Test: Electric Current & its Effects


10 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Electric Current & its Effects


Description
Attempt Test: Electric Current & its Effects | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Electric current is the flow of

Solution:

Electric current originates because of the flow/drift of electrons and its direction is opposite to the direction of flow of electrons.

QUESTION: 2

Which of the following materials is a conductor?

Solution:

The substance that passes electricity is called conductor. Silver is a good conductor of electricity.

QUESTION: 3

Magnetic effect of electric current was observed by

Solution:

Hans Christian Orsted was a Danish physicist and chemist who discovered that electric currents creates magnetic fields, which was the first connection found between electricity and magnetism.

QUESTION: 4

A device which prevents or allows the current to flow through it

Solution:

A circuit breaker can be used over and over again. The basic circuit breaker consists of a simple switch, connected to an electromagnet.

Generally electrical current requires a close path or circuit to flow, so when switch is off it won't flow. A switch prevents or allow the current to flow through it.

QUESTION: 5

Electromagnet loses its magnetic property when

Solution:

Electromagnet loses its magnetic property when current is switched OFF.

OR

An electromagnet loses its magnetic power every time an electric current is removed and becomes magnetic once again when the electric field is introduced.

QUESTION: 6

When two or more cells are joined together, it forms a

Solution:

When two cells are joined together via connecting wires in such a way that the positive end of one cell is joined the negative end of another cell. This arrangement is called a battery. Thus, a battery is a combination of two or more cells.

QUESTION: 7

Electrons are __________ particles.

Solution:

Electrons are negatively charged particles.

QUESTION: 8

Electromagnet is based on

Solution:

Electromagnet is a magnet that works as magnet in presence of current only. It is based on magnetic effect of electric current.

QUESTION: 9

Filament of electric bulb is made up of

Solution:

Filament of electric bulb is made up of tungsten, an alloy of metals having very high melting point.

QUESTION: 10

Electric current is said to pass through a wire when

Solution:

An electric current is the rate of flow of electric charge past a point or region. An electric current is said to exist when there is a net flow of electric charge through a region. In electric circuits this charge is often carried by electrons moving through a wire.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

How to Prepare for UPSC

Read our guide to prepare for UPSC which is created by Toppers & the best Teachers

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!