Test: Equality


10 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Equality


Description
This mock test of Test: Equality for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Equality (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Equality quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Equality exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Equality extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Sixth Five Year Plan gave the status of partners in development to

Solution:

The Sixth Five Year Plan was a landmark in the history of women’s development as it recognised women’s contribution to the economy. Concrete programmes were made to integrate women in each sector.

QUESTION: 2

Some of the left parties in India are

Solution:

There are various left parties in India with different ideologies but broadly they all seek to reduce socio-economic inequalities (difference between rich and the poor) and establish a welfare state. Some left parties now favour partial industrialisation also.

QUESTION: 3

Mark out the option which is being adopted in India to minimize and eliminate entrenched forms of social inequalities.

Solution:

The provision of reservation of seats is being incorporated in the Indian Constitution to end social inequalities.

QUESTION: 4

Rohan and Rohit are brothers. While Rohan is a successful doctor, Rohit is a sportsperson. Rohit enjoys fame and people often give him special treatment. This difference of treatment is a result of

Solution:

Both Rohit and Rohan enjoyed equal opportunities to develop their skills and talents and to pursue their goals and ambitions. It is their choices and preferences that decided their future, although both turned out to be equally successful.

QUESTION: 5

Ambedkar and Gandhi both championed the cause of untouchables, but they could not agree on

Solution:

While Ambedkar proposed reservations for the SCs and STs, Gandhi was against reservations and only demanded equal treatment for the dalits.

QUESTION: 6

Amnesty international is an example of

Solution:

It is an international NGO that campaigns for the protection of human rights all over the world. It believes that human rights are interdependent and indivisible.

QUESTION: 7

Campaign for equality

Solution:

Campaign for Equality is an Iranian women’s right initiative aimed at removing legal discrimination against women and generating more gender sensitive laws.

QUESTION: 8

In the sphere of religion, the Indian state policy

Solution:

India being a Secular State follows the policy of principled distance towards religion. This means that the state would intervene in matters of religion only to bring about the positive reforms.

QUESTION: 9

In US, the case for racial preferences in student admissions is made on the argument of:

Solution:

In US, affirmative action policies are introduced by the universities to enhance diversity in colleges and reflect the social composition of the society.

QUESTION: 10

Agrarian reforms introduced in India aimed at

Solution:

Agrarian reforms refer to redistribution of agricultural resources in a country to rectify inequality in economic and social relations. Traditionally agrarian reforms were only confined to redistribution of land. Nowadays, it includes several other progressive policies to help farmers to overcome their hardships.

Related tests