Test: International Organisations


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: International Organisations


Description
This mock test of Test: International Organisations for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: International Organisations (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: International Organisations quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: International Organisations exercise for a better result in the exam. You can find other Test: International Organisations extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The two aspects of Human Rights are

Solution:

Natural aspects signifies that 'Human Rights' are universal and inalienable. Legal aspects implies that 'Human Rights' are legal and constitutional rights that are enforced by the state.

QUESTION: 2

The main objectives of International Atomic Energy Agency are to promote the peaceful use of

Solution:

The main objectives of IAEA are to promote the peaceful use of nuclear energy and to prevent its use for military purposes. This agency regularly inspects nuclear facilities all over the world to ensure that civilian reactors are not used for military purposes.

QUESTION: 3

The UNs most visible public figure and representative head is the

Solution:

The Secretary-General of the United Nations is the head of the Secretariat one of the principal organs of the United Nations. The Secretary-General also acts as the de facto spokesperson and leader of the United Nations. Secretaries-General serve for five-year terms that can be renewed indefinitely, although none so far has held office for more than two terms.

QUESTION: 4

The International Court of Justice popularly known as the

Solution:

The International Court of Justice is the primary judicial organ of the  United Nations. It is based in the Peace Palace in The Hague, Netherlands. Its main functions are to settle legal disputes submitted to it by states and to give advisory opinions on legal questions submitted to it by duly authorized international organs, agencies, and the UN General Assembly.

QUESTION: 5

The more weightage to India's proposal for permanent membership in the Security Council is

Solution:

The more weightage to India's proposal for permanent membership in the Security Council is India's growing economic power and stable political system.

QUESTION: 6

Kofi Annan created the Global Fund to fight AIDS, tuberculosis and

Solution:

He also established the Peace Building Commission and the Human Rights Council in 2005. It is an intergovernmental advisory that supports peace efforts in countries emerging from conflict.

QUESTION: 7

Trygre Lie was the first Secretary General from

Solution:

He was from Norway. Being a lawyer and foreign minister he worked for a cease fire between India and Pakstan.

QUESTION: 8

The United Nations was founded on

Solution:

The United Nations officially came into existence on 24th October, 1945 when the Charter had been ratified by China, France, the Soviet Union, the United Kingdom, the United States and by a majority of other signatories.

QUESTION: 9

The international organisation that works for the protection of human rights all over the world is

Solution:

Amnesty International is a worldwide movement of people. This movement campaigns for the internationally recognised human rights for all.

QUESTION: 10

The original member nations that signed the charter of the United Nations back in 1945 were

Solution:

The UN was founded in 1945, with 51 original members which joined that year. Of those, 49 are either still UN members or had their memberships in the UN, continued by a successor state.

Related tests