Test: Election and Representation- 2


15 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Election and Representation- 2


Description
Attempt Test: Election and Representation- 2 | 15 questions in 15 minutes | Mock test for Humanities/Arts preparation | Free important questions MCQ to study Political Science Class 11 for Humanities/Arts Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

What has become the most visible symbol of the democratic process?

Solution:

Elections have today become the most visible symbol of the democratic process.

QUESTION: 2

What type of democracy is one in which citizens directly participate in the day-to-day decision-making and government running?

Solution:

Direct democracy is where the citizens directly participate in the government’s day-to-day decision-making and government running.

QUESTION: 3

How many seats did the congress party win in the Lok Sabha elections of 1984?

Solution:

In the Lok Sabha elections of 1984, the congress party came to power, winning 415 of the 543 Lok Sabha seats.

QUESTION: 4

How many seats did the congress party win in 1984 as a whole?

Solution:

The congress party won four-fifths of the seats.

QUESTION: 5

Name the method in which a candidate who is ahead of others or crosses the winning post first is the winner?

Solution:

In the electoral race, the candidate who is ahead of others, which crosses the winning post, is the winner. This method is called the Plurality System.

QUESTION: 6

How many variations could there be in the PR system?

Solution:

 

Answer : b 3)

There are many variations in electoral systems, but the most common systems are first-past-the-post voting, Block Voting, the two-round (runoff) system, proportional representation and ranked voting.

QUESTION: 7

What does the FPTP system generally give the largest party or coalition more than their share of votes would allow?

Solution:

The FPTP system generally gives the largest party or coalition some bonus seats, more than their share of votes would allow.

QUESTION: 8

How many of the 543 elected seats in the Lok Sabha are reserved for scheduled castes?

Solution:

Of the 543 elected seats in the Lok Sabha, 84 are reserved for scheduled castes, and 47 are reserved for scheduled tribes.

QUESTION: 9

For whom has there been a strong demand for reservation of seats in the Lok Sabha and state assemblies?

Solution:

There has been a strong demand seeking reservation of seats in the Lok Sabha and state assemblies for women.

QUESTION: 10

How many seats are demanded to reserve for women?

Solution:

One-third of seats are demanded to reserve for women.

QUESTION: 11

What was the eligibility age for voting in 1989?

Solution:

The Indian constitution adopts Universal adult franchise as a basis of elections to the Lok Sabha and State legislative assemblies. Every citizen who is or above 18 years of age has a right to vote without any discrimination of caste, race , religion, sex, literacy, etc. The voting age was reduced from 21 to 18 by the Parliament in the year 1989 by the 61st Constitutional Amendment Act of 1988.

QUESTION: 12

What article of the Indian constitution provides for an independent election commission?

Solution:

Article 324 of the Indian constitution provides an independent election commission for the superintendence, direction, and control of India’s electoral roll and elections.

QUESTION: 13

How many election commissioners were appointed before the 1989 elections?

Solution:

Before the 1989 general elections, only two election commissioners were appointed,

QUESTION: 14

In what year did the election commission become multi-member?

Solution:

In 1989, two election commissioners were appointed, and the commission became multi-member.

QUESTION: 15

Who can remove the Chief Election Commissioner before the expiry of the term?

Solution:

The Chief Election Commissioner can be removed before the expiry of the term by the president if both houses of parliament make such are commendation with a special majority.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code