Test: How, When & Where- 1


10 Questions MCQ Test NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: How, When & Where- 1


Description
This mock test of Test: How, When & Where- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: How, When & Where- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: How, When & Where- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: How, When & Where- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: How, When & Where- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

History is considered to be a study of _________________.

Solution:

History is the study of past events.
People know what happened in the past by looking at things from the past including sources (like books, newspapers, and letters) and artifacts (like pottery, tools, and human or animal remains).

QUESTION: 2

From a layman's point of view, which one of the following option is synonymous with the study of History and very difficult to memorise?

Solution:

History was considered synonymous with dates since history is the study of man's past chronological recorded events.
Dates serve as mark periods in history. They are often difficult to remember because they seem so random and obscure unless we can relate them to something specific.

QUESTION: 3

Fascinated by dates, who often debated about the dates on which the rulers were crowned, or battles were fought etc

Solution:

Historians are those who always survey and search dates about the events that happened in past and not only dates also many things.

QUESTION: 4

Given below are some reasons to study History in the present world. Select the one that is not applicable to the study of history

Solution:

History is a record of people, places, events of the past arranged in chronological order and not of the present.

QUESTION: 5

A few interesting statements with respect to historians are given below. Pick out the one that is NOT TRUE.

Solution:

Historians were fascinated by dates
Dates were considered very important because history is recorded chronologically. They also serve to mark periods in history.

QUESTION: 6

Historians often compared Past with the Present and always referred to _________. i.e. Before and After.

Solution:

Before and after is a form of time

QUESTION: 7

Given below is an image Choose the correct one that best describes the image

Solution:

The picture shows brahmans offering shastras to Britannia.
It tries to suggest that Indians willingly gave over their ancient texts to Britannia, the symbol of British power, as if asking her to become the protector of Indian culture.

QUESTION: 8

Identify the person based on the clues given below:
I. British Geographer
II. He constructed the first ever accurate map of India, published in A Bengal Atlas

Solution:
  • James Rennell, (born Dec. 3, 1742, Chudleigh, Devon, Eng.—died March 29, 1830, London), the leading British geographer of his time.
  • Rennell constructed the first nearly accurate map of India and published  A Bengal Atlas (1779), a work important for British strategic and administrative interests.
  • He is most known for his Bengal Atlas of 1779 and Memoir of a Map of Hindoostan (1782).
QUESTION: 9

Historians believed that 'Time does not have to be always  _________ dated in terms of a particular year or month'.

Solution:

Time does not have to be always precisely dated in terms of a particular year or a month

QUESTION: 10

Fill up and complete the sentence with respect to History:
Archives are placed where ________ are kept.

Solution:

Archives contain primary source documents that have accumulated over the course of an individual or organization's lifetime and are kept to show the function of that person or organization.

Therefore, an archive is a place where manuscripts are placed.

Similar Content

Related tests