Test: Geography As A Discipline


10 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | Test: Geography As A Discipline


Description
This mock test of Test: Geography As A Discipline for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Geography As A Discipline (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Geography As A Discipline quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Geography As A Discipline exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Geography As A Discipline extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following is associated with biogeography?

Solution:

Zoology deals with animal life.

QUESTION: 2

Physical geography deals with the

Solution:

Physical geography includes the study of lithosphere (landforms, drainage, relief and physiography), atmosphere (its composition, structure, elements and controls of weather and climate; temperature, pressure, winds, precipitation, climatic types, etc.), hydrosphere (oceans, seas, lakes and associated features with water realm) and biosphere ( life forms including human being and macro-organism and their sustaining mechanism, viz. food chain, ecological parameters and ecological balance). Various branches of physical geography are climatology, hydrology, geomorphology and soil geography.

QUESTION: 3

Physical geography is a

Solution:

Physical geography is study of landforms,soils, atmosphere and understanding the processes and patterns in the natural environment.

QUESTION: 4

The major issue for environmental geography is

Solution:

Environmental Geography world over leading to the realisation of environmental problems such as land gradation, pollution and concerns for conserve the environment.

QUESTION: 5

Geo-informatics comprising techniques such as

Solution:

Geo-informatics comprising techniques such as Remote Sensing, GIS, GPS, etc.

QUESTION: 6

Plant geography deals with

Solution:

Plant Geography studies the spatial pattern of natural vegetation in their habitats.

QUESTION: 7

To sustain our life, we use

Solution:

ll the elements used for human development are known as resources.

QUESTION: 8

The regional approach was developed by

Solution:

Regional approach was developed by another German geographer namely Karl Ritter (1779-1859). He is a contemporary of Humboldt. 

QUESTION: 9

Regional geography helps in identifying the

Solution:

Regional geography studies regions, such as industrial and agricultural.

QUESTION: 10

Soils are formed by the process of

Solution:

Pedogenesis or soil formation is the process by which soil is created.