.
The passage talks about the citizens of the country that has to get jobs done by various municipal and government departments.
More than half of the citizens are included in this category. This average is the best suitable word.

QUESTION: 13

Find  the word most appropriate for Blank no. 15 

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

The correct option is B.
The person talks about counting his personal experience and says that if he counts his experience in this column, it is because I can document them.

QUESTION: 14

Find  the word most appropriate for Blank no. 14 

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:
QUESTION: 15

Find  the word most appropriate for Blank no. 16 

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

The correct option is D.
The passage talks about getting things done by government departments and one does not get any privilege from government departments.
Privilege means a special right, advantage, or immunity granted or available only to a particular person or group.

QUESTION: 16

Find  the word most appropriate for Blank no. 17

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

Enmity means a state or feeling of active opposition or hostility.
Follies means lack of good sense; foolishness.
Mistake means an act or judgement that is misguided or wrong.
Grievances means an official statement of a complaint over something believed to be wrong or unfair.
Thus grievances is the most suitable word here.

QUESTION: 17

Find  the word most appropriate for Blank no. 18

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

 In the previous blank, the passage talks about the grievances of the people. 
Woes is the best suitable word most relatable to grievances. 
Woes means  big problems or troubles
Example -  The country has been beset by economic woes for the past decade.

QUESTION: 18

Find  the word most appropriate for Blank no. 19 

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

Voiced meaning is  to express in words.
This is the best suitable word.

QUESTION: 19

Find  the word most appropriate for Blank no. 20

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

Mend means to put into good order something that is injured, damaged, or defective. mend implies making whole or sound something broken, torn, or injured.
In the last line of the passage the author wants to say that when the complaints are voiced against them, the departments rush and get panicked and start to mend.

QUESTION: 20

Find  the word most appropriate for Blank no.  29

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

Fringe means on the outer edge (of something).
Thus it is the most suitable word from all other options.

QUESTION: 21

Find  the word most appropriate for Blank no.  30

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

Orthodox means following or conforming to the traditional or generally accepted rules or beliefs of a religion. And 
pride describes a feeling of happiness that comes from achieving something.
This is the most suitable option.

QUESTION: 22

Find  the word most appropriate for Blank no.  31

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

Womenfolk is more appropriate than Womanfolk.

QUESTION: 23

Find  the word most appropriate for Blank no.  32

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

‘Purdah’ is the practice in certain Muslim and Hindu societies of screening women from men or strangers, especially by means of a curtain.
Thus it deprives a woman's freedom. 
Deprives means  to take something, especially something necessary or pleasant, away from someone.

QUESTION: 24

Find  the word most appropriate for Blank no.  33

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

Event is a planned public or social occasion. It is not a suitable word. Accidents and quarters also don't fit in the blank. 
Incident means an instance of something happening.

Related tests